Pieni pikkujouluvinkki: kankkusen torjuntakonstit

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5866
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Pieni pikkujouluvinkki: kankkusen torjuntakonstit

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 30 Marras 2019 14:32

HS: Elämä 30.11. klo 8:32 | Tee se näin Emmi-Liia Sjöholm HS

Krapulaa voi helpottaa parilla kotikonstilla
– tutkija tyrmää urbaanin legendan ja antaa vinkit pahan olon ehkäisyyn

Tällä kertaa selvitimme, miten krapulaa voi helpottaa. Jutun lopussa voi ehdottaa omaa kysymystä.

PÄÄTÄ särkee, oksettaa ja heikottaa. Krapula on hauskan illan ikävä seuraus, jolta harva välttyy, jos on tullut juoneeksi usean annoksen alkoholia. Miten krapulaa voisi helpottaa?
Kysymykseen vastaa alkoholin vaikutuksia tutkiva dosentti Peter Eriksson Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolta:
Alkoholi on anesteettinen aine, joka voi liian suurina annoksina olla jopa hengenvaarallinen. Myrkytystilassa elimistö pyrkii pääsemään myrkyistä eroon, ja siksi vahvassa humalassa alkaa oksettaa.

ALKOHOLI ei kuitenkaan tuota mielihyvää. Siitä vastaa alkoholin aineenvaihduntatuotteena syntyvä asetaldehydi. Se myös aiheuttaa suurimman osan krapulaoireista. On ihmisiä, joille tulee krapula jo pienestä määrästä alkoholia ja niitä, jotka pystyvät juomaan monta alkoholiannosta ilman seuraavan päivän pahoinvointia. Kyse on siitä, miten paljon asetaldehydiä oma elimistö sattuu muodostamaan.
Hiilihydraatti, proteiini ja rasva häiritsevät kaikki tehokkaasti alkoholin imeytymistä.

On tutkittu, että itäaasialainen perimä on hyvin krapula-altis: heillä asetaldehydiä muodostuu erityisen paljon ja krapula alkaakin jo saman illan aikana. Olen työskennellyt Japanissa, ja siellä on aivan tavallista, että baarien ulkopuolella oksennellaan. Joillain ihmisillä oireet jatkuvat pitkään senkin jälkeen, kun asetaldehydi on poistunut elimistöstä. Tällöin voi olla kyse asetaldehydiallergiasta. Asetaldehydi on myös voimakkaasti karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava aine, minkä vuoksi etenkin Itä-Aasiassa voimakas alkoholinkäyttö on suuri terveysriski.

Mitä suurempi alkoholipitoisuus veressä on, sen pahempi krapula on tiedossa. Siksi paras tapa helpottaa krapulaa on ennaltaehkäisy.
Alkoholin kanssa kannattaa nauttia ruokaa, joka heikentää alkoholin imeytymistä. Hiilihydraatti, proteiini ja rasva häiritsevät kaikki tehokkaasti alkoholin imeytymistä.

SEURAAVANA päivänä ruoka ei enää auta parantamaan krapulaa. On kuitenkin järkevää syödä, koska krapulassa on yleensä erittäin alhainen verensokeri. Tämä johtuu siitä, että alkoholi on estänyt sokerin tuottamista maksassa.
Vettä pitää juoda illan aikana parisen litraa, jotta vaikutuksen huomaa.

Matala verensokeri voi pahentaa heikkoa oloa entisestään. Hiilihydraatit muuttuvat elimistössä sokeriksi, joten ne ovat parasta krapularuokaa. Juodakin kannattaa. Alkoholi kuivattaa elimistöä, joten aamulla on syytä nauttia ensitöikseen reippaasti vettä. Moni uskoo, että vettä kannattaa myös juoda ahkerasti alkoholiannosten välissä. Sekin toki heikentää alkoholin imeytyvyyttä, mutta vettä pitää juoda illan aikana parisen litraa, jotta vaikutuksen huomaa. Yksi vaihtoehto on välttää tiukkoja ja keskittyä juomiin, joissa on itsessään enemmän nestettä.

B-VITAMIINIPORE krapulalääkkeenä on urbaani legenda. Sen krapulaa parantavia vaikutuksia on tutkittu, mutta tulos oli hyvin pieni. Alkoholisoituneella ihmisellä voi olla puutostila, jolloin vitamiiniseokset saattavat auttaa, mutta tavalliselle juhlijalle niistä ei ole juuri apua. Krapulalääkkeestä hyötyisivät etenkin ne, joilla on taipumus addiktoitua ja alkoholisoitua. Alkoholi vaikuttaa hermosolukalvoihin aivoissa. Kun alkoholi haihtuu elimistöstä, hermosolukalvot alkavat palautua ennalleen. Tuo äkillinen muutos aiheuttaa krapulaoireita. Kankkuspäivänä nautittu ”korjaava” alkoholiannos tasaa oloa, koska hermosolukalvojen palautuminen tapahtuu hitaammin. Jos krapulaan olisi yksinkertainen lääke, tasoittavat saattaisivat jäädä juomatta.”

Kommentti: Juuri koskaan ei kerrota alkoholin positiivisista vaikutuksista. Vanhaa kansantietoutta on seuraavat ilmenemismuodot:
1) Käytös muuttuu höveliksi ja ihmisestä paljastuu oikea Don Hidalgo
2) Hengitys raikastuu
3) Saman jutun voi kertoa useampaan kertaan
4) Tytön saaminen polkupyörän putkelle voi vaarantaa molempien turvallisuuden
5) Tanssitaito kohenee huomattavasti tanssijan omasta mielestä. Limbo sujuu kuin rasvattuna.
6) Hurmostila taattu, jos ainetta riittävästi
7) Viina on viisasten juoma...

Em. ohjeilla pääsee jo pitkälle, jollei ota huomioon seuraavana päivänä olotilaansa. Tuolloin voi olla ns. tukka sekaisin ja hiusjuuria särkee. Oksentelua ja ripulointia.
Jos sattuu niin ikävästi, että alapäässä on kirvelyä, niin kannattaa mennä lääkäriin ja yrittää muistella edellisen illan tuttavuuksia. Saattokaverin osoitekin on hyväksi.

Eipä sitten muuta kuin oikein hyvää pikkujoulua! Onhan kyseessä ensimmäisen adventin aatto eli pikkujouluaatto.
Ja muistakaa tuo dosentin maininta alkoholin olemuksesta : Anesteettinen aine ja asetaldehydi seurauksena. Pikkujoulupipo ei aiheuta seurauksia, ellei tanssi pöydillä.
Olkaa varovaisia joulukinkun kanssa; kuten kaikki runsaan "tieteellisen" informaation seurauksena tietävätkin: Punainen liha tappaa, ellei sitä torju runsaalla alkoholilla!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Kalakukko ja 8 vierailijaa