Varpu Tavi arvosteli Tolosen kirjan

Kirja-arvosteluja

Valvoja: MahaTar

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5550
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Varpu Tavi arvosteli Tolosen kirjan

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 13 Heinä 2013 19:46

Ihmeekseni huomasin, että nettikirjastosta on kadonnut Varpu Tavin kirjoittama arvostelu vuonna 2010 kirjastani Näring och mental hälsa. Sen painos on tosin myyty loppuun, mutta asia ei ole muuttunut miksikään; sisältöä ei ole kumottu. Päin vastoin uudet tutkimukset ovat vaion vahvistaneet kirjan sanomaa. Niinpä postaan tähän uudelleen Varpu Tavin laatiman arvostelun:

"Vähähiilihydraattisen (VHH) ruokavalion puolestapuhujana tunnetuksi tullut terveyskirjailija, filosofian maisteri Varpu Tavi on lähettänyt kustantajalle arvostelunsa tohtori Matti Tolosen uusimmasta kirjasta "Näring och mental hälsa – en bok om kosttillskottens underbara möjligheter" (Facile Publishing, 2008). Kirjaa saa kirjakaupoista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kirja on myös kirjastoissa.

"Masennus on noussut suomalaisten kansallissairaudeksi diabeteksen rinnalle. Suomessa masennus on yhä useammin eläkkeelle jäännin peruste. Kelan viime vuonna tekemän tutkimuksen mukaan suuri osa masennuspotilaista ei saa kuntoutusta ja psykososiaalista tukea, kuten terapiaa. Sen sijaan hoito on usein lääkkeitä ja sairauslomaa. Masentuneitten ravitsemusterapiasta ei puhu kukaan. Tai juuri kukaan.

"Tohtori Matti Tolonen on jo pitkään puhunut kalaöljyjen vaikutuksesta terveyteen, ja aivan erityisesti masentuneitten terveyteen. Hänet on ohitettu sillä verukkeella, että hän myös itse myy kyseisiä tuotteita. Yleensä samat arvostelijat, jotka kritisoivat Matti Tolosta kytkyistä, nielevät silmää räpäyttämättä lääkkeitä, joita monin tavoin lääketeollisuuteen kytköksissä olevat lääkärit määräävät. Lääkkeitä, jotka useinkin kävisivät tarpeettomiksi, jos potilas saisi oikeanlaiset ruokavalio- ja ravitsemusterapiaohjeet.

"Kirjassaan Näring och mental hälsa Tolonen osoittaa syvällisen perehtyneisyytensä maailmalla tehtyyn tutkimukseen. Siitäkin huolimatta, että koko kirja on suurimmaksi osaksi tiukkaa asiaa (kevennyksinä on vain esimerkkitarinoita kalaöljyjen ihmeitä tekevästä vaikutuksesta, hiukan amerikkalaistyylisiä, mutta paikkaansa puolustavia), Tolonen onnistuu välittämään innostuksensa. Ainakin minä sain tartunnan lukiessani: tämä ravitsemusterapian alue on todella kiehtova!

"Tolonen aloittaa kirjassaan käsittelemällä masennusta yleisellä tasolla. Hän toteaa lakonisesti, että masennukseen pätee puolikkaan sääntö: Puolet potilaista sairastuu ennen 19 ikävuottaan, puolet potilaista hakee lääkärin apua, puolet saa diagnoosin ensihoidossa, vain puolet aloittaa aloittaa hoito-ohjelman ja vain puolet potilaista seuraa niitä ohjeita, jotka on saanut. Lisäksi vain puolet hyötyy psykoterapiasta.

"Tämän hetken hoitona tarjotaan lääkitystä tai psykoterapiaa, jos toinen ei toimi, potilas ohjataan toiseen. Tolonen tarjoaa täydentäväksi hoidoksi ravitsemusterapiaa. Hän esittää suosituksensa tueksi ison määrän tutkimuksia, jotka käydään melko yksityiskohtaisesti läpi.

"Tolonen puhuu myös ruokavaliosta ja sen merkityksestä. On ymmärrettävä, että ravitsemusTERAPIAssa ravinteiden tarve kasvaa. Tässä vaiheessa kuvaan tulevat ravintolisät. Terve ihminen saattaa saada tarvitsemansa fiksusti toteutetusta ruokavaliosta, sairastunut tarvitsee mahdollisesti isonkin annostuksen jotakin lisäravinnetta saadakseen sairastuneen elimistönsä takaisin tasapainoon ja sen saavutettuaan pitääkseen yllä tasapainoa.

"Tähänastisissa tutkimuksissa on saatu lupaavia tuloksia, kun niin masennusta kuin skitsofreniaa, kaksisuuntaista mielialahäiriötä, ADHD:a, autismia ja sen sukulaisia sekä Alzheimerin tautia on hoidettu myös rasvahapoilla. Kalaöljyn EPA-rasvahappo on osoittautunut tehokkaimmaksi.

"Tolonen esittää väitteen, että skitsofreniakin on tulehdussairaus. Ajatus psyyken sairauksien tulehduksellisesta taustasta oli minulle uusi ja huikaisevan kiinnostava!

"Biologinen psykiatria on viime vuosikymmeninä jäänyt taka-alalle tutkimuksessa ja hoidossa. Tolosen kirjan luettuani epäilen, että olisi korkea aika nostaa tuo psykiatrian haara taas esille. Niin iso osa suomalaisista on tänä päivänä masentuneita, ettei Suomen kansantaloudella ole varaa jättää tätä mahdollisesti hyvinkin tehokasta hoitomuotoa täysin huomiotta.

"Omassa kirjahyllyssäni Näring och mental hälsa siirtyi siihen usein käytettävien käsikirjojen osastoon.

Allekirjoituksena:

"Varpu Tavi, jolla on aitosuomalainen masennus- ja skitsofreniaperimä, mutta rasvahappojen ansiosta suhteellisen terve pää."
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3459
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Varpu Tavi arvosteli Tolosen kirjan

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 14 Heinä 2013 14:25

Arvostelut olivat osoitteessa hiilaritietoiset.net. Helmikuussa 2012 tämän sivuston koko sisältö on poistettu. En tiedä miksi, sillä sivustoon liittyvä ylläpidon sähköpostiosoite toimi vielä syyskuussa 2012, jolloin foorumin ylläpito siirtyi minulle ja Mahattarelle.

Sen vuoksi kaikki oleelliset, foorumiin liittyvät, arvostelu- ja artikkelilinkit muuttuivat toimimattomiksi helmikuussa 2012.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija