HS huolestunut sairauksien ehkäisystä. Ancel Keys ratkaisijana?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5822
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

HS huolestunut sairauksien ehkäisystä. Ancel Keys ratkaisijana?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 09 Marras 2019 10:46

HS: Pääkirjoitus 8.11. klo 20:15 Ote pääkirjoituksesta:

"Kehittyneissä maissa sairauksia voisi ehkäistä vieläkin paremmin ja varsin yksinkertaisin keinoin
Eliniänodote ei enää kasva kaikissa teollisuusmaissa entiseen tapaan. Syynä on elintapasairauksien yleistyminen.
Ylipainosta on tullut kansanterveysriski niin Suomessa kuin monessa muussakin OECD-maassa.

LÄÄKETIETEEN ja terveydenhuollon kehitys on parantanut elämänlaatua ja pidentänyt elinikää teollistuneissa maissa sadan viime vuoden aikana valtavasti. Useat tappavat kulkutaudit on saatu hallintaan rokotusohjelmilla, ja ennen kuolemaan johtaneita vakavia sairauksia kyetään nyt parantamaan. Ihmisten elämää ei menneiden vuosisatojen tapaan enää hallitse jatkuva sairauksien pelko.

ELINIÄNODOTTEEN kasvun hidastumiseen tai pysähtymiseen ovat vaikuttaneet monet seikat. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen yksi tärkeimmistä syistä ennenaikaisille kuolemille. Niillä taas on selvä yhteys elintapoihin, kuten ylipainoon, liian vähäiseen liikuntaan, tupakointiin ja alkoholiin.

Sydän- ja verisuonisairauksista johtuvat kuolemantapaukset kasvavat myös väestön ikääntymisen myötä, mutta niiden ennaltaehkäisykin voi olla tehokasta, jos siihen panostetaan riittävästi. Suomessa kuolleisuus näihin sairauksiin on vähentynyt menneiden vuosikymmenten tasosta muun muassa laajan valistuksen kuten Pohjois-Karjala-projektin ansiosta. Siitä huolimatta ne ovat edelleen suomalaisten yleisimpiä kroonisia sairauksia. Tupakointi on vähentynyt Suomessa merkittävästi, mutta ylipainosta on tullut uusi kansanterveysongelma.

Suomessa kroonisia kansantauteja ovat sydän- ja verisuonitautien lisäksi diabetes, astma ja allergia, krooniset keuhkosairaudet, syöpäsairaudet, muistisairaudet, tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet sekä mielenterveyden ongelmat. Niihin vaikuttavat useat samat riskitekijät, kuten tupakointi, ja niitä voi ehkäistä tehokkaasti esimerkiksi liikunnalla."

Kommentti: Aika merkillinen pääkirjoitus, joka noudattelee ns. asiantuntijoiden näkemystä: Liikunta parantaa kaiken .jne. Merkillisen yhteensattuman summana Suomessa uskotun PK-projektin ja lihavuuden katastrofaalisen yhteyden varsinaista aiheuttajaa ei ole "pystytty" selvittämään.
No onneksi PK-projektin johtaja Puska sai ehkä maailman erään kuuluisimman huijarin nimeä kantavan palkinnon, Ancel Keys-palkinnon.

Tupakoinnin väheneminen mainittiin erääksi terveyden kohenemisen syistä. Kuitenkin 10 professoria vannoi tupakkaoikeudenkäynnissä tupakan olevan juuri se paras terveystuote, mitä milloinkaan on keksitty. Ja lausuntopalkkiot olivat huimat, joilla professorien kurjat eläkkeet kohenivat.

Suomessa VRN, kansansairauskonttori ja muut instanssit kuten ns. ravintoneuvojat ovat ratkaisevasti vaikuttaneet siihen, että VHH ja erityisesti ketogeeninen ruokavalio on kirottu alimpaan kattilaan ellei peräti rovion hehkuvaan helvettiin. Tietysti vailla maailman tarkinta ja luotettavinta tutkimusmenetelmää , kyselytutkimusta, VHH:ta ja ketogeenista elämäntapaa noudattavien keskuudessa.

Kardiologien sydänoperaatioiden ansiosta on kymmenien tuhansien elinajanodote ratkaisevasti pidentynyt. Ansion tästä toiminnasta on tietysti ottanut Ancel Keys-palkinnon saaja. Olisi jo korkea aika kertoa kardiologien ansiot ilman häveliäisyyksiä. Kardiologeja on vaikea saada haastatteluun heidän ollessaan koko ajan leikkaussaleissa.

Ruokavalion ja elinkeinon etujen kytköksiä ei haluta julkistaa. Mielipuolinen hiilihydraattituputus ja lihavuus eivät tunnu olevan ns. asiantuntijoiden mukaan ollenkaan relevanttia. "Ainahan sitä joskus "...jankutus antaa syyn herkutella ihan milloin vaan. Karamellien ja muiden makeiden menestys vitutuksen vähentäjänä on lähes lääkkeen veroista.

Lääkäreitten into huonon olon poistoon on tanakka lääkitys. Siksipä Suomessa kulutetaan ennätyspaljon mielialalääkkeitä ja mielenterveyden syyt suurin aihe eläköitymisiin. Kuitenkin vaikkapa VHH olisi oikea tie, mutta kun se tappaa...

Meidän omat "greta thunbergimme" ovat keksineet punaisen lihan ja voin olevan Syklon-B:tä kovempia tappavia aineita ja siksi niiden demonisointia voidaan median avustuksella jatkaa aina maailman tappiin. Ja hyötyjänä on ainoastaan elinkeino, joka vanhan sanonnan mukaan "on hyväksi, kun herrat nauraa"...
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa