NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvojat: Tri Kuusela Info, Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1855
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 22 Touko 2020 17:55

Lääkärilehti 22.05.2020

Mistä puhumme, kun puhumme metaboliasta


Minulla on nopea aineenvaihdunta" totesi hoikka ystäväni, kaivoi välipalapatukan taskustaan ja kiersi villahuivia tiukemmin kaulansa ympärille. "Sä olet suora putki", huokaisi toinen ja kieltäytyi suklaapalasta. Kuuntelin runoilijan ja kehityspäällikön luontevaa keskustelua metaboliasta, intohimoni kohteesta. Totesin, että olisipa kiinnostavaa tutkia heidän lihastensa aineenvaihdunnan eroja. Ystäväni hymyilivät minulle lempeästi. Runoilija tarjosi keksiä.

Suhteeni metaboliaan ei ollut rakkautta ensisilmäyksellä, mutta elämänkumppaneita meistä tuli. Aineenvaihdunta on kutittavan kompleksi, kattaen kaikki kemialliset reaktiot: ylläpidon, kasvun, korjauksen, säätelyn, ravinnon muodonmuutokset reaktioiden polttoaineeksi. Valtavassa aineenvaihduntateiden kartassa hahmottuvat metaboliittisyklit, eri suuntiin viskoutuvat nuolet, viivat, yhdisteiden pyörteet, reaktiot. On loputtoman kiinnostavaa huomata, kuinka kaaos organisoituu säntilliseksi järjestykseksi, yhdisteet muuttuvat toisikseen, kudoksen tarpeiden mukaan. Virta löytää oikeat uomat ja sopivan nopeuden, ohjaajanaan kanavien sulkuporttien säntilliset portinvartijamolekyylit, jotka usein ovat B-vitamiinien johdannaisia.

Se on aikamuodoltaan preesens.

Korrelaatiolaskelmien avulla voimme visualisoida terveen lihaksen aineenvaihduntatuotteiden keskinäisiä suhteita. Ne muodostavat toisiansa seuraavia alaryhmiä, järjestäytyen herkän säännöllisiksi, fraktaalimaisiksi kuvioiksi. Fysiologisissa stressitilanteissa metaboliafraktaalin osaset muuttuvat yksikköinä, ja tilanteen tasaantuessa tasapaino palautuu nopeasti. Aineenvaihduntasairaus voi kuitenkin iskeä tärkeään kontrollikohtaan, sulkien padon tai avaten sen hallitsemattomasti. Silloin virta kuohuu yli äyräiden, kudoksen toiminta kärsii, ja fraktaali särkyy pirstaleiksi.

Juuri fraktaalimaisuus tekee aineenvaihdunnasta erinomaisen hoitokohteen. Voimme yhä useammin jäljittää padon säätelijän satojen tai tuhansien yhdisteiden joukosta. Puuttuvaa säätelijäyhdistettä voi lisätä tai virralle voi avata kiertotien. Täsmämetaboliitti tönäisee fraktaalin palat ketjureaktiomaisesti kohdilleen ja vie kudoksen lähemmäksi tervettä tasapainoa.

Tällainen on metabolinen ohitusleikkaus: viilto, tukoksen poisto, ja vapautuva virtaus.

Lue myös
Lopettamisvaiheen oireet eivät todista riippuvuutta
Kuinka kovaa potilaiden pitää huutaa?
Itseinhon patologia
Metaboliitti-by-pass-hoidot ovat jo osoittautuneet tehokkaiksi tavoiksi estää, hidastaa ja parantaa tiettyjä eteneviä rappeumatauteja, henkilökohtaiseen molekyylitietoon perustuen: nukleotidi-cocktail kääntää hämmästyttävän tehokkaasti erään vaikean lasten lihastaudin kulun, ja B3-vitamiini korjaa NAD+-säätelijäpuutoksen ja lisää toimintakykyä tietyissä aikuisten lihastaudeissa. Tarvitaan kuitenkin lisää järjestelmällistä tiedonkeruuta, terveiden ja sairaiden solujen ja kudosten metaboliafraktaalien referenssidatapankkeja.

Aineenvaihdunta on vastustamaton, se on aikamuodoltaan preesens. Se kietoo minut pikkurillinsä ympärille. Se on nopea, elää hetkessä, ja sillä on valtaa. Yritän nähdä sen kasvot, mutta silmälasini ovat yhä huuruiset. Silti hymyilen.

ANU WARTIOVAARA
Kirjoittaja on akatemiaprofessori ja kliinisen molekyylilääketieteen professori Helsingin yliopistossa.

PS

Anu Wartiovaara tunnetaan maailmalla solujen energialaitosten, mitokondrioiden tutkijana ja erityisesti niissä ilmenevien perinnöllisten sairauksien selvittelijänä.
Anun sanataituruus on vaikuttavaa äärimonimutkaisen metabolian kuvaamisessa, itse elämän kuvaamisessa.
Kyllästymiseen saakka saa kyllä seurata tieteellistä juupas - eipäs keskustelua erilaisten ”markkereiden” sairauksiin johtaneiden metaboliahäiriöiden merkityksestä.
Tämän hetken polttavin terveysongelma maailmanlaajuisesti on Metabolinen oireyhtymä (MetS). Ajankohtaiseen COVID-19 tilanteeseen MetS liittyy huonona tautikestävyytenä sairauden kohdatessa. Ylipaino/lihavuus, verenpainetauti ja tyypin 2 sokeritauti mainitaan keskeisinä riskeinä iän lisäksi.
Nyt on jo liian varmaa, että olemme veikanneet täysin väärää hevosta MetS:n aiheuttajaksi. Se ei saavuta maalinjaa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1855
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 04 Kesä 2020 12:12

Kiitos vielä kerran SAARISTOLAISELLE prof. Timothy Noakes’in laajan kirjoitussarjan ”löytämisestä”. Aineistoa on kaikkiaan oppikirjan verran.
Yritin järjestellä jaetut linkin ilmoitettuun numerojärjestykseen. Se ei täysin päde sikäli, että numeroimattomia linkkejä jatkuu aina kymmenen (10) linkkisivullista, tässä vaiheessa. Epäilemättä lisääkin voi jatkossa tulla urhelulääketieteen professorilta, joka on nyt emeritukset asemassa, hyvin toipunut ravitsemusteollisuuden provosoimasta viisivuotisesta maineen tahrauskampanjasta ja yrityksestä sulkea todella pätevän tutkijan suu oikeuden päätöksellä.
Palautan mieliin, että Noakes oli intomielinen ja vallitsevan suomalaisenkin valtavirtakäsityksen mukainen ”oikeaoppinen” urheilufysiologi ja maratoonari aina keski-iän lopuille - siis äärimmäisen terveiden elämäntapojen kannattaja - kunnes itse sairastui sairastui vuosi(kymmeniä) itäneen hiilihydraatti-herkkyyden ja insuliiniresistenssin seurauksena yleiseen lukuisista Metabolisen oireyhtymän (MetS) päätetaphtumista eli tyypin 2 diabetekseen. Muista mahdollisista MetS-oireista en tiedä. Kuitenkin isänsä menehtyi sepelvaltimotautiin ja kärsi T2D:stä. Sukurasitus on tavallista ja yksilön tasolla hiilihydraattiherkkyys —> insuliiniresistenssi vaihtelee.
Lukija havaitsee myös, että Noakes sälyttää Ruokolahti lähtöiselle Sami Inkiselle mahtavan taakan, kun Virta Health menetelmillä pyritään saamaan vuoteen 2025 mennessä 100 miljoonaa T2D henkilöä ”remissioon” eli enemmän ja vähemmän oireettomiksi, lääkkeettömiksi tai vain metformiiniin tukeutuen. Asetettu tavoite on koululääketieteen keinoin mahdoton ja absurdi; T2D on lopun ikää kestävä tila, joka hoidetaan lääkityksin.

Tähän saakka lukemani perusteella Noakes etenee kadehdittavan perusteellisesti nykyisen ”terveellisen ravitsemuksen” aiheuttaman maailmanlaajuisen aineenvaihdunta-pandemian alkuvaiheen suhmurointiin. Kirjallisuusviitteissä on paljon vaiettua ja salattua tietoa.

Propagandan sijasta teksti on vankkaa ammattimiehen kirjoittamaa TUTKITTUA TIETOA kaikista tuuteista tulvivan ”tutkitun tiedon” sijasta. Ehkä vähän joskus ilmenee ”potut pottuilua” mentaliteettia.https://www.crossfit.com/essentials/its ... pid-part-1

https://www.crossfit.com/essentials/its ... pid-part-2

https://www.crossfit.com/essentials/its ... pid-part-3

https://www.crossfit.com/essentials/its ... pid-part-4

https://www.crossfit.com/essentials/its ... pid-part-5

https://www.crossfit.com/essentials/its ... pid-part-6

https://www.crossfit.com/essentials/inf ... rs-disease ( 7?)

https://www.crossfit.com/essentials/its ... pid-part-8

https://www.crossfit.com/essentials/its ... pid-part-9

https://www.crossfit.com/essentials/its ... id-part-10

https://www.crossfit.com/essentials/its ... id-part-11

https://www.crossfit.com/essentials/rol ... er-disease
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Tomppa
Viestit: 369
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Tomppa » 04 Kesä 2020 15:34

Kiitos Saaristolaiselle mielenkiintoisen aineiston esille tuonnista ja kiitos Timolle introsta sekä aineiston järjestämisestä. Näyttää olevan tiedossa tuhti lukupaketti kesäyöhön.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa