Verkkokalvon rappeuma, antioksidantit ja rasvahapot
Silm?n verkkokalvon rappeutumisen (eritoten
makuladegeneraation) syyn? on vapaiden radikaalien aiheuttama liiallinen hapetusstressi, jota voidaan vaimentaa C-vitamiinilla, kirjoittaa amerikkalainen silm?l??k?riryhm? (Departments of Ophthalmology, University of Tennessee Health Science Center) tuoreessa
Journal of Cellular Physiologyssa. Hapetusstressi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin verkkokalvon pigmenttiepiteelin geeneihin (AP-1-geeniperheeseen). Hapetusstressin ehk?isy, vaimennus ja sammuttaminen C-vitamiinilla (tai ehk? muillakin) antioksidanteilla voi siis suojata ik??ntyvien n?k??.
Raportti tukee Yhdysvaltain terveysviraston silm?tautien tutkimuslaitoksen
AREDS-tutkimusta, jossa C- ja E-vitamiinit, sinkki, karotenoidit (luteiini ja kseaksantiini) sek? DHA- ja EPA-rasvahapot hidastivat ik??ntyvien ihmisten makuladegeneraation etenemist?. Australialainen yli 6700 henkil?n
tutkimus puhuu omega-3-rasvahappojen ja oliivi?ljyn suojavaikutuksen puolesta t?ss? taudissa.
Terveelle keskivertov?est?lle annetut suositukset eiv?t riit? niille, joiden verkkokalvo on jo alkanut rappeutua, vaan tarve on moninkertainen. Suosittelen ottamaan 4 grammaa p?iv?ss? etyyliester?ity? kala?ljy? (mieluiten E-EPAa yksin ja lis?ksi ja E-EPA+E-DHA:n yhdistelm??). Salaattiin kannattaa lorottaa reilusti oliivi?ljy?. Sit? voi laittaa my?s leiv?lle, kuten Andalusiassa on tapana.