Lääkärien ulkomaalaisuutta pelätään ja arvostellaan

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Lääkärien ulkomaalaisuutta pelätään ja arvostellaan

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 27 Kesä 2020 6:47

HS: Päivän lehti 27.6.2020 Terveydenhuolto | Lukijan mielipide

Terveyskeskuslääkärien todellista arvoa ei ymmärretä

Moni kokenut terveyskeskuslääkäri on väsynyt työnsä pakkotahtisuuteen ja siirtynyt töihin yksityiselle. Jos terveyskeskukset todella halutaan pelastaa, nämä taitavat yleislääkärit on saatava takaisin.

HELSINGIN SANOMIEN pääkirjoitussivulla (24.6.) kummasteltiin, ettei lääkärikoulutusta lisätä, vaikka lääkäreistä on huutava pula. Tosiasiassa lääkäreitä koulutetaan Suomessa enemmän kuin koskaan. Lääketieteen opiskelijat ja opettajat ovat jo nyt huolissaan siitä, voidaanko kaikille opiskelijoille taata riittävän hyvä koulutus. Ei lääkäriksi tulla etäopiskelulla, vaan kohtaamalla potilaita, kokeneita lääkäreitä ja hoitajia. Ei yhteiskunta tarvitse ”kevytlääkäreitä” ja konsultteja terveiden ihmisten satunnaisiin terveyshuoliin. Tulevaisuudessa niitä oppii hoitamaan tekoäly.

Lääkäripula on suhteellista. Terveyskeskuslääkäreistä on todella huutava pula, mutta yksityisissä lääkärikeskuksissa on vapaita vastaanottoaikoja vaikka muille jakaa. Ongelma on siinä, että terveyskeskuslääkärin työ on vaativaa ja kiireistä eivätkä työolosuhteet ole niin hyvät kuin yksityisellä sektorilla. Moni kokenut terveyskeskuslääkäri on väsynyt työnsä pakkotahtisuuteen ja siirtynyt töihin yksityiselle. Jos terveyskeskukset todella halutaan pelastaa, nämä taitavat yleislääkärit on saatava takaisin. He ovat tottuneet hoitamaan sairaita potilaita, ikäihmisiä, monisairaita, maailman murjomia, vähäväkisiä ja niitä, joilla ei ole rahaa tai muutoin mahdollisuutta yksityisiin lääkäripalveluihin.

Kokenut terveyskeskuslääkäri on painonsa arvoinen kullassa mitattuna. Hän osaa myös kouluttaa nuorempaa kollegaa niin, että lääkärin työn eettiset arvot pysyvät ja sairaiden potilaiden hoito jatkuu.
Yksityislääkäri on saanut kansalaisen mielessä arvopaikan. Sana ”yksityinen” viittaa juuri minulle tarkoitettuun hoitoon – sellaiseen mitä terveyskeskuslääkärin tulisi saada rauhassa potilaalleen tarjota.

Päivi Korhonen, yleis- ja sisätautilääkäri, yleislääketieteen professori, Turun yliopisto

Pääkirjoitus: Lääkärikoulutukseen ei vieläkään tule lisää aloituspaikkoja 24.6. 2:00

Kommentti: Tuleeko potilaille koskaan mieleen neuvolalääkärit, lastenlääkärit, neurologit, eläinlääkärit, joiden "ei tarvitse" keskustella potilaidensa kanssa, millään kielellä. Poikkeuksena tietenkin lastenelokuvan tri Doolittle, joka osasi eläinten kieltä.
Tuleeko potilaille milloinkaan mieleen oman nuhan hoidon kiireellisyys? Miten tilipäivän jälkeinen vatsatauti, tarviiko lääkärin todeta "exhaustio" yhdistettynä huonovointisuuteen ja vatsan kiivaaseen toimintaan? Onko työnantajan kontrollointi tästä päivästä kun monottaakin voi helposti "tilipäiväsairaita"? Entä huumehörhön tarpeellinen korvaushoito, kun ei ole varaa normaaliin annokseen? Onko tikku sormessa lääkärikäynnin väärti?

Terveyskeskuksia kuorimitetaan liikaa ja aikojen peruutus usein unohtuu, joka on pois taas siltä hoitoa tarvitsevalta.
Entä kroonikkojen (diabeetikot) laboratoriolähetteiden saaminen vain lääkäriltä ja niiden tulkinta vain lääkärin toimesta? Eikö pitkäaikainen diabeetikko osaa lukea pitkän sokerin numerotulosta , jos on suorittanut ansiokkaasti kansakoulun 4 luokkaa ja osaa "sadantikkaat" kuin vettä vaan? Integraaliosaamistahan nuo laboratoriotulkinnat eivät tarvitse eikä liiemmin digitaalivaa'an perusteellista tuntemusta.

Antakaa terveyskeskuslääkärin tehdä lääkärityötä vi...uilun sijasta! Jos tarpeen erikoislääkäriä, niin pitäkää ihmeessä se tyynynalussatanen aina valmiina.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa