Nuorison ja viherpiiperöitten vastaisku vanhuksille ja muille "tietäjille"

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5894
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Nuorison ja viherpiiperöitten vastaisku vanhuksille ja muille "tietäjille"

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 27 Heinä 2020 8:12

HS: Päivän lehti 27.7.2020 klo 7:20 | Marjat Juha Merimaa HS https://www.hs.fi/paivanlehti/27072020/ ... 80935.html
Ote tekstistä:

Marjasato mätänee metsiin, kuuluu klassikkoväite
– Mutta miten kävisi, jos ihmiset keräisivät koko sadon viimeistä marjaa myöten?


Ajatusleikissä mustikoita, puolukoita ja lakkoja tulisi jokaiselle suomalaisille satoja kiloja. Satoa siis riittää yllin kyllin suomalaisille. ”Tänne vain poimimaan”, tutkija lähettää terveisiä hillasuolta.
Mustikoita, puolukoita ja lakkoja kerätään vain osa niiden vuotuisesta sadosta.

MARJASATO mätänee metsiin. Väite on klassikko, mutta erityisen ajankohtaiselta se kuulostaa tänä vuonna, kun ulkomaalaisia poimijoita vasta odotellaan maahan. Suomalaisten oma into poimia marjoja teollisuuden tarpeisiin on koettu ja nähty vähäiseksi. Ongelmaan haetaan ratkaisuja. Luonnontuotealan järjestö Arktiset Aromit ja Keksintösäätiö avasivat viime viikolla avoimen kilpailun, jossa haetaan uusia ideoita ja keksintöjä marjojen poiminnan tehostamiseen. Pääpalkinnot ovat 1 000 ja 4 000 euroa.

Marjat siis halutaan ihmisille, mutta olisiko metsien tyhjentämisestä haittaa ekosysteemille?
MARJOILLA luulisi nimittäin olevan muutakin merkitystä kuin päätyä ihmisten ravinnoksi.
Metsissä liikkuu muitakin marjoilla herkuttelevia. Kanalinnut, kuten metsot, teerit ja riekot, syövät paljon marjoja. Varsinaisia suursyömäreitä ovat karhut. Yksi karhu voi syödä marjoja yli 30 kiloa päivässä, kesän aikana jopa 2 000 kiloa.
Eivätkä ruokailijat tähän lopu. Muuttolinnut, jyrsijät ja pienet pedot täydentävät ruokavaliotaan myös marjoilla. Nekään eivät jaksa syödä kaikkea. Mutta sen, mikä jää isommilta eläimiltä syömättä, hyödyntävät hyönteiset ja muut pieneliöt. Syötäviksihän marjat on tarkoitettu.

Kommentti: Artikkeli osui kohdalleen. Olen vinoillut metsien puutteellisesta varustuksesta marjanpoimijoitten kannalta: ei bajamajoja, ei taukotupia, ei orkestereita, ei baareja, ei opastuksia, ei asiallisia kuljetuksia ja maastokin on mitä sattuu, joissa saattaa, luultavasti, oletettavasti ja uskottavasti onnettomukksia sattua, noin ruokintatieteen termein ilmaistuna.

Nyt onkin kaikkien huomattava erilaisten eliöiden tarpeet ravinnonhankinnassa. Ihmisethän saavat valtamerten tuolta puolen ekologisia goji-marjoja ja ties mitä syödäkseen , joihin karhuilla eikä muillakaan ole mahdollisuuksia. Artikkeli tuli todella sopivaan aikaan, sillä joku viherfraktio on saanut hehkuttaa thaipoimijoitten keräämien kotimaisten marjojen oivallisuutta vailla vastalauseita.

On todellakin anteeksipyyntöä vaille, että keihäänkärki osoittaa nohevaa nuorisoamme, jotka heräilevät vasta iltapäivisin. Eihän nuoriso ole mitään Egyptin pyramidirakentajia, joita ruoskitaan säälimättä ja patistellaan heikoin selin metsään petojen ravinnoksi ja kaikenmaailman ötököitten pisteltäviksi, niinku.
Aikuiset , nuo kalkkikset, eivät tajua höpöheinän/naurunortin voimaa eivätkä ymmärrä niinku porukan voimaa yhteisissä rock-konserteissa. Metsiin olisi siis saatava ainakin muutama auto polttoa varten ja sopivia graffitiseiniä maalattavaksi käsittämättömillä tageilla, joita kirjoitustaidottomat harrastavat.

Vilkaiskaapa koko artikkelia linkin takaa. Tämä ehkä auttaa meitä kalkkiksia pitämään suuta soukemmalla. Osasta nuorisoa kasvaa varmaan kunnon kansalaisia, perheiden elättäjiä. Osahan on jo menetetty tietyn ideologian seurauksena "kehdosta hautaan"-periaatteelle, niinku.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa