Vanhushuollon krooninen kriisi

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5545
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Heinä 2019 5:56

HS: Päivän lehti 19.7.2019 | Lukijan mielipide

Vanhustenhoitoon tarvitaan uusi palvelurakenne. Liian ahtaissa huoneissa toimintakykyisistä vanhuksista tulee pian vuodepotilaita.

AALTO-YLIOPISTOSSA tehdyssä Muuttuva yhteiskunta, muuttuvat palvelut -projektissa tuli esille, että toisin kuin muissa Pohjoismaissa tai Keski-Euroopassa maamme vanhustenhoidosta puuttuu kuntoutus itsenäiseen elämään. Ylipitkä vuodelepo ahtaissa tiloissa huonontaa vanhusten kuntoa. Euroopassa hoitoaika sairaalan vuodeosastolla oli jo 1970-luvulla korkeintaan 30 vuorokautta, viimeisenä Ruotsissa vuonna 1992. Siis kauan sitten.

Jos vanhusta ei voida kriisin jälkeen kotiuttaa, hän siirtyy kuntoutusyksikköön. Kuntoutus kestää korkeintaan kuukauden, aivohalvauksessa kauemmin. Kuntoutuksen jälkeen riippumaton ryhmä määrittelee palvelutarpeen. Vaihtoehdot ovat ympärivuorokautinen palveluasunto, asunto keskustan senioritalossa (jossa on ruokapalvelut ja siivous) tai oma koti, jonne tuodaan tukipalveluja ja tehdään tarvittaessa muutostöitä.

SUOMEN terveyskeskussairaala oli 1970-luvulla kansallinen ylpeys ja erinomainen ratkaisu, jolla yhdistettiin kunnalliskotien sairasosastot ja kunnansairaalat toimivaksi kokonaisuudeksi. Suomessa hoitoaika terveyskeskussairaalassa oli vuonna 2017 keskimäärin 120 vuorokautta. Miljoonasta keskeneräisen hoidon hoitopäivästä oli käytetty vain viisi prosenttia alle kuukauden kestäviin jaksoihin. Koska terveyskeskuksista puuttuvat kuntoutustilat ja kuntoutuksen osaaminen, niistä on tullut osa ikääntymisen ongelmaa.
Pohjoismaisissa tai eurooppalaisissa palvelurakennusten tilavaatimuksissa vanhuksen käyttöön on varattu omaa tilaa noin 35 neliömetriä. Se kalustetaan kodiksi omin huonekaluin. Lisäksi varataan 7–10 neliömetriä yhteistiloja varten. Meillä tilaa on noin puolet tästä tasosta.

Kun hoitoon tullessaan vielä kävelevät ja osittain toimintakykyiset vanhukset sijoitetaan ahtaisiin huoneisiin, heistä tulee ahtauden vuoksi nopeasti hoivattavia vuodepotilaita. Erityisen ongelmallinen tilanne on muuttotappioalueilla, joilla on jo nyt tyhjää tilaa mutta hankala purkaa rakennetta.
Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri uudisti rakenteen ja käynnisti kuntoutuksen. Ympärivuorokautisen hoidon tarve pieneni puoleen, Ruotsin tasolle. Ikäihmisistä vain osa, Eksoten ja Ruotsin mallin mukaan noin viisi prosenttia yli 75-vuotiaiden määrästä, tarvitsee jatkuvasti raskasta ympärivuorokautista hoitoa, jonka taso on 0,7 hoitajaa hoidettavaa kohti. Tukea tarvitseville vanhuksille on kehitetty kotiin tuotavia palveluja sekä palveluasuntoja palvelukortteliin. Näissä henkilökunnan tarve on pienempi.

JOUKO KOSTAMON ehdotus porrastetusta rakenteesta ja henkilökunnan mitoituksesta (HS Mielipide 8.6.) on kannatettava. Alueet tarvitsevat palvelujärjestelmän mitoitusohjeen, jossa tekijöinä ovat hoito, paikkamäärä, henkilökunta ja tilat. Siihen on oltava kuntoutusjärjestelmän sisältävä rakenne Eksoten mallin mukaan sekä väljemmin mitoitetut tilat.

Erkki Vauramo, professori (h.c.), Aalto-yliopisto, Sotera-ryhmä
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5545
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 30 Heinä 2019 6:13

Eläimiä ja vankeja hoidetaan järjestäytyneesti.
Vanhukset heitteillä tai ainakin pahasti laiminlyötyinä:


YLE: Vanhukset 29.7. 16:21
Vanhukset yöpuulle jo kolmelta päivällä, vääriä lääkkeitä, useita makuuhaavoja:
Kaupunki sijoitti uusia asukkaita moittimaansa hoivakotiin


Aluehallintovirasto antoi Attendon pyörittämälle hoivakodille 200 000 euron uhkasakon. Kangasalan kaupunki on sijoittanut pitkään vanhuksia hoivakotiin, jossa on ollut jatkuvia puutteita. Uusia asukkaita sijoitettiin heinäkuussa, vaikka kaupunki kävi tarkastamassa ongelmien takia hoivakotia jopa päivittäin. Aluehallintovirasto Avi on harkinnut jopa hoivakoti Herttuattaren toiminnan keskeyttämistä. Yllätystarkastuksessa asukkaita oli tehostetussa palveluasumisessa paikalla 40, vaikka lupa on myönnetty Avin mukaan vain 25 asukkaalle.

Avin mukaan asukkaille on myös annettu vääriä, toisille asukkaille tarkoitettuja lääkkeitä. Välillä lääkkeitä on kokonaan unohdettu antaa. Yksiköstä on myös kadonnut huumausaineiksi luettavia lääkkeitä. Aluehallintovirasto antoi viime viikon lopulla Attendon pyörittämälle hoivakodille 200 000 euron uhkasakon henkilöstövajeen ja lääkehoidon puutteiden vuoksi. Vanhukset viettivät paljon aikaa makuulla. Avin ylitarkastaja Päivi Ahvenus sanoo, että vanhukset ovat viettäneet paljon aikaa sängyssä. Osaa vanhuksista ei ole nostettu päivälläkään istuma-asentoon sängyssä. – Iltavuorossa vanhuksia on laitettu iltakuntoon jo kello 14 lähtien ja sänkyyn jo kello 15 lähtien, koska on ollut niin vähän henkilökuntaa, Ahvenus kertoo.

Ylitarkastaja Päivi Ahvenus sanoo, että tilanne oli vakava. Osan asukkaista huoneet oli pidetty lukossa. Kyseessä oli Ahvenuksen mukaan ehdottoman vakava tilanne. Hoivakulttuuri pääsi ylitarkastajan mukaan sellaiseksi, että mennään organisaation ehdoilla eikä ajatella hoitoa inhimilliseltä kannalta. – Tiedossa ei ole kuolemantapauksia mutta terveyden vaarantumisia.

Väärän potilaan tietoja:Puutteet vahvistuivat, kun Avi ja Kangasalan kunta tekivät yllätystarkastuksen hoivakotiin heinäkuun loppupuolella.
Paikalla olleen lääkärin mukaan haavainfektioita ja makuuhaavoja oli hoivakodissa normaalia enemmän. – Lääkäri kertoi, että hoitajat vaihtuvat niin paljon, etteivät tunne asukkaita. Oli ollut tilanne, jossa lääkärille oli kerrottu väärän potilaan tietoja siitä syystä. Yksi hoitaja on myös kertonut, että hänen nimensä oli laitettu työvuoroihin, vaikkei hän todellisuudessa ollut töissä. Attendo oli selittänyt Aville, että työvuorolistassa on ollut virhe.

Liian vähän työntekijöitä
Valviran myöntämän luvan mukaan Attendo saa tuottaa Herttuattaressa tehostettua palveluasumista 25 vanhukselle ja ilmoituksenvaraista palveluasumista 28 vammaiselle. Tehostettu palveluasuminen tarkoittaa esimerkiksi yöhoitoa.
Yksikössä oli Avin mukaan 43 henkilöä, joista ainoastaan 2 vammaispalvelupäätöksellä ja 1 tavallisella päätöksellä.
– Osassa työvuoroja oli ollut kaksi työntekijää, kun olisi tarvittu neljä, Ahvenus sanoo.

Hoivakoti on ollut auki syyskuusta 2016. Yksiköstä on tullut useita ilmoituksia epäkohdista. – Käytännössä koko toiminnan ajan on ollut jonkinnäköistä ongelmaa, Ahvenus sanoo. Tänä kesänä tilanne meni niin vakavaksi, että Avi oli päivittäin yhteydessä yksikköön ja lisäksi Kangasalan kunta kävi viikon ajan joka päivä kaksi kertaa katsomassa, montako ihmistä on työvuorossa.Yllätyskäynti johti 200 000 euron uhkasakkoon
Attendo lisäsi työntekijöitä, mutta ei kaikkiin työvuoroihin. Lopulta tehtiin yllätystarkastus, joka johti uhkasakkoon.

Miksi toimintaa ei keskeytetty?
– Keskeyttämistä harkittiin. Kuitenkin vastuuhenkilö tuntui ymmärtävän, kuinka vakavasta asiasta on kyse. Kuulemisselvityksessä myönnettiin ongelmat. Katsottiin, että määräys uhkasakolla todennäköisesti saattaa riittää.
Attendon pitää korjata puutteet 11. elokuuta mennessä. Ainakin henkilöstömäärän ja lääkehoidon pitää olla kunnossa siihen mennessä.
Valvontaa jopa päivittäin. Kangasalan kaupunki on Avin mukaan lähettänyt yksikköön uusia asukkaita vielä heinäkuussa, vaikka tiesi ongelmista.


Kangasalan kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Lanne sanoo, että kaupunki on tehnyt hoivakotiin lukuisia valvontakäyntejä.
Heinäkuussa jopa päivittäin. – On hyvin poikkeuksellista ja epätavallista, että on käyty joka päivä.
Tilanteen piti korjaantua ensin helmikuussa ja sitten huhtikuussa ja kaupunki oli siinä käsityksessä, että tilanne paranee.
– Attendo kertoo, että heillä on haasteita henkilöstön rekrytoinnissa. Sama tilanne on kaupungin omissa yksiköissä.

Hämmennystä on aiheuttanut myös, voidaanko vanhuksia laittaa vammaisten hoitopaikoille. Kangasala sai Lanteen mukaan viime vuonna yli satatuhatta euroa korvauksia Attendolta, koska henkilöstömitoitus ei täyttynyt. Kangasalla on pula tehostetuista asumisyksiköistä. Siksi asukkaita on laitettu hoivakotiin, jonka epäkohtia on koko ajan yritetty korjata. – Toisessa vaakakupissa painaa turvattomuus kotona, on kaksi huonoa vaihtoehtoa, Lanne kertoo. Mikäli Attendo ei saa puutteita kuriin, Kangasalan pitää varautua ottamaan hoivakoti hoitoonsa. – Tilanne on huolestuttava kokonaisuudessaan. Surullisin tilanne on, että ikäihmiset eivät ole saaneet hoitoa, jonka he ansaitsevat ja joka heille on luvattu, Marika Lanne sanoo.

Attendo syyttää hoitajapulaa
Hoivakodin johtaja ei halunnut kommentoida asiaa. Yle pyysi kommenttia myös Attendolta, joka halusi vastata sähköpostilla. Yhtiön mukaan rekrytointien eteen on tehty töitä jo pitkään ja henkilöstötilanne on parempi.
– Herttuattaren johtaja on vaihtunut kahdesti vuoden aikana, mikä on osaltaan vaikeuttanut pitkäjänteistä, johdonmukaista kehitystyötä hoivakodissa. Myös hoitajapula on vaikuttanut yksikön toimintaan, Attendon viestintäpäällikkö Ilona Sammaljärvi sanoo.

Yhtiö kertoo organisoineensa lääkkeiden jakamisen ja säilyttämisen uudestaan. Hoivakodissa aloittaa syyskuussa tiiminvetäjä-sairaanhoitaja.
Attendo on hakenut toimilupaan muutosta kesäkuun alussa Valviralta.
– Julkisuudessa on keskusteltu paljon myös toimiluvan asukaspaikkamääristä, sillä kulloinenkin asiakasrakenne ei ole täysin vastannut toimilupaa. Asukaspaikkoja talossa on kuitenkin ollut riittävästi eli hoivakodin asukkaat eivät ole asuneet liian pienissä tai epäsopivissa tiloissa, Sammaljärvi sanoo.

Kommentti: Olen sanaton!
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5545
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Elo 2019 9:29

YLE: Vakavia epäkohtia yhä vanhustenhuollossa 12.8. klo 05:41

Valviran ylijohtaja Uutissuomalaiselle: Vanhustenhuollosta löytyy yhä liikaa vakavia epäkohtia

Ylijohtajan mukaan suurimmassa osassa yksiköitä asiat ovat riittävän hyvällä tasolla, mutta työtä on vielä tehtävä paljon.
Valviran ylijohtajan mukaan muutokset vanhustenhuollossa olivat vain tilapäisiä tai niitä ei tehty ollenkaan. Alkuvuonna julki tulleet ongelmat vanhustenhuollossa eivät ole poistuneet, sanoo lupa- ja valvontavirasto Valviran ylijohtaja Markus Henriksson Uutissuomalaiselle.
Henrikssonin mukaan Suomessa on yhä aivan liikaa yksiköitä, joiden toiminnassa on vakavia epäkohtia.

Ylijohtaja sanoo, että suurimmassa osassa yksiköitä asiat ovat riittävän hyvällä tasolla, mutta työtä on vielä tehtävä paljon.
Henriksson kertoo Valviran odottaneen, että ohjauksen tai huomautuksen kaltaiset kevyet toimet riittäisivät. Muutokset olivat kuitenkin vain tilapäisiä tai niitä ei tehty ollenkaan. – Sitten tultiin siihen, että oli välttämätöntä ryhtyä koviin keinoihin.
Henrikssonin mukaan tilanne paranikin suurimmassa osassa yrityksiä, ja myös kuntien järjestämisvastuuseen liittyvä valvonta aktivoitui.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5545
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Elo 2019 8:42

Päivän lehti 15.8.2019 | Lukijan mielipide

Mikä estää viranomaisia tarttumasta vanhusten huonoon kohteluun?
Hoitajien suut on tukittu, joten vastuu ongelmien esillä pitämisestä on omaisilla.

VALVIRAN ylijohtaja Markus Henriksson totesi Uutissuomalaisessa (HS 12.8.), että vanhustenhuollossa on yhä liikaa vakavia epäkohtia. Valvirassa oli odotettu, että ohjauksen ja huomautuksen kaltaiset kevyet toimet riittäisivät. Muutokset olivat kuitenkin tilapäisiä tai niitä ei tehty lainkaan. Valviran piti ottaa käyttöön ­kovemmat otteet. Me omaiset tiedämme tämän, ja niin tietää henkilökuntakin. Hoitajien suut on tukittu, joten vastuu ongelmien esillä pitämisestä on omaisilla. Valvira ei taatusti tiedä, mitä kaikkea karmeaa kentällä tapahtuu.

Median on ryhdistäydyttävä. Yksittäisten paljastusten osoittelu ei riitä, vaan julman tilanteen taustat on kaivettava paljon tarkemmin.

Miksi täysin avuttoman vanhuksen tai vammaisen huono hoito ei ensinnäkin ole poliisi­asia? Näin maallikon mielestä se on törkeään pahoinpitelyyn rinnastettava teko. Lapsia otetaan huostaan, ja heidän huonosta kohtelustaan voi rapsahtaa tuomioita. Eläinsuojelulaki on tiukka, ja eläinten omistaja voi saada eläintenpitokiellon. Mikä kollektiivinen sokeus estää viranomaisia tarttumasta ilmiselviin kaltoinkohteluihin?
Ovatko julkisuuteen nousseet terveysjättien sopimusrikkomukset menneet poliisille? Me veronmaksajat kustannamme vanhustenhoidon, ja palveluntuottajat kehtaavat toimia pokkana vastoin sopimuksia – meidän rahoillamme.


Selvitettävien asioiden listalla ovat kuntien ja palvelutuottajien keskinäiset kytkökset. Miksi kunnat ovat löperöitä eivätkä saa toimijoita kuriin? Miksi omaisten pitää jaksaa viedä ilmiselvät ongelmat aluehallintovirastoihin tai Valviraan? Mihin nurkkaan kunnat ovat maalanneet itsensä? Myös kunnat on nyt haastettava vastuuseen valvonnan laiminlyönneistä. Kunnat ovat toki vastuullisia myös omasta toiminnastaan: niin kotihoidosta kuin laitoshoidostakin. Kuka on muuten laskenut, ­että yksityistäminen on halvempaa?

Olen käynyt tätä tappavan raskasta muistuttamisen rallia vuoden ajan. Aluksi palveluntuottajalle, sitten uudelle omistajalle ja kannellut tammikuussa 2019 Helsingin kaupungille. Kaupungin tekemässä tarkastuksessa todettiin, että palveluntuottaja ei toiminut sopimuksen mukaisesti. Minulta pyydettiin ymmärrystä, että palveluntuottaja ehtisi saattaa palvelunsa sopimuksen edellyttämälle tasolle. En huomannut kysyä, kauanko pitää odottaa. Olen nyt odottanut puoli vuotta. Hauraan äitini elämässä tämä on valtavan pitkä aika.

Hannele Törrönen psykologi, Helsinki
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5545
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 27 Loka 2019 6:05

Rajansa kaikella

Iltalehti: UUTISET 27.10.2019

Rankkaa menoa senioritalossa: Mies juhli itsensä ulos alle vuodessa

Senioritalossa asunut mies häädettiin viinatarjoilun ja metelöinnin takia asunnostaan ulos.Vuokrasuhde ehti kestää vain vuoden. Asukas jätti vuokrat maksamatta, kun sai tietää vireillä olevasta käräjäjutusta. Oikeus lopetti tuomiollaan miehen juhlat ja antoi tälle samalla häädön.
Naapurit joutuivat kärsimään humalaisen juhlaseurueen häiriöistä.

Riehakasta elämää senioritalossa viettänyt lahtelaismies sai häädön Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. Noin kuusikymppisen miehen vuokrasuhde kesti häthätää vuoden. Taloyhtiö katsoi, että asukkaan toiminta rikkoo ikääntyneille tarkoitetussa talossa järjestyssääntöä sekä aiheuttaa pelkoa ja turvattomuutta. Naapurit joutuivat kärsimään humalaisen juhlaseurueen häiriöistä ja meluhaitasta myös yöllä. Ulkona kovaäänistä keskustelua runsaan ystäväjoukon kesken säestettiin myös huutamalla.

Viinaa tuputettiin ohikulkeville
Portaikon ala-aulassa kulkeville oli tarjottu "huikkaa". Tyrkyttäminen oli koettu pelottavaksi, koska päihtyneessä seurueessa oli ollut taloon kuulumattomia henkilöitä. Suullisista huomautuksista ja varoituksista ei liiemmin piitattu, sillä "menoa" oli jatkunut vielä käräjillä olleen häätöjutun ollessa vireillä. Taloyhtiön mukaan yhteisillä alueilla alkoholin nauttiminen ja päihtyneenä esiintyminen on vuokrasopimuksen mukaan kiellettyä. Asukkaan vieraat ovat myös huudelleet ulkona miestä avaamaan portaikon alaovea summerien ollessa pois päältä yöaikaan.

Avoimien ovien juhlaa
Asunnon ovi portaikkoon oli koko kesän auki. Naapurin mukaan elämä oli yhtä "showta", ja meno oli saanut lisäkierroksia, kun tiedettiin asuntoyhtiön henkilökunnan olevan lomalla. Huoltomiehen mukaan 80% asunnon metelistä on ollut häiritsevää. Kun tieto vireillä olevasta käräjäkanteesta tuli asukas lopetti vuokran maksamisen.
Asuintalo on tarkoitettu 55 vuotta täyttäneille, ja osa sen asukkaista on sairaita ja huonokuntoisia.
Taloyhtiön mukaan naapureiden häiriöiden sietämisvelvollisuus voi olla näin normaalia alhaisempi.

Juhlille loppu käräjiltä
Vastaajana käräjillä ollut kuusikymppinen mies kiisti kanteen kokonaisuudessaan. Alkoholia ei ole tarjoiltu eikä toisten kotirauhaa häiritty, oli vastaus.
Päijät-Hämeen käräjäoikeuden tuomion mukaan muiden häiritseminen ja järjestyssääntöjen rikkomus on niin olennainen seikka, että se muodostaa vuokrasopimuksen purkuperusteen. Oikeuden mukaan asukas ja hänen vieraansa ovat aiheuttaneet pelkoa talossa, ja vähentäneet muiden asumisviihtyvyyttä.
Neljän kuukauden liki 2 000 euron rästivuokrien lisäksi häädön saanut asukas joutuu vastaamaan taloyhtiön 4 600 euron oikeuskuluista.
Uudisasukkaan "juhlapitoinen" vuokrasuhde ehti kestää vain vuoden päivät.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

RISTO LASILA

Kommentti: Omassa rapussani asuneen mielenterveyspotilaan uhkailu tappouhkauksineen kesti vuokrasuhteen päättämiseen luvattoman kauan. Ilmeisesti murha/tappo olisi jouduttanut häätöä jonkun verran. Pari lähestymiskieltoa oli saatettu voimaan ja yksi vuokralainen joutui lähtemään muualle pelkotilojen vuoksi.

Nykyinen huoneenvuokralaki on varsin suojaava VUOKRALAISTA KOHTAAN. Osakas saa ennemmin karistuksen vaikkapa maksamattomien vastikkeiden vuoksi, koska asunnon haltuunotto on varsin mutkatonta. Kummallista kyllä , että ns. syrjäytyneet ovat myös syrjäytyneet ihmisarvoisesta elämästä.
Luulisi oman asunnon olevan ensiarvoisen tärkeä elämästä selviytymisen kannalta. Osalle asunnottomia voisi lahjoituspeili olla ensi askel uuteen elämään. Tietysti peilin merkityksen kurssitus olisi tarpeen.

Olisi hyvä, jos olisi jonkunlainen vuokralaisten ennakkorekisteri, josta voisi tarkistaa aiempien vuokrasuhteiden kestot ja loppumisen syyt. Mutta sehän ei ole mahdollista nykyisessä suojatussa yhteiskunnassa. Avoterveydenhuollon katsotaan suojaavan normaaleja yksilöitä riittävästi ja mielisairaaloita on lakkautettu runsain määrin.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5545
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 02 Marras 2019 5:40

HS: Päivän lehti 2.11.2019 | Lukijan mielipide

Vanhuksen hyvä saattohoito saadaan aikaan yhteistyöllä
Sekä hoitajilla että lääkäreillä on tärkeä rooli.

PROFESSORI Tiina Saarto kertoi (HS 22.10.) kehittämishankkeista, jolla pyritään parantamaan vanhusten saattohoitoa. Sairaanhoitajat Sirpa Kaskela ja Anna-Stiina Salminen totesivat (HS 28.10.), että onnistunut saattohoito vaatii toimivan organisaation ja johtamisen, jotta vanhuksia ei siirrettäisi saattohoitovaiheessa turhaan tehostetusta palveluasumisesta vuodeosastolle.

Hyvä saattohoito alkaa saattohoitovaiheen tunnistamisesta. Siinä tärkeä rooli on sekä hoitajilla että lääkäreillä. Vanhuksia hoitavissa tehostetun palveluasumisen yksiköissä jatkuvasti paikalla olevilla hoitajilla on paras näkemys vanhuksen tilanteesta ja siinä tapahtuvista muutoksista.

Lain mukaan lääkäri päättää potilaan lääketieteellisestä tutkimuksesta, taudinmäärityksestä ja hoidosta. Lääkkeettömien hoitokeinojen asiantuntijoina ovat hoitajat. Lääkärin määräyksellä hoitajat annostelevat potilaalle tarpeellisia lääkkeitä.

DNR-päätöksen (”ei elvytetä”) tekee lääkäri. Päätös tarkoittaa, ettei elvytystoimia aloiteta, jos potilaan hengitys tai sydämen toiminta lakkaa. Päätöksestä on keskusteltava potilaan tai tilanteen vaatiessa potilaan läheisten kanssa. Päätös ei tarkoita hoitojen lopettamista tai saattohoitoon siirtymistä. Saattohoitopäätös sisältää DNR-päätöksen.

SAATTOHOITOPÄÄTÖSTÄ seuraa yksilöllinen elämän loppuvaiheen hoitosuunnitelman tekeminen. Siinä on muun muassa otettava kantaa potilaan siirtämisestä toiseen toimintayksikköön. Potilaan siirrosta päättää terveydenhuoltolain mukaan lääkäri tai hänen antamansa ohjeiden mukaan muu laillistettu terveydenhuollon ammattilainen.

Lääkärin tulee tehdä myös ennakoivasti tarvittavat lääkemääräykset potilaan lääkelistalle. Selkeät lääkärin ohjeet kipujen tai muiden oireiden pahenemisen varalle antavat hoivakodin hoitajalle mahdollisuuden viiveettä hoitaa vanhuksen oireita. Hoivakodin hoitajille ja lääkäreille on järjestettävä myös mahdollisuudet matalan kynnyksen konsultaatioon. Yksiköiden sisällä ja välillä tarvitaan hyvää yhteistyötä ja hyvin johdettuja toimintatapoja.

Muutama vuosi sitten Espoon sairaalan palliatiivinen yksikkö – kotisairaala, osasto Villa Glims ja poliklinikka – aloitti tiiviin yhteistyön hoivakotien ammattilaisten kanssa toiminnan kehittämiseksi. Nykyisin kotisairaalan sairaanhoitajien ympärivuorokautinen konsultaatioapu ja lääkkeiden toimittaminen hoivakodeille on vakioitu.

MAALISKUUSSA kotisairaalan ja Husin yhteistyönä toteutettava liikkuva sairaala (LiiSa) aloitti toimintansa Espoossa. Se palvelee hoivakodeissa ja kotihoidossa tukea tarvitsevia asukkaita päivystyksellisissä. Liikkuvassa sairaalassa kokeneet sairaanhoitajat antavat vuorokauden ympäri hoivakotien ja kotihoidon hoitajille konsultaatioapua puhelimessa sekä lähtevät tarvittaessa hoivakotiin tai potilaan kotiin. Sairaanhoitajat saavat tarvittaessa tukea lääkäriltä.

Tiina Tasmuth, syöpätautien erikoislääkäri, palliatiivisen ja kivunhoitolääketieteen erityispätevyys, ylilääkäri, Espoon sairaala

Kommentti: Miten mahtaa toimia tuon hienon esityksen mukainen hoitosuunnitelma haja-asutusalueella, joissa ei ole lääkäriä lainkaan tai sitten on vain keikkatyöläinen, ehkä ulkomaalainen, kieltä taitamaton?
Eipä ole kovin tasa-arvoiset olosuhteet saattohoidolle kaikkialla Suomessa. Kunhan kivunlievityksessä edes edistyttäisiin riittävästi. Riittävä väestöpohja tuntuisi olevan ehtona korkeatasoiselle hoidolle.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5545
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Marras 2019 10:52

Turun Sanomat Kotimaa 12.11. 2019 klo 06:00 Virpi Niemistö

"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Maija Sakslinin tietoon on tullut, että valvontaviranomaisten määräämiä toimia ei olekaan tehty tai tilanne on joissain yksiköissä ensin parantunut ja sen jälkeen huonontunut uudelleen. Paikasta toiseen muuttaminen on erittäin raskasta iäkkäille muistisairaille henkilöille, vanhempi oikeusasiamiessihteeri Lotta Hämeen-Anttila toteaa.
Vanhustenhoivassa tulee yhä esille todella vakavia epäkohtia perushoivassa ja huolenpidossa. Myös suoranaista kaltoinkohtelua esiintyy. Näin sanoo vanhempi oikeusasiamiessihteeri Lotta Hämeen-Anttila eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta.

Länsi-Suomen aluehallintovirasto joutui perjantaina osittain keskeyttämään Pihlajalinnan hoivakodin toiminnan Sastamalassa, koska asiakas- ja potilasturvallisuus oli vaarantunut merkittävästi. Tämä ei valitettavasti ole edelleenkään yksittäistapaus, vaikka vanhustenhuollon tilasta on keskusteltu koko tämän vuoden.

– Ruokaa ei suostuta antamaan tai aamulla on vielä illan kiisselit kasvoilla, vessaan ei viedä ja märissä vaipoissa annetaan olla pitkiä aikoja. Onnettomuuksien välttämiseksi henkilöä voidaan pitää sidottuna liki vuorokauden ympäri. Kuntoutus ja mahdollisuus ulkoiluun unohdetaan kokonaan, Hämeen-Anttila luettelee.

Samantyyppisiä laiminlyöntejä on nostettu julkisuudessa esille myös Sastamalan tapauksessa.
Oikeusasiamiehen kanslia on ylin vanhustenhoivan valvontaa tekevä viranomainen.
Aikaisemmin kansliassa oli vain yksi esittelijä vanhusten oikeuksien valvonnassa. Eduskunnan myöntämällä määrärahojen lisäyksellä on palkattu yksi esittelijä lisää tämän vuoden loppuun.
– Lisäbudjetin avulla saatiin vielä kaksi lisävirkaa. Nyt näitä virkoja esitetään vakinaistettaviksi, Hämeen-Anttila selvittää.

Hänen mukaansa lisähenkilöstön avulla oikeusasiamies on voinut tehdä aiempaa enemmän tarkastuksia niin hoivakodeissa, palveluasumisessa kuin kotihoidossa. Erityinen valvonnan kohde on se, miten sosiaali- ja terveyspalvelut hankkinut kunta on huolehtinut niiden valvonnasta.
Tilanne vanhustenhuollon valvonnassakin on Hämeen-Anttilan mukaan yhä todella vaikea.
– Töitä Valvirassa, aluehallintovirastoissa ja monissa kunnissa on tehty hartiavoimin, mutta tulokset eivät ole niin hyviä kuin voisi kaiken asian saaman julkisuuden jälkeen olettaa.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslinin tietoon on tullut, että valvontaviranomaisten määräämiä toimia ei olekaan tehty tai tilanne on joissain yksiköissä ensin parantunut ja sen jälkeen huonontunut uudelleen. Hämeen-Anttila kertoo, että viranomaiset ovat myös joutuneet vaikean tilanteen eteen, kun on koettu, ettei palveluyksikön toimintaa ole voitu lopettaa, koska ei ole ollut osoittaa mitään muuta kelvollista paikkaa, minne vanhukset voisi asuttaa.
– Paikasta toiseen muuttaminen on myös erittäin raskasta iäkkäille muistisairaille henkilöille.

Oikeusasiamiehen kanslian mukaan apulaisoikeusasiamiehen kannanottoja noudatetaan toisaalta hyvin ja vakavia tilanteita on saatu korjattua. – Tiedossa on, että oikeusasiamies voi vakavimmissa tapauksissa vaikka määrätä esitutkinnan suoritettavaksi tai syytteen nostettavaksi.

Apulaisoikeusasiamies Sakslin arvioi parhaillaan, mihin toimenpiteisiin hän ryhtyy sen varmistamiseksi, ettei vanhusten oikeuksien toteutuminen vaarannu sen vuoksi, että yksityinen palvelun tarjoaja ei noudata valvovien viranomaisten määräyksiä. Apulaisoikeusasiamies on myös ottanut omana aloitteena tutkittavaksi useita vanhusten hoivan toteuttamiseen liittyviä kauaskantoisia kysymyksiä, kuten muun muassa kunnan sosiaalitoimen toiminnan muistisairaan vanhuksen tarvetta vastaavien sosiaalipalvelujen turvaamisessa. – Myös kotihoidossa on yhä lisättävä valvontaa, Hämeen-Anttila muistuttaa.

FAKTA
- Valvonnan työnjako
- Aluehallintovirastot valvovat oman alueensa kuntien palvelujen järjestämistä sekä muiden julkisten ja yksityisten palveluntuottajien toimintaa.
- Valvira käsittelee valvonta-asian silloin, kun kyseessä on koko maata tai useampaa aluetta koskeva asia tai on olemassa omaisen epäily mahdollisesta hoitovirheestä, joka olisi aiheuttanut henkilön kuoleman.
. Valvira antaa myös hoidon asianmukaisuudesta lausuntoja poliisille, kun oikeuslääketieteellisissä kuolemansyynselvityksissä tulee esiin mahdolliseen hoitovirheeseen viittaavia seikkoja.
- Eduskunnan oikeuskansleri ja oikeusasiamies ovat ylimpiä laillisuusvalvojia.
- Oikeusasiamiehen toimenkuvaan kuuluu vanhuspalveluasioissa myös valvonnan valvonta eli ovatko kunnat, aluehallintovirastot ja Valvira huolehtineet niiden vastuulle kuuluvasta valvonnasta.

Kommentti: Mukavaa , kun TS kirjoittaa valtakunnan vanhustenhuollon epäkohdista eikä alituiseen referoi erään kolumnistin yksitäiseen henkilöön kohdistuvia ajojahteja.

Mielestäni oikeusturvan kannalta on oleellista, että vanhushuollosta vastaava antaa omaisille ohjeet, miten miten valittaa, mistä valittaa, mitä korjausehdotuksia tehnyt ja kenelle sekä ajankohta.
Kannattaa lähettää valituskirjelmä joko saantitodistuksella tai ainakin kirjattuna, niin ei huku helposti.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5545
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 16 Marras 2019 11:08

HS: Päivän lehti 16.11.2019 Teija Sutinen HS

Li Andersson: Vanhusten hoivan laiminlyönneistä on maksettava korvauksia vanhuksille
Vasemmistoliiton puheenjohtaja moitti puoluekokouspuheessaan erityisesti Esperi Caren toimintaa.

VASEMMISTOLIITON puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson vaatii, että hoivayhtiöiden on maksettava korvauksia niille vanhuksille, joiden hoitoa yhtiöt ovat laiminlyöneet.
Andersson esitti vaatimuksensa vasemmistoliiton puoluekokouksessa Kuopiossa perjantaina.

“Skandaaliyhtiö Esperi Caren emoyhtiö ei ole maksanut lainkaan yhteisöveroa Suomeen kolmen viime vuoden aikana. Samaan aikaan, kun me olemme ohjanneet Esperi Carelle verorahojamme, tämä yritys on laiminlyönyt ikäihmisten oikeuden laadukkaaseen ja inhimilliseen hoivaan”, Andersson sanoi.

SUURIMMAT vanhusten hoitoon keskittyneet yritykset, muun muassa Attendo ja Esperi, jäivät vuoden alussa kiinni useista hoitoa koskevista laiminlyönneistä. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on joutunut puuttumaan yritysten toimintaan.
”Nykyiset seuraukset yrityksille ovat selvästi liian lievät, kun näin on voitu toimia. Laiminlyöntien estämiseksi tarvitaan paitsi riittäviä uhkasakkoja, myös muita keinoja, sillä valvontaviranomaisten määräämät uhkasakot eivät lopulta hyödytä todellisia kärsijöitä”, Andersson sanoi. Anderssonin mukaan vanhusten hoivayritysten laiminlyöntien estämiseksi tarvitaan päättäväisempiä otteita.

”On mielestäni välttämätöntä, että kaikissa sopimuksissa, joita hoivakonsernien kanssa tehdään, sovitaan selkeät ja tuntuvat sopimuskorvaukset paitsi kunnille, myös hoivakodeissa asuville vanhuksille, silloin kun palvelua ei toteuteta sovitulla mitoituksella”, Andersson sanoi. Andersson toivoi oman puolueensa kuntavaltuutetuilta, että he olisivat tarkkoina kuntapolitiikassa eivätkä ulkoistaisi hoivaa ilman, että sopimussakot on tarkkaan määritelty.

ANDERSSON kommentoi puheessaan myös Suomen poliittisen kentän muutosta. Hänen mukaansa Suomessa näyttäisi nykyisin olevan vain yksi yhtenäinen oppositio, joka on arvokonservatiivinen ja talousoikeistolainen. ”Audi-miesten asemaa ajavat kokoomuslaiset ovat saaneet rinnalleen mersupersut”, Andersson sanoi.

Anderssonin mukaan oppositio on ajautunut yhä kauemmas suomalaisten arjesta ja vajonnut ”yhä syvemmälle identiteettien ja symbolien hämmentävään suohon”, jossa taistellaan kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja vastaan. Olkiukko tarkoittaa sitä, että vastapuolen ajatukset esitetään kärjistetyssä muodossa ja sitten väittelyssä hyökätään tätä kärjistystä eikä alkuperäistä ajatusta vastaan.

”Hyvinvointipanostusten ja oikeudenmukaisten verouudistusten sijaan halutaan leikkauksia julkisiin menoihin. Yhdenvertaisuuden sijaan halutaan kyseenalaistaa jopa syrjinnän kiellot laissa ja siirtää opetusta kirkkoihin”, Andersson sanoi opposition viimeaikaisiin keskustelunaiheisiin viitaten.

Kommentti: Nyt taisi Rinteen tapaan avata sen kuuluisan Pandoran lippaan vasemmistoliiton johtaja Andersson. Kukapa hoitaisi sen vanhuksen korvauskanteen laiminlyöjää vastaan muu kuin oieusavustaja eli asianajajien suurenmoinen kaarti. Mitä maksa, jos paha tulee vaippaan? Mitä maksaa , jos kiisselit menevät ohi suun? Mitä maksaa ehkä kerran viidessä vuodessa tapahtuva ulkoilman hengittäminen?

Anderssonin tulisi muistaa, että asianajajat ovat poliittisesti monasti oikeistosuuntautuneita. Pitäisikö siis perustaa vasemmistolainen lakimieskoulutus vaikkapa tuonne Sirola-opiston tiloihin? Siinähän tuo menisi vallankumous- ja lakkoopintojen myötä sujuvasti aseenkäsittelyn ja kuulustelutekniikoiden keralla. Oppi-isiä ei tarvinne kaukaa hakea.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5545
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Vanhushuollon krooninen kriisi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 02 Joulu 2019 8:12

HS: Päivän lehti 2.12.2019 | Lukijan mielipide

Omaishoidon tuki verottomaksi

VUODEN 2019 aikana omaishoidon tukea saa noin 50 000 ihmistä. Päivittäin omaistaan paljon auttavia on Suomessa noin 60 000.
Omaishoitajien saama palkkio – vähimmäishoitopalkkio 399,91 euroa kuukaudessa – on pieni ympärivuorokautisesta kotipäivystyksestä. Omaishoitajien työ tuo yhteiskunnalle kymmenien miljoonien eurojen säästöt, kun kalliilta laitoshoidolta vältytään.
Vuonna 2013 arvioitiin, että jos omaishoidon hoitopalkkio muutettaisiin verottomaksi tuloksi, mutta siitä perittäisiin edelleen vakuutetun työeläkemaksu ja sairausvakuutuksen päivärahamaksu, verotulot supistuisivat noin 51 miljoonalla eurolla.

On ehdotettu, että valtion tulisi tukea taloudellisesti autoilijoita biokaasuun tai bioetanoliin siirtymiseksi miljoonilla euroilla. Tämä kuulostaa huonosti harkitulta, kun samaan aikaan tuhannet omaishoitajat antavat työpanoksensa lähiomaisen ja yhteiskunnan hyväksi häpeällisen pienellä palkkiolla. Epäkohta tulisi korjata pikaisesti. Helpointa on myöntää kaikille tukeen oikeutetuille palkkion verottomuus ilman monimutkaisia eläketulovähennyslaskelmia. Eihän lapsilisiäkään veroteta.

Hannu Vierola, lääkäri, Iisalmi

Kommentti: Populismi kiihdyttää myös idioottimaisten ehdotuksien tulvaa. Lehmät tapettava välittömästi, sähköpyörät kaikille valtion rahoituksella, sähköpotkulautojen onnettomuusuhrit kutsuttava Linnan juhliin, vihanneksia alennettuun hintaan (valtion rahalla) kauppoihin, yksityisen ihmisen lomamatkailu ankaran verotuksen piiriin (lentovero), mannerten välisiin matkoihin tulee kyyti pummata yksityisistä purjeveneistä, kaikkiin vanhoihin autoihin kaasu- tai sähkövalmius valtion rahoilla, pienien eläkkeiden korotus eläkekassojen sijoituksista, jne...

Suomi alkaa olla likellä eduskuntavaaleissa taannoin olleen "levitaatiopuolueen" ehdotuksia, jolloin ehdotettiin eduskunnan yhtaikaista ilmaan hyppelyä, joka kuulemma ratkaisee kaikki universaalisetkin ongelmat välittömästi, kotimaiset nyt ainakin.

Jos virkamiesten tuska onkin kamala sokeriveron mahdottomuuden edessä (vero mahdollista muissa maissa) , niin omaishoidon palkkion verotus onnistuu käden käänteessä. Onhan kiusa se pienikin kiusa. Samaten joku matkustajavero, joka täysi fiasko 60-luvulla, onnistuu varmasti rastatukkien ehdotuksien perusteella todella nopsaan. Kannabiksen suositeltavuus saman ryhmän ehdotusten perusteella tuntuu olevan ihan oven takana. Greta Thunberg on idoli monelle elämää kokemattomalle, hallitus mukaanluettuna.

Valtion on vain kiinnostunut ajatuksista, joilla vaikeutetaan tavallisen ihmisen elämää. Pakollinen perävalo pyörään on ihan jees, mutta heijasteliivi ei ole trendikäs. Kypäräpakko sotkee hiukset. Ehkäpä kannabiskasvin heijastelogo auttaisi sen leviämistä heijasteliiveissä? Pelkkä riippuva heijasti jalankulkijoille on lapsellisen oloinen, ellei ole pääkallokuvaa tai sisällä musiikkivideota.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa