Korvaushoidoista ja kokemusasiantuntejuudesta/vertaistuesta

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6265
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Korvaushoidoista ja kokemusasiantuntejuudesta/vertaistuesta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Maalis 2020 10:27

YLE: Korvaushoitolääkkeet 12.3. 2020

Vuosi sitten Suomeen tuli lääke, joka "kuulosti liian hyvältä ollakseen totta"
– näin perheenäiti Tiia ja 1000 muuta pysyvät irti huumeista ruiskeen avulla
Injektiona annettava korvaushoitolääke ei vaadi päivittäistä annostelua kuten perinteinen tablettilääkitys, vaan se annetaan potilaalle viikon tai jopa kuukauden välein.

Buvidal-injektio. Ruiskeena annettavan korvaushoitolääkkeen vaikutukset ovat pitkäkestoisia.
Opioidiriippuvaisten korvaushoidossa käytettävän uudenlaisen, ruiskeena annettavan hoidon tulokset ovat olleet hyviä. Lääke on ollut käytössä Suomessa nyt noin vuoden ajan.
Injektiona annettava pitkäaikaisvaikutteinen lääke ei vaadi päivittäistä annostelua kuten tablettilääkitys, vaan se voidaan annostella potilaalle korvaushoitoklinikalla viikon tai jopa kuukauden välein.

Päihdehoitoon erikoistuneella Addiktumilla työskentelevä päihdepsykiatri Antti Mikkonen arvelee, että injektiohoitoa saa Suomessa jo 1000 potilasta kautta maan. – Tätä hoitomuotoa suositaan nyt ja siihen siirrytään voimakkaasti.
Yksi injektiomuotoista korvaushoitoa saavista on kotkalainen Tiia, joka esiintyy jutussa kuvallaan ja pelkällä etunimellään.
Tiian kotiseudulla Kymenlaaksossa uutta hoitoa kokeiltiin ensimmäisten joukossa. Siellä ruiskehoitoa on annettu viime vuoden helmikuusta lähtien, ja tällä hetkellä sitä saa maakunnassa noin 160 potilasta. Tiian mukaan ero tabletteina saatuun korvaushoitoon on ollut merkittävä.

Opioidien ongelmakäyttäjiä on enemmän kuin koskaan
Yle uutisoi viime viikolla, että opioidien ongelmakäyttäjien arvioitu määrä on lähes kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Vuonna 2012 ongelmakäyttäjiä arvioitiin olleen noin 15 000. Uusin tutkimus on vuodelta 2017, jolloin heitä arvioitiin olleen lähes 30 000. Opioidien kauppanimiä ovat esimerkiksi Subutex, Panacod, Tramadol ja Metadon. Erityisen paljon ongelmakäyttö on lisääntynyt nuorten ja naisten keskuudessa.

Tiia aloitti päihteiden käytön 9-vuotiaana. Ensiksi kuvaan astui alkoholi, ja vuotta myöhemmin pillerit.
– Usein kuulee, että kaveripiiri vei huumeiden pariin. Omalla kohdallani koen, että kyse oli etenkin kokeilunhalusta.
13-vuotiaana Tiia alkoi käyttää kovempia aineita, kuten amfetamiinia. – Ihmettelin, miksi minulla alkoi olla kipeä ja huono olo. Joku tokaisi, että ne ovat vieroitusoireita. Se yllätti, sillä kukaan ei ollut kertonut että huumeisiin voisi jäädä koukkuun. Tosin tuskin sitä olisin uskonutkaan, sillä huumevalistus oli silloin mitä oli. Ajan mittaan mukaan astuivat myös muun muassa heroiini, ekstaasi ja kokaiini. Ne veivät mennessään, kunnes Tiia alkoi odottaa lasta kuusi vuotta sitten. Se oli käännekohta. Tiia halusi tehdä kaikkensa, jotta voisi pitää lapsen. Hän hakeutui korvaushoitoon vuonna 2012.

Kotkalainen Tiia on saanut korvaushoitoa kahdeksan vuoden ajan. Nyt hoito annetaan ruiskeena tablettien sijaan.
Uusi hoito on tuonut arkeen vapautta. Perinteisesti korvaushoidossa tablettina annettava lääke on pitänyt käydä hakemassa klinikalta joka päivä samaan aikaan. Päivittäistä lääkkeenhakua on voinut olla vuodesta toiseen. Puhtaat huumeseulat ovat taanneet, että potilaan hoito on keventynyt ja hänen on ollut mahdollista saada tabletteja myös kotiin. Aluksi myös Tiia sai korvaushoitoa tabletteina. Päivittäisestä rutiinista ei voinut lipsua silloinkaan, kun lääkkeet sai kotiin. – Aamulla herätessä lääkkeenotto oli monesti heti mielessä.

Lääkkeiden luovuttaminen korvaushoitopotilaille on mahdollistanut myös niiden väärinkäytön. Lääkkeitä on saatettu myydä eteenpäin tai yrittää kiristää potilailta. Uuden hoitomuodon avulla tästä on päästy eroon, sillä lääkkeitä ei enää luovuteta potilaille mukaan vaan ruiske annetaan paikan päällä. Tiian hoito vaihtui tableteista ruiskeisiin viime vuoden lokakuussa. – Enää ei tarvitse ajatella lääketabletteja aamuisin, eikä varoa, että lapseni pääsisi niihin käsiksi. Ero on ollut aika massiivinen, hän kertoo. Muutos on kuitenkin vaatinut myös sopeutumista.
– Teho ei ole kantanut aivan kuin pitäisi, esimerkiksi ei aina kokonaista viikkoa. Lisäksi olen neulakammoinen. Tarvitsen tukihenkilön paikalle kun ruiske annetaan.

Korvaushoidon palveluesimies Sonja Eerola on ilahtunut uuden lääkkeen tehosta. Korvaushoidossa vapautuu aikaa keskustelulle. Kymenlaaksossa on huomattu uudenlaisessa hoidossa paljon etuja. Kun lääkkeiden jakoa ei tarvitse järjestää joka päivä eikä tabletin liukenemista potilaan suussa tarvitse valvoa, hoitohenkilökunnalla on jäänyt paljon enemmän aikaa potilaiden kanssa keskusteluun eli psykososiaaliseen kuntoutukseen.
– Sillä on erittäin suuri merkitys hoidon kannalta, koska pelkkä lääkkeen antaminen ei korvaushoidossa ratkaise koko ongelmaa, Kymsoten korvaushoidon palveluesimies Sonja Eerola kertoo. Hän on vaikuttunut myös uuden lääkkeen tehosta. – Kun lääke tuli markkinoille, se kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. Olen yllättynyt, kuinka hyvin lääke tehoaa ja kuinka helppoa sen käyttö on. Sen avulla voimme tarjota turvallista ja laadukasta hoitoa yhä paremmin.

Buvidal-injektio. Injektiomuotoista korvaushoitoa saa Suomessa noin tuhat potilasta. Määrien uskotaan kasvavan. Suomessa annetaan korvaushoitoa vuosittain muutamille tuhansille opioidiriippuvaisille. Injektiomuotoista hoitoa saa tällä hetkellä noin 1000 potilasta.
– Uskon, että ruiskeena annettava hoito madaltaa korvaushoitoon ottamisen kynnystä. Toissijaiset syyt hoitoon hakeutumiselle, kuten halu vain myydä lääkkeitä eteenpäin, poistuvat. Nyt hoitoon hakeudutaan aidosti siksi, että siihen halutaan, Sonja Eerola sanoo.

38-vuotias korvaushoitopotilas Tiia voi nyt hyvin. Hän kertoo elävänsä normaalia perhearkea. – Seitsemän vuotta sitten en ajatellut, että olisin näin hyvässä tilanteessa. Uskon, että kaikki on kiinni siitä, haluaako saada elämänsä kuntoon, hän sanoo. Seuraavaksi hän haluaisi kouluttautua kokemusasiantuntijaksi.
– Olen käynyt läpi helvetin. Toivon, että tarinani voisi tuoda toivoa edes yhdelle.

Kommentti: Hieno sana tuo kokemusasiantuntejuus. Vahingoittavien aineiden väärinkäyttäjät tietävät , mitä koukuttavuus merkitsee. Siitä kertominen ja neuvonta voi olla jollekin tervehtymisen alku.

Suomessa ei todellakaan uskota kokemusasiantuntejuuteen. Vallalla ovat teoreetikot ja kaikenmaailman vouhkat, joiden ajatusmaailmaan ei mahdu muuta kuin "ulkopuolisen tahon" antama ohjeistus. Ja tuolla ulkopuolisella on useinkin "ketunhäntä kainalossa" eli taloudelliset intressit ohjaavat vääristeltyjä "tutkimustuloksia" eli arvauksia, luulotteluja, oletuksia ja toiveita.

Eräänä esimerkkinä voi mainita tuon meitä likellä olevan ruokintasuosituksen: lisää hiilareita, enemmän hiilareita ja tosi paljon hiilareita. Aivot pysähtyvät ja muuta sontaa! Jopa potilasjärjestö Diabetesliitto on mennyt elinkeinon ansalankaan. Enään ei uskota vanhaan tutkittuun näyttöön diabeteksen hoidossa, jossa hiilareitten vähentäminen oli ratkaiseva hoitomuoto diabeetikoille ennen synteettisen insuliinin keksimistä. Nyt sitten käytössä kaikenmaailman inkretiinihormoonit ja jopa sokerin poistamista virtsan mukana n. 70-80 gr/vrk. Hiilareitten vähentämistä ehdottava tuomitaan kuten eräs "toisinajattelija maanpaossa". Turku käy hyökkäykseen koko opiskelijarintamalla ja "tiede" toteutuu, pilkkuvirheet korjataan.

Kokemusasiantuntejuus olisi toimiva ratkaisu monessa tapauksessa. Vertaistuki on monelle se pelastava henkireikä ahdistuksen ollessa pahasti niskan päällä. Käyttäjäkokemus on ainakin autokaupassa se ainoa todellinen juttu. Jos rallikuski voittaa samalla merkillä yhä uudelleen, niin Suomessa jopa rättisitikoihin maalataan kaksi valkoista viivaan yli auton. Ja kovaa menee, ehkä jopa 80 kymppiä joskus. Ennen oli ralliteippaus muotia.

Mikä tekee kokemusasiantuntejuudesta niin kamalan mörkön? Elinkeinon ohjaus voi olla se ratkaiseva juttu. Olisiko Alkolla nyt elämänsä tilaisuus tarjota Sorbusta/Cassista/Vinettoa alan miehille luentopalkkiona? Entä mukava lokeroitu pullokassi näyttävällä logolla , jossa lukisi isosti KOKEMUSASIANTUNTIJA.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa