Sokerihumala, uskomusta vai tiedettä?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6265
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Sokerihumala, uskomusta vai tiedettä?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 03 Huhti 2020 4:30

HS: Päivän lehti 3.4.2020 Lasten tiedekysymykset Havu Musakka 8v

Tuleeko oikeasti sokerihumalaan, jos syö paljon sokeria?
Karamellit eivät korvaa kunnollista ateriaa.

VAIKKA söisi kerralla paljon sokeria, ei siitä nykytiedon mukaan koidu sokerihumalaa, eikä muuta epätoivottua käytöstä. Käsitys sokerihumalasta perustuu vahvasti aikuisten kokemuksiin. Tämä on tullut esiin tutkittaessa vanhempia, jotka uskovat lastensa olevan herkkiä sokerille. He ovat kokeneet käytöksen levottomaksi silloinkin, kun lapset eivät ole saaneet sokeria.

Käsitykseen sokerihumalasta voivat vaikuttaa ne tilanteet, joissa sokeria nautitaan. Syntymäpäivillä on usein villiä menoa. Se voi johtua aivan muista syistä kuin sokerista. Jos korvaa kunnon ateriat sokerilla, ihmisen mieliala tai käytös voi oikeasti muuttua epävakaammaksi. Se johtuu todennäköisesti aterioiden puutteesta.
Valtavien sokerimäärien nauttimista ei ole tutkittu.

Ehkä joillakin ihmisillä on taipumus sokerihumalan kaltaiselle kokemukselle, vaikka tutkimus ole sitä onnistunut toteamaan. Ajoittaiset vähän suuremmatkin sokerimäärät eivät ole vaarallisia terveydelle, jos arjessa syödään enimmäkseen hyvää ja monipuolista ravintoa.

Patrik Borg, ravitsemusasiantuntija, kehitysjohtaja, Lääkärikeskus Aava

Kommentti: Aika ajoin ruokintatiede todistelee sokerin hyvyyttä ja määrien suuruutta varsin surutta. Milloinkaan ei kukaan mainitse diabeetikon herkkyyttä sokerille/hiilihydraatin vaikutusta. Tuo puolimiljoonainen joukko vaikuttaa olevan aivan bagatelli. Ja muut aineenvaihduntasairaat lisäksi.

Sokerista voi mainita sen olevan puhtaasti energiaa vailla ravinto-/hivenaineita. Eli täydellinen turhake. Eräs limonaatilobbari innokkaasti puoltaa elinkeinon edunvalvojana sokerin tarpeellisuutta, jotta aivot eivät pysähtyisi. Ilmeisestikin kivikautisten aivot saivat jostain "marketista" sitten riittävästi sokeria, jotta ihmiskunta jatkui.

Käsite sokerihumala ei nyt aivan taivaalta repäisty ole. Kyllä pentujen käytös muuttuu sokerin ja joukkopsykoosin vaikutuksesta huomattavasti. Tiede ei vielä tunne "lieskamittausta", jollainen paljastaisi doping-/sokeriaineitten ns. piristävät vaikutukset. On keskitytty korkean paikan leireihin, happitelttoihin ja ruisleipään, hemohessejä unohtamatta ja talonmiesten puutteellisiin osaamisiin.

Sokeri(hiilihydraatti) on aine, jota viisas osaa välttää, vaikka ei olisikaan diabeetikko. Kas kun tuo maksa osaa valmistaa aivojen tarvitseman sokerin (glukoosin) ihan ilman ruokintatiedettäkin.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa