Kromipikolinaatti

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Kromipikolinaatti

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Touko 2013 17:01

Kromipikolinaatti tasapainottaa verensokeria
Kromia esiintyy luonnossa kahdessa eri muodossa (valenssissa), 6- ja 3-arvoisena. 6-arvoinen (heksavalentti) kromi – jota käytettiin ennen mm. autojen puskureissa ja muissa kiiltävissä metalliosissa – on ihmiselle myrkyllistä, mutta trivalentti (3-arvoinen kromi) on välttämätön hivenaine. Sen tarve on 50–200 mikrogrammaa (µg) päivässä, mutta suomalainen ravinto sisältää sitä vain noin 30 µg (Jorma Kumpulaisen väitöskirjan mukaan). Kromia on monissa ravintolisissä, sekä epäorgaanisena että orgagaanisena. Yksi yhdiste näyttää olevan ylitse muiden: orgaaninen kromipikolinaatti eli pikoliinihapon kromisuola. Sitä on tutkittu valtavasti diabeteksen hoidossa, jossa sitä myös käytetään maailmanlaajuisesti (itsehoidossa). Kromipikolinaatti on erityisen kiinnostava ravintolisä meille suomalaisille, koska
1. kromin saanti ravinnosta on maailman vähäisintä ja
2. suomalaisilla on eniten diabetesta maailmassa (henkilöä kohti)
Näillä kahdella seikalla saattaa olla syy-yhteys.

Ravintolisänä nautittu kromipikolinaatti parantaa verensokerin hallintaa, mutta annoksen on oltava sopiva. Liian pieninä annoksina se on tehotonta ja liian suurina annoksina (1000 mikrogrammaa päivässä) taas se voi olla pro-oksidantti eli hapettava tekijä. Itse suosittelen päiväannosta, joka on saantisuosituksen puitteissa (enintään 200 µg/vrk). Kromipikolinaatin vaikutusta on tutkittu äsken Intiassa diabeettisilla rotilla.

Urospuolisille Wistar-rotille aiheutettiin diabetes ruiskuttamalla niiden vatsaonteloon streptostotosiinia (50 mg/kg). Kromipikolinaattia annettiin sitten 1 mg/kg 4 viikkoa diabeteksen ilmaantumisen jälkeen. Veren sokeripitoisuus suureni injektion jälkeen ja samalla ilmeni hapetusstressiä maksassa: lipidiperoksidaasit lisääntyivät ja glutationipitoisuus pieneni. Maksan antioksidanttientsyymien (superoksididismutaasi, katalaasi ja glutationireduktaasi) aktiivisuus väheni merkitsevästi, koska ne pyrkivät vaimentamaan elimistön hapetusstressiä. Myös C- ja E-vitamiinien pitoisuus pieneni samasta syystä: Nämäkin antioksidantit pyrkivät vaimentamaan hapetusstressiä (ja kuluvat siinä itse).

Kromipikolinaatin anto normalisoi veren sokeripitoisuutta, lipidiperoksidaatiota ja antioksidanttistatusta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kromipikolinaatti voi lieventää hyperglykemian aiheuttamaa hapetusstressiä kokeellisessa diabeteksessa.

EU:n EFSA on juuri myöntänyt kromille terveysväittämän, jota saa käyttää markkinoinnissa: ""Edistää normaalia makroravinteiden aineenvaihduntaa ja veren glukoositasojen pysymistä normaalina."
Makroravinteilla tarkoitetaan hiilihydraatteja, valkuaisaineita ja rasvoja. Tämä EFSAn päätös merkitsee samalla sitä, että kyseiset väittämät ovat erittäin hyvin tieteellisesti dokumentoituja, sillä EFSA ei olisi niitä muutoin hyväksynyt. Suomessa on saatavana berberiinin ja kromipikolinaatin yhdistelmä 120 tabletin pakkauksissa (vain apteekeissa, terveyskaupoissa, Sokoksessa ja Stockmannilla).

Sundaram B, Aggarwal A, Sandhir R. Chromium picolinate attenuates hyperglycemia-induced oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats. J Trace Elem Med Biol. 2013 Apr;27(2):117-21. doi: 10.1016/j.jtemb.2012.09.002.

Mitä ravintokromista tiedetään?
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Kromipikolinaatti

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Touko 2013 19:26

Sivustollani kävi eilen 8194 vierailijaa. Oliskohan yhtenä syynä ollut lähettämäni uutiskirje tai sitten kromiuutinen? Toukuun kävijämäärä ylitti täpärästi 150 000. Ravintoasiat, erityisesti ravintolisät näyttävät nyt kiinnostavan kovasti suomalaisia.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Kromipikolinaatti

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Kesä 2013 19:12

Kromipikolinaattia sioille
”Helmiä sioille” on yleinen sanonta. Harvoin näkee että sioille annettaisiin kromia, erityisesti pikolinaatin muodossa. Kiinalaisessa tutkimuksessa kuitenkin tehtiin niin, ja tulokset olivat kiinnostavia: Elävinä syntyneiden porsaiden määrä lisääntyi ja ne kasvoivat suuremmiksi kuin verrokkiemakkojen porsaat. Lisäksi emakkojen seerumin insuliinin ja glukoosin (sokerin) sekä typen pitoisuudet pienenivät verrokkeihin nähden. Toisin sanoen kromipikolinaatti paransi insuliiniherkkyyttä ja tasapainotti veren sokeria. Kuten kaikki tiennevät, muistuttaa sian aineenvaihdunta suuresti ihmisen aineenvaihduntaa.

Wang L, Shi Z, Jia Z, et al. The Effects of Dietary Supplementation with Chromium Picolinate throughout Gestation on Productive Performance, Cr Concentration, Serum Parameters, and Colostrum Composition in Sows. Biological Trace Element Research May 2013
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Kromipikolinaatti

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Maalis 2014 22:20

Kromipikolinaattia ja muita ravintolisiä sydäninfarktin hoitoon
Saudi-arabialaiset ja egyptiläiset tutkijat ovat tehneet rotilla tutkimuksen, joka jäljittelee 30 vuotta sitten aloittamaani ravintolisähoitoa sydänpotilailla. Rottakokeen tulokset vahvistavat, että ravintolisistä on hyötyä sydäninfarktin hoidossa. Ravintolisät ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat hapetusstressiä ja hiljaista kroonista tulehdusta ja parnatvata siten sydäninfarktin ennustetta. Tässä työssä tutkittiin seleenin (Se), kromipikolinaatin (Cr(pic)3) ja sinkkisulfaatin (ZnSO4) ja niiden kombinaatiota isoproterenolilla (ISO)m aiheutettuun infarktiin. Koko artikkeli on luettavissa vapaasti alla olevasta linkistä.

Al-Rasheed NM, Attia HA, Mohamed RA, et al. Preventive effects of selenium yeast, chromium picolinate, zinc sulfate and their combination on oxidative stress, inflammation, impaired angiogenesis and atherogenesis in myocardial infarction in rats. Journal of Pharmacology and Pharmaceutical Sciences. 2013;16(5):848-67. Free Full Text
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Kromipikolinaatti

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 11 Joulu 2016 15:14

Orgaaninen kromi tasapainottaa sokerihäiriöitä

Kromin merkityksestä veren sokerihäiröissä on kiistelty yli 60 vuotta. Vuonna 1959 kolmen arvoisen (trivalentin) kromin osoitettiin olevan elimistölle välttämätön (essentielli) hivenaine, joka toimii yhteisvaikutuksessa insuliinin kanssa solukalvoilla. Kromin puutteessa insuliini ei toimi kunnolla, vallitsee insuliiniresistenssi.

Kromi on erityisen tärkeä suomalaisille, sillä meillä kromin saanti ravinnosta on vähäisintä maailmassa, keskimäärin vain 30 µg/vrk (kertoo Jorma Kumpulaisen väitöskirja). Edes ravitsemusterapeutit eivät osaa koostaa sellaisia aterioita, joista suomalainen saisi kromia riittävästi, osoitti Kumpulainen. Kromivaje voi olla yhtenä syynä diabeteksen poikkeuksellisen suureen yleisyyteen Suomessa.

Siitä huolimatta ravitsemuseliitti (mm. professori Matti Uusitupa) on pitänyt kromilisiä turhina, vaikka ihmisten käytännön kokemukset ja monet tieteelliset tutkimukset (ks yllä) ovat osoittaneet niistä olevan hyötyä.

Uusi amerikkalais-ruotsalainen kliininen kaksoissokkotutkimus vahvistaa, että kromipikolinaatti parantaa ylipainoisten ahmattien häiriintynyttä sokeritasapainoa ja parantaa insuliiniherkkyyttä.

Tutkimuksessa 24 henkilöä sai puoli vuotta joko lumetta tai kromia orgaanisessa muodossa, pikoliinihapon suolana, kromipikolinaattina (CrPic). Seitsemän henkilöä sai lumetta, kahdeksan sai päivittäin kromia 1000 mikrogrammaa (µg) ja yhdeksän sai 600 µg/vrk. Tutkimusasetelma oli tieteen kultaisen säännön mukaisesti satunnaistettu kaksoisokko. Osallistujille tehtiin sokerirasitustestit alussa sekä 3 ja 6 kuukauden kuluttua. Vaikutusta selvitettiin mittaamalla verensokerirasituskäyrän alle jäävä alue (glucoseAUC), insulinAUC ja and insuliiiniherkkyysindeksi (ISI). GlucoseAUC korreloi vahvasti veren sokeripitoisuuteen.

Paras tulos saatiini kromin annoksella 600 µg/vrk, jolla glucoseAUC, pieneni ja insuliiniherkkyys parani. CrPic paransi glykeemistä kontrollia, kun taas lumehoidon aikana se huononi. Vastoin tutkijoiden odotuksia 600 µg/vrk antoi paremman tuloksen kuin 1000 µg/vrk, joka oli kuitenkin lumetta parempi. Toisaalta näin suurta päiväannosta ei käytä kukaan, ainakaan Suomessa. Kromipikolinaatti on yhdistetty mm. erääseen suosittuun berberiinivalmisteeseen, jota saa vapaasti terveyskaupoista, marketeista ja apteekeista. Berberiinin ja kromipikolinaatin yhteisvaikutus on parempi kuin kummankaan yksinään.

Tutkimuksen tekivät ja julkaisivat yhdessä

- Department of Psychiatry , University of North Carolina at Chapel Hill , Chapel Hill , NC , USA.
- Department of Psychology , Southern Methodist University , Dallas , TX , USA.
- Department of Psychology , George Mason University , Fairfax , VA , USA.
- Department of Nutrition , University of North Carolina at Chapel Hill , Chapel Hill , NC , USA.
- Department of Medical Epidemiology and Biostatistics , Karolinska Institutet , Stockholm , Sweden.

Sala M, Breithaupt L, Bulik CM, et al. A Double-Blind, Randomized Pilot Trial of Chromium Picolinate for Overweight Individuals with Binge-Eating Disorder: Effects on Glucose Regulation. Journal of Dietary Supplements. 2017 Mar 4;14(2):191-199.

Kromi – mitä siitä todella tiedetään?
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Kromipikolinaatti

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Maalis 2018 15:29

Meta-analyysi puoltaa kromin käyttöä diabeteksen hoidossa

Uusi meta-analyysi käsitti 28 erillistä kliinistä satunnaistettua kaksoissokkotutkimusta ja 1295 diabeetikkoa. Kromilisä paransi merkittävästi relevantteja biomarkkereita, kuten paastopverensokeria (keskimäärin 0,99 mmol/l), sokeristunutta hemoglobiinia eli HbA1c:ta (0,54 %) triglyseridejä (alenivat) ja HDL-kolesterolia (suureni).

Kromi on näin ollen potentiaalinen terapeuttinen aine, joka voi parantaa diabeetikkojen hoitoa ilman sivuvaikutuksia, päättelivät tutkijat. Raportti tukee edelle postaamiani kromiuutisia. Koko artikkelin voi lukea maksutta alla olevasta linkistä

Suosittelen diabeetikoille berberiinin ja kromipikolinaatin yhdistelmää tabletteina (1-2 tabl/vrk). Niitä saa terveyskaupoista, markettien luontaistuoteosastoilta ja apteekeista.

Huang H, Chen G, Dong Y, Zhu Y, Chen H. Chromium supplementation for adjuvant treatment of type 2 diabetes mellitus: Results from a pooled analysis. Molecular Nutrition and Food Research. 2018 Jan;62(1). doi: 10.1002/mnfr.201700438.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Kromipikolinaatti

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Tammi 2019 14:17

Kromipikolinaatti auttaa painonhallinnassa

Kromiyhdisteiden vaikutuksia painonhallinnassa on tutkittu vuosikymmenien ajan, ja tulokset ovat osoittaneet, että kromipikolinaatin käyttö ravintolisänä laihduttaa jo parissa kuukaudessa poistamalla elimistöstä rasvaa, mutta säilyttää laihan lihasmassan. Kromi parantaa myös tyypin 2 diabeetikkojen sokeri- ja rasvatasapainoa. Tehokkain ravintokromin muoto on kromipikolinaatti, jossa kromi on yhdistetty tryptofaanin aineenvaihduntatuotteeseen, pikoliinihappoon.

Kromilisän vaikutuksista painonhallinnassa on juuri julkaistu uusi koontitutkimus, jonka vahvistaa kromipikolinaatin edullisia vaikutuksia laihdutuksessa. Yleensä 200 µg/vrk riittää. Kirjoittajat edustavat seuraavia tukimuslaitoksia
1 Department of Health, Human Performance and Recreation, Baylor University, Waco, TX 76798, USA. darryn_willoughby@baylor.edu.
2 Department of Nutrition, Central Michigan University, Mount Pleasant, MI 48859, USA. sue.hewlings@gmail.com......
3 Substantiation Sciences Inc., Weston, FL 33332, USA. sue.hewlings@gmail.com......
4 HPD Exercise Science, Nova Southeastern University, Davie, FL 33314, USA. dkalman@nova.edu.

Kromipikolinaatti auttaa painonhallinnassa
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron