Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Helmi 2016 15:22

Maailmanlaajuinen ja diabetes-sektorilla vahvasti toimiva yritys ABBOTT on käynnistänyt uuden tuotteensa

FreeStyle Libren hallitun markkinoinnin.

Saatuani tuotteesta vihjeen (San Martino) hankin laitteen omaan koekäyttöön. Tätä kirjoittaessa on kokemusta kertynyt vajaat kaksi viikkoa. Kokeilun aikana olen kohdannut yllätyksiä seuratessani kaksi vuosikymmentä sairastamani tyypin 2 diabeteksen käyttäytymistä (pääsääntöisesti erinomainen hoitotasapaino ravitsemuksen keinoin, VHH, ja hyvin vähin lääkkein).
Menetelmään voi tutustua ainakin maallikolle riittävästi linkin tiedoilla:

( http://www.freestylelibre.co.uk

Omat tietoni perustuvat sekä linkkeihin että vastauksiin, joita myös ABBOT Suomi on jakanut auliisti.
Yllä olevassa linkissä (engl.) esitetään myös joitakin kongressivideoita. Ainakin alkuun näyttää painopiste liittyneen tyypin 1 diabeteksen insuliinihoidoista saatuihin kokemuksiin.
Oma aikaisempi kokemus on liittynyt muuhun laitteeseen (http://www.dexcom.com/fi-FI ). Tällä tehdyt havainnot vaikuttivat erään potilasjoukon (T2D) hoitoturvallisuuteen lääkitystä säätämällä / muuttamalla ja estämällä vaarallisia aamuyön matalan sokerin hetkiä (hypoglykemioita vähän päälle 2 mmol/l).

Jatkuva verensokerin mittaus perustuu yhtäältä kudosnesteeseen yhteydessä olevaan sensoriin ja sensoria lukevaan näyttöön joka on varustettu ladattavalla virtalähteellä.

FreeStyle Libren sensorin asennus on kivutonta, vaivatonta ja helppoa ja uskon sen onnistuvan maallikoltakin. Ei Dexcom vaikea ole, mutta osaava asisteeraus on yleensä tarpeen.

FreeStyle Libren sensorissa ei ole erillistä virtalähdettä, muistia kylläkin. Juuri tuo toisen, Dexcomin kudostiedon siirto radioteitse tekee järjestelmästä kalliimman, kun sensoriin liittyvä erillinen radiolähetin on korvattava uudella. Dexcomin tyypillinen toiminta-aika on myös lyhyempi (viikko).

FreeStyle Libressä on hyvin seikkaperäiset käyttöohjeet sensoriasennuksineen ja uskon aloituksen onnistuvan myös maallikolle.
Saatujen tietojen tulkinta ja soveltaminen (ehkä?) vaatii kummassakin menetelmässä asiantuntijan. Itse uskon, että homma hoituu myös (ja halvalla) kokeneessa vertaistukipiirin neuvonnassa, jota ei valitettavasti kovin kalliin ja jatkuvasti lisääntyvän T2D:n hoidossa ja seurannassa sovelleta (uskalleta?).

Alustavia havaintoja - yllätyksiä.

Puhutaan laajasti ”aamunkoittoilmiöstä”. Se selitetään heräämistä valmistelevilla kehon hormonaalisilla toimilla. Tähän viittaavaa en ole toistaiseksi itselläni havainnut. Käyrä kertoo vakaasta yöllisestä junan raiteiden lailla liikkuvasta kudossokerista (5 mmol/l pinnassa ja kontrolloitu muulla mittarilla). Kun heräilen rauhallisesti noin klo 8, puolen tunnin kuluessa mitään syömättä arvo kohoaa jo 6 mmol/l tuntumaan ja siitä ylikin. Vhh-aamiainen lisää nousua. Voi siis olla, että pelkkä liikkuminen ja lisääntynyt aivotoiminta saa maksan aktiiviseksi.

Liikunta nostaa kudossokeria. Toistuvasti kontrolloitu liikuntasuoritus (kävely) 3 -15 km (tunnista yli 3 tuntiin) kohottaa kudossokerin tasoon 8 mmol/l laskeakseen kohden pitkän suoritteen loppua tasolle 6.5 - 7 mmol/l. Tämä on tavallaan ”väärä” mittaustulos, kun sokerimittarini antaa kontrolliarvoksi 4.5 mmol/l. Tämä on itse asiassa ihan loogista luonnon viisautta energian jaossa. Sen sijaan ”selkäpiillä” dekkarin kanssa viihtyminen on taas verrattavissa nukkumisen aikaiseen kudosokerin matalaan käyrään.

PC-ohjelmalla mittauskäyrää analysoitaessa annetaan laskennallinen ns pitkän sokerin ennuste (HbA1c). Näyttää lukemaa 5,4%. Sopii minulle (vaikken ihan uskokaan).
Sensorin lukija on pyyhkäisyyn reagoivan lukijan lisäksi tavallinen ABBOTT-liuskoihin reagoiva sokerimittari. Ketoaineetkin voi mitata siihen sopivilla luiskoilla, mikä on tietysti tärkeätä insuliinohoitoiselle 1-diabeetikoille (ketoasidoosin ehkäisemisksi) mutta kiinnostaa varmaan montaa rasvapolttoista VHH-ravitsemusta noudattavaa 2-diabeetikkoa (siis sellaisia, joita on tapana halveksia ”karppaajina”).

Kokeen edetessä kerron lisää ja kysyä saa.

Erittäin lupaavassa ja kiinnostavassa asiassa otetaan vasta ensi askeleita.

Välineet tulevat Suomeen joskus alku- puolikesästä ja ensimmäiseksi sairaanhoidon yksiköihin. Maakohtaisista budjetoinneista johtuen yksityishenkilö saa odotella vuoden päivät, jos ei onnistu ulkomaisissa hankinnoissa.
Itse maksoin Espanjassa ns aloituspakkauksesta veroineen ja kotiinkuljetuksineen vajaat 180€. Toimitus sisältää mittarin (lukulaitteen) lisäksi kaksi sensoria eli kuukauden mittauksen, latauslaitteen ja latauskaapelin, joka toimii myös pc-kaapelina.
Suomen hintoja en tunne. Epäily on, että kolmanneksen kalliimpi.
Hinnoissa pitää ottaa huomioon se, että jos mittailee sokeriaan luiskoilla esimerkiksi kuudesti päivässä (insuliinihoitoisilla välttämätöntä), Espanjan hinnoilla kustannukset tasoittuvat ja tietenkin ”pitkän juoksun” paremmin hallittu diabetes (tyyppi mikä hyvänsä) säästää valtavasti kustannuksia ja kärsimyksiä.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Helmi 2016 17:57

Oma vastaus

PS

Suositetun välipalan kokeilu:

1 kpl appelsiini + 1 kpl banaani = yleisesti suositeltu välipala.

Seuraus: kudossokerin nousu (6 mmol/l --> 10.1 mmol/l). Voi meitä neuvottuja kurjia. Onneksi tämä on vain "hyvien neuvojen" tutkimusta

Ai että insuliiniä? Haista itse!

Tiedän onneksi, että päivän pääateria (vhh) kääntää kurvan laskuun! Yöllä mennään taas 5 mmol/l pinnassa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

catharsis
Viestit: 67
Liittynyt: 27 Heinä 2011 12:38
Paikkakunta: Kotka

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja catharsis » 10 Helmi 2016 15:04

Hienoja uutisia! Onko mitään havaintoa, mikä kumoaisi D2-karppaajien tyypillisiä väitteitä?

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 10 Helmi 2016 15:56

Ei ole tullut vielä vastaan.
Vai olisiko tämä?
Aamiaiseksi vain 2 keitettyä kananmunaa, puoli lasillista sokeroimatonta tomaattimehua ja puolitoista mukillista kahvia höystettynä kovalla (keittiön lämpöisenä) kasvisrasvalla (kookosrasva).

Kudossokeri (ylösnousu) klo 08.13 6.4 mmol/l Kontrolli sormenpäästä (kapillaari) 5.3mmol/l.
Ylläkerrottu aamupala klo 09. 6.4 ei liuskakontrollia
Postprandiaalinen huippu 12.26 8.8 mmol/l ei liuskakontrollia

Seurantakäyrä (mediaanikäyrä) kestää asetuksissa hyvin (3.8 mmol/l - 7.8 mmol/l). Pieni nokka tuossa 8.8 mmol/l kohdalla tunnin verran. Käyräpisteistä 96% on "putkessa" ja 4% yläpuolella. Ensimmäistäkään hypo-arvoa ei ole ollut.

Kokemuksesta ruokalöysäily nostaa kapillaari- ja kudossokeria torta på torta samoin kuin laskee. Kohdaltani seuraamukset kestävät 2 -3 vrk.
Kuitenkin mittausten mukainen kapillaari- ja kudossokerin ero liikkuu +2 mmol/l paikkeilla näissäkin tilanteissa (kuten liikunnassakin).

Ei siis mitään uutta vhh:n osalta. Entinen meno, mutta mittaustieto on ajatuksia herättävää ja ehkä vähän tietoa lisäävää.

Samalla mittarilla tehtävät veren ketoni-mittaukset (omilla liuskoillaan) tulee myöhemmin ketoosin syvyyden arvioimiseksi.

Surkean pieni on aineisto. Varmaan riittäisi VTT:n premisseillä mekon repäisemiseen. Odotan myös tilannetta, jossa saisin ns "terveen" sokeriserantaan verratakseni ravitsemuksen ammattilaisten valistamaa "oikeaa ravitsemusta", jonka vastine on lääketieteen "terveellinen ravitsemus".

Taidankin tästä lähteä palauttamaan mittausarvot paikoilleen: Voissa paistettuja tuoremakkaroita ja samalle pannulle hyvänlaatuista hapankaalia.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Tomppa
Viestit: 379
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja Tomppa » 10 Helmi 2016 16:45

Todella kiinnostavalta tuo kaikki kuullostaa! Ja makkara + sauerkraut = namnam :D Myös suolistobakteerit kiittävät fermentoiduista eväistä.

Oletteko muuten seurailleet viime aikoina Hyperlipidiä, Petroa? Hänen viimeistä edellinen bloggauksensa (katsokaa myös kommentit) puhuu mielenkiintoisesti myös proteiinin vaikutuksesta verensokeritasoon:
http://high-fat-nutrition.blogspot.fi/2016/02/insulin-glucagon-and-protein.html

Joku taisi puhua "chicken-efektistä", eli joissain olosuhteissa ja joillakin ihmisillä kanan syöntikin voi nostaa verensokeria.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 15 Helmi 2016 13:45

Ensimmäinen FreeStyle Libre sensori "loppuun ajettu".

Uuden jatkuvasti kudosnesteestä sokeria mittaavan sensorin aika täyttyi kahdessa viikossa. Viimeisiä "pyyhkäisymittauksia" varten oli oikein minuuttiaikataulu. Fuskujatkoa en onnistunut tekemään kuten kilpailijalla (Dexcom, tarkkuuden mahdollisesti siitä kärsiessä, ei ainakaan suositella?).

Ylempänä olen kommentoinut mittaushavaintoja. Kahden vuosikymmenen kokemuksella tunnen tautini hoitoineen. Pieni lisähavainto oli mittausero kapillaariveren ja kudosnesteen sokerien välillä mm rasitukseen liittyen. Ruokaprovokaatiot tein harkitusti ja mittaukset vastasivat aikaisempia havaintoja. Huolimatta harvoista ateriakerroista (3 x vrk, joista yksi pääateria, mini-hh) päiväsokeri oli lievästi koholla ja palautui hitaasti yötasoon n. 5 mmol/l. Läpi vuorokautiset mittaukset ennustivat vallan hyvää laskennallista "pitkää sokeria" (HbA1c) ollen 5,6% ruokaprovokaatioista huolimatta.

Valmistaja ei suosita ainakaan toistaiseksi menetelmää alle 18 vuotiaille. Kun harvat lapsidiabeetikot ja vielä harvemmat aikuisdiabeetikot käyttävät insuliininsa annosteluun siihen suunniteltua pumppua (määrittäen insuliinin tarpeen vanhaan tapaan sormenpäitä puhkoen), yhdistelmä jatkuva verensokerin mittaus ja siihen liitetty insuliinin annostelu on perin harvinaista, vaikka loogista olisikin.

Diabeteksen hoidon syvälle juurtunut periaate on arvioida ravinnon hiilihydraattien (hh) määrä (mittausvirhe +- 100 %), ja johtaa tästä tarvittavan insuliinin määrä. FreeStyle Librekin on suunniteltu tätä ajattelua silmällä pitäen sallien lääkemerkinnät muistiin ja samalla kaiken aikaisen lääkityksen vaikutuksen seuraamisen sokerikäyrän tapahtumiin. Tietenkin on muitakin lääkehoitoja kuin insuliinihoito (ainakin taudin alkuvaiheisiin).

Harjoitetun (hoito)propagandan seurauksena suurin osa potilaista (mikä diabeteksen tyyppi hyvänsä) jatkaa elämäänsä seuraavaan "herätykseen" saakka (sepelvaltimo-, silmä-, munuaisongelmat jne) yleensä lihavana ja niin tyytyväisenä. Vahvan itsekehun aiheuttaneet tutkimukset (fDPS ja DEHKO) eivät todellakaan oikeuttaisi ylpeilemään diabeteksen hoidon osaamisella. No, voidaanhan potilasta moittia mm vähäisestä liikunnasta vuoksi.

Olen hyvin vahvasti sitä mieltä, että voidakseen hoitaa tautiaan myöhäiskoplikaatioita välttäen, diabeetikon tulisi perehtyä juuri jatkuvaan verensokerin seuraamiseen, sen vaihtelua havainnoiden ja ennen kaikkea syömisiinsä yhdistäen. Vuosikymmenien kuluessa vain on muodostunut ohjeeksi ja käytännöksi suosittaa diabeetikollekin ravitsemusta, jota sairas aineenvaihdunta ei kestä. Eletään sitten konsensuksessa liika-tai alisokerisuuden kanssa ja yhteiselossa dyslipidemioiden ym kanssa.
Korkeissa virka-asemissa olevien asiantuntijoiden suosittama suuri hiilihydraattien (hh) vuorokautinen määrä ei edistä ainakaan diabeteksen kanssa pärjäämistä. Ainoa häviäjä tässä kvasi-väitteiden tulvassa on tietenkin itse diabeetikko. Ensiksi pitää tehdä itselleen selväksi, mitä ruuan hiilihydraateilla tarkoitetaan ja aloittaa peloton kokeilu. Viisaammiltakin voi välillä kysyä.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 08 Huhti 2016 12:46

Ja Kalakukko sen jo huomasi...

mtv kertoo jo Suomessakin samasta mittausmenetelmästä:

http://www.mtv.fi/lifestyle/hyvinvointi ... ta/5828992

Alkuvuoden kyselyni ABBOTT FreeStyle Libren markkinasunnitelmat Suomessa ovat saattaneet nopeutua. Tästä tietenkin hyötyisivät sekä potilaat, että firma.

Mahtaako nuo pistokset sormenpäihin juuri huolestuttaa diabeetikkoa?
On tietenkin järjetöntä mittailla sokereita ja sitten arvioida mm pistettävän insuliinin määriä ja taas vahtia tiukasti, miten verensokeri reagoi. Se on lisäksi kustannuksiltaan (joku maksaa aina, ei ole ilmaisia lounaita) ainakin yhtä kallista kuin esitelty jatkuva verensokerin mittaus. Havaintojeni mukaan vain jatkuva verensokerin mittaus kertoo, millaista "risuaita" käyrää syntyy nykyisin toteutetulla mittaus- ja lääkitystekniikalla.

Sokeritaudin hoidon tärkein tieto on, miten pidetään veren sokeriarvot mahdollisimman tasaisina (ja tietenkin mahdollisimman "normaaleina"). Tieto saadaan VAIN jatkuvalla mittauksella, josta mtv:n ohjelmassa esitetään yksi menetelmä (ja toistaiseksi halvin siis ainakin Suomessa).

Millä voisi pakottaa mm laajoja T2D joukkoja kouluttavaa Diabetesliitto ry:tä oppimaan vähän nöyryyttä mm ja päivittämään neuvonta-filosofiaansa ajanmukaiseksi. Sokeritaudin yleisin muoto T2D aiheutuu liiasta sokerista (hiilihydraatista), joka imeytyy verenkiertoon. Jatkuva verensokerin mittaus kertoo mm tämän tosiasian. Liian korkeasta veren sokeritasosta on paaaljon terveysseuraamuksia, jotka kansaamme rasittavat myös suurilla kustannuksilla. Tämä käy ilmi mm Terveystalon tuoreista kertomuksista, kun se pyrkii kehittelemään pc-ohjelmia sokeritaudin varhaistotemiseen. Parista miljardista puhutaan sokeritaudin kustannuksista Suomessa. Eikä ilman merkitystä ole sekään, että kansastamme ainakin 50% on altis kehittämään viimeistään keski-iän loppupuolella oiresikermän (metabolinen oireyhtymä, MetS), jota kuvaa mm esi-sokeritauti / sokeritauti (T2D) dyslipidemioineen ("korkea kolesteroli"), verenpainetauti, rasvamaksa ym ym.

Kaikista erilaisuuksistaan huolimatta myös T1D-potilaat (tyypin 1 diabetes) hyötyvät jatkuvasta verensokerin mittauksesta tarkentamalla taudin hoitoon ainakin jossakin vaiheessa liittyvän insuliinin annostelua. Tässäkin nimittäin pätee se vanha lääkitykseen liittyvä (ja nyt unohtunut) totuus, joka tiesi kertoa, että lääkitykseen liittyy aina tautiin vaikuttavat elämäntavat. Näitä elämäntapoja EIVÄT tue nykyiset maailmanlaajuiset mm ravitsemukseen liittyvät suositukset. Sokeriveron muuttaminen bensiinin verotusta lisääväksi on VÄÄRÄ PÄÄTÖS! Se osittaa oikeaksi vain lobbauksen voiman.

-
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja San Martino » 08 Huhti 2016 15:31

Tri Timo kirjoitti:Alkuvuoden kyselyni ABBOTT FreeStyle Libren markkinasunnitelmat Suomessa ovat saattaneet nopeutua. Tästä tietenkin hyötyisivät sekä potilaat, että firma.


Terveystalo yrittää samoille apajille?


HS kirjoitti:Terveystalon työterveyslääkärit ovat kolmisen vuotta voineet käyttää Etydi-ohjelmaa, joka auttaa lääkäreitä tunnistamaan diabeteksen riskin potilaillaan ja seuraamaan hoidon tuloksia.

http://www.hs.fi/talous/a1460004046032?ref=hs-prio-12-1

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 23 Huhti 2016 14:12

Yleisesti myönnetty totuus on, että elämä biologisena ilmiönä on edelleen selvittämättä. Elämään liittyvät ja sitä ylläpitävät tapahtumat kuten aineenvaihdunta (metabolia) ovat yksityiskohdiltaan osin selvitettyjä, mutta kokonaisuuden hahmottaminen on spekulatiivista. Ajoittain myydään halpoja ratkaisuja (kalliilla hinnalla) yhtenä esimerkkinä netistä tilattavat geeni-tutkimukset.

Viime aikoina on jälleen arvioitu kriittisesti tieteellisen tutkimuksen laatua erikoisesti elämäntapojen (ml ravitsemus) ja lääketieteellisten fundamenttien ml lääkehoitojen alueilla.

Summittainen aikajärjestys:

1. Ancel Keys, Seitsemän maan tutkimus 1958 - 1964

2. Pohjois-Karjala projektin esihanke 1960-luvun alussa Ilomantsissa menetelmäkehittelynä kliinisine havaintoineen. Suomalaiset tutkijat olivat Ancel Keysin kouluttamia A.C.:lle pystytetyssä Minnesotan tutkimuslaitoksessa.

3. Suomalainen mielisairaalatutkimus 1959 - 1971

4. Sydney Diet Heart Study 1966 -1973

5. The Minnesota Coronary Experiment (MCE), a randomized controlled trial conducted in 1968-73. Tämä tutkimus tehtiin Minnesotassa (USA), A.C.: kotikentällä

6. Varsinainen Pohjois-Karjala Projekti 1972 - 1997

Saatujen tulosten salaaminen, muokkaaminen (tuloksiin epäsopivan poistaminen) ynnä muut ovat nousseet esille, kun tutkimuksia on analysoitu uudelleen alkuperäisiä tutkimustuloksia hyödyntäen.

Yllä luetellut suuret tutkimukset ovat muodostaneet sen pohjan, jolle vallitseva A.C.: jyräämä kolesteroli-oppi on perustunut. Tietenkin ravitsemus tuotanto on ottanut oppinsa "terveellisen ravitsemuksen" vaatimuksista tuottessaan (ja mainostaessaan) hyllyn täytteitä kuluttajille.

Jo A.C.:n vaikutuskauden alussa näyteltiin draama, jossa biologi John Yudkin kärsi 6 - 0 tappion käydyssä julkaisuväittelyssä. J.Y. piti sokeria sydäntauteihin syyllisenä. J. Y.:n näkemys on vahvistunut voimakkaasti viime vuosina huolimatta ankarasta vastustuksesta kolesteroli-oppiin sitoutuneiden puolelta.

Kehitys on ollut otollinen myös lääkkeitä kehittävälle ja tuottavalle teollisuudelle (Lääketeollisuus). Tilanne on hyödynnetty niin hyvin, että on jouduttu jonkin lääkkeen menekin lisäämiseksi tuottamaan ja rekisteröimään tauti-tilastoihin vallan uusia hoidettavia tauti-nimikkeitä.
Viimeistä huutoa on tietenkin henkilökohtaisten geenien analysointi. Ja ollaankin upottu kaulaa myöten terveellisen elämän suohon, josta ei nousta juoksukilometrejä lisäämällä.

Mitäpä tässä sitten enää voisi tavallinen kansalainen tehdä?

Jalat maassa (nilkkoja myöten) olevana realistina olen tuhlannut sen toisenkin jatkuvaan sokerin mittauksen valmistetun sensorin (ABBOTT FreeStyle Libre, aloituspakkaus).
Viimeisin kokeilu vahvisti aikaisempia tuloksia. Oma kudossokeri reagoi heräämisen jälkeiseen aktiviteettiin ja ruokailuihin. Yöllinen mittaustaso kulki esivalitussa "putkessa" (3.9 - 7.8 mmol/l) tasossa 5.0 - 5.5 mmol/l. Syömiset olen tietenkin oppinut kuluneiden 20 vuoden aikana. Luulisi haimankin "kuivuneen" parin vuosikymmenen aikana. Eipä ole. Pari palaa paikallista "ohrarieskaa" sai kudossokerin ampaisemaan hyvin nopeasti yli 12 mmol/l laskeakseen hyvin nopeasti tasolle 4 mmol/l. Eiköhän siis haima edelleen tee tehtävänsä asiallisesti ja insuliini-resistenssissä riittää. Missään tapauksessa ei tulisi mieleenkään "sokeriarvojen" hoitaminen insuliinilla tai sen eritystä lisäävällä lääkityksellä. Ruokailutottumusten muutos "suositettuun" ajaisi tähän parissa viikossa.

Kun T2D on tulosta vallitsevien "oikeiden / terveellisten" ravitsemussuositusten noudattamisesta ja vain eräs päätetapahtuma metabolisen oireyhtymän (MetS) kirjavassa joukossa (ylipaino, verenpaine, sepelvaltimotauti, aivohalvaus, rasvamaksa ja muita puolet lisää) olisi myös lääketieteellisen "vallanhaltijoiden" myönnyttävä edes tutkimaan sokereita (hiilihydraatteja) rajoittavan ravitsemuksen tervehdyttäviä vaikutuksia. Omavalintaisella riskillä tilanteensa parantaneet eivät enää ole "yksittäistapauksia", vaikka näin eräänlaisen tieteen pohjalta jatkuvasti väitetäänkin. Joukko on kaiken aikaa kasvamassa. Yllä lueteltujen "valikoivien" tutkimustulosten paljastuminen väärin tulkituiksi (=huijauksiksi) velvoittaa viimeistään nyt arvioimaan tilanteet uudellen, myös korjaamaan virheet.
Lääketieteen "uskonpuhdistus" on lähellä. Ravitsemus"tiede" ei tähän pysty. Omaan ajatteluun kykenemättömät "vanhan kansan" tutkijat ovat edelleen kehityksen tulppana.

Lopuksi:
Sen tiedän, että suuret sairaalat ovat saamassa ABBOTT FreeStyle Libre laitteistoa. Terveyskeskukset ym ovat vuorossa vuoden kuluttua. Laitteiden käytön filosofia on ratkaisevaa. Voi olla, että tässä toimitaan "kustannustehokkaasti" ja jakelua rajoitetaan esimerkiksi vain T1D-lapsille sekä harvoille muille. Silloin pyritään tarkoitushakuisesti peittämään ne virheet, joilla sokeritautia "tuotetaan" ja kuinka "sokeriarvojen" hoidolla mm insuliinilla vain pahennetaan jo olevaa elimistön insuliini-resistenssiä ja aikaistetaan myöhäiskomplikaatioiden puhkeamista.
Jatkuva kudossokerin mittaus kertoo heti ja peittelemättömästi syömisten laadun verensokerivaikutuksen.
Kerron kokeilemani laitteiston nimen ja valmistajan / toimittajan vain siksi, että se on laadultaan riittävä ja halvin saatavilla. Raaka tulostavoittelu on senkin taustalla. Jotakin kertoo se, että Suomen ABBOTT ei suostunut myymään ko. laitetta ammattilaiselle.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 25 Huhti 2016 10:35

Jatkoa Abbott FreeStyle Libre:n saatavuuteen

Samalla, kun tilasin 2 kpl ABBOTT-sensoreita espanjalaiselta maahantuojalta tulevan kesän tarpeisiin (olen nettikaupan kirjautunut ja vakituinen asiakas), katselin internetistä tietoja ja käytäntöjä muualta Euroopasta. Ainakaan Keski-Euroopan alueella laitteiston ostoa ei rajoiteta. Netti-kaupassa vaaditaan maan sisäinen osoite (toimitus tapahtuu yleensä pikalähetin toimesta, Espanjassa SEUR).
Suomen hinnoittelu ei ole tiedossani. Ainakin Itävallassa hintataso on yhteneväinen Espanjan hinnoittelun kanssa.

Suomen ABBOTT ilmoittaa, että laitteistoa ei myydä yksityisille ostohalukkaille. Lieneekö syynä taustalla vaikuttava valtakunnallinen diabeetikkojen hoidon kontrollihalu? Laajamittainen käyttö saattaisi nostaa hämmästyneen ja vihaisenkin kysymysryöpyn. Niin ilmiselvästi käyttäjälle paljastuu voimassa olevien hoitosuositusten ja erityisesti diabeetkon ravitsemussuositusten nurinkurisuus ja virheellisyys.

Olisi todella hyödyllistä, jos pre-/diabeetikko-kansa pyrkisi omatoimisesti tutustumaan omaan tilanteeseensa ja vähintäin nostamaan kunnon äläkän. Hyötyjiä ovat myös ykkösdiabeetikot. Muulla keinolla muutosta ei kannata odottaa vallitseviin käytäntöihin, suosituksiin, kontrolleihin ja kontrollööreihin.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 30 Huhti 2016 12:35

Ja kuinka asia eteni...

Abbottin nettikaupasta maanantaina tapahtuneen oston jälkeen seurasi sähköposti-raportointia kuitteineen ja kaupan etenemisen seuranta numeroineen normaalin nettikaupan tapaan.
Tiistaina lähetti-firma (SEUR) kertoi sähköpostilla paketin saapumisesta jakelualueelle. Annettiin myös mahdollisuus oman jakelutoivomuksen esittämiseen vuorokauden vaihtumiseen saakka.
Keskiviikkona (ilman omia toiveita) saapui sähköpostissa kahden tunnin aikahaarukka, jolloin lähetys toimitetaan perille.
Ja tuli se niin kuin oli puhe, kotiovelle.

Abbottin Suomen myyntipolitiikan vuoksi on syytä esittää kritiikkiä "ei myydä yksityisille". Se ei heijasta nykypäivän eurooppalaista käytäntöä. Päinvastoin se vahvistaa sitä käytäntöä, että Suomi on mitä suuremmassa määrin kontrolliyhteiskunta (miltä taholta se sitten tulleekaan) - menneiden vuosikymmenten tavalla.

Suomen korkeat diabetes-luvut (erik. T2D) kannustavat kehittelemään muita ABBOTT FreeStyle Libre hankintakanavia.

Omalta kohdaltani lopetan raportoinnin, en omia mittauksia.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

O'Riley
Viestit: 64
Liittynyt: 10 Marras 2011 21:23

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja O'Riley » 02 Kesä 2016 16:59

Timo Kuusela kirjoitti:Abbottin Suomen myyntipolitiikan vuoksi on syytä esittää kritiikkiä "ei myydä yksityisille". Se ei heijasta nykypäivän eurooppalaista käytäntöä. Päinvastoin se vahvistaa sitä käytäntöä, että Suomi on mitä suuremmassa määrin kontrolliyhteiskunta (miltä taholta se sitten tulleekaan) - menneiden vuosikymmenten tavalla.

Suomen korkeat diabetes-luvut (erik. T2D) kannustavat kehittelemään muita ABBOTT FreeStyle Libre hankintakanavia.

Tämän uuden mittarin osalta voisin Helsingin alueeseen liittyen raportoida sellaista, että mittaria ei tosiaan saa tällä hetkellä tarvikejakeluista. Tärkein syy tähän on se, että kaupungilla on sopimus nykyisen toimitajan (CareSense) kanssa vuoden loppuun, ja lisäksi sopimusoptio ensi vuodesta.

Jos kaikki siis menisi parhaimmalla mahdollisella tavalla, niin ensi vuonna voisi olla uusis sopimustoimittaja. Ehkä jos riittävän moni laittaisi kaupungille palautetta, olisi uusi mittari todennäköisempää saada jakeluun?

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 02 Kesä 2016 17:32

Tietojeni mukaan jakelu Suomessa etenee niin, että ensin varustetaan keskussairaalapiirit ja sitten myöhemmin terveyskeskukset (ensi vuonna?). Verensokerin mittausvälineistä tehdään vuosisopimuksia tavaran toimittajien ja terveydenhuollon yksiköiden välillä. Silläkin voi olla aikatauluvaikutusta Abbott-jakelun käynnistymiseen.
Huomattavan jäykkää hyvän asian eteneminen on.
On niinkin, että käyttäjille saattaisi tulla mieleen, millä virallisesti ja kovasti tuputetulla ruokintaohjeella saadaan verensokerit nopeasti pois tolaltaan ja lääkittäville tasoille. Lääkitys ei missään tapauksessa ole diabeteksen hallinnan tai elimistön itsensä kannalta paras ratkaisu.
Tulee hakematta mieleen eräs jo vähän ikääntynyt mutta kuvaava ilmaisu: diabetehoidon finlandisierung (suomettuminen).
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Uusi verensokerimittari

ViestiKirjoittaja San Martino » 04 Loka 2016 12:10

Mainostavat näköjään nyt laitetta Suomessakin

IL kirjoitti:- Suomessa perusteet laitteiden myöntämiselle ovat valmistuneet tuskastuttavan hitaasti sairaanhoitopiireissä. Mielestäni ne voitaisiin kopioida meille sellaisenaan Ruotsista, sanoo diabetologi Markku Saraheimo tiedotteessa.

http://www.iltalehti.fi/diabetes/201609 ... 2_di.shtml

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1901
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Kehitystä verensokerin jatkuvaan seurantaan.

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 16 Joulu 2016 12:48

ABBOTTín mittaria on nyt tutkittu Suomessa.

Lääkärilehti Suomen Lääkärilehti 50-52/2016 vsk 71) julkaisi keskeisistä yliopistollisista- ja maaseudun keskussairaaloista kerätyistä havainnoista / kokemuksista ABBOTT jatkuvan sokerin mittauksista MUTTA vain tyypin 1 diabeetikoilla. Näyttää, että kokemuksiin ollaan tyytyväisiä.
Omien jo noin vuoden mittaisten kokemusten (osia kerrottu täälläkin) havaintojen perusteella laitteen käyttö sopii erittäin hyvin tyypin 2 diabeetikkojen sokerikäyrän seurantaan. Tietenkin kaiken tyyppisten diabeetikkojen kohdalla paljastuu se karmea ristiriita, joka vallitsee veren sokerikäyrän ja virallisesti suositetun ravitsemuksen välillä.

Ei muuten kannata hämmästellä T1D potilaiden korkeita HbA1c arvoja (tämän hetken kultainen standardi komplikaatioiden ennustamisessa). Parempaan ei pystytä! Nämäkin saavutukset ovat maailmanlaajuisen hehkutuksen väärttejä (fDPS ja DEHKO). Lääkehoidon seinä on vastassa.

Linkki, jos aukeaa (itsellä kylläkin).


https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2& ... sp=safe&zw
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija