Syöpätaudit

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Elo 2018 17:41

Taas uusi tutkimus: Berberiini estää melanoomasolujen kasvua ja leviämistä

Berberiini estää kaikkien tähän mennessä tutkittujen syöpäsolulinjojen kasvua ja migraatiota (siirtymistä muualle elimistöön). Uusi taiwanilaisten ja thaimaalaisten tutkijoiden raportti kertoo, että se pätee myös melanoomasoluihin. Tutkijat esittävät biokemiallisia mekanismeja, jotka selittävät kuinka berberiini hillitsee tätä ihosyöpää. He pitävät berberiiiniä potentiaalisena hoitokeinona melanoomassa.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on jo osoitettu, että berberiini tappaa melanoomasoluja biokemiallisilla mekanismeilla (Anticancer Drugs. 2011, Song ym. 2015, Bin Lu ym. 2017) ja estää melanooman metastasointia (Biochemical Pharmacology 2012). Berberiiini tehostaa solusalpaaja doksirubisiinin vaikutusta melanooman hoidossa (Mital ym. 2013). Tutkimukset siis puoltavat berberiinin käyttöä melanooman tukihoitona.

Tieto on tärkeä, sillä melanooma lähettää helposti etäpesäkkeitä, päin vastoin kuin muut ihosyövät. Melanooma on viime vuosina yleistynyt, ehkä siksi, että suomalaisetkin matkustavat entistä enemmän etelän maihin, joissa he altistuvat auringonvalolle. Ehkä juuri siksi melanoomaa esiintyy myös verrattain nuorilla potilailla.

Liu JF, Lai KC, Peng SF, et al. Berberine Inhibits Human Melanoma A375.S2 Cell Migration and Invasion via Affecting the FAK, uPA, and NF-κB Signaling Pathways and Inhibits PLX4032 Resistant A375.S2 Cell Migration In Vitro. Molecules. 2018 Aug 13;23(8). pii: E2019. doi: 10.3390/molecules23082019. Free Full Text pdf

Berberiini ja syöpätaudit
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 19 Elo 2018 16:14

Illinoisin yliopisto: Näin kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat estää syöpää

Tutkijat ovat löytäneet uuden selityksen sille, että omega-3:t voivat tappaa syöpäsoluja ja estää niiden kasvua ja leviämistä (tämä asiahan on ollut tiedossa jo ainakin 30 vuotta). Uusi havainto on, että omega-3:sta syntyy elimistön aineenvaihdunnassa endokannabinoidiepoksideja, jotka ovat antikarsinogeenisia – ilman psykotrooppisia vaikutuksia. Lue lisää alla olevasta linkistä

Products of omega-3 fatty acid metabolism may have anticancer effects, study shows

Kanadalaiset tutkijat (University of Guelph in Ontario, Canada) osoittavat, että kalaöljy omega-3-rasvahapot estävät rintasyöpäsolujen kasvua kahdeksan kertaa tehokkaammin kuin kasvin siemenöljyn omega-3-rasvahapot. On siinä rypsiöljyn hehkuttajille ihmettelemistä!

Fish-derived omega-3 best for preventing breast cancer. Medical News Today
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Elo 2018 16:51

Berberiini ja maha-suolikavanan syöpätaudit

Italialaiset ja iranilaiset farmakologit julkaisivat uuden kirjallisuuskatsauksen berberiinistä maha- ja suolistosyövissä. Ne kuuluvat yleisimpiin väestön syöpäsairauksiin, ja kuolleisuus niihin on edelleen suurta huolimatta parantuneesta diagnostiikasta ja käyvästä hoidosta. Oma äitikin kuoli paksusuolen syöpään, vaikka hän sai parhaan mahdollisen silloin tunnetun hoidon. Valitettavasri en tuntenut vielä silloin berberiiniä.

Berberiini on terveille soluille myrkytön aine, joka hillitsee monien (itse asiassa kaikkien tähän mennessä tutkittujen) syöpäsolulinjojen kasvua ja leviämistä (metastasointia). Kirjoittajat mainitsevat nimeltä seuraavat syövät, joissa berberiinistä voi olla apua: melanooma, okasolusyöpä (epidermoidi karsinooma), maksasyöpä (hepatooma), suusyöpä, aivokasvain (glioblastooma), eturauhassyöpä (prostatakarsinooma) ja mahan alueen syöpä.

Berberiini on vaimentanut useissa prekliinisissä tutkimuksissa maha- ja suolistosyöpiä, toteavat tutkijat. He luettelevat suuren joukon berberiinin biokemiallisia vaikutusmekanismeja (jos ne kiinnostavat, klikkaa linkkiin). Niitä luetellaan myös runsaasti viime vuonna julkaistussa kiinalaistutkimuksessa, jossa syöpätutkijat osoittivat berberiinin estävän paksusuolisolujen kasvua ja invaasiota muualle elimistöön.

Tunnen entuudestaan Bolognan yliopistoklinikan tutkijan Arrigo F.G. Ciceron, joka on lääkäri, kliininen farmakologi ja lipidologi (rasvatutkija). Hän on julkaissut berberiinistä kuusi tieteellistä tutkimusta. Vuonna 2012 hän julkaisi yhdessä tri Elisa Tartagnin kanssa kirjallisuuskatsauksen sairaalalääkäreiden ammattilehdessä berberiinin käytöstä diabeteksen hoidossa. Vuonna 2009 hän julkaisi yhdessä turkkilaisen Sibel Ertekin kanssa katsauksen berberiinin vaikutuksista aineenvaihdunta-, sydän- ja verisuonitaudeissa. Juuri vuonna 2009 lanseerasin berberiinin Suomeen kollegani ja ystäväni Timo Kuuselan vinkistä (suurkiitos Timo!).

Muuten, nyt julkaistun artikkelin ensimmäisellä kirjoittajalla on mielenkiintoinen sukunimi.

Hesari A, Ghasemi F, Cicero AFG, Mohajeri M, Rezaei O, Hayat SMG, Sahebkar A. Berberine: A potential adjunct for the treatment of gastrointestinal cancers? Journal of Cellular Biochemistry. 2018 Aug 20. doi: 10.1002/jcb.27392.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 15 Syys 2018 12:45

Monet ravintolisät ehkäisevät syöpätauteja ja estävät syöpäsolujen kasvua ja leviämistä muualle elimistöön, osoittaa uusi kirjallisuuskatsaus. Sen mukaan ravintolisien vaikutus perustuu mm. Toll-like -reseptorien (TLR4) aktivaation estoon. Nämä reseptorit edistävät aktiivisina tulehdusta ja syöpäsolujen kasvua (seerumin TLR4 voi olla tuumorin metastaasin ja taudin ennusteen biomarkkeri, joka heikentää potilaan immuunivastetta), joten niitä tulee hillitä, ja berberiini ym. ravintolisät tekevät juuri niin.

Berberiini edistää myös suoliston hyvän bakteeriflooran tuotantoa, mikä myös estää ja jarruttaa mm. paksusuolisyöpää (Wang ym 2018). Artikkelin voi lukea kokonaan maksutta alla olevasta linkistä. Katso myös hyvät histologiset kuvat hiirten suolista.

Wang H, Guan L, Li J, Lai M, Wen X. The Effects of Berberine on the Gut Microbiota in Apc min/+ Mice Fed with a High Fat Diet. Molecules. 2018 Sep 8;23(9). pii: E2298. doi: 10.3390/molecules23092298. Open access
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Loka 2018 13:34

Yle TV Spotlight-ohjelma käsitteli 7.10. 2018 syöpäpotilaiden käyttämiä täydentäviä hoitoja otsikolla "Toivoa tarjolla".

Ohjelma (28min) katsotavissa Yle Areenassa.

Suomen Terveyskauppiaiden liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö on lähettänyt ohjelman johdosta terveyskaupoille kommentteja:

"Lain mukaan elintarvikkeita, kuten ravintolisiä ei saa markkinoida sairauksien, kuten esimerkiksi syöpäsairauksien hoitoon. Vapaassa myynnissä ei ole myöskään lääkelainalaisia kasvirohdosvalmisteita, joilla olisi syöpäsairauksiin liittyviä indikaatioita. Syöpätautien täydentävää ravitsemushoitoa tutkitaan runsaasti.

"Tutkimusten mukaan syöpäpotilaat käyttävät yleensä täydentäviä hoitoja lääketieteellisen hoidon ohella esimerkiksi syövän oireiden hoitoon, syöpälääkityksen tai sädehoidon haittavaikutusten lieventämiseen, yleisvoinnin ja elämänlaadun kohentamiseen tai immuniteetin parantamiseen. (Lähde: Syövän vaihtoehtohoidot. Veera Salminen.)

Syöpäpotilaat käyttävät melko yleisesti täydentäviä hoitoja Suomessa

"Tutkimusten mukaan syöpäpotilaiden täydentävien hoitojen käyttö on varsin yleistä myös Suomessa. 1980-luvulla syöpäpotilaista 55 % naispotilaista ja 30 % miespotilaista käytti täydentäviä hoitoja. 1990-luvulla potilaskyselyn mukaan 30 % rintasyöpä- ja 28 % eturauhassyöpäpotilaista olivat käyttäneet jotain täydentävää hoitoa. Täydentävien hoitojen hyötyyn syöpäsairauksien hoidoista uskoi puolet potilaista, vaikka he eivät ajatelleetkaan näiden hoitojen parantavan itse syöpää. Vain joka neljäs kertoi lääkärille käyttävänsä täydentäviä hoitoja. Leukemiaa sairastavien lasten perheissä käytettiin selvästi enemmän kaikkia täydentävien hoitojen tuotteita (mm. vitamiineja, hivenaineita ja muita tuotteita kuten hainrusto- ja helokkivalmisteita). Mikään tutkimusperhe ei luopunut tavanomaisesta syöpähoidosta käyttäessään täydentäviä hoitoja. Syöpälääkäreistä yli puolet hyväksyi näitä hoitoja käytettävän terminaalivaiheen potilaille, jos potilaat niitä toivoivat. (Vuolanto, P., Sorsa, M., Aarva, P., & Helin, K. (2018). Katsaus suomalaiseen CAM-tutkimukseen. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti, 55(3). https://doi.org/10.23990/sa.74424)."

terveisin
Mika Rönkkö
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto

Laitan vielä tähän oman käsitykseni syöpätautien ravitsemushoidon nykytilasta
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Loka 2018 22:33

Amerikassa tutkitaan ravintolisiä haimasyövässä

Amerikkalainen City of Hope Medical Center tutkii parhaillaan usean ravintolisän samanlaikaisen käytön vaikutusta haimasyöpäpotilailla, joita ei voida leikata. Tutkimusta avustaa Yhdysvaltain National Cancer Institute (NCI).

Ravintolisät, kurkumiini, C-, D-, K1-, K2- ja B6-vitaminit, seleeni, vihreän teen epigallocatekiinigallaatti, L-carnitiini, valkosipuliuute, soijan genisteiini, sinkkikelaatti, tokoferolit (E-vitamiinit) ja D-limoneeni) voivat blokata yhdessä (samanaikaisesti) eri kohteita syöpäsoluissa ja hidastaa syövän kasvua, todetaan tutkimussuunnitelmassa.

Aikamoista tekstiä verrattuna Suomen valtamedian kirjoitteluun ja suomalaisten lääkäreiden luuloihin ravintolisistä. Hehän kieltävät yleensä syöpäpotilailta kaikkien ravintolisien käytön. Tietämättömyys ja tyhmyys kukoistavat Suomen sairaanhoidossa.

Tutkimussuunnitelman voi lukea vapaasti alla olevasta linkistä.

Gemcitabine Hydrochloride, Paclitaxel Albumin-Stabilized Nanoparticle Formulation, Metformin Hydrochloride, and a Standardized Dietary Supplement in Treating Patients With Pancreatic Cancer That Cannot be Removed by Surgery
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 25 Loka 2018 22:38

Eturauhassyövän ennuste ja D- ja K-vitamiinit

Uusi meta-analyysi (koontitutkimus) osoittaa, että mitä suurempi eturaussyöpää sairastavan potilaan seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) on, sitä parempi on hänen ennusteensa. Koontitutkimuksessa analysoitiin seitsemän erillistutkimusta, joihin oli osallistunut 7808 potilasta. Heidän S-D-25-pitoisuutensa oli mitattu ja tuloksia verrattiin potilaiden ennusteisiin ja elossaoloaikoihin.

Tulokset osoittivat, että mitä suurempi S-D-25-pitoisuus oli, sitä parempi oli taudin ennuste ja sitä pienempi oli potilaan kuoleman riski. Jokainen 20 nmolin/l lisäys S-D-25:ssa vähensi kuoleman riskiä yhdeksän prosenttia.

Suuri S-D-25-pitoisuus (yli 100 nmol/l) liittyy eturauhassyöpää sairastavien miesten parempaan ennusteeseen ja pienentyneeseen kuolleisuuteen, päättelivät urologit.

Song Z, Yao Q, Zhuo Z, Ma Z, Chen G. Circulating vitamin D level and mortality in prostate cancer patients: a dose-response meta-analysis. Review. Endocrine Connections 2018 Oct 1. pii: /journals/ec/aop/ec-18-0283.xml. doi: 10.1530/EC-18-0283.

Kommentti

Suomessa THL ja ravitsemuseliitti pitävät yllä harhakuvitelmaa, että 50 nmol/l riittää kaikille, niin terveille kuin kroonisesti sairaille. Älä usko heitä, sillä pätevät tieteelliset tutkimukset puhuvat aivan muuta. Sairaan henkilön tulee nauttia D-vitamiinia niin paljon, että S-D-25 nousee yli 100 nmolin/l, mieluiten 125-150 nmoliin/l. Ylikin saa toki mennä, sillä toksisuuden raja on niinkin kaukana kuin 375 nmolissa/l.

Eturauhassyöpäpotliaden kannattaa ottaa lisäksi K2-vitamiinia (MK7) vähintään 100, mieluiten 300 mikrogrammaa (µg) päivässä. K2-vitamiininkin on todettu ehkäisevän eturauhassyöpää (Nimptsch ym. 2008) ja parantavan sen ennustetta (Daisari ym. 2018), olipa tauti hormoneista riippuva tai riippumaton (Samykutty ym. 2014). K2-, C- ja D-vitamiinit toimivat yhteis- ja vuorovaikutuksessa, joten kannattaa valita sellainen valmiste, joka sisältää kaikkia kolmea vitamiinia.

Kirjallisuusviitteet tässä linkissä.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Loka 2018 19:15

Berberiini estää haimasyöpää

Haimasyöpä on kaikkein huonoennusteisimpia syöpätauteja, eikä siihen ole vielä keksitty tepsivää hoitoa. Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä (kirjoittaa uudessa artikkelissaan, että berberiini voi auttaa haimasyövässä. Klikkaa kohtaan show more, niin näet keitä tutkijat ovat ja mitä tutkimuslaitoksia he edustavat eri maissa. Berberiini näyttää olevan tutkijoiden suuren kiinnostuksen kohde.

Abrams SL, Follo MY, Steelman LS, et al. Abilities of berberine and chemically modified berberines to inhibit proliferation of pancreatic cancer cells. Advances in Biological Regululation. 2018 Oct 17. pii: S2212-4926(18)30149-0. doi:
10.1016/j.jbior.2018.10.003.


YP korjasi toimimattoman linkin: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30361003
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Marras 2018 14:56

Berberiini estää maha- ja eturauhassyöpiä

Keskuskelin sattumoisin äsken sairaalan farmaseutin kanssa, joka totesi itsevarmasti ykskantaan, ettei syöpäpotilas saa käyttää mitään ravintolisiä. Kysäisin, eikö edes berberiiniä? Mikä se on? hän hämmästeli ja pyysi lähettämään hänelle muutaman tutkimuksen, jos sellaisia ylipäätään on olemassa, mitä hän kovasti epäili. Vastasin, että berberiinistä on PubMeb-tietokannassa tällä hetkellä 5070 dokumenttia ja berberiinistä ja syövästä 813 kappaletta. Menipä tyttö hiljaiseksi. No, tässä on yksi, joka osoittaa kuinka berberiini estää mahasyöpää (joka on yksi pahimmista).

Yksi vaikutustapa on AMPK:n aktivointi ja HNF4α:n esto (antagonisointi). Vaikutusmekanismeista kiinnostuneet voivat lukea koko artikkelin maksutta alla olevasta linkistä.

Hu Q, Li L, Zou X, Xu L, Yi P. Berberine Attenuated Proliferation, Invasion and Migration by Targeting the AMPK/HNF4α/WNT5A Pathway in Gastric Carcinoma. Frontiers in Pharmacology. 2018 Oct 19;9:1150. doi: 10.3389/fphar.2018.01150. eCollection 2018.

Löysin juuri vuonna 2006 julkaistun hienon amerikkalaisen tutkimuksen, jossa osoitettiin, kuinka berberiini estää sekä androgeenisensitiivisen että -resisrentin eturauhassyövän kasvua ja leviämistä. Berberiini aiheuttaa syöpäsolujen apoptoosin eli "itsemurhan". Tämäkin tutkimus näyttää jääneen lääkäreiltä, farmaseuteilta ja muilta terveydenhuollon ammattilaisilta "katveeseen".

Mantena SK, Sharma SD, Katiyar SK. Berberine, a natural product, induces G1-phase cell cycle arrest and caspase-3-dependent apoptosis in human prostate carcinoma cells. Molecular Cancer Therapy 2006;5(2). Free Full Text pdf

Li ym. kuvasivat viime vuonna syöpälääkäreiden ammattilehdessä millä biokemiallisilla mekanismeilla berberiini estää eturauhassyöpää.

Li X, Zhang A, Sun H, Liu Z, Zhang T, Qiu S, Liu L, Wang X. Metabolic characterization and pathway analysis of berberine protects against prostate cancer. Oncotarget. 2017 Apr 28;8(39):65022-65041. doi: 10.18632/oncotarget.17531. eCollection 2017 Sep 12. Free Full Text

Ja tässä uusin, tänä vuonna julkaistu erinomainen artikkeli samasta aiheesta.

Abrams DI. An Integrative Approach to Prostate Cancer. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 2018 Sep/Oct;24(9-10):872-880. doi: 10.1089/acm.2018.0169. Free Full Text
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 24 Marras 2018 12:13

Kalaöljyn EPA- ja DHA-rasvahapot estävät syöpien kasvua ja leviämistä

Kävin 1980-luvulla ahkerasti eri puolilla maailmaa kongresseissa ja opin niissä, että kalaöljy ehkäisee koe-eläinten syöpäkasvaimia ja jarruttaa niiden kasvua. Vaikutusmekanismeista ei ollut juuri mitään tietoa. Silloin ei tunnettu vielä omega-3:n vaikutuksia geeneihin, mutta viime vuosien geenitutkimukset ovat paljastaneet mielenkiintoisia seikkoja: Kalaöljy säätää onko- eli syöpägeenejä (tai oikeastaan niitä säätäviä kinaaseja), mikä selittää omega-3:n sytotoksisuutta syöpäsoluille.

Kalaöljyn sytotoksisuus on hyvin erikoinen seikka kahdesta syystä: Ensinnä, kalaöljy herkistää syöpäsoluja tavanomaisille syöpähoidoille (sytostaateille ja sädehoidolle), erityisesti hoitoresistenttejä syöpälajeja vastaan (kuten kolmoisnegatiivinen rintasyöpä ja ei-pienisoluinen keuhkosyöpä). Toiseksi, omega-3:t ovat sytotoksisia vain syöpäsoluja, eivät terveitä soluja kohtaan. Tämä on tärkeää, sillä ollakseen tehokas, on kalaöljyvalmisteen tuhottava vain syöpäsoluja, ei terveitä soluja. Sitä vastoin synteettiset sytostaatit tappavat sekä syöpä- että terveitä soluja ja aiheuttavat isännälle monia haittavaikutuksia ja jopa lisäävät kuoleman riskiä.

Synteettiset sytostaatit tuottavat aluksi vapaita happiradikaaleja (ROS), jotka tappavat syöpäsoluja, mutta sytostaattihoidon jatkuessa radikaalien tuotanto vähenee, eivätkä syöpäsolut enää reagoi niihin. Tauti voi muuttua hoitoresistentiksi. Omega-3-rasvahapot vastustavat tällaista kehitystä. Ne lisäävät syöpäsolujen herkkyyttä hapetusstressille, jota vakiohoidot aiheuttavat, ja vähentävät hoitoresistenssin kehittymistä. Omega-3:t, berberiini, D-vitamiini, karnosiini, magnesium, ubikinoni ja muutkin ravintolisät ehkäisevät myös kemosädehoidon aiheuttamia haittavaikutuksia isännässä eli potilaassa.

Uudet geenitutkimukset selittävät, kuinka kalaöljy estää geenien säädön kautta kolmoisnegatiivisen rintasyövän ja paksusuolisyövän kasvua ja leviämistä. Lue lisää alla olevasta linkistä.

EPA-rasvahappo estää kolmoisnegatiivista rintasyöpää sekä paksusuolen syöpää

Juuri kun olin kirjoittamassa tätä juttua, ilmestyi PubMediin uusi etelä-korealainen tutkimus, joka osoittaa että berberiini estää triplanegatiivisten rintasyöpäsolujen kasvua. Vaikutus perustuu IL-8:n vaimennukseen. Tämä sytokiini on koholla tätä tautia sairastavilla naisilla.

Kim S, You D, Jeong Y, Yu J, Kim SW, Nam SJ, Lee JE. Berberine down-regulates IL-8 expression through inhibition of the EGFR/MEK/ERK pathway in triple-negative breast cancer cells. Phytomedicine. 2018 Nov 15;50:43-49. doi: 10.1016/j.phymed.2018.08.004.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 03 Joulu 2018 22:39

Syövänhoidon innovaatioista uudenlaista toivoa potilaille – elimistön oma vastustuskyky valjastetaan taisteluun syöpäsoluja vastaan
3.12.201811:26|päivitetty3.12.201812:31


Muistan hyvin, kuinka 1980-luvulla ivattin ja pilkattiin syövän immunoterapiaa, jota antoivat mm. Thomas Tallberg, Heikki Tykkä ja Karlo Jaakkola. HYKsin lääkärit pitivät heitä huijareina ja huuhaa-miehinä. Nyt tilanne on kääntynyt päälaelleen.

Syöpäsairauksia hoitavien lääkäreiden joukossa kuhistaan nyt ympäri maailmaa kirjainparista IO. Kyse on immuno-onkologisista hoidoista, eli syövän immuunihoidoista, joiden kehittäjille myönnettiin lokakuussa lääketieteen Nobel-palkinto. Näillä hoidoilla saadaan nyt lupaavia hoitotuloksia muun muassa HUSin alueella.

Syövän immuunihoidot nousivat otsikoihin jo pari vuotta sitten, mutta vasta nyt niitä aletaan osata hyödyntää tehokkaasti. Hoitomuotona immuunihoidot ovat kiehtovia: niiden tarkoitus on vahvistaa potilaan elimistön omaa immuunireaktiota syöpää vastaan ja auttaa sitä tappamaan syöpäsolut itse.

– Syövän immuunihoidot ovat houkuttelevia, sillä niissä valjastetaan elimistön oma vastustuskyky hyökkäämään syöpää vastaan. On aivan huikeaa, kun elimistö käyttää omat resurssinsa syöpää vastaan ja me autamme sitä, syöpätautien erikoislääkäri Petteri Hervonen.

Samoilla linjoilla on Satakunnan keskussairaalassa keuhkosyöpäpotilaita hoitava keuhkosairauksien erikoislääkäri Matti Pietiläinen.

– Ehdottomasti nämä immuunihoidot ovat mullistavia. Esimerkiksi keuhkosyöpään tietysti liittyy iso kuolleisuus ja siinä mielessä uusia hoitostrategioita on tarvittu. Syövän immuunihoidot ovat olleet merkittävä lisä etenkin tälle ryhmälle, jolle kohdennetut hoidot eivät tehoa ja joille ainoa vaihtoehto ovat olleet sytostaattihoidot, Pietiläinen sanoo.

Syövän immuunihoitojen kehittäjät saivat lokakuussa lääketieteen Nobel-palkinnon. Hervosen ja Pietiläisen mukaan palkituille hoidoille on ominaista, että osa potilaista voi saada niistä paljon merkittävämmän ja pitkäkestoisemman avun kuin esimerkiksi sytostaateista, eli solunsalpaajahoidoista.

– Tietyissä syövissä on nähty jopa täydellisiä hoitovasteita, eli että syöpä oikeasti pysähtyy ja häviää. On silläkin merkitystä, elääkö potilas 5 vai 6 kuukautta – siinä vaiheessa jokainen päivä on arvokas, mutta väestötasolla sillä on merkitystä, kuinka moni ihminen paranee ja palaa työelämään, eli saa elämänhallintansa takaisin. Siinä nämä syövän immuunihoidot tuovat uutta lupausta ihan aidosti, oikeasti ja tutkitusti, Hervonen sanoo.

Keuhkosyövässä Pietiläinen on nähnyt poikkeuksellisiakin tuloksia.

– Näissä hoidoissa on selkeä elinaikahyöty verrattuna pelkkiin sytostaattihoitoihin keuhkosyövässä. Osa potilaista on jopa pitkäaikaishyötyjiä, eli heidän elinajanennusteensa on useita vuosia, mikä ei ole tavanomaista levinneen keuhkosyövän kohdalla pelkässä sytostaattihoidossa.

Sosiaali- ja terveysministeriön syövänhoidon kehittämistä koskevan raportin mukaan syövänhoidon vuotuiset kustannukset ovat Suomessa nousseet jo lähes 900 miljoonaan euroon, mikä on noin 5 % terveydenhuollon kokonaiskustannuksista. Vaikka immuunihoidot ovat varsin hintavia, niiden nopeampi käyttöönotto voisi myös helpottaa kustannushaasteita, sillä potilaan työkyvyn palauttaminen on kansantaloudelle aina kannattavaa.
Ei pahoinvointia tai hiustenlähtöä

Syövän immuunihoidot aiheuttavat Hervosen mukaan usein myös vähemmän haittoja verrattuna esimerkiksi sytostaatteihin. Immuunihoitojen jälkeen potilaan arjesta jäävät pois pahoinvointi, voimakas väsymys, vakavat limakalvovauriot sekä näkyvät haitat kuten hiustenlähtö. Immuunihoidoillakin on haittoja, sillä elimistö voi hyökätä myös omia kudoksiaan vastaan ja aiheuttaa autoimmuunitautien oireita. Lievinä haittoina voi tulla esimerkiksi ihottumaa tai vähäistä lämpöilyä. Joillekin on tullut myös vakavia haittavaikutuksia, kuten vaikeita suolisto- ja keuhkotulehduksia. Haitat voivat näkyä vasta pidemmän ajan kuluttua hoidoista.

– Immuunihoitojen haitat ovat yleensä aika lieviä ja hoidettavissa kortisonilla, mutta oleellista on reagoida haittoihin ajoissa. Vakavana haittana voi olla esimerkiksi potilaan olemassa olevan autoimmuunisairauden paheneminen, johon on reagoitava ajoissa. Eli esimerkiksi tulehduksellinen suolistosairaus voi olla este näille hoidoille. Silloin hoidamme potilasta muilla hoidoilla, Hervonen sanoo.

Haittavaikutuksia on seurattava tiiviisti, mutta vastapainoksi HUSissa nähdään onnistumisia.

– Minulla on tälläkin hetkellä hoidossani munuaissyöpäpotilaita, joilla sairaus on edennyt dramaattisesti perinteisten täsmälääkkeiden aikana, tai perinteiset lääkkeet ovat aiheuttaneet niin paljon haittoja, ettei niitä ole voitu käyttää. Sitten immuunihoidoilla on saavutettu sekä sairauden merkittävä pieneneminen – oikeastaan melkein sammuminen – ja haitat ovat olleet hyvin vähäisiä. Nämä ovat niitä todella hienoja asioita, Hervonen sanoo.

Tehon kannalta on myös merkittävää, missä vaiheessa sairautta syövän immuunihoitoja käytetään. Hervosen ja Pietiläisen mukaan immuunihoito sopii parhaiten ensivaiheen hoidoksi, jolloin lääkkeestä saadaan irti paras teho. Immuunihoidot tuovat kuitenkin uutta toivoa myös edenneiden syöpäsairauksien voittamiseen.
Potilaiden valintaan toivotaan lisää työkaluja

Hervosen mielestä syövän immuunihoitojen haaste on se, että arvioiden mukaan vain 20-50 % syöpäpotilaista hyötyy niistä. Vielä pari vuotta sitten pelattiin arpapeliä sen suhteen, olisiko hoitoon valitulle potilaalle todellista hyötyä immuunihoidoista. Nyt potilaiden valinta näyttää huomattavasti lupaavammalta, sillä käytössä on kudos- ja veritestejä, joilla sopivia potilaita voidaan löytää. Lisää erilaisia testejä kuitenkin tarvitaan, sillä osa testeissä negatiivisenkin tuloksen saaneista potilaista voi kuitenkin hyötyä hoidoista.

– Nyt jo esimerkiksi keuhkosyövässä potilaiden sopivuutta immuunihoitoihin arvioidaan kudostestillä löytyvän biomarkkerin perusteella. Samantyyppinen testi on tulossa myös muihin syöpätyyppeihin. Testi ei kuitenkaan ole aukoton, joten lisää näitä biomarkkereita etsitään nyt kuumeisesti ympäri maailmaa, Hervonen sanoo.

Pietiläisen mukaan erityisesti pitkäaikaishyötyjien löytäminen biomarkkereilla olisi tärkeää. Menossa on systemaattinen tutkimustyö hyvää hoitotulosta ennustavalle biomarkkerille, jollaista ei vielä ole olemassa.

Vaikka immuunihoito ei ratkaise jokaisen syöpäpotilaan tulevaisuutta, se saattaa olla suurin edistysaskel syövänhoidossa viime vuosikymmeninä.

– Esimerkiksi melanoomassa, munuaissyövässä, keuhkosyövässä ja nyt ihan viimeisimpänä rakkosyövässä immuunihoidot ovat olleet erittäin iso kehitysaskel. Yksittäisten potilaiden kohdalla aivan ratkaisevia asioita. Vertaisin näiden hoitojen tuloa tiettyjen hyvin tehokkaiden sytostaattien tuloon noin 15 vuotta sitten, HYKS Syöpäkeskuksen Hervonen sanoo.

Ympäri maailmaa on meneillään valtava määrä syövän immuunihoitoihin liittyviä kansallisia tai kansainvälisiä lääketutkimuksia. Ruotsin alueellisten syöpäkeskusten listauksen mukaan pelkästään Ruotsissa niitä oli syksyllä 2018 meneillään yli 20. Useita kansainvälisiä tutkimuksia johtavat yhdysvaltalaiset lääkeyhtiöt. Vaikka tutkimus on nyt kiivasta, lisäksi tarvitaan käytännön kokemuksia. Jotta syövän immuunihoidot saataisiin kaikkien niitä tarvitsevien saataville, tarvitaan Hervosen ja Pietiläisen mielestä lisää hyviä hoitotuloksia ja lisää aktiivisia lääkäreitä.

– Lääkärit haluavat nähdä hyviä tuloksia omilla potilaillaan. Kun tulee onnistumisia ja nähdään lääkkeen hyvä teho, totta kai se poikii lisää käyttöä ja me uskomme siihen. Immuunihoidot ovat suuri edistysaskel syövän hoidossa ja hoidon pitää olla saatavilla joka puolella Suomea, Hervonen sanoo.

Syövän immuunihoidot eivät korvaa muita syöpähoitoja, ja usein niitä käytetäänkin yhdessä muiden hoitojen kanssa. Syövän muut tärkeät hoitomuodot ovat leikkaushoito, sädehoito, solunsalpaajahoidot (sytostaatit) ja hormonaaliset hoidot. Syöpälääkkeitä on runsaasti erilaisia, ja niitä käytetään usein yhdistelmänä.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 25 Tammi 2019 12:33

C-vitamiini syöpätaudeissa
Yhdysvaltain terveysviraston The National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) at the National Institutes of Health (NIH) on julkaissut potilaille tarkoitetun version C-vitamiinin käytöstä syöpätautien hoidossa.

PDQ® Integrative, Alternative, and Complementary Therapies Editorial Board. PDQ High-Dose Vitamin C. Bethesda, MD: National Cancer Institute. Updated <MM/DD/YYYY>. Available at: https://www.cancer.gov/about-cancer/tre ... amin-c-pdq. Accessed <MM/DD/YYYY>. [PMID: 26389507]

Syöpätautien täydentävä ravitsemushoito
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 01 Helmi 2019 12:49

Melatoniinista apua syöpätautien hoidossa

Melatoniini on antikarsinogeeninen yhdiste, jota on tutkittu ja tutkitaan parhaillaan vilkkaasti monissa erilaisissa syöpätyypeissä. Uusi solutason tutkimus osoittaa, että melatoniini lisää rintasyöpäsolujen apoptoosia (ohjattua kuolemaa). Hakusanapari "melatonin cancer", tuottaa 2365 dokumenttia PubMed-tietokannassa. "Melatonin" yksin tuottaa yli 24 000 dokumenttia.

Sonehara NM, Lacerda JZ, Jardim-Perassi BV, et al. Melatonin regulates tumor aggressiveness under acidosis condition in breast cancer cell lines. Oncology Letters. 2019 Feb;17(2):1635-1645. doi: 10.3892/ol.2018.9758.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Helmi 2019 13:14

Pään ja kaulan alueen okasolusyöpä ja ubikinoni

Tätä syöpää (head and neck squamous cell carcinomas, HNSCC) sairastavien potilaiden (n=35) veren ubikinonipitoisuus on pienempi kuin terveiden verrokkien (n=20) , osoittaa turkkilainen tutkimus. Mitä suurempi tuumori, sitä pienempi antioksidanttiaktiivisuus ja sitä suurempi hapetusstressi ja lipidiperoksidaatio (rasvojen härskiintyminen). Niitä kannattaa hoitaa ubikinonilla.

PubMed-tietokannassa on tällä hetkellä 275 dokumenttia hakusanaparilla CoQ10 + cancer.

Aksoy A, Kurnaz SÇ. An investigation of oxidative stress and coenzyme Q10 levels in patients with head and neck squamous cell carcinomas. European Archive of Otorhinolaryngology. 2019 Feb 7. doi: 10.1007/s00405-019-05328-5.

Myös melatoniinista on julkaistu aivan uutta mielenkiintoista tietoa syöpätautien hoidossa
Melatoniini parantaa syöpäpotilaan ennustetta
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5301
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Syöpätaudit

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Helmi 2019 13:51

Eturauhassyöpä: Melatoniinin ja DHA:n yhteisvaikutus

Melatoniini ja kalaöljyn DHA-rasvahappo yhteisvaikuttavat estäen eturauhassyöpäsolujen kasvua ja edistävät niiden apoptoosia, kirjoittavat brasilialaiset tutkijat uudessa raportissaan. Vaikutusmekanismiesitykset artikkelin kuvassa 8. Tukimus puoltaa kalaöljyn ja melatoniinin yhtaikaista käyttöä tässä taudissa.

Tamarindo GH, Ribeiro DL, Gobbo MG, et al. Melatonin and Docosahexaenoic Acid Decrease Proliferation of PNT1A Prostate Benign Cells via Modulation of Mitochondrial Bioenergetics and ROS Production. Oxidative Medicin and Cellular Longevity. 2019 Jan 9;2019:5080798. doi: 10.1155/2019/5080798. eCollection Free Full Text
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa