Viherpiiperöinnin voittokulku jatkuu: Valosaaste kuriin

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5866
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Viherpiiperöinnin voittokulku jatkuu: Valosaaste kuriin

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 04 Joulu 2019 7:59

HS: Päivän lehti Tiede-osio 4.12.2019 klo 6:09 Kalevi Rantanen Ote artikkelista.
https://www.hs.fi/paivanlehti/04122019/ ... 30169.html

Valaiseva kukka voi toimia lukulamppuna ja tammi katulamppuna
– Pehmeällä biovalolla pysyttäisiin vähentämään valosaastetta

Scifimäinen biovalo voisi vähentää valosaastetta. Isovesikrassin valossa voi lukea kirjaa New Yorkissa.
Puutkin voidaan muokata katulyhdyiksi, kun valaisemisen taito opitaan lainaamaan eliöltä toiselle.

VALAISEVA vesikrassi on parhaillaan näytteillä yhdysvaltalaisen Smithsonian-instituutin Cooper Hewitt -museossa New Yorkissa. Kasvin valossa voi halutessaan lukea kirjaa. Valokasvin rakensi alun perin Massachusettsin teknillisen instituutin MIT:n tutkijaryhmä, jota johti kemian teknologian professori Michael Strano.
Tutkijat ruiskuttivat nanohiukkasia isovesikrassiin, jota meilläkin viljellään salaatti- ja maustekasvina. Neljänlaisten nanohiukkasten yhdistelmällä he saivat kasvin lehdet loistamaan lamppuna.

Yhdistelmään kuuluvat valoaine lusiferiini, valaisun käynnistävä entsyymi lusiferaasi ja entsyymin toiminnan mahdollistava toinen entsyymi. Neljäs ainesosa ovat fosforivalokiteet valon aallonpituuden säätöä varten. Entsyymit saavat lusiferiinin reagoimaan hapen kanssa ja tuottamaan valoa. Nanokemikaalien syöttöä säätämällä valo voidaan kytkeä päälle ja päältä.

KUN tekniikka oli saatu toimimaan, mukaan tuli arkkitehti Sheila Kennedy MIT:stä. Arkkitehtuurin osaajan avulla ryhmä pyrkii luomaan valokasvisisustusta, jota kuluttajatkin voisivat haluta koteihinsa. Cooper Hewitt -museon näyttelyssä kasvit on asennettu asuinhuoneiston pienoismalliin. Katsoja voi tarkastella ja kommentoida tulevaisuuden rakennusta, jossa elävä luonto ja rakennettu maailma sulautuvat yhteen. Tutkijaryhmä on kehitellyt valokasvisisustusta. Samalla tutkijat kehittävät tekniikkaa eteenpäin. Yksi tavoite on pidentää kasvin valaisuaikaa.

Aluksi isovesikrassin lehdet valaisivat neljä tuntia kerrallaan. Nyt pidetään mahdollisena valoa, joka toimii niin kauan kuin kasvi elää. Yksi keino tämän saavuttamiseksi on lisätä pakettiin uusia, energiaa varastoivia nanohiukkasia, joita tutkijat kutsuvat valokondensaattorihiukkasiksi.

Kommentti: Suomalainen vegaani tulee olemaan edelläkävijä kaamoksessamme. Vastenmielinen heijastin joutaa sinne romukoppaan ja vegaani muuttuu uuden tekniikan myötä ns. "valopääksi", ei aivotuksiltaan, mutta näkyvyydeltään.

Suomalaiset ovat urheilukansaa mm. kepinheiton, akankannon ja formuloiden osalta. Vähemmälle huomiolle on jäänyt tuo itsemurhaurheilu, jollaista autoilijat tapaavat tavan takaa maanteillä toikkaroimassa. Suosituissa kolmiraitaverkkareissa ei ole trendikästä pitää niiden raitojen heijastuksia.
Tarhalasten neuvokkuutta olisi syytä seurata, sillä he kulkevat heijasteliiveissä ja narulla kiinnitettunä somaan jonoon opettajien ollessa keula- ja peräpään valvojina. Myös dementikkojen seuramatkailusta saa vinkkejä. Porukassa näkyvyys paranee tai vain osa kuolee yliajossa. Rooman kottaraisten hienoa taitolentoa miljoonien laumoissa on hienoa seurata. Saalistajat ymmällä, kun hahmotus vaikeutuu. Yksilö sen sijaan oiva välipala.

Ajatelkaas, nyt meillä on mahdollisuus lisätä tätä uutta valotekniikkaa. Sähkötehtaita tarvitaan vähemmän ja sähköpotkulaudatkin voidaan ladata vain kiinnittämällä ne läheiseen puuhun koirien kusekseltaviksi. Pian oman sähköpotkulaudan voikin tunnistaa hajun perusteella, kuten koirat tunnistavat merkkien avulla lajitovereittensa viestejä. Maailma tulee olemaan loistava vegaaninen , lihaton unelma, jossa ihmiset loistavat kuin pieni aurinko.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa