Valvoja: San Martino
Timo Kuusela kirjoitti:
Anu W:n mittavalla mitokondrio-osaamisella olisi perustavanlaatuinen merkitys MetS-syntyisten (metabolinen oireyhtymä) elintapa- / kansansairausten ymmärtämisessä ja torjunnassa.
Tiedetään jo, että keto(geeninen)- ravitsemuksen terveyttä korjaava vaikutus perustuu suurelta osalta parantuneeseen mitokondrioiden rakenteeseen ja toimintaan. Sekin tiedetään, että eräät kammoksutut TYYDYTTYNEET rasvahapot signaloivat mitokondrioiden korjautumista ja toimivuuden tehostumista.
viewtopic.php?f=81&t=7403&p=49144#p49139
Fresh from Campus: Mitokondrioiden salaisuudet
https://www.youtube.com/watch?v=wITYdbk ... e=youtu.be
Steven Hamley: Mitochondrial Dysfunction
(Mitokondrioiden toimintahäiriöt ja krooniset sairaudet)
Yhteenveto
Mitokondrioiden puutteellinen toiminta on monien aineenvaihdunnallisten, ikääntymiseen liittyvien, neurodegeneratiivisten ja psykiatristen sairauksien taustalla oleva mekanismi. Sen mahdollisia aiheuttajia ovat liikakalorit, ravintoainepuutokset ja hapetusstressi.
Mitokondrioiden toimintahäiriö on kierre, jossa hapetusstressi vahingoittaa mitokondrion DNA:ta heikentäen mitokondrioiden toimintaa ja lisäten hapetusstressiä entisestään.
Monia mitokondrioita tukevia ravintoaineita löytyy eläinkunnan ruoista ja vihanneksista. Näitä ravinteita runsaasti sisältävä ruokavalio sekä mitokondrioiden biogeneesiä ja hapetusstressiä lisäävät toimenpiteet voivat auttaa estämään, ellei jopa kumoamaan, mitokondrioiden toimintohäiriön ja muita siihen liittyviä sairauksia.
http://valtsuhealth.blogspot.com/2014/1 ... ot-ja.html
Matti Tolonen kirjoitti:
Yksi vaikutustapa on AMPK:n aktivointi....
http://www.tritolonen.fi/artikkelit/223 ... inikinaasi
Timo Kuusela kirjoitti:Kannattaa näitä San Martinon löytöjä kahlailla läpi. Uskon, että alkaa olla osallistujien tungosta keskusteluissa.....
IS kirjoitti:
Pornotähti pudotti nopeasti 36 kiloa – julkkisten palvoma dieetti on tehokas, mutta kiistanalainen: Uikkarikuva hämmästyttää netissä
IS kirjoitti:
People-lehti kertoo, että Jameson aloitti maaliskuussa niin kutsutun ketogeenisen ruokavalion. Sen avulla hän onnistui laihtumaan alle vuodessa yli 36 kiloa.
IS kirjoitti:
Suurin piirtein vuosi sitten kokeilin ketoosia eli ruokavaliota, jossa on äärimmäisen vähän hiilihydraatteja.
Minulle riitti yksi viikko ketoosia. En halunnut ainakaan laihtua, runsas rasvan määrä ällötti, treeni ei kulkenut ja kaipasin marjoja sekä muita raikkaita makuja.
En edelleenkään jaksa uskoa ruokavalioon, joka rajaa yhden tärkeän makroravinneryhmän liki kokonaan pois. Vatsaan ja suolistoon laskeutunut rauha oli ketoosissa parasta, mutta siihen olen päässyt myös monipuolisemmalla ruokavaliolla.
Noora Valkonen
https://www.is.fi/laihdutus/art-2000005962259.html
IL kirjoitti: Moni puhuu ketodieetistä, mutta tiesitkö, mitä ketodieetillä saa syödä ja miksi ihmiset ryhtyvät siihen?
Ketodieetti listataan vuoden 2019 dieettitrendeihin. Se oli hitti jo viime vuonna. Ketodieetissä syödään paljon rasvaa ja rajoitetaan hiilihydraatteja. Mutta mitä lautaselle oikein saa kahmia, ja mitä syitä ihmisillä voi olla taustalla?
Tietokirjailija Hannamari Rahkonen kärsi vuosikymmeniä moninaisista terveysongelmista.
Oireisiin kuuluivat muun muassa migreenikohtaukset, kilpirauhasen vajaatoiminta, kuukautiskivut, erilaiset tulehdustilat, väsymys, turvotus, suolisto-ongelmat ja maksan toimintahäiriöt.
HS kirjoitti:
Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemusterapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”
Julkkisten ja hyvinvointivaikuttajien suosimassa ketodieetissä vältellään hiilihydraatteja ja syödään niiden sijaan rasvaa ja proteiinia. Tehokkaasti painoa pudottavassa ruokavaliossa on isoja ongelmia, sanoo ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000005835173.html
TVK kirjoitti:
Oma arvio: sydänlihassolut yksinkertaisesti toimivat energiatehokkaammin rasvahappoja polttamalla.
Käytännön tasolla se näkyy verenpaineen alenemisena, pulssin laskuna (pidentynyt diastole ja tehostunut koronaarivirtaus). Kaiken taustalla on (voi olla) sydänlihassolujen mitokondrioiden toipuminen ja tehostunut ATP:n (solubensan, sen todellisen soluenergian) tuotanto.
Odottelen kiinnostuneena ”oikean ravitsemuksen” suosittelijoiden vastinetta / nihilointia.
http://karppaus.info/forum/viewtopic.ph ... 9#p2263418
IL kirjoitti:
Ketogeeninen ruokavalio on suositumpi kuin koskaan. Jos haluat kokeilla sitä, tee näin.
Ketogeeninen ruokavalio on ollut viime vuosien hittilaihdutuskuuri. Ruokavaliota noudattavan tavoitteena on ketoosi, tila, jossa elimistö alkaa polttaa hiilihydraattien sijaan rasvaa.
Ketodieetissä hiilihydraattien määrää rajoitettu reippaasti. Lautaselle saa sen sijaan tankata proteiineja ja runsaasti rasvaa.
Ketodieetissä niin sanottu dieettikuri on oleellista. Lepsuilemalla elimistö ei pääse ketoosiin, Iltalehden haastattelema yleislääkäri Mats Rönnback
– Moni luulee ketogeenisen ruokavalion olevan vain pihvejä ja kananmunia, mutta todellisuudessa terveellisesti koostettu ketogeeninen ruokavalio on maltillisesti proteiinia sisältävä ruokavalio
IL/Noora Vilén kirjoitti:
Lautasta ei siis kannata lähteä täyttämään pelkällä pihvillä (tai edes kananmunilla). Reippaalla eläinkunnan tuotteiden käytöllä voi nimittäin olla ikäviä seurauksia: liian paljon syötynä ne muun muassa lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä,
Timo Kuusela kirjoitti:
Kolmekin oppinutta kollegaa viittasi aivan asiallisesti riittävään ATP-tuotantoon terveen elämän edellytyksenä. Kuitenkin jäi mainitsematta kaikkein tehokkain ATP tuotannon moodi tyydyttyneistä rasvahapoista (mm luonnon hyväksymät yleiset rasvakudoksen rasvahapot palmitiinihappo, 16:0 ja steariinihappo, 18:0). Kovarasva ujoutta / pelkoa?
Mikä sitten on mennyt pieleen ravitsemuslogiikassa?
Ylipainoinen suorastaan ”obeesi” sokeri(hiilihydraatti) suositus pakkokytkee aineenvaihduntaan eräitä anabolisia hormooneita (tärkein insuliini), jolloin käynnistyy todellinen jojoilu energiatasapainon haussa (nälkää ja rääkki-), että linjat säilyisivät (lue:terveys) ”äiti” glukoosin voimin, kun etenkin insuliini lukitsee ja maksa lisää luonnollisia rasvahappoja eri puolille kehoa. Näistä haitallisimmat ovat maksan rasvoittuminen ja sisälmysrasva.
viewtopic.php?f=34&p=49762#p49762
HS kirjoitti:
Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemusterapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”
Julkkisten ja hyvinvointivaikuttajien suosimassa ketodieetissä vältellään hiilihydraatteja ja syödään niiden sijaan rasvaa ja proteiinia. Tehokkaasti painoa pudottavassa ruokavaliossa on isoja ongelmia, sanoo ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.
viewtopic.php?f=81&t=7403&p=49817#p49754
IL/Catharsis kirjoitti:
Onkohan Putkosella dataa väittämiensä ketoruokavalion ongelmien tueksi? Siis oikeasti tutkittua tietoa, eikä mielipiteitä. Kun ilmislaji eli muutaman satatuhatta vuotta jääkauden aikana, joka muuten loppui oikeastaa vasta n. 10000 vuotta sitten, niin mitähän brokkoleita ja aamiaismuroja silloin oli saatavilla ympärivuotisesti? Vain kalaa ja lihaa pääsääntöisesti, marjoja ja hedelmiä silloin tällöin, mahdollisesti juuria sulan maan aikaan. Ihmislaji on siis Putkosen mukaan kehittynyt nykyiseksi jonkin varajärjestelmän avulla vuosimiljoonien aikana vain odottaakseen 2000-luvun teollista ruokatuotantoa, jolloin sen varsinainen metabolia alkaa toimia? Uskoo ken tahtoo.
https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/5b ... f2aceb18c1
YLE kirjoitti:
Ramadanin aikana hartaat muslimit paastoavat auringon noususta auringon laskuun. Tänä vuonna se tarkoittaa Suomessa noin 19 tuntia ilman ruokaa ja juomaa, joka päivä kuukauden ajan.
Espoolainen Mujeeb Rehman lähti näyttämään, mitä kaupasta muun muassa voi ostaa paastoruoaksi.
https://yle.fi/uutiset/3-10768421
IS kirjoitti:
Painoa voi hallita yllättävän helpolla keinolla...
Nykyversio paastosta on huomattavasti kevyempi. Nyt paastotaan pätkissä, eli ollaan syömättä tietty tuntimäärä vuorokaudesta tai kevennetään ruokavaliota yksittäisinä päivinä.
Uusimmat tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että jo pelkkä aterioiden rajoittaminen lyhyempään aikaikkunaan, esimerkiksi kahdeksaan tai 10 tuntiin vuorokaudessa, voi parantaa elimistön insuliiniherkkyyttä ja madaltaa verenpainetta, vaikka ei laihtuisikaan.
Kaikille pätkäpaasto ei kuitenkaan sovi. Samoja hyötyjä voi kuitenkin saada myös pitämällä ”mikropaastoja”.
Kyse on yksinkertaisesti siitä, että asettaa selkeät, jämptit välit aterioiden välille. Napostelun välttäminen aterioiden välillä on sekin elimistölle eräänlainen paastotila.
IS kirjoitti:
– Säännöllinen ateriarytmi ei tarkoita sitä, että syödään liian tiheään. Syömisten välissä olisi hyvä olla kolme neljä, joillakin jopa viisi tuntia ilman, että siinä välillä syö välipalapatukkaa tai juo energiapitoisia juomia, ravitsemusterapeutti Hanna Partanen toteaa.
https://www.is.fi/laihdutus/art-2000006107333.html
IL kirjoitti:
Jos haluat pudottaa painoasi, syömistottumusten tarkistamisesta on hyötyä. Journal of Nutrition -lehdessä julkaistavan uuden tutkimuksen mukaan syömisen rytmittämisellä on ravintosisältöjä suurempi vaikutus laihtumiseen.
Tutkijat tunnistivat neljä asiaa, jotka ovat yhteydessä painoindeksin (BMI) madaltumiseen:
1. Aamiaisen syöminen
2. Paastoaminen yön yli (jopa 18 tuntiin asti)
3. Vain kaksi ateriaa päivässä
4. Lounas tai aamiainen päivän isoin ateria
IL kirjoitti:
Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen ei niele mitään tutkimustulosta purematta.
https://www.iltalehti.fi/laihdutus/a/201707262200286423
Glucose homeostasis, lipid homeostasis, and inflammation were studied in 17 men (BMI: 25‐35 kg/m2) during 4 weeks of a BD (15% protein, 50% carbohydrate, 35% fat) followed by 4 weeks of an isocaloric KD (15% protein, 5% carbohydrate, 80% fat).
Conclusions
Switching to the KD was associated with increased cholesterol and inflammatory markers, decreased triglycerides, and decreased insulin‐mediated antilipolysis. Glucose homeostasis parameters were diet dependent and test meal dependent.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs ... /oby.22468
HS kirjoitti:
Moni noudattaa turhan suppeaa ärtyneen suolen ruokavaliota liian pitkään, ja se voi johtaa vakaviin haittoihin
Tämä ei siis ole uhkana vain pitkään jatkuneella fodmap-rajoitetulla ruokavaliolla vaan myös esimerkiksi vähähiilihydraattisella tai lähes täysin hiilihydraatittomalla ketodieetillä. Putkonen spekuloi, onko viime vuosikymmenen hiilihydraattien karttelu johtanut suomalaisten suolistomikrobiston huonontumiseen.
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006163137.html
Yhdysvaltojen ja Australian ravitsemukseen ja painonhallintaan liittyviä trendejä seuraava ravitsemusterapeutti Leena Putkonen ei tähän ylistyskuoroon yhdy.
Hän näkee ketogeneettisessä dieetissä paljon vaaroja.
viewtopic.php?f=81&t=7403&p=48632#p48626
Putkonen on valittu Hesarin kolumnistiksiHS kirjoitti:
Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen aloittaa HS:n kolumnistina ja aikoo puolustaa herkkävatsaisia: ”Toivon, että ihmiset tekisivät rauhan ruuan kanssa”
Tuossa tehtävässä hän varmaan jatkaa ketodieetin mollausta olemattomin perustein noudattaen Hesarin valeuutislinjaa?
Näin Turun Sanomissa vuonna 2017
Ketogeenisellä dieetillä terveemmäksi ja hoikemmaksi?
Ketogeenisestä ruokavaliosta voi olla hyötyä epileptikolle. Mahdollisuuksia nähdään myös muistisairauksien ja syövän hoidossa.
Leena Putkonen täydentää, että ketoilu kosahtaa usein myös siihen, että ei oikein istu ihmisten elämään pitkällä aikavälillä.
– Eikä ihme, koska ei sitä biologisessa mielessä ole tarkoitettu kuin vara-energian hyödyntämiseen, kun ravinnon saanti on niukkaa.
– Jos joku on sillä onnellinen koko elämänsä, niin hyvä hänelle. Se on kuitenkin myös erittäin epäekologinen tapa syödä, jos katsotaan globaalista perspektiivistä.
Olkaamme kuitenkin onnellisia me, jotka "pystymme" siihen! Putkonen tuskin pystyy ennakkoasenteineen mihinkään?
IL kirjoitti:
Vuonna 2018 Virta Healthin julkaiseman tutkimuksen mukaan vuoden kestänyt ketodieetti vähensi tyypin 2 diabeetikoiden painoa 12 prosenttia lähtötilanteesta.
Tutkittavien veriarvot paranivat lukuun ottamatta kokonaiskolesterolia ja LDL-kolesterolia, jotka puolestaan nousivat dieetin aikana.
Veriarvojen parantumisen vuoksi tutkittavat pystyivät vähentämään diabeteslääkkeitä ja insuliinia. 60 prosenttia koehenkilöistä pääsi remissioon, eli heidän verensokerinsa ei enää täyttänyt diabeteksen kriteerejä.
https://www.iltalehti.fi/laihdutus/a/3e ... 9e3c315341
Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija