Astma

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Astma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 10 Joulu 2012 20:07

Ravintolisiä astman hoitoon
Ravintolisät, kalaöljy ja probiootit lievittävät koululaisten astmaa, kirjoittavat taiwanilaiset tutkijat British Journal of Nutritionissa. Mitäköhän Pekka Puska (THL) ja Itä-Suomen yliopisto mahtavat sanoa tällaiseen kerettiläisyyteen, jota itse olen harrastanut jo yli 30 vuotta?
Lee S-C, Yang Y-H, Chuang S-H, et al. Reduced medication use and improved pulmonary function with supplements containing vegetable and fruit concentrate, fish oil and probiotics in asthmatic school children: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition / FirstView Article, pp 1-11

Astman ravitsemushoito
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Astma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Touko 2013 18:29

Ravintolisiä lasten astmaan
Itävallassa Grazin yliopistossa on tutkittu astmaa sairastavien lasten ravintolisien tarvetta ja hitoa ravintolisllä. Tulokset ovat positiivisia. Itse aloitin omien potilaitteni hoidon vastaavalla tavalla jo 30 vuotta sitten, mutta allergiasairaalan lääkärit (Osmo P. Salo, Tari Haahtela, Matti Hannuksela) vastustivat sitä ankarasti julkisuudessa. Eipä ole tainnut vieläkään lyödä itseään läpi tällainen turvallinen ja tehokas hoitomuoto, koska käypä hoito -työryhmät ovat lääketeollisuuden talutusnuorassa, eikä sen intresseihin kuulu sellainen hoito, joka vähentäisi lääkkeiden tarvetta.

Tutkimukseen osallistui 35 astmalasta ja 21 tervettä verrokkia. Heidän veriplasmastaan mitatiin antioksidantteja (A- ja E-vitamiineja, beetakaroteenia, ubikinonia) ja hapetuksen merkkiainetta malonialdehydiä (MDA). Lisäksi kitattiin antioksidanttikapasitettia ja seleeniä. Uloshengityksen typpioksidi mitattiin myös. Astmaa sairastavien antioksidanttien pitoisuudet (lukuunottamatta beetakaroteenia) olivat pienemmät kuin terveillä. Samoin antioksidanttikapasiteetti oli pienempi. Vastaavasti MDA:n pitoisuus oli suurempi ja uloshengityksessä oli enemmän typpioksidia.

Säännöllinen ravintolisien käyttö lisäsi merkitsevästi plasman E-vitamiinin ja seleenin pitoisuuksia sekä antioksidanttikapasitettia. Kuitenkin vain astmaatikoilla, ei terveillä (joilla olikin paremmat lähtölukemat). Ravintolisien käyttö vähensi malonialdehydiä ja uloshengityksen typpioksidia.

"Nämä tulokset osoittavat, että ravintolisät muokkaavat hyödyllisesti plasman antioksidanttien pitoisuuksia ja voivat siten vaikuttaa positiivisesti astmaattisten lasten hapetus-pelkistyssysteemiin ja sitä kautta keuhkojen inflammaatioon", kirjoittavat tutkijat. Harmi, ettei tutkimuksessa annettu D-vitamiinia, jolla on tutkitusti hyvä vaikutus astmaan. Myös karnosiini alentaa hyvin suurentunutta malonialdehydiä ja vaimentaa tulehdusta. Lisäksi omega-3-rasvapoista on hyötyä astmassa. Joka tapauksessa ravintolisähoitojen vastustajat saavat nolot nokkiinsa. He ovat aiheuttaneet vahinkoa astmaa sairastaville lapsille. Ilmankos nämä vastustavat äänet ovatkin vaienneet kuin Konsta Jylhän viulu.

Fabian E, Pölöskey P, Kósa L, et al. Nutritional supplements and plasma antioxidants in childhood asthma. Wien Klin Wochenschr. 2013 May 1.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

höpönassu
Viestit: 126
Liittynyt: 20 Heinä 2009 11:30

Re: Astma

ViestiKirjoittaja höpönassu » 14 Touko 2013 19:17

Itselläni on astma, ollut 4v.sta asti, ja nyt siis pian 45 vuotta. Alkuun todella pahana, hengenlähtö oli monesti lähellä, ja keuhkokuumeet yms. riesana. 70-luvulla alkoivat lääkkeet kehittyä ja sain hengiteltäviä suihkemuotoisia lääkkeitä ja vakavien kohtausten määrä väheni huomattavasti. Pitkään hoidin astmaani täydellisen väärin, murrosikäisenä jopa tupakoin. Ja lääkityksenä oli pääsääntöisesi avaava lääkitys. Kortisonipohjaista lääkitystä kokeilin jo joskus 80-luvun alkupuoliskolla, mutta annos olisi pitänyt ottaa semmoisen ison "tuubin" kanssa ja koin koko härvelin sen verran hankalaksi kuljettaa mukanani, nuorena kun elämä tuppasi olemaan liikkuvampaa sorttia, että sen käyttö jäi ja mukana kulki vain taskuun mahtuva astma piippu. No sittemmin 90-luvun puolessa välissä kehitys oli kehittynyt siihen malliin, että oli kehitelty lääke mikä sekä avaa, että sisältää sen verran kortisonia, että tulehdus pysyy aisoissa. Tämmöistä lääkettä olen siis käytellyt kohtalaisen hyvällä menestyksellä nyt parisenkymmentä vuotta. Noin vajaa 10v. sitten aloin syödä e-epaa säännöllisesti ja n.4v. sitten myös d3 kapseleita, ensin melko pienellä annostuksella, kunnes netin kautta löysin tietoa, että annosta kannattaa nostaa melko lailla. Astman lisäksi kun on muitakin autoim.sairauksia (keliakia ja CU) jotka haittaavat "menoa".
Tuon astmaperuslääkityksen kanssa mennään nykyisellään 1 annos 1-2 krt päivässä, mutta välillä on useampikin päivä,jolloin olen koko piipun unhotanut. Parhaimmillaan menee n. 4-5 päivää, ennen kuin alan huomata pientä kireyttä keuhkoissa ja sitten lisään taas annostusta tuohon 1-2 krt pvässä. Ja flunssien yhteydessä annostusta tietenkin lisätään oireiden mukaan.
Olen vakuuttunut, että tuon d-vitamiinin ottaminen on ollut positiivisin käänne tähän mennessä. Eikä siitä e-epastakaan haittaa ole ollut, kolesteroliarvotkin ovat olleet hyvät.
Nyt kysyisin, mitä muuta mahdollisesti astman hoidossa lisäravinteena kannattaisi käyttää, josta olisi hyötyä sekä astman että tuon CU:n hyvässä ylläpidossa, mikä myöskin on tällä hetkellä todella hyvässä kunnossa, pystyn olemaan ilman ko sairauteen saamiani lääkkeitä ainakin tällä hetkellä...Onko olemassa jotain "yhdistelmä" ravinnetta? Vai pitääkö ostella monta pakettia eri tuotteita? Työttömänä kun ei saisi kovin paljoa ylimääräisiä kuluja tulla...

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Astma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 20 Touko 2013 11:48

Astma ja D-vitamiini
Lontoon King´s Collegen raportti tukee käsitystä, jonka mukaan D-vitamiinin nuikka saanti pahentaa astman oireita ja vaatii paljon lääkitystä. Ja kääntäen: Reilu D-vitamiinin pitoisuus veressä lievittää oireita ja vähentää lääkkeiden tarvetta. Aivan kuten nimimerkki "höpönassu" kiertoo edellisessä viestissä.

Tutkimuksen julkaisi allergialääkäreiden ammattilehti. Journal of Allergy and Clinical Immunology.
"Tiedämme, että ihmiset, joiden veressä on paljon D-vitamiinia hallitsevat paremmin astmaansa – tämä yhteys (D-vitamiinin ja astman välillä) on varsin vaikuttava", sanoo tutkimusta johtanut professori Catherine Hawrylowicz BBC:n haastattelussa tänään. "Uskomme että D-vitamiiniv anto steroidiresistenteille astmapotilaille voi parantaa lääkkeen tehoa", hän kertoo BBC:lle. Hänen työryhmänsä mittasi astmapotilaiden tulehdussytokiinia, interleukiini-17:a, joka säätää immuunijärjestelmän kykyä torjua infektioita. Kun IL-17:a on liikaa, astma pahenee. Tässä tutkimuksessa runsas D-vitamiinin saanti vähensi ylimääräistä IL-17:a. Aineistona oli 18 astmaatikkoa.

Tässä tutkimuksessa ei kuitenkaan vielä annettu D-vitamiinilisiä. Työryhmä aikoo seuraavaksi testata D-vitamiinihoitoa etenkin potilailla, joita tavanomainen lääkitys (steroidit, kortisoni) ei auta. Uutta lisätutkimusta odotetaan innokkaasti, sillä sen uskotaan tehostavan astman hoitoa ja vähentävän lääkityksen tarvetta ja sivuvaikutusten riskiä.
BBC Health News: Sunshine vitamin 'may treat asthma' 20.5.2013

Vastauksena höpönassun esittämiin kysymyksiin:
D-vitamiinin ja E-EPAn lisäksi suosittelisin kokeilemaan karnosiinia (400-800 mg/pv) ja ubikinoninia (Q10) 100 mg päivässä. Nehän ovat erinomaisia antioksidantteja ja tulehduksen vaimentajia. Q10 on lisäksi energian antaja.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Astma

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 18 Marras 2013 16:07

Astma ja kalaöljy: pääkirjoitus
Noin 300 miljoonaa ihmistä koko maailmassa sairastaa astmaa. Sitä potee joka kymmenes koululainen. Sen syynä on krooninen tulehdus, joka ahtauttaa ja tukkii hengitysteitä. Valitettavasti astman lääkehoito ei ole niin tehokasta kuin toivotaan; puolet potilaista ei saa lääkityksestä haluttua apua. Osa potilaista tulee vastustuskykyisiksi keuhkoputkia laajentaville beta-agonistilääkkeille ja kortisonisumutteille. Ja lisäksi niillä on ikäviä sivuvaikutuksia. Näistäkin syistä kalaöljyn ja muiden ravintolisien käyttö on herättänyt tutkijoiden kiinnostusta astman hoidossa. Urheilulääketieteeseen erikoistuneet tutkijat Timothy D. Mickleborough ja Martin R. Lindley ovat laatineet erinomaisen pääkirjoiuksen kalaöljyn merkityksestä astmassa. Mickleborough on toiminut mm. USA:n menestyneen uintimaajoukkueen ravintovalmentajana.

Professori David Horrobin havaitsi ensimmäisenä jo vuonna 1987, että inuiitieilla esiintyi vain vähän astmaa, todennäköisesti siksi, että he söivät suuria määriä merellisiä omega-3-rasvahappoja EPa ja DHA:ta. Tänä tieto käynnisti monia tutkimuksia, joissa astmapotilaille alettiin antaa kalaöljyä ravintolisänä. Laboratoriokoekeet osoittivat pian, että omega-3:t estävät tulehdusta aiheuttavien yhdisteiden, sytokiinien, muodostusta elimistössä, ja erityisesti hengitysteissä. Näin kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat kroonista matala-asteista tulehdusta, joka on astman tärkein syytekijä ja ylläpitäjä.

Tutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia jo kolmessa viikossa antamalla aikuisille suuria päiväannoksia merellisiä omega-3-rasvahappoja, 3,2 grammaa EPAa ja 2,2 grammaa DHA:ta. Pitkäaikaisessa hoidossa, vuodessa, on päästy aikuisilla hyviin tuloksiin pienemmillä annoksilla, 1 gramma EPAn ja DHA:n yhdistelmää. Lapsilla 120 mg/vrk on antanut myönteisiä tuloksia 10 kuukaudessa.

Mickleborough ja Lindley selostavat pääkirjoituksessaan yksityiskohtaisesti millä biokemiallisillä vaikutusmekanismeilla kalaöljyn rasvahapot ehkäisevät ja lievittävät astmaa. Pääkirjoituksen voi lukea maksutta kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä. Kirjoituksessa on myös linkit alkuperäisiin tutkimusraportteihin.

Korostan tässä yhteydessä (kuten edellä olevista viesteistäkin ilmenee), että muillakin ravintotekijöillä on suri merkitys astman ehkäisyssä ja hoidossa. Erityisen tärkeä on D-vitamini, jonka pitoisuus tulisi mitata jokaiselta lapsi- ja aikuispotilaalta ja nostaa se (pitoisuus) tasolle 125-160 nmol/l. Myös muut ravintolisät, kuten karnosiini, magnesium ja ubikinoni vaimentavat astmassa myllertävää hapetusstressiä ja inflammatiota. Vuoro-ja yhteisvaikuttavila ravintolisillä saadaan yleensä parempi hoitotulos kuin kokeilemalla yhtä ainoaa valmistetta.

Mickleborough T, Lindley MR. Omega-3 fatty acids: a potential future treatment for asthma? Editorial. Expert Review of Respiratory Medicine. December 2013;7 (6), 577-580 , DOI 10.1586/17476348.2013.841080
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron