Kromipikolinaatti
Lähetetty: 21 Touko 2013 17:01
Kromipikolinaatti tasapainottaa verensokeria
Kromia esiintyy luonnossa kahdessa eri muodossa (valenssissa), 6- ja 3-arvoisena. 6-arvoinen (heksavalentti) kromi – jota käytettiin ennen mm. autojen puskureissa ja muissa kiiltävissä metalliosissa – on ihmiselle myrkyllistä, mutta trivalentti (3-arvoinen kromi) on välttämätön hivenaine. Sen tarve on 50–200 mikrogrammaa (µg) päivässä, mutta suomalainen ravinto sisältää sitä vain noin 30 µg (Jorma Kumpulaisen väitöskirjan mukaan). Kromia on monissa ravintolisissä, sekä epäorgaanisena että orgagaanisena. Yksi yhdiste näyttää olevan ylitse muiden: orgaaninen kromipikolinaatti eli pikoliinihapon kromisuola. Sitä on tutkittu valtavasti diabeteksen hoidossa, jossa sitä myös käytetään maailmanlaajuisesti (itsehoidossa). Kromipikolinaatti on erityisen kiinnostava ravintolisä meille suomalaisille, koska
1. kromin saanti ravinnosta on maailman vähäisintä ja
2. suomalaisilla on eniten diabetesta maailmassa (henkilöä kohti)
Näillä kahdella seikalla saattaa olla syy-yhteys.
Ravintolisänä nautittu kromipikolinaatti parantaa verensokerin hallintaa, mutta annoksen on oltava sopiva. Liian pieninä annoksina se on tehotonta ja liian suurina annoksina (1000 mikrogrammaa päivässä) taas se voi olla pro-oksidantti eli hapettava tekijä. Itse suosittelen päiväannosta, joka on saantisuosituksen puitteissa (enintään 200 µg/vrk). Kromipikolinaatin vaikutusta on tutkittu äsken Intiassa diabeettisilla rotilla.
Urospuolisille Wistar-rotille aiheutettiin diabetes ruiskuttamalla niiden vatsaonteloon streptostotosiinia (50 mg/kg). Kromipikolinaattia annettiin sitten 1 mg/kg 4 viikkoa diabeteksen ilmaantumisen jälkeen. Veren sokeripitoisuus suureni injektion jälkeen ja samalla ilmeni hapetusstressiä maksassa: lipidiperoksidaasit lisääntyivät ja glutationipitoisuus pieneni. Maksan antioksidanttientsyymien (superoksididismutaasi, katalaasi ja glutationireduktaasi) aktiivisuus väheni merkitsevästi, koska ne pyrkivät vaimentamaan elimistön hapetusstressiä. Myös C- ja E-vitamiinien pitoisuus pieneni samasta syystä: Nämäkin antioksidantit pyrkivät vaimentamaan hapetusstressiä (ja kuluvat siinä itse).
Kromipikolinaatin anto normalisoi veren sokeripitoisuutta, lipidiperoksidaatiota ja antioksidanttistatusta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kromipikolinaatti voi lieventää hyperglykemian aiheuttamaa hapetusstressiä kokeellisessa diabeteksessa.
EU:n EFSA on juuri myöntänyt kromille terveysväittämän, jota saa käyttää markkinoinnissa: ""Edistää normaalia makroravinteiden aineenvaihduntaa ja veren glukoositasojen pysymistä normaalina."
Makroravinteilla tarkoitetaan hiilihydraatteja, valkuaisaineita ja rasvoja. Tämä EFSAn päätös merkitsee samalla sitä, että kyseiset väittämät ovat erittäin hyvin tieteellisesti dokumentoituja, sillä EFSA ei olisi niitä muutoin hyväksynyt. Suomessa on saatavana berberiinin ja kromipikolinaatin yhdistelmä 120 tabletin pakkauksissa (vain apteekeissa, terveyskaupoissa, Sokoksessa ja Stockmannilla).
Sundaram B, Aggarwal A, Sandhir R. Chromium picolinate attenuates hyperglycemia-induced oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats. J Trace Elem Med Biol. 2013 Apr;27(2):117-21. doi: 10.1016/j.jtemb.2012.09.002.
Mitä ravintokromista tiedetään?
Kromia esiintyy luonnossa kahdessa eri muodossa (valenssissa), 6- ja 3-arvoisena. 6-arvoinen (heksavalentti) kromi – jota käytettiin ennen mm. autojen puskureissa ja muissa kiiltävissä metalliosissa – on ihmiselle myrkyllistä, mutta trivalentti (3-arvoinen kromi) on välttämätön hivenaine. Sen tarve on 50–200 mikrogrammaa (µg) päivässä, mutta suomalainen ravinto sisältää sitä vain noin 30 µg (Jorma Kumpulaisen väitöskirjan mukaan). Kromia on monissa ravintolisissä, sekä epäorgaanisena että orgagaanisena. Yksi yhdiste näyttää olevan ylitse muiden: orgaaninen kromipikolinaatti eli pikoliinihapon kromisuola. Sitä on tutkittu valtavasti diabeteksen hoidossa, jossa sitä myös käytetään maailmanlaajuisesti (itsehoidossa). Kromipikolinaatti on erityisen kiinnostava ravintolisä meille suomalaisille, koska
1. kromin saanti ravinnosta on maailman vähäisintä ja
2. suomalaisilla on eniten diabetesta maailmassa (henkilöä kohti)
Näillä kahdella seikalla saattaa olla syy-yhteys.
Ravintolisänä nautittu kromipikolinaatti parantaa verensokerin hallintaa, mutta annoksen on oltava sopiva. Liian pieninä annoksina se on tehotonta ja liian suurina annoksina (1000 mikrogrammaa päivässä) taas se voi olla pro-oksidantti eli hapettava tekijä. Itse suosittelen päiväannosta, joka on saantisuosituksen puitteissa (enintään 200 µg/vrk). Kromipikolinaatin vaikutusta on tutkittu äsken Intiassa diabeettisilla rotilla.
Urospuolisille Wistar-rotille aiheutettiin diabetes ruiskuttamalla niiden vatsaonteloon streptostotosiinia (50 mg/kg). Kromipikolinaattia annettiin sitten 1 mg/kg 4 viikkoa diabeteksen ilmaantumisen jälkeen. Veren sokeripitoisuus suureni injektion jälkeen ja samalla ilmeni hapetusstressiä maksassa: lipidiperoksidaasit lisääntyivät ja glutationipitoisuus pieneni. Maksan antioksidanttientsyymien (superoksididismutaasi, katalaasi ja glutationireduktaasi) aktiivisuus väheni merkitsevästi, koska ne pyrkivät vaimentamaan elimistön hapetusstressiä. Myös C- ja E-vitamiinien pitoisuus pieneni samasta syystä: Nämäkin antioksidantit pyrkivät vaimentamaan hapetusstressiä (ja kuluvat siinä itse).
Kromipikolinaatin anto normalisoi veren sokeripitoisuutta, lipidiperoksidaatiota ja antioksidanttistatusta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kromipikolinaatti voi lieventää hyperglykemian aiheuttamaa hapetusstressiä kokeellisessa diabeteksessa.
EU:n EFSA on juuri myöntänyt kromille terveysväittämän, jota saa käyttää markkinoinnissa: ""Edistää normaalia makroravinteiden aineenvaihduntaa ja veren glukoositasojen pysymistä normaalina."
Makroravinteilla tarkoitetaan hiilihydraatteja, valkuaisaineita ja rasvoja. Tämä EFSAn päätös merkitsee samalla sitä, että kyseiset väittämät ovat erittäin hyvin tieteellisesti dokumentoituja, sillä EFSA ei olisi niitä muutoin hyväksynyt. Suomessa on saatavana berberiinin ja kromipikolinaatin yhdistelmä 120 tabletin pakkauksissa (vain apteekeissa, terveyskaupoissa, Sokoksessa ja Stockmannilla).
Sundaram B, Aggarwal A, Sandhir R. Chromium picolinate attenuates hyperglycemia-induced oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats. J Trace Elem Med Biol. 2013 Apr;27(2):117-21. doi: 10.1016/j.jtemb.2012.09.002.
Mitä ravintokromista tiedetään?