Sivu 1/1

Reumataudit

Lähetetty: 05 Touko 2012 13:00
Kirjoittaja Matti Tolonen
Nivelreuma ja D-vitamiini
Reumaprofessori Heikki Isomäki kirjoitti Helsingin Sanomissa jo vuonna 2001, että D-vitamiinin saantisuositus on 50 kertaa liian pieni; ihmisen tarve on 250 µg, ja se on erityisesti tarpeen reumapotilaille, sanoi Isomäki. Tuolloin suositus on 5 mikrogrammaa (µg) päivässä. Nyt se on 10 µg/vrk (yli 75-vuotiaille 20 µg).

Nyt tiedetään muuallakin (mm. Sveistissä) tehdyistä tutkimuksista, että reumaa sairastavilla on usein D-vitamiinin puute ja se lisää potilaan syd?n- ja verisuonitautien riskiä. Asiaa on nyt tutkittu USA:ssa.

Aineistona oli 179 reumapotilasta, joilta mitattiin seerumin D-vitamiinin pitoisuus 25(OH)D joka Suomessa merkitään S-D-25. Lis?ksi mitattiin insuliiniresistenssiä kuvaava HOMA, ja tulehdusta (inflammaatiota) kuvaavia adipokiineja ja muita muuttujia. Lähes puolella (41 %) S-D-25 oli puutoksen puolella eli alle 75 nmol/l. Vain 13 prosentilla pitoisuus oli vähintään 112,5 nmol/l. S-D-25 korreloi positiivisesti HDL-kolesterolin kanssa ja negatiivisesti HOMA-IR:n ja tulehdussytokiinien ja vasta-aineiden kanssa.

Tulokset tukevat Isomäen 15vuotta sitten esittämiä näkemyksiä D-vitamiinin tarpeesta. Itse suosittelen reumapotilalle, että he mittauttaisivat S-D-25:n ja nostaisivat pitoisuuden 150–160 nmoliin/l. Siihen saatetaan tarvita 100-200 mikrogrammaa (µg) D-vitamiinia päivässä. Se suojaa potilasta todennäköisesti sekä niveloireilta että muilta reumaan liityviltä sairauksilta, kuten esim. sydäntaudeilta, diabetekselta ja vaskuliitilta (verisuonitulehdukselta.

Viiden vuoden kuolleisuus reumatoidiin vaskuliittin (verisuonitulehdukseen) on 51–60 %, huolimatta reuman käyvästä hoidosta, ilmenee tutkimuksesta(Ntatsaki ym. 2012). Äsken on osoitettu, että reumalääkkeet ja statiinit lisäävät reumaatikon riskiä sairastua diabetekseen.

Haque UJ, Bathon JM, Giles JT. Association of vitamin D with cardiometabolic risk factors in rheumatoid arthritis. Arthritis Care Res (Hoboken). 2012 May 3. doi: 10.1002/acr.21715.

Ntatsaki E, et al Systemic rheumatoid vasculitis in the biologic era. British Society for Rheumatology 2012; Abstract O38.

Reuma ja sen täydentävä ravitsemushoito

Lähetetty: 21 Syys 2012 14:03
Kirjoittaja Matti Tolonen
Idiopaattiset lihastulehdukset (myopatiat)
Tuntemattomasta syystä johtuvat (idiopaattiset) reumatauteihin luettavat lihastulehdukset liittyvät tavallista pienmpiin seerumin D-vitamiinin pitoisuuksiin, ilmenee Tukholman Karoliinisen Instituutin Danderydin sairaalan reumatautiklinikan tutkimuksesta. S-D-25-pitoisuudet mitattiin 149 potilaalta ja 290 terveeltä verrokilta. Nämä sairaudet kuuluvat autoimmuunitauteihin, joten eipä ole ihme, että tulokset olivat tällaiset.

Suomessa Reumasairaalan ylilääkäri Heikki Isomäki kirjoitti HS:ssa jo 2001, että D-vitamiinin saantisuositus (silloin 5 µg/vrk) on 50 kertaa liian pieni (lue lisää edellisestä viestistä). Hän vaati suosituksen reilua nostoa, mutta vaatimus jäi huutavan ääneksi korvessa (Jussi Huttunen ei kuullut). Suomessakin ihmiset sairastuvat turhaan autoimmuunitauteihin ja poliitikot vaativat lisää resursseja kuntien tarjoamiin "hyvinvointipalveluihin". Todellisesta ennalta ehkäisystä ei kuultu sanaakaan eilisessä TV:n kuntavaalikeskustelussa.

Azali P, Barbasso Helmers S, et al. Low serum levels of vitamin D in idiopathic inflammatory myopathies. Annals of Rheumatic Diseases. 2012 Sep 19.]

Re: Reumataudit

Lähetetty: 30 Marras 2016 23:05
Kirjoittaja Matti Tolonen
Reumalääkkeet ja statiinit voivat lisätä reumapotilaiden diabetesriskiä

Reumalääkkeet (glukokortikoidit) lisäävät riskiä 30 % ja statiinit 60 %, raportoivat amerikkalaiset ja ruotsalaiset tutkijat. Tutkimuksessa oli yli 13 000 reumapotilasta, keski-iältään 58,6 vuotta. Reuma oli kestänyt keskimäärin 14,4 vuotta. 4,6 seuruuvuoden kuluessa ilmeni 1139 uutta diabetestapausta.

Tosin tässä, kuten väestötutkimuksissa yleensäkin kausaalisen syy-yhteyden osoittaminen on vaikeaa. Joka tapauksessa reumapotilaita, joille määrätään reumalääkkeitä ja statiineja, pitää seurata tarkoin diabetesriskiä silmällä pitäen, korostavat tutkijat.

Lisäisin tähän, että reumapotilaiden kannattaa käyttää diabetesta ehkäiseviä ravintolisiä, eritoten berberiiniä, D-vitamiinia, E-EPAa, karnosiinia ja ubikinonia, jotka vaimentavat ja sammuttavat samalla myös kroonista tulehdusta ja parantavat potilaan elämänlaatua.

Common Drugs Boost Diabetes Risk in RA Patients. MedPageToday 25.11.2016

Ozen G, Oedro S. Holmqvist ME et al. Risk of diabetes mellitus associated with disease-modifying antirheumatic drugs and statins in rheumatoid arthritis. Annals of the Rheumatic Diseases. Annals of the Rheumatic Diseases 2016; DOI: 10.1136/annrheumdis-2016-209954.

Reumapotilaan sydäntaudin riski

Nivelreuma ja sen ravitsemushoito

Re: Reumataudit

Lähetetty: 05 Maalis 2017 14:19
Kirjoittaja Matti Tolonen
Autoimmuunitaudit lisäävät dementian riskiä

Reuma- ja muut autoimmuunitaudit lisäävät keskimäärin 20 % dementoitumisen riskiä, kertoo Oxfordin yliopiston tutkimus. Minusta sekin seikka puoltaa dementiaa ehkäisevää vhh-ruokavaliota ja ravintolisien käyttöä. Tällaisia ravintolisiä ovat mm. B-, C-, D- ja E-vitamiinit, berberiini, E-EPA, foolihappo, karnosiini, magnesium ja ubikinoni, joista on paljon tutkimusuutisia tällä foorumilla.

Dementia Risk Up with Autoimmunity. Risk for patients with autoimmune diseases was 20% higher than for controls. MedPageToday 1.3.2017

Muistisairauksien ehkäisy

Re: Reumataudit

Lähetetty: 12 Kesä 2017 12:28
Kirjoittaja Matti Tolonen
Ravintolisistä on hyötyä alkaneen reumataudin hoidossa

D-vitamini ja kalaöljyn omega-3-rasvahapot ovat hyväksi vastadiagnosoitujen reumatautien täydentävässä hoidossa, osoittaa suuri ruotsalaistutkimus Epidemiological Investigation of Rheumatoid Arthritis (EIRA). Se tehtiin kymmenessä sairaalassa ja se käsitti 727potilasta. Koko tutkimus on luettavissa maksutta alla olevasta linkistä.

Reumaprofessori Heikki Isomäki suositteli jo vuonna 2001 250 mikrogrammaa (µg) päivässä D-vitamiinia reumatautien ehkäisyyn ja hoitoon, mutta hänen neuvoaan ei otettu vakavasti. Agronomit ovat saaneet määrätä Suomessa ravitsemussuosituksista, vaikka he eivät hoida potilaita.

Lourdudoss C, Wolk A, Nise L, Alfredsson L, Vollenhoven RV. Are dietary vitamin D, omega-3 fatty acids and folate associated with treatment results in patients with early rheumatoid arthritis? Data from a Swedish population-based prospective study. BMJ Open. 2017 Jun 10;7(6):e016154. doi: 10.1136/bmjopen-2017-016154.

Reuma ja sen täydentävä ravitsemushoito