Omega-3-rasvahapot

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5425
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Heinä 2021 16:01

Kardiologit ja farmakologit kehuvat taas E-EPAa sydämen suojana

Suuren sydäntautiriskin potilailla, joiden seerumin triglyseridit ovat kohonneet, jää edelleen voimaan sydänkohtauksen riski huolimatta käyvästä hoidosta (statiineista ym.). Riskin aiheuttaa residuaalinen (jäljelle jäävä) hypertriglyseridemia.

E-EPA (engl. Icosapent ethyl) on stabiili, hyvin puhdistettu EPAn etyyliesteri, joka alentaa tehokkaasti ja turvallisesti kohonneita triglyseridejä ja vähentää siten sydäntaudin riskiä, kirjoittavat johtavat amerikkalaiset kardiologit uudessa katsauksessaan (Pareek ym. 2021). E-EPAa annetaan näille potilaille 2 g 2 kertaa päivässä. Kardiologit korostavat, ettei DHA-pitoisilla kalaöljyillä, kuten peruskalaöljyillä, saada toivottua tulosta, ainoastaan puhtaalla EPAlla.

Pareek M, Mason RP, Bhatt DL. Icosapent ethyl: safely reducing cardiovascular risk in adults with elevated triglycerides. Expert Opinion on Drug Safety. 2021 Jul 12. doi: 10.1080/14740338.2021.1954158. Epub ahead of print. PMID: 34253137.

Puhtaalla EPA:lla (E-EPA) tehdyt kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet johdonmukaisesti E-EPAn vähentävän valtimoiden kovettumia ja sydän- ja verisuonitapahtumien syntyä, mihin tähänastiset lääkehoidot eivät pysty. Eivät myöskään EPAn ja DHA:n yhdistelmäkalaöljyt. EPA toimii antioksidanttina, tulehdusta ehkäisevänä ja vaimentavana, solukalvoja stabiloivana ja suojaavana aineena, joka vähentää merkitsevästi sepelvaltimotaudin riskiä, osoittavat suuret kliiniset tutkimukset. Näin ollen E-EPA on ensisijaishoito (treatment of choise) suuren sydäntautiriskin potilaille, joiden triglyseridit ovat kohonneet, kirjoittavat kardiologit Iqbal ja Miller jakä farmakologit Patel ja Busch.

Iqbal T, Miller M. A Fishy Topic: VITAL, REDUCE-IT, STRENGTH, and Beyond: Putting Omega-3 Fatty Acids into Practice in 2021. Currents Cardiology Reports 2021; 23, 111.

Patel D, Busch R. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: A Narrative Review for Pharmacists. Journal of Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics. 2021 Jun 30:10742484211023715.

Toin E-EPAn Suomeen vuonna 2003, ja sitä saa ostaa vapaasti terveyskaupoista, apteekeista ja markettien luontaistuoteosastoilta. Suomalaisessa 90-prosenttisessa E-EPAssa on mukana D3-vitamiinia, mikä lisää E-EPAn sydäntä suojaavaa tehoa. USA:ssa ja Japanissa E-EPA on reseptilääke, EU:ssa ravintolisä.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5425
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 31 Heinä 2021 12:05

E-EPA on kustannushyödyllistä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä ja hoidossa

E-EPAn käyttö statiinien lisänä lisää hoidon tehokkuutta ja parantaa elämänlaatua sydän- ja verisuonitaudeissa, ja se on kustannustehokasta (verrattuna pelkkään statiinihoitoon), kirjoittavat australialaiset epidemiologit (School of Public Health and Preventive Medicine, Monash University, Melbourne) European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä. E-EPAn käyttö statiinien lisänä vähentää hoitokuluja viisi prosenttia (vaikka E-EPAn ostot ovat mukana kuluissa), laskevat aussitutkijat.

Ademi Z, Ofori-Asenso R, Zomer E, Owen A, Liew D. The cost-effectiveness of icosapent ethyl in combination with statin therapy compared with statin alone for cardiovascular risk reduction. European Journal of Preventive Cardiology. 2021 (8) August, 897–904.

Heinäkuun Amerikan lääkärilehti JAMA kirjoittaa myös E-EPAsta myönteisesti; E-EPA on tehokas ja turvallinen kalaöljy alentamaan kohonneita seerumin triglyseridejä, jotka ovat sydäntautien riskitekijöitä. Yhdysvalloissa ja Japanissa lääkärit määräävät yleisesti E-EPAa (2–4 g/vrk) sydänpotilailleen, joiden triglyseridit ovat kohonneet. Statiinit eivät niitä yksin alenna; statiinipotilaille jää siis residuaalinen tautiriski, jota E-EPAn lisääminen hoitoon vähentää merkitsevästi.

Wilkins JT, Lloyd-Jones DM. Novel Lipid-Lowering Therapies to Reduce Cardiovascular Risk. JAMA. 2021 Jul 20;326(3):266-267.

Suomessa lääkärit eivät ole vieläkään oivaltaneet E-EPAn hyötyjä, koska se on lanseerattu yliopistoklinikoiden ulkopuolelta ja Suomessa se on ravintolisä (USA:ssa ja Japanissa E-EPA on reseptilääke). Esim. Jorvin sairaalan naiskardiologi sanoi potilalleen (ruotsinkieliselle golfystävälleni), "den är bara busines".

Lue lisää E-EPAsta suomeksi TÄSTä.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5425
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Elo 2021 11:48

Kalaöljyä kalalle allergisille lapsille

Aloin hoitaa 1980-luvulla ravintolisillä mm. kalalle allergisia lapsia. Annoin heille varovaisesti mm. kalaöljyä; kehotin ensin testaamaan antamalla pisaran öljyä kielelle ja odottamaan päivän, tulisiko haitallista reaktioita. Kenellekään ei tullut, joten lapset alkoivat nauttia kalaöljyä kapseleina. Allergioiden (mm. atooppisen ihottuman) oireet lievenivät ja osalla jopa väistyivät kokonaan. Pikku potilaiden vanhemmat olivat ihmeissään, kuten minäkin. Testausohjeeni on voimassa edelleen varmuuden vuoksi: Kapseliin voi puhkaista neulalla pienen reiän, josta kielelle voi puristaa pisaran ja odottaa, tulee reaktioita vai ei. Jos vastoin odotuksia tulisi, kalaöljyä ei tule nauttia.

Nyt italialaisten Veronan ja Pavian ja amerikkalaisen Pennington Biomedical Research Centren (Baton Rouge, LA) lääkärit kirjoittavat yhteisessä artikkelissaan, että kalaöljyn anto on mahdollista kala-allergioista kärsiville lapsille. Näin he vahvistavat jo lähes 40 vuota sitten saamani yllättävät, hyvät hoitotulokset. Kala-allergia ei näet johdu kalan sisältämästä öljystä, vaan kalan proteiineista, joita kalaöljytuotteet eivät sisällä.

Kalaöljyä nauttivat lapset voivat siis syödä kalaa, joka sisältää hyvää energiaa ja elintärkeitä ravintoaineita, kuten A-, B-,ja D-vitamiineja sekä seleeniä, kalkkia, fosroria, rautaa, sinkkkiä, magnesiumia, jodia ja omega-3-rasvahappoja. Suosittelen testaamaan kalaruuan sietokykyä pienellä annoksella.

Pecoraro L, Dalle Carbonare L, Castagnoli R, et al. IgE-mediated fish allergy in children: is omega-3 supplementation useful? International Journal of Food Sciences and Nutrition. 2021 Jul 26:1-4. doi: 10.1080/09637486.2021.1957782. Epub ahead of print. PMID: 34311650.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5425
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Omega-3-rasvahapot

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Syys 2021 15:26

Omega-3 ja syöpätaudit

Intialaiset ja amerikkalaiset tutkijat julkaisivat juuri kirjallisuuskatsauksen omega-3-rasvahappojen merkityksestä syöpätautien täydentävänä hoitona (sytostaatti- ja sädehoidon lisänä). Epidemiologiset, soluviljelmä-, eläin- ja kliiniset tutkimukset osoittavat johdonmukaisesti, että omega-3-rasvahapot estävät syövän kasvua ja metastasointia ja ehkäisevät kemosädehoidon haittavaikutuksia, Lisäksi ne vähentävät syöpäsolujen lääkeresistenssiä. Omega-3-rasvapot ovat myrkyttömiä (ne eivät aiheuta haittavaikutuksia), korostavat tutkijat. Päiväannoksen tulee kuitenkin olla yli gramma (mitä on vaikea tai mahdoton saada pelkästään tavanomaisesta ruokavaliosta). Syöpäpotilaiden kannattaa siis nauttia vakiohoitojen lisänä (ja niiden jälkeenkin) reilusti omega-3-rasvahappoja (joista mielestäni tehokkainta on D-vitamiinia sisältävä E-EPA noin 2 g/vrk).

Soni S, Torvund M, Mandal C. Omega-3 fatty acid treatment combined with chemotherapy to prevent toxicity, drug resistance, and metastasis in cancer. Current Drug Targets. 2021 Sep 1.

Kommentti

Syöpätautien professori Pentti Gröhn suositteli syöpäpotilaille E-EPA-kalaöljyä jo yli 10 vuotta sitten Fuengirolassa pitämässään esitelmässä. Gröhn kertoi ehdottaneensa lääketehdas Orionille E-EPAn lanseeraamista suomalaisille, mutta aika ei ollut vielä silloin kypsä ehdotuksen toteuttamiselle. Lanseerasin E-EPA Suomeen vuonna 2003.

E-EPA hillitsee myös koronatartunnan saaneiden potilaiden sytokiinimyrskyä, kirjoittavat 33 tutkimuslaitoksen tutkijat (linkki alla). Tässä tutkimuksessa potilaille annettin E-EPAa 2 viikkoa, joista 3 ensimmäisenä päivänä 8 g/vrk ja 11 seuraavina päivinä 4 grammaa/vrk. E-EPAa saaneiden oireet lievenivät 62 % (verrokeilla 24 %) ja tulehdusmarkkeri hs-CRP aleni merkitsevästi (25 %) (verrokeilla 5,6 %), katso artikkelin kuva 1. "E-EPA on turvallinen, hyvin siedetty ja verrattain halpa vaihtoehto avohoidossa olevien koronapotilaiden hoitoon", päättelevät tutkimusryhmät.

Kosmopoulos A, Bhatt DL, Meglis G, et al. A Randomized Trial of Icosapent Ethyl in Ambulatory Patients with COVID-19. iScience. 2021 Aug 26:103040.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa