Ystävän välittämä myös jatkuvaan verenokerimittaukseen viittaava KULUTTAJA-lehden artikkeli.
https://kuluttaja.fi/kategoria-testit/p ... etokoneet/Sain pienehkön vhh-/ketoravitsemus vertaistukiryhmän paikallisvetäjältä (dipl.ins) linkin artikkelin. Täydessä artikkelissa viitataan mm tulollaan olevaan jatkuvaan verensokerin- (2021?) ja maallikolle tulkinnallisesti vaikeampaan sydänfilmin (EKG) tulostamiseen.
Älykello-sovellusta verensokerin jatkuvaan mittaukseen odotetaan maailmalla malttamattomasti. Toki on jo kohtuullisia vaihtoehtoja terveydenhuollon käytössä (mm Abbott Freestyle) mutta sitä käytetään vain ”arvioimaan” aterioiden sokeri(hiilihydraatti) pitoisuutta pistettävän insuliini-määrän arvioimiseksi. Sokeritautinsa syyn (myös muiden MetS oireiden) oivaltaneiden (mm vhh-, ketoravitsemusta hyödyntävien) on ollut erikoisesti Suomessa vaikea saada käyttöönsä Abbottin Freestyleä. Käytäntö on vaikuttanut suorastaan tarkoitushakuiselta.
Tunnetusti odottavan aika tuntuu pitkältä. Ehkä ”sitten kun” menetelmä tyrmätään hiusten halkomisella? Olisi jotenkin odotusten mukaista.
Myös sydämen toimintahäiriö ”flimmeri” on Suomessa hyvin tavanomainen ikäväestössä. Sen havaitsemiseen tarvitaan sydänfilmiä (tuntuu myös pulssin epäsäännöllisyytenä ja heikotuksena). Hoito lääkityksin on sekin ongelmallista (mm ”verenohennuslääkkeet”).
Olen jo lukenut ”flimmerinkin” yhdeksi metabolisen oireyhtymän (MetS) ilmiöksi sydämen taholta. Odotan vielä syy-yhteyden virallista myöntämistä.
Sopiiko älykello sydämen diagnostiikkaan maallikolle? Ei varmaankaan sellaisenaan. Samoin kuin EKG-tutkimusta on jo pitkään ”tulkittu” automaattisesti lyhyin kommentein, älykello havahduttaa poikkeaviin tilanteisiin hälytyksin. Hälytyksen ilmetessä on ainakin syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin, jotka muuten jäisivät tekemättä.
Poliittis-hallinnollisen lääketieteen vallatessa alaa mm elintapasairauksien tutkimuksessa ja hoidossa on syytä saada käyttöön myös paitsi tautien varhaishavaintointiin myös ”second opinion” mahdollisuuksia.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.