Talitintit viherpiiperöitten agentteina

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5949
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Talitintit viherpiiperöitten agentteina

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 16 Tammi 2020 14:40

YLE: Lypsykarjatilat 15.1. klo 16:48

Outo riesa lypsykarjatiloilla: lehmiä jouduttiin lopettamaan talitinttien nokittua utareet rikki Simossa – "Tällaista ei ole ennen tapahtunut"
Talitintit iskivät ilmeisesti maitorasvan houkuttelemana nokkineen lehmien utareiden kimppuun.
Talitiainen (parus major) on pihojen tutuimpia lintuja. Simossa tiaiset intoutuivat alkutalvesta nokkimaan lehmien utareita, mistä aiheutui maitotiloille isojakin vahinkoja lehmien sairastumisen vuoksi.

Etelä-Lapin Simossa on talven aikana törmätty outoon linturiesaan: Navettaan sisälle päässeet talitiaiset (parus major) ovat nokkineet lehmien utareet avohaavoille, niin että lehmiä on jouduttu tautien vuoksi jopa lopettamaan.
Asiasta uutisoi ensin Maaseudun Tulevaisuus. (siirryt toiseen palveluun)Lehden mukaan Lapista tapauksia tiedetään kolme.

Virpi Parpalan viidenkymmenen lehmän maitotilalle tiaiset iskivät marraskuussa. – Kolmetoista vuotta on pihattonavetta ollut, ja satunnaisesti ennenkin on talitiaisia ja muita lintuja tullut sisälle. Mutta mitään tällaista ei ole ennen tapahtunut, Parpala ihmettelee. Hänen mukaansa tiaisparvi pölähti sisään navettaan marraskuun pakkasilla tehdyn remontin aikana avoimista ovista. – Ei mennyt montaa päivää, kun lehmillä alkoi tulla oireita. Ja pian sitten päästiin omin silmin näkemäänkin, että tiaiset hakkasivat lehmien vetimiä.

Viisi lehmää jouduttiin lopettamaan
Parpala kertoo törmänneensä vastaavanlaisiin havaintoihin myös muilta merilappilaisilta maatiloilta aiempina vuosina.
Tiaiset nokkivat ilmeisesti maitorasvan houkuttamana lehmien utareiden vetimet avohaavoille, mistä seurasi tulehduksia ja lehmien sairastumista. Parpalan tilalla viisi lehmää jouduttiin laittamaan teuraaksi tai lopettamaan.
Parpala ihmettelee sitä, että lehmät eivät reagoineet nokkimiseen millään tavalla. Vasta lypsyrobotille mennessään ne näyttivät, että tulehtuneisiin utareisiin sattuu, Parpala kertoo. Kovin pitkään Parpalat eivät voineet katsella lehmiä ahdistelevaa tiaisparvea navetassaan. – Ne oli pakko poistaa sieltä, Parpala sanoo.

Tintti on kekseliäs ja tarkkanäköinen Oulun yliopiston eläintieteen professorin Arja Kaitalan mukaan on harvinaista, että tiaiset kävisivät elävän eläimen kimppuun ravinnonhankinnassaan.
– Englannista tosin tiedetään 1950–1960 -luvuilta tapauksia, joissa ne oppivat avaamaan portaille jätetyn maitopullon korkit, eli ne ovat hyvin kekseliäitä ruuanhankinnassaan, Kaitala muistuttaa. Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentin Aleksi Lehikoisen mukaan tinttien kekseliäisyyden vuoksi niiden torjuminen voi olla vaikeaa.
– Erityisesti pohjoisen talvessa talitiaiset valitsevat usein yhden ruokintapaikan, eivätkä liiku kovin paljoa. Jos puolen kilometrin säteeltä onnistuisi vähentämään tiaisten talviruokintapaikkoja, voisi lintuja vähentää alueelta ja samalla navettaan eksyviä yksilöitä voisi olla vähemmän, Lehikoinen neuvoo.

Lehikoisen mukaan erityisesti talitiaiset voivat käyttäytyä hyvinkin opportunistisisesti ruuanhankinnassaan. Kolmisen vuotta sitten Kanta-Hämeessä Hausjärvellä tiaiset nokkivat eläviä lampaita verille ja vuonna 2013 Mäntyharjulla Etelä-Savossa tiaisten kerrottiin tappaneen urpiaisia ja syöneen näiden aivoja."Kymmenen tuhatta ei riitä"
Professori Arja Kaitalan mukaan talitiaisilla on erittäin hyvä näkö ja näkyvän valon lisäksi lintujen silmä aistii ultaviolettivaloa. Navetasta lämpöä tavoittelevat tiaiset ovat siis saattaneet päätyä nokkimaan lehmien utareita havaittuaan niistä tihkuvia maitopisaroita.

Virpi Parpalan mukaan kovin runsaita aterioita lehmien utareista ei ole tiaisille herunut. Maitotilallisille nokkimistaipumuksesta koitui kuitenkin isot vahingot. – Lehmiä jouduttiin lääkitsemään tulehdusten aikana ja maitotuotosta meni paljon hukkaan. Neljä teuraaksi vietyä lehmää oli vielä kantavia. Ei tässä kymmenen tuhatta euroa riitä, arvioi Virpi Parpala. Parpalat aikovat hakea vahingoista korvausta ELY-keskukselta. Rauhoitettujen eläinlajien aiheuttamista vahingoista korvataan tutummin muun muassa runsaiden kanadanhanhi- tai kurkipopulaatioiden viljelmille aiheuttamia vahinkoja. – Talitiaisten aiheuttamia vahinkoja ei ilmeisesti vielä koskaan ole korvattu, huokaa Virpi Parpala.

15.1. kello 16.48 Korjattu juttua. Kolme tapausta tiedetään Lapista, ei Simosta.

Kommentti: Mikä tässä nyt auttaa? No se, että talitinteille tehdään valistusvideo siitä, että ELÄINRASVA TAPPAA. Ja se ,että syödään naapurirodun päästä aivot! Kyllä ihmisillekin , siis kaikille muille kuin pyöräilijöille tulisi määrätä kypäräpakko.

Ihmisten suojelemiseksi onkin kehitteillä vegetaristinen aivo. Silloin sanotaan ihmisen olevan vegetaristisessa tilassa ja likempänä autuutta kuin kukaan koskaan. Ainakin viitteitä siitä näkyy hallituksen touhuissa , joka haluaa kaikkiin taloyhtiöihin autojen sähkölatauspisteitä, vaikka harva köyhä ei uskalla edes uneksia semmoisesta. Saattaa joutua suljetulle osastolle, jos semmoisesta alkaa juttelemaan lajitovereille.

Yhden palveluksen voisivat ihmiset kuitenkin tehdä luonnolle ennen uunia: Napsastaan aivot talteen ja viedään talveksi navetoiden likelle tinttien ruuaksi. Pitää myös huolehtia siitä, jos lehmät tapetaan, että tinttien ruokahuolto järjestyy asianmukaiseksi, siis aivoja riittää syötäväksi. Tapettavien lehmien aivoja tuskin kannattaa irrotella kun niiden lihakin tappaa hetikohta.
Lehmät on tapettava asiallisesti, siis kranaatinheittimillä ja konekivääreillä sekä lentopommituksilla, koska maitorasva ja ja punainen lehmänliha tappaa...
Viherpiiperöitten asia-agenda koko kansan asiaksi. Salattu viisaus piilee viheraivoissa, jota voi olla vaikea huomata.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa