Onko veganismilla uskonnolliset juuret?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6265
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Onko veganismilla uskonnolliset juuret?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 08 Maalis 2020 10:48

HS: Päivän lehti Sunnuntai-liite Syömishäiriö 2.0 8.3. klo 8:42 Venla Rossi HS
https://www.hs.fi/paivanlehti/08032020/ ... 30572.html
Otteita artikkelista:

"Paastoaminen on nyt cool.
Vai onko kyse kuitenkin siitä, että Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey ja muut Piilaakson biohakkerit ovat keksineet uudelleen anoreksian?

Mutta nyt paastoaminen onkin yhtäkkiä coolia. Miksi?
PIILAAKSON paastot liittyvät vahvasti biohakkerointiin. Siinä ajatellaan, että keho on systeemi, jota voimme mitata ja säätää erilaisilla sovelluksilla ja testeillä. Tarkoituksena on saavuttaa ruokavalion, tekno­logian ja lisäravinteiden avulla se kuuluisa paras versio itsestä. Ei ole ihme, että tällainen käsitys le­viää juuri teknisten alojen yrittäjien keskuudessa.

Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen sanoo, että uudella lähestymistavalla pätkäpaasto on onnistuttu markkinoimaan tehokkaasti suurelle yleisölle. ”Tässä on hieman sama näkökulma kuin paleodieetissä muutamia vuosia sitten. Eli on otettu maskuliininen lähestymistapa perinteisesti naiselliseksi koettuun asiaan.” Paleodieetti tosin oli Putkosen mielestä enemmän ”äijäkulttuuria”, kun taas pätkäpaastossa ja biohakkeroinnissa lähestymistapa on tekninen, jopa insinöörimäinen. Ja niin se todella onkin, pseudotieteellistä kielenkäyttöä myöten.

Pätkäpaaston noudattajat eivät nimittäin laihduta, vaan noudattavat aika­rajoitettua paastoprotokollaa. He eivät laske kaloreja, vaan optimoivat aineenvaihdunnan käytäntöjä. Koko homman tarkoituksena ei ole painonpudotus vaan yksilöllinen fyysinen ja mentaalinen harjoite. Leena Putkosen mielestä biohakkerit kuitenkin unohtavat, että ihminen ei ole kone. ”Sehän on meidän asiantuntijoidenkin kannalta usein turhauttavaa, että emme ihan aidosti voi tietää, miten yksilölliset ihmiskehot reagoivat erilaisiin asioihin. Ei fysiologiaa voi purkaa osiin eikä kaikkea mitata.”
Putkonen kertoo, että biohakkerit vetoavat mielellään uusiin paastotutkimuksiin. ”Mutta ne tutkimukset on tehty eläimillä, ei niitä voi suoraan soveltaa ihmisiin. Meillä ihmisillä on aika paljon pidempi elämä ja erilainen keho.”

Paasto on asiantuntijan mukaan ilmiö, joka nousee esille säännöllisin väliajoin. Nyt puhutaan pätkäpaastosta, viitisen vuotta sitten pinnalle nousi 5:2-dieetti. Siinä syömistä rajoitetaan rankasti kahtena päivänä viikossa. Muitakin muotipaastoja riittää: on rasvapaasto, mehupaasto ja soturidieetti. Alun perin paasto ei kuitenkaan ollut mikään dieetti.

JUMALAN nimissä on paastottu niin kauan kuin kirjoitettua historiaa riittää. Paasto on ollut eri uskonnoissa esimerkiksi surun tai nöyryyden osoitus, valmistautumista kohti tärkeää kamppailua tai uskonnollista juhlaa. Se voi olla kollektiivinen (kuten islamissa ramadan-kuukauden aikana) tai henkilökohtainen. Miltei aina sillä on kuitenkin yksi tietty merkitys: kieltäytymällä ruuasta­ ihminen siirtyy osittain toisenlaiseen todellisuuteen. Paasto vie siis arjesta kohti pyhyyttä. Tähän Jack Dorseykin omalla tavallaan pyrkii. Hän on kertonut yhdistävänsä äärimmäiseen ruokavalioonsa päivittäisiä mietiskelysessioita ja muita amerikkalaisten mielestä äärimmäisiä menetelmiä, esimerkiksi saunomista ja jääkylpyjä.

Kristillisessä kirkossa on monia paastoperinteitä. Tärkein on niin sanottu suuri paasto eli pääsiäispaasto, jonka aika on juuri nyt. Ruokapaaston säännöt ovat alkujaan syntyneet luostariolosuhteissa. Ensin paastotaan vain keskiviikkona ja perjantaina, sitten luovutaan lihasta. Varsinaisena paastonaikana kiellettyjä ruoka-aineita ovat lihatuotteet, maitotuotteet ja kananmunat.

Kaikki uskovaiset eivät paastoa. Ja nykykristitylle paasto voi tarkoittaa muutakin kuin ruoka-asioita: esimerkiksi so­siaalisesta mediasta pidättäytymistä, eko- tai ilmastopaastoa tai niin sanottua laupeuden paastoa. Siinä tarkoituksena on tarkastella omaa kulutusta kriittisesti ja ostamisen sijaan esimerkiksi lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen.

HISTORIAN aikana uskonnollinen paastoaminen on välillä mennyt turhan pitkälle. Keskiajalla useat sittemmin pyhimyksiksi julistetut naiset näännyttivät itsensä nälkään palvellakseen Jumalaa. Tunnetuin heistä oli Katariina Sienalainen, italialainen mystikko, joka paastosi teini-ikäisestä lähtien eikä lopulta kyennyt heikkoudeltaan edes kävelemään. Hän kuoli 33-vuotiaana."

Kommentti: Suomalaiset ovat likellä pyhimysten tasoa: saunomista, avantouintia ja hangessa hyppimistä. Kiuasmakkara (nyk. vegaanituote) ja nesteytys oluen avulla. Voiko likemmäs pyhyyttä päästä taviksen touhuilla?

Normaali paastoaminen on oikein pirun rikkaiden tai sitten kurjien köyhien juttu. Toiset rajoittavat ylensyömistään ja toiset ovat luonnostaan ilman ruokaa.
Vegaanien kiduttelu on levinnyt ja juuret ovatkin ihan raamatullisia. Paastota piti, jotta olisi hyväksytty porukan jäseneksi. Ilmeisesti juopottelu on jonkin sortin paastoa, kun ei ole varaa ruokailla.
Lihasta pidättäytyminen voi pelkästään vi...taa. Kai siinä pyhyys onkin tarkoituksena, kun uskonnolliset ryhmät korostavat kärsimyksen merkitystä, niin syömisessä kuin sairastamisessa. Tämähän toteutuu konkreettisesti mm. sairaalaruokinnan ja hoidon aikana.

Ketogeeninen ruokavalio on saanut "ruokintaviisaiden " fatvan ylleen. Eihän ihmisen elo saa eikä voi olla ruusuilla tanssimista. Tulppaanipellotkin saavat kelvata.
Mikä ihmeellinen käsitys onkaan ruokintafundamentalisteilla, että heillä on plakkarissaan se salattu viisaus, joka ei perustu muuhun kuin uskomukseen. Pohjois-Korean polvillaan könyävä kansa on hieno esimerkki veganismista. Siihenkö neljän vuodenajan Suomi olisi muka pyrkimässä? Kannattaa muistaa, että suurimmalla osalla suomalaisia ei ole sitä kuuluisaa "pappa, som betalar" jälkikasvun toilailuja.

Liekö ruokintarajoitteisten ainoa ilo ollut ja on mahdollisimman usea ja runsas tulostus, jonka ei sanota olevan intohimoa? Ehkä se onkin vegaanin päivän kohokohta, jonka jälkeen onkin "liitupiipullisen" aika?

Ruokintaviisailla ei tunnu olevan hajuakaan diabeteksesta eikä mistään muustakaan autoimmuunisairauksista, joiden hallinta onnistuu tehokkaasti oikealla ruokavaliolla: VHH-lla ja KETO-dieetillä. Vain epilepsian hoito VHH:lla on saanut armon hoitomuotona, kun lääkinnälliset konstit ovat loppuneet. Tämäkin tieto on pidetty varsin suljetun piirin salaisena keinona. VHH ja KETO ovat raivostuttava isku elinkeinon pyhille tarkoitusperille: rikkauksien kasaaminen ja elitismin hyvinvointi.
Jopa potilasjärjestö Diabetesliitto ihannoi runsaiden hiilihydraattien nauttimista ja korostaa tuolla em. kuitujen merkitystä. Ilmeisestikin tulostuksen nautinnon tuoman mielihyvän luullaan peittävän jatkuvan piikityksen tarvetta ja vähättelyä seurannaisvaikutuksista sairaudesta: amputaatiot, sokeutuminen ja dialyysihoito.

Kiitos Hesarille artikkelista, jonka sävy hieman piikittelevä. Johtunee eliitin nuoleskelusta ja varsinaisten osaajien huomiotta jättämisestä. Onneksi erään maanpakolaisen tunnettuus ja osaaminen ei ole enää nomenkatuurasta kiinni. Jotkut ovat VHH:n ja KETOGEENISEN ruokavalion toimivuuksiin perehtyneet paremmin kuin elinkeinon kellokkaat.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 16 vierailijaa