NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Tomppa
Viestit: 372
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Tomppa » 25 Kesä 2020 16:16

Käväisin nyt vielä huvikseni katsomassa tuon jutun kommentteja. Aamulla kun luin jutun, ei kommentteja ollut vielä yhtään. Kopioinpa tähän nyt yhden parhaista. Olen täysin samaa mieltä kuin kommentoija.
Juttu kaunistelee Keysin ja hänen suomalaisten tutkijakollegojensa roolia ja vierittää syyn tutkimustuloksia tulkinneiden pragmaatikoiden harteille. Tästä vilpistä on kirjoitettu paljon, ja Ylekin on esittänyt aihetta perkaavan dokumentin.

Toimittaja ei ole voinut ohittaa kritiikkiä tehdessään taustatyötä. Juttu on kirjoitettu taiten ja tietoisesti sanavalinnoilla, joilla tuodaan virheolettamia esiin, mutta narratiivi on rakennettu välttämään tutkimusvilpin käsittelyn. Tästä toimittajalle äärimmäisen iso miinus. Toki tämäkin juttu on jo edistystä.

Keysin tutkimuksessa tapahtui (mm. em. dokumentin mukaan) selkeä tieteellinen vilppi. Suomalaiset hankkeen osallistujat jatkoivat tätä muunneltua tulkintaa. Tutkimus nosti yksilöitä vaurautta ja arvostusta tuovaan johtavaan asiantuntija-asemaan. Saamme tätä virheellistä "tietoa" niin kauan, kunnes nämä vaikuttajat siirtyvät ajasta ikuisuuteen.

Vilpistä seurasi useita laajasti ruokavalioon ja terveyteen vaikuttaneita virheolettamia. Mm. että kolesteroli tulee ruoasta (maksa tuottaa kolesterolin); tyydyttynyt tai eläinperäinen rasva aiheuttaa verisuonitaudit (Pohjois-Karjala-tulokset selittyivät tupakoinnilla ja sen vähenemisellä); kolesteroli aiheuttaa sepelvaltimotaudin (metabolinen oireyhtymä ym. stressi aiheuttaa mikrovaurioita verisuonissa, ja maksan tuottama kolesteroli on elimistön "laastari"); vilja on terveellisen ruokavalion perusta; ja jos kolesterolin määrä nousee, on ryhdyttävä käyttämään lääkityksena statiineja.

Suomalaiset länsirannikon tutkittavat söivät hyvin kolesterolipitoista ruokaa, jossa runsaasti eläinperäistä rasvaa, ja olivat terveitä. Tulokset länsirannikolla kumosivat Pohjois-Karjalassa saadut tulokset, ja ne pimitettiin raportoinnissa.

Vilpin seurauksena miljoonat ihmiset ovat noudattaneet virheellisiä ruokasuosituksia vuosikymmenet, ja vasta-argumentteja esiin tuoneet on teilattu. Tutkimusrahaa on Suomessa ohjattu väärennettyjen tulosten ohjaamana. Toivon rohkeampaa journalismia aiheesta.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1865
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 25 Kesä 2020 19:57

Niin,
minustakin Ancel Keys onnistui yhdessä asiassa; katkaisemaan lääketieteen ikiaikaisen kehittymisen perinteet.
Edettiin aikaansa sidotulla osaamisella ja havaintoihin pohjautuvalla kokemuksella kuitenkin hyppäyksittäin kehittyen.
Niillä ei ollut enää arvoa.
Joillakin alueilla tutkittavien muistiin perustuvat kyselylomakkeet antavat luotettavan taustan mm ravitsemushavainnointiin, vaikka onkin ”epäluotettavaa” havainnointia. Sopivien tilastomenetelmien soveltaminen ja hyvät yhteistyökumppanit (menestymisen haistavat rahoittajat) saavat kyllä tulokset näyttämään tieteeltä. Päälle tulee sitten kaikenlainen ”näyttöön perustuva” ja siis nykykäsityksen ainut oikea tiede sovittuine sääntöineen.
Näin on edetty puoli vuosisataa. Olisiko ansaittu mitään parempaa kuin anglosaksiseksi muuttunut perinteiden rasitteista vapaa lääketiede.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija