HS:n B3-vitamiiniartikkelin voinee lukea maksutta 2 viikon ajan tästä linkistä
Vitamiini voi tehota kansantauteihinKopsaan sen tähän varmuuden vuoksi
Viime vuosina tutkijat ovat tehneet kiinnostavan havainnon: ruuasta yleisesti saatava B3-vitamiini saattaa auttaa torjumaan merkittäviä kansantauteja. Hiirikokeissa on saatu viitteitä siitä, että vitamiini saattaa auttaa sellaisten sairauksien kuin metabolisen oireyhtymän, rasvamaksan ja sydänsairauksien hoidossa.
Mistä oikein on kyse – ja saattaisiko isommista B3-vitamiiniannoksista olla meille jotakin hyötyä?
B3-vitamiini on vesiliukoinen ravintoaine, jolla on tärkeä tehtävä aineenvaihdunnassa. Solut tarvitsevat sitä ruuasta saatavien energialähteiden polttamiseen. Lisäksi se osallistuu hermosolujen toimintaan ja solujen korjaamiseen.
Uusimman FinRavinto-raportin mukaan miltei kaikki suomalaiset saavat B3-vitamiinia suositusten mukaisesti. Naisilla suositus on 14 milligrammaa vuorokaudessa ja miehillä 18 milligrammaa. Suomalaisten tärkeimpiä B3-vitamiinin lähteitä ovat eläintuotteet, kuten liha ja kala, sekä täysjyväviljat. Lisäksi B3-vitamiinia saa muun muassa sienistä, pähkinöistä ja monista vihanneksista.
Nikotiiniamidiribosidi kiinnostaa tutkijoitaB3-vitamiini ei ole vain yksi yhdiste vaan sitä esiintyy kolmessa kemiallisessa muodossa. Yleensä ruuissa ja lisäravinteissa on useita B3-vitamiinin muotoja rinnakkain, joten ruokavaliota suunniteltaessa vitamiinin eri variaatioita ei tarvitse miettiä.
Tällä hetkellä tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita yhdestä B3-vitamiinin muodosta: Nikotiiniamidiribosidi eli NR saattaa tarjota uuden tavan kohentaa suomalaisten terveyttä.
Suomessa B3-vitamiinin ominaisuuksia kartoittaa muun muassa akatemiatutkija Eija Pirinen Helsingin yliopistosta.
”Nikotiiniamidiribosidi eli NR on räjäyttänyt B3-vitamiinin tutkimuksen. Hiirillä tehdyissä kokeissa on saatu tuloksia, joiden perusteella vitamiini voi auttaa muuan muassa metabolisen oireyhtymän, rasvamaksan, sydänsairauksien ja hermorappeumasairauksien hoidossa”, Pirinen selittää.
Metabolisessa oireyhtymässä ja monissa hermorappeumasairauksissa, kuten Alzheimerin taudissa, solujen energia-aineenvaihdunta häiriintyy. Tähän ongelmaan NR saattaa tarjota ratkaisun. Eläinkokeiden perusteella NR voi myös vähentää vaarallisen sisälmysrasvan määrää, vaikka varsinainen laihdutuslääke se ei olekaan. Lisäksi se näyttäisi tehostavan lihasten suorituskykyä.
B3-vitamiinin lääkekäytön historiasta löytyy draamaaB3-vitamiinin lääkekäytöllä on pitkä historia. Sen tunnetuinta muotoa niasiinia käytettiin vuosikymmenten ajan kolesterolilääkkeenä. Vitamiinia nautittiin jopa muutaman gramman päiväannoksina eli sata kertaa enemmän kuin mitä ihmiset normaalisti saavat. Vuonna 2013 Euroopan lääkevirasto suositteli niasiinin käytön lopettamista kolesterolilääkkeenä. Syy oli varsin ymmärrettävä. Laajan tutkimuksen perusteella isot niasiiniannokset eivät suinkaan vähentäneet sydänkuolleisuutta ja saattoivat jopa olla potilaille haitaksi.
Emme vielä tiedä, mitä haittavaikutuksia B3-vitamiinin NR-muodolla saattaa olla, sillä ihmistutkimukset ovat vasta aluillaan. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että NR on hyvin siedetty. Vitamiinin käyttöönotossa kannattaa joka tapauksessa edetä varovaisesti.
”Vaikka tulokset ovat lupaavia, tässä vaiheessa suomalaisille ei voi sanoa, että menkää ja ostakaa NR-ravintolisää. Ensin pitää saada selville hyöty-haitta-suhde. Kannattaa myös muistaa, että yli kolmen gramman päiväannoksina B3-vitamiini voi vaurioittaa maksaa.”
Tällä hetkellä yksi tutkijoiden tärkeimmistä tehtävistä on selvittää, millaisella NR-annoksella terveysvaikutuksia voi saavuttaa. On hyvin mahdollista, että kansantautien torjumiseksi riittää alle gramman päiväannos. Jos tämä on totta, sivuvaikutukset tuskin muodostuvat ongelmaksi.
Pitäisikö B3-vitamiinia syödä enemmän?Nykyinen B3-vitamiinin saantisuositus on mitoitettu torjumaan pellagran uhkaa. Pellagra on hengenvaarallinen puutostauti, joka oli ennen yleinen Suomessakin, mutta nykyään sitä aiheuttavat lähinnä tietyt lääkkeet ja sairaudet. Jos NR osoittautuu tutkimuksissa niin hyödylliseksi kuin alustavasti vaikuttaa, saantisuositusta saatetaan nostaa.
”Jos halutaan saada vaikkapa yksi gramma B3-vitamiinia päivässä, on pakko käyttää ravintolisää. Pidän kuitenkin todennäköisenä, että pienempikin annos riittää. Silloin hyötyihin voi päästä käsiksi myös oikein muotoillulla ruokavaliolla”, Pirinen tiivistää.
B3:n terveysvaikutuksia voi tavoitella myös muilla keinoilla kuin vitamiiniannoksia kasvattamalla. Liikunta ja kalorivaje lisäävät vitamiinin hyödyntämistä soluissa.
B3-vitamiinia ja sen NR-muotoa koskevat ihmistutkimukset ovat vielä kesken, joten saantisuositus ei varmastikaan muutu lähitulevaisuudessa. Suomalaiset syövät tarpeeksi vitamiinia, kunnes toisin todistetaan. Eikä ylimääräisiä vitamiineja kannata tankata pelkästään varmuuden vuoksi.
MT:n kommentti:Nikotiiniamidiribosidista on
PubMed-tietokannassa tällä hetkellä 248 tieteellistä dokumenttia, jotka ovat vapaasti luettavissa.