Verensokeri ja helle; hikoilu ja suolanpuute

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Verensokeri ja helle; hikoilu ja suolanpuute

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 26 Kesä 2020 9:50

Iltalehti: Terveys Diabetes 26.6. klo 5:52

Helle voi saada diabeetikon verensokerin heittelemään – huomioi nämä asiat nyt

Diabeetikon on syytä säilyttää insuliinit viileässä ja juoda riittävästi, jotta helle ei tee tepposia. Videolla esitellään diabeteksen tyypilliset oireet. Suomeen saapunut helleaalto voi vaikuttaa verensokeriin monin tavoin.
– Ensisijaisesti helle vaikuttaa insuliinia käyttäviin diabeetikoihin, Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka kertoo.

Diabetesliiton verkkosivuilla kerrotaan, että lämmön vaikutus verensokeriin on yksilöllinen. Lämpömittarin elohopean noustessa yhtäkkiä pilviin, pohjoismaalaisen diabeetikon verensokeriarvot voivat heilahdella, kun lämpöön ei ole tottunut. Kun helteen vaikutuksen omiin verensokereihinsa on kerran oppinut, tietoa voi käyttää hyväkseen myös seuraavalla lomamatkalla tai Suomeen iskevässä helleaallossa. Yksittäisen diabeetikon verensokerit nimittäin reagoivat kuumaan säähään yleensä samalla tavalla, Diabetesliiton sivuilla neuvotaan.

Kuumuus ja liikunta lisäävät verensokeria laskevaa vaikutusta, minkä seurauksena voi olla matala verensokeri, eli hypoglykemia.Kuumuus ja liikunta lisäävät verensokeria laskevaa vaikutusta, minkä seurauksena voi olla matala verensokeri, eli hypoglykemia. Kuumuus ja liikunta lisäävät verensokeria laskevaa vaikutusta, minkä seurauksena voi olla matala verensokeri, eli hypoglykemia. Helle voi laskea verensokeria
Osalla diabeetikoista verensokeri laskee helteen vaikutuksesta verenkierron vilkastumisen vuoksi.
– Lämpimässä ihmisen pulssi nousee ja verenkierto kiihtyy. Tällöin pistetty insuliini saattaa imeytyä nopeammin, Ilanne-Parikka sanoo.

Tablettihoitoisen kakkostyypin diabeetikon ei ylilääkärin mukaan tarvitse olla huolissaan helteen verensokeria laskevasta vaikutuksesta. – Tablettihoidossa pääasiallisesti käytettävät uudemmat lääkkeet eivät vie verensokeria vaarallisen matalalle, vaikka olisi hellettä.

Osalla verensokeriarvot nousevat
Osa diabeetikoista helteen vaikutus verensokeriarvoihin voi olla päinvastainen. Veren glukoosiarvot saattavat nousta kuumalla säällä. – Helteellä insuliini saattaa aluksi laskea verensokeria nopeammin, mutta insuliinin vaikutusaika voi muuttua, mikä voi johtaa korkeisiin veren glukoosiarvoihin, Ilanne-Parikka kertoo.
Verensokerin nousu voi selittyä osin myös stressillä. Jos kuumuus ahdistaa, stressihormonien, kuten kortisolin ja adrenaliinin, tuotanto voi kiihtyä. Stressihormonit nostavat verensokeria, jolloin insuliinin tarve saattaa kasvaa.
– Kuumalla saattaa myös nukkua huonommin, mikä nostaa verensokeria. Kaikki tilanteet, joissa on stressiä tai elimistö rasittuu, nostavat verensokeria.

Säilytä insuliinit viileässä
Insuliini menettää tehoaan lämpimässä. Diabeetikon kannattaakin olla tarkkana insuliinien säilyttämisen kanssa.
– Avattu insuliinikynä säilyy huoneenlämmössä, mutta mitä lämpimämpää on, sen enemmän insuliinin teho heikkenee, Ilanne-Parikka sanoo. Diabetesliiton sivuilla neuvotaan säilyttämään insuliinikynät kylmäpussissa ja vaihtamaan pumppusetti normaalia useammin. – Kun liikkuu hellekeleillä insuliinikynät mukana, niin insuliinit pitää suojata. Rannalle kannattaa ottaa kylmälaukku tai -pussi, jossa säilyttää insuliinejaan, Ilanne-Parikka neuvoo.

Juo riittävästi
Diabetesliiton sivuilla suositellaan mittaamaan helteellä verensokeria myös sormenpäästä, vaikka käytössä olisi sensori, sillä sensorin lukemat eivät ole välttämättä tarkkoja helteellä. Tämä johtuu siitä, että keho kuivuu kesällä hikoilun myötä, eivätkä sensorin näyttämät lukemat ole välttämättä totuudenmukaisia, kun kudosten nestekierto heikkenee. – Diabeetikon on tärkeää juoda riittävästi helteellä, jotta ei kuivahda, Ilanne-Parikka muistuttaakin.

Liikunta, saunominen ja jotkin lääkkeet lisäävät nesteen tarvetta.
– Diabeetikoiden joukossa on paljon monisairaita potilaita. Osalla on käytössään nesteenpoistolääkkeitä ja jotkin diabeteslääkkeet poistavat nestettä. Joissain harvinaisemmissa tapauksissa tällaisia lääkkeitä joudutaan jopa tauottamaan helteiden ajaksi, Ilanne-Parikka kertoo.
Myös muu kesäelämä voi vaikuttaa verensokeriin. Kuumalla kelillä rannalla makoilu saattaa houkutella enemmän kuin urheileminen. Moni syö lämpimällä säällä epäsäännöllisemmin, mikä voi aiheuttaa heittelyä verensokereihin.

MARISSA SIIVONEN marissa.siivonen@iltalehti.fi..

Kommentti: En malta olla huomauttamatta, että täytyy huolehtia suolan saannista, sanokoot "viisaat" mitä tahansa.
Hikoilu poistaa tehokkaasti suoloja kropasta. Täydennys vegaanien tapaan ketunleivistä ja suolaheinistä ja normaali-ihmisen tapaan purkista.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa