Auttaako uskomus lehmien tappamisesta maailmanlaajuisessa koronavirustaudissa?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6265
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Auttaako uskomus lehmien tappamisesta maailmanlaajuisessa koronavirustaudissa?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Maalis 2020 20:42

HS: Päivän lehti 7.3.2020 Lauantai-liite MATKA | Kolumni Riku Rantala

Koronavirus palautti mieleen tyrmistyttävän näyn kiinalaisella sars-torilla 15 vuotta sitten

Jos jotain hyvää voi koronaepidemiasta koitua, on se tämä: ehkä vihdoin villieläinten salametsästys ja -kauppa saadaan Kiinassa kuriin, kirjoittaa Riku Rantala kolumnissaan.

”KIINNOSTAVATKO muurahaiskävyt?”, oppaamme kysyi. ”Aina”, vastasin. Opas vaimensi ääntään. ”Niitä saa tiskin alta. Kuten myös sivettieläinten lihaa, ainakin pakasteena. Mutta ette saa kuvata mitään, kiinnijääminen olisi vaarallista.”

OLIMME Kiinan Kantonissa, Dongwangin valtavalla torilla. Dokumentaristiakin olosuhteet ilskottivat: myyntikojujen häkit oli ahdettu tupaten täyteen käärmeitä, kaneja, koiria, kissoja, kilpikonnia, ankkoja ja hanhia.
Kantonilaisen sanonnan mukaan kaikki nelijalkaiset ovat syötäväksi tarkoitettuja, paitsi pöytä. Ja jos jotain jää keittiöstä yli, se hyödynnetään kiinalaisessa perinnelääkinnässä – kuten uhanalaisen muurahaiskävyn suomut.

MUTTA nyt eläimet oli viety piiloon, sillä kauhua herättäneestä sars-epidemiasta oli tuolloin kulunut vasta vuosi.
Sarsin uskotaan levinneen juuri tällaiselta torilta: virus oli tarttunut ensin hevosenkenkäyököstä naamaripalmunäätään ja sitten ihmiseen. Katselimme ympärillemme tyrmistyneinä.

KIINASSA kaikki tuppaa olemaan massiivista, mutta ajatus lähikorttelien kätköissä pullistelevista sivetti- ja lepakkohäkeistä – muurahaiskäpydiilereistä puhumattakaan – puistattivat. Etenkin, kun samanlaisia eläintoreja oli silloin pelkästään Guangzhoun metropolissa yhteensä 39. Nyt 15 vuotta myöhemmin torin pistävä katku palasi mieleeni, kun luin arvioita covid-19-taudin alkulähteistä. Lepakot mainittu, eläintori Wuhanissa mainittu.
Mikään ei ole vielä varmaa, mutta jotkut kiinalaistutkijat uskovat muurahaiskävyn olleen koronaviruksen väli-isäntä ennen sen leviämistä ihmisiin. Meillä länsimaissa on turha tuntea erityistä moraalista ylemmyyttä.

JOS jotain hyvää voi koronaepidemiasta koitua, on se tämä: ehkä vihdoin villieläinten salametsästys ja -kauppa saadaan Kiinassa kuriin. Kun sars-kohu aikoinaan oli laantunut, homma jatkui turuilla ja toreilla pian entiseen malliin. Viranomaiset eivät uskaltaneet haastaa ruokakulttuurin ja uskomuslääkinnän vahvoja perinteitä.

TOISAALTA hävitty sota huumeita vastaan todistaa, että jos on kysyntää, on aina tarjontaakin – sitä eivät lopeta kiellot tai kuolemanrangaistukset. Mutta ehkä nyt entistä useampi kiinalainen tulee kyseenalaistamaan vanhakantaisen luontosuhteensa. Lopuksi on hyvä muistuttaa, että meillä länsimaissa on turha tuntea erityistä moraalista ylemmyyttä, mitä pandemioihin tai luontosuhteeseen tulee: kovemmat tappajataudit ovat edelleenkin lähtöisin ihan tavallisista sioista ja kanoista.

Kirjoittaja on Madventures-seikkailija ja tietokirjailija, joka kuvasi tv-sarjaansa salaa kollegansa Tunna Milonoffin kanssa Kiinassa vuosina 2004 ja 2008.

Kommentti: Länsimaissa on turha tuntea ylemmyyttä vaikkapa erään liikkeen ajamasta maailman kaikkien vaivojen pelastuksesta tappamalla lehmät. Kysyntä luo tarjontaa...

Pian on valtakunnassamme salanavetoita, joissa salalehmät lypsävät pimeää maitoa. Viherpiiperöitten maailmanpelastus saa ehkä pienen lommon kilpeensä.
Mutta onhan kauramaito, rypsiöljy ja soija! Turkulainen STRIP-ryhmä oli aikaansa edellä ja ehdotti "liitupiipuissaan" tappavan äidinmaidon ankaraa kieltämistä. Ehdotuksen olisi toki suonut koskevan kaikkia nisäkkäitä aina susista ja karhuista/ahmoista lähtien. Ja vihervasemmistolaiset sitten sinne ehdotuksia "äideille" viemään ja pennuille rypsiöljyä tarjoamaan.

Kiinassa olisi turkulaiselle huuhaa-professorille töitä. Voisi elon polku jäädä lyhyeksi, jos alkaisi kritisoimaan kiinalaista "tiikerisalvaa" tai tiikerin viiksikarvojen epäilyttävää vaikutusta sairauksiin. Kiinalainen lääketiede on vanhaa ja perustuu varmaan vaikuttaviin uskomuksiin. Pitihän Suomessakin lääkkeen olla väkevää ja pahaa, jotta sillä olisi jotain vaikutuksia. Yhäti me vielä uskomme pirtun olevan tömäkkää ainetta tulisen makunsa vuoksi. Tärpätti ajanee makunsa puolesta saman asian.

Näyttää siltä, että vihervasemmisto on kovasti takertunut uskomuksiin, luuloihin , oletuksiin ja aavisteluihin. Liekö joku johtohahmoista saanut lehmäpelon lapsena ja nyt vallassa ollessaan ajaa totaalista lehmäntappolinjaa, jolla torjutaan kaikki maailman vitsaukset ja epäkohdat. Hiukan muistuttaa vanhoja ihmis- ja eläinuhreja muinaisten kulttuurien osalta. Papisto tuolloinkin määritteli jumalille annettavan lepytyksen. Nykyään hallituksessa toimii eräänlainen "papisto", jolla ei tunnu olevan kosketusta reaalielämään, koskapa "pappa betalar" koko homman. Myöhäispuberteetin vakaa käsitys maailman kulusta sotii vanhojen oikeiden viisaiden näkemystä vastaan.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa