Aivosyöpien hoidossa jättiharppaus

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5949
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Aivosyöpien hoidossa jättiharppaus

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 16 Tammi 2020 12:05

HS: Päivän lehti Tiede 16.1.2020 Annikka Mutanen HS

Tutkijat keksivät, miten keho saadaan tuhoamaan aivokasvain
Suomalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat julkaisivat menetelmän Naturessa.
Glioblastooma on aivojen tukikudosten aggressiivinen kasvain. Se erottuu värjätyssä kuvassa keltaisena.

NOPEIMMIN kehittyvää syöpähoitoa on tällä hetkellä niin sanottu immuunihoito, joka auttaa potilaan omaa kehoa käymään syövän kimppuun. Aivokasvaimiin immuunihoito on tehonnut tähän asti heikosti. Syy on siinä, että elimistö suojaa aivoja tarkasti – jopa omalta puolustusjärjestelmältään. Tutkijat ovat nyt keksineet, miten elimistön omat tappajasolut saadaan tuhoamaan kasvaimia aivoissakin. Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston ryhmän sekä akatemiaprofessori Kari Alitalon ja tutkijalääkäri Salli Antilan raportti on juuri julkaistu Nature-tiedelehdessä.

JOTTA tappajasoluiksi kutsutut T-solut eivät tuhoaisi taudinaiheuttajien ja muiden vieraiden ohessa omia soluja, immuunijärjestelmässä on jarrumekanismi. Syöpäkasvaimen solut ovat elimistön omia soluja. Vaikka puolustusjärjestelmä tunnistaa syöpäsolut viallisiksi, se myös hillitsee T-soluja vahingoittamasta niitä. Immuunihoitojen yksi tärkeä muoto on tämän jarrun poistaminen. Se on tehonnut hyvin melanoomaan, pahamaineiseen ihosyöpään, joka syntyy, kun auringon säteily vioittaa ihon pigmenttisoluja.
”Osalla potilaista melanoomaa on hoidettu tällä tavalla hyvin tuloksin”, Alitalo sanoo.

AIVOSYÖPÄÄN keino ei ole tepsinyt. Syy on se, että aivot ovat erityissuojeltu elin. ”Sinne eivät pääse niin monenlaiset solut touhuamaan. Näin on osin siksi, että herkät aivosolut voisivat rauhassa työskennellä.” Aivoissa tunnistus ontuu.
Puolustusjärjestelmä ei edes hevin tunnista aivojen kasvaimia. Yleensä tunnistaminen tapahtuu siten, että niin sanotut dendriittisolut nappaavat syöpäsoluista näytteitä ja kuljettavat ne imusuonistoa pitkin imusolmukkeisiin. Siellä ne aktivoivat T-soluja tappajasoluiksi, jotka lähtevät imusuonia pitkin tuhoamaan vihollista.
Aivoissa tunnistus ontuu, koska imusuoniston kapasiteetti on siellä pieni.

AIEMMIN luultiin, ettei aivoissa ole imusuonia lainkaan. Yllättäen Alitalon ryhmän tutkijat Wihurin tutkimuslaitoksessa löysivät imusuoniston aivokalvoista vuonna 2015, yhtä aikaa yhdysvaltalaisen ryhmän kanssa. Alitalon ryhmä löysi myös imusuonten kasvutekijän, jota nyt hyödynnettiin syöpäkokeissa. Juuri julkaistussa tutkimuksessa tutkijat kasvattivat sen avulla imusuonistoa hiirten aivoissa. Kun he samaan aikaan poistivat jarrun omien solujen tuhoamiselta, hiirten aivokasvaimet alkoivat merkittävästi pienentyä. Hoito tehosi hiirikokeissa glioblastoomaan, joka on aggressiivisin aivotukikudoksen kasvaimista. ”Hoidon toinen vaikutus on samankaltainen kuin rokotteen.”

Suuri osa kehitteillä olevista immuunihoidoista on Alitalon mukaan juuri yhdistelmähoitoja.
”Tämä yhdistelmä näyttää avaavan mahdollisuuden aivosyövän hoitoon.”

Ryhmä kertoo Naturessa, että imusuoniston kasvattaminen aivoissa lisäsi tappajasolujen aktivoitumista kaulan imusolmukkeissa ja tappajasolujen siirtymistä kasvaimeen. Se vauhditti kasvaimen tuhoutumista ja sai järjestelmän reagoimaan kasvaimen merkkisoluihin pitkän aikaa myöhemminkin. Kehon puolustusjärjestelmä muistaa vihollisen, jonka se on oppinut tunnistamaan. Mikäli syöpä on lähettänyt etäpesäkkeitä tai uusii, puolustussolut voivat alkaa tuhota sitä nopeasti vanhasta muistista. ”Hoidon toinen vaikutus on samankaltainen kuin rokotteen. Se antaa pitkäaikaisen suojan.”

HAITTAVAIKUTUKSIAKIN immuunihoidoilla on. Tappajasolut voivat hyökätä myös omien terveiden solujen kimppuun. Jos näin käy ihossa, syntyy ihottumaa. Suolessa seuraus voi olla ripuli. Toisaalta imusuonistolla on puolustussolujen kuljettelun lisäksi vanhastaan tunnettu rooli syövän etenemisessä. Kasvaimesta irtoavat syöpäsolut kulkeutuvat imusuonia pitkin imusolmukkeisiin ja muodostavat usein niihin etäpesäkkeitä. Imusolmukkeista ne pystyvät seikkailemaan muualle ruumiiseen, ja syöpä leviää elimistössä. Aivokasvaimet lähettävät kuitenkin harvoin etäpesäkkeitä. Syöpäsolujen kulkeutumista imusolmukkeisiin ei havaittu myöskään nyt julkaistuissa kokeissa.

ALITALO arvioi, että ideaa imusuonten hyödyntämisestä aivokasvainten hoidossa kokeillaan ihmisiin viiden vuoden sisällä. Hän ei uskalla ennustaa, milloin se voisi olla yleisessä käytössä. Hoidon kehittelyä voi vauhdittaa se, että kumppaneilla Yalessa on suuret budjetit ja vakiintuneet yhteydet lääketeollisuuteen.
Suomessa tutkimusta tehdään osana Helsingin yliopiston ja Husin Ican-hanketta, jossa on varta vasten yritetty parantaa yhteistyötä lääke- ja terveysyritysten kanssa. ”Olemme hyvin verkostoituneita”, Alitalo sanoo.
Kalakukko

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Aivosyöpien hoidossa jättiharppaus

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Tammi 2020 12:43

Ravintolisiäkin on tutkittu hyvällä menestyksellä glioblastoomassa

Siitä vain ei Suomen valtamedia kirjoita.

Leipzigin yliopiston neurokirurgit ovat tutkineet karnosiinin vaikutusta glioblastoomassa jo yli 10 vuotta. Tulokset ovat lupaavia. Karnosiini estää blioblastooman kasvia ja leviämistä

Karnosiini avuksi glioblastooman hoitoon

Espanjalaiset syöpätutkijat osoittivat vuonna 2018, että ubikinoni herkistää glioblastoomasoluja radio- ja kemoterapioille ja voi siten parantaa potilaan ennustetta.

Ubikinoni herkistää glioblastoomasoluja sädehoidolle ja kemoterapialle

Berberiini estää niinikään glioblastoomasolujen kasvua ja leviämistä, osoittaa kiinalaisten syöpätutkijoiden raportti (Wang ym. 2016). Berberiini ja kurkuma (kurkumiini) tehostavat toisiaan glioblastomassa (Maiti ym. 2019). Tutkimukset on julkaistu arvostetuissa ammattilehdissä (linkit alla).

Wang J, Qichao Q, Feng Z. Berberine induces autophagy in glioblastoma by targeting the AMPK/mTOR/ULK1-pathway. Oncotarget. 2016 Oct 11; 7(41): 66944–66958. Published online 2016 Aug 19. doi: 10.18632/oncotarget.11396. Free Full Text

Maiti P, Plemmons A, Dunbar GL. Combination treatment of berberine and solid lipid curcumin particles increased cell death and inhibited PI3K/Akt/mTOR pathway of human cultured glioblastoma cells more effectively than did individual treatments. PLoS One. 2019;14(12):e0225660. Published 2019 Dec 16. doi:10.1371/journal.pone.0225660 Free Access

Frontiñán-Rubio J, Santiago-Mora RM, Nieva-Velasco CM, et al. Regulation of the oxidative balance with coenzyme Q10 sensitizes human glioblastoma cells to radiation and temozolomide. Radiotherapy and Oncolology. 2018 May 18. pii: S0167-8140(18)30240-8. doi: 10.1016/j.radonc.2018.04.033.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 13 vierailijaa