Raskausajan ja synnytyksen jälkeisen ajan ravintolisät

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Raskausajan ja synnytyksen jälkeisen ajan ravintolisät

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Syys 2013 11:21

Raskausajan ja synnytyksen jälkeinen masennus
Lähes joka viides nainen sairastuu masennukseen raskauden aikana tai synnytyksen jälkeen. Suomessa se merkitsee yli 10 000 sairastumista vuodessa. Masennuslääkkeet ovat riski eikä niitä mielellään suositella raskaana oleville. Toisaalta hoitamaton masennus on iso riski sekä äidille että sikiölle/lapselle. Äidin masennus lisää yhtäältä äidin itsemurhan riskiä ja toisaalta voi heikentää lapsen älyllistä ja muuta kehitystä. Niinpä moni nainen turvautuu vaihtoehtoisiin tai täydentäviin hoitomuotoihin (CAM). Tuoreen englantilaisen tutkimuksen mukaan enemmän kuin joka neljäs nainen käyttää CAM-hoitoja raskausajan ja synnytyksen jälkeiseen masennukseen (Bishop ym. 2011). Suomesta ei ole julkaistu vastaavia tietoja, tietääkseni.

Suosituimpia tässä tarkoitettuja CAM-hoitoja ovat kalaöljyn omega-3-rasvahapot, foolihappo, mäkikuisma, kirkasvalohoito, akupuntio ja hieronta, kirjoittavat uudessa kirjallisuuskatsauksessaan Massachusettin yliopiston psykiatrian apulaisprofessorit Kristina M. Deligiannidis ja Marlene P. Freeman. He ovat perehtyneet erityisesti raskausajan ja synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Deligiannidis on myös naistentautien ja synnytysten apulaisprofessori. Freeman toimi vuonna 2006 mietintönsä jättäneen Yhdysvaltain Psykiatriyhdistyksen omega-3-työryhmän puheenjohtajana. Työryhmä suositteli kalaöljyä masennuksen täydentäväksi hoidoksi (lue mietinnöstä suomeksi).

Tällaisesta aiheesta katsauksen laatiminen on haastavaa, sillä lääketeollisuuden voimakkaasta otteesta johtuen lääkärit ja tutkimuslaitokset eivät yleensä ole kovin kiinnostuneita tutkimaan lääkkeettömiä hoitoja. Niiden tutkimiseen on myös vaikeaa saada rahoitusta. Näistä syistä satunnaistettuja kaksoissokkotutkimuksia ei ole kovin paljoa, ja niiden tekeminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta, vaikkapa esimerkiksi kirkasvalohoidosta tai hieronnasta (mikä olisi ”lumehieronta”?).

Eniten päteviä positiivisia tutkimuksia on omega-3-rasvahapoista. Kirjoittajat suosittavatkin synnytyksen jälkeiseen masennukseen EPAn ja DHA:n yhdistelmää 1 g/vrk. Tässä kohtaa kuluttajan on kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä monissa kalaöljyvalmisteiden myyntipakkauksissa annetaan harhaanjohtava kuva sisällöstä. Kuluttajan kannattaa käyttää mahdollisimman vahvaa valmistetta, jossa on vähintään 90 % omega-3:a (tavallisissa peruskalaöljyissä sitä on vain 30 %, vaikka pakkauksessa kuinka lukisi muuta).

Alla on linkki katsauksen abstraktiin. Kirjoittajat ovat lähettäneet minulle alkuperäisen artikkelin ainostaan yksityiskäyttööön, joten en voi julkaista sitä netissä. Jos joku haluaa lukea alkuperäisen, sen voi pyytää minulta yksityisesti sähkäpostitse omaan käyttöön.

Deligiannidis KM, Freeman MP, Complementary and alternative medicine therapies for perinatal depression, Best Practice & Research Clinical Obstetrics and Gynaecology (2013), http://dx.doi.org/10.1016/j.bpobgyn.2013.08.007

Bishop JL, Northstone K, Green JR, et al. The use of complementary and alternative medicine in pregnancy: data from the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC). Complement Ther Med 2011;19:303–10.

Raskausajan ravintolisät
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa