Onko tyynyn alla satanen vai miljoona, varallisuus ratkaisee hyvinvoinnin

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Onko tyynyn alla satanen vai miljoona, varallisuus ratkaisee hyvinvoinnin

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 29 Kesä 2020 6:52

Maaseudun Tulevaisuus: 28.6.-20 klo 22:00 Ihmiset & kulttuuri Heikki Arvilommi

Vähävaraisemmat ovat tutkitusti sairaampia kuin paremmin toimeentulevat,
eikä äkkirikastuminen lotossa muuta asiaa


Ruotsalaiset tutkijat halusivat selvittää, onko tulotason kytköksissä terveyteen kyse rahasta vai kenties muista olosuhteista. Tutkimuksessa kerättiin tiedot tuhansilta lottoajilta, sekä voittajilta että epäonnisilta.
Tiedetään, että tulotaso on kytköksissä terveyteen. Vähävaraiset ovat sairaampia kuin paremmin toimeentulevat myös Pohjoismaissa. Ruotsalaiset tutkijat oivalsivat, että lottovoittajien kokemuksista voisi päätellä onko kyse rahasta vai kenties muista olosuhteista.

Tutkimuksessa kerättiin tiedot tuhansilta lottoajilta, sekä voittajilta että epäonnisilta. Elintavoista selvitettiin tupakointi, alkoholin käyttö, liikunta ja ruokavalio. Osallistujat kertoivat oman mielipiteensä terveydestään. Terveystilannetta kartoitettiin myös laajalla kyselyllä. Kun verrattiin voittajia ja epäonnisia kävi selväksi, ettei äkkirikastuminen näkynyt muutoksena terveitten elintapojen suuntaan tai itse koetussa terveydessä. Eli raha tai sen puute ei selitä terveyseroja eri toimeentuloluokissa.

Saman ryhmän aiempi tutkimus osoitti, että raha kyllä lisää tyytyväisyyttä elämään, mutta ei onnea tai mielenterveyttä. Eikä se siis näytä lisäävän yleensäkään terveyttä.

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa