Rasva-aineenvaihdunnan häiriö vai mitä ihmettä?

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

misbelief
Viestit: 1
Liittynyt: 12 Heinä 2011 16:18

Rasva-aineenvaihdunnan h?iri? vai mit? ihmett

ViestiKirjoittaja misbelief » 12 Heinä 2011 17:21

Ajattelin kirjoittaa t?nne vaivastani, kun keksi mit??n/ket??n muutakaan kenelt? asiaa tiedustella..ns. "normil??k?reilt?", turha vaiva..

Olen nyt 29-vuotias nuori nainen, alkuper?inen vaivani on/oli krooninen paksusuolen tulehdus, joka todettiin "98 ja leikattiin "06. Leikkauksessa poistettiin koko per?suoli ja paksusuoli, avannetta ei tehty, ei edes v?liaikaisena, vaan j-pussi rakennettiin suoraan. Sit? ennen oli kaikenmaailman l??kkeet jo k?yty l?pi, vaan mik??n tehonnut, ruokavalioonhan eiv?t minua hoitaneet l??k?rit uskoneet ja itsekin olin liian sokea niit? kokeilmaan.

Vaan edelleen ovat vatsavaivat ja vatsan sekaisuus kiusanneet, k?ynyt l?pi jos mit? vaihtoehtoja, viimemm?ksi ?ja parhaaksi- kokeiluksi on osoittautunut SCD ?dieetti, joka melko lailla vastaa VHH-diettej?. Kuitenkin tuostakin dieetist? joudun ruoka-aineita karsimaan, esimerkiksi monet hedelm?t aiheuttavat elimist?n tukkeutumista (p??ns?rky?/jumia), hedelm?mehut eiv?t niink??n.

Viimeisimp?n? havaintona on my?s ett? kovien rasvojen k?ytt? on rajoitettava minimiins?. Kalkkunan ja naudan lihan olen todennut ehk? parhaiksi vaihtoehdoiksi, jos sy?n esimerkiksi SCD-dietiss? sallittua Vatajan lenkkimakkaraa (todella rasvaista), saan p??ns?rky? ja tunnen olevani taas aivan tukossa. Samoin k?vi kun yritin kokeilla CLA-tabletteja ja my?hemmin Omegat 3-6-7-9 ?valmistetta, my?s oliivi?ljy aiheuttaa liev?? reaktiota. Turvallisimpia rasvoja ovat pellavansiemen?ljy sek? Tolosen E-EPA ?valmiste, jota k?yt?n.

En vain ymm?rr? mist? moinen voisi johtua? Pari vuotta sitten veren rasva-arvoja mitatessa sain l??k?rilt? vain mulkaisun "mites n?? sun rasva-arvot on n?in matalat, onko imeytymisess? vikaa, vai jossain muussa?" Kiitosta vaan, rasvojen sy?nniss? ei ole vikaa, vaan ep?ilen sappisoraa tahi vastaavaa, tiettyjen ruoka-aineiden j?lkeen kun tunnen painetta ko. tienoilla. Tosin vuosi sitten tehdyss? ultrassa mit??n n?kynyt.. Vai onko sitten etteiv?t rasvat p??se kunnolla imeytym??n, koska ohutsuolen loppuosa on k?ytetty j-pussiin?

Toinen mielenkiintoinen vaiva, joka on alkanut helpottamaan ruokavalion, sek? Berberiinin ja Karnosiinin lis??misen j?lkeen. Kroonistunut Bartholinin rauhasen tulehdus, tai sellaiseksi he sit? v?ittiv?t..vaan en usko. Kyselin alkuunsa josko suolesta voisi olla kanava ko. rauhaseen, kun hitusen ep?normaalilta rauhastoiminnalta kaikki vaikutti. No siin? p?hk?iliv?t ja otettiin alalantion magneettikuvaa jne. ei taaskaan mit??n, terve tytt?. Siin? sitten kys?isin ett? mitenk?s vuotava suoli..ja vastauksena tuli: juu, t?m?p? ei sitten en?? kuulukaan minun tontilleni. Keskussairaalalla sain my?s melko j??t?v?n vastaanoton moisesta kysyess?ni. Kuitenkin v?it?n sen olleen vuotava suoli, jonka vuodon elimist? kuitenkin yritti poistaa l?hint? mahdollista kautta. Ei mik??n rauhanen oikein valuttamalla valuta eritett?, varsinkin silloin jos olet sy?nyt/juonut reippaammin (suolessa enemm?n painetta), tahi ponnistat wc:ss? ollessa, tahi liene niin s?ntillisesti liitoksissa tiettyjen ruoka-aineiden nauttimiseen?

Eli t?hystetty vatsa ja j-pussi, ultrattu vatsanseutu, otettu alalantion magneettikuvat, tutkittu vatsahappojen eritys ja vaikka sun mit?, otettu verikokeita jne jne..ja ei mit??n miss??n, ainut miss? v?h?n heitt?? ovat maksa-arvot. Laitan t?h?n nyt listan viimeisimmist? verikoetuloksista.

fP-Gluk 4.7 mmol/l (4-6)
P-ALAT 58 U/I (<-45)
P-GT 53 U/I (<-45)
P-AFOS 50 U/I (35-105)
P-ASAT 31 U/I (<-35)
P-Bil 13 umol/l (5-25)
P-Amyl 73 U/I (<-120)
S-LH 3.7 U/I
S-TSH 1.6 mU/I (0.4-4.5)
S-FSH 6.2 U/I
S-T4-V 14.2 pmol/l (11-23)
S-PRL 162 mU/I (<-500)
S-Korsol 527
B-Hb 133 (117-155)
B-HKR 0.37 (0.35-0.46)
B-Eryt 3.84 E12/L (3.9-5.2)
E-MCV 97 Fl (82-98)
E-MCH 35 pg (27-33)
FB-Leuk 5.9 E9/l (3.4-8.2)
P-CRP Alle 8

Nuo maksa-arvotkin korjaantuneevat jahka lopetan alkoholin k?yt?n kokonaan. Jostain syyst? t?ss? vastatuulessa on nuori-ihminen kaivannut hetkitt?ist? nollaamista. Tosin viinaksienkin kanssa pit?? olla tarkka, kuiva valkoviini ja kirkkaat ovat paras vaihtoehto. Hormoneita testailtiin syyst? ettei nyt pariin vuoteen ole kuukautisia kuulunut. Olen kuitenkin 170 ja painan 57 kiloa, eli alipainosta ei pit?isi olla kyse, voisiko sitten olla ihan stressist?/kehon rasvan v?hyydest?. Hormoniresepti odottelee kaapissa, mutten ole viel? uskaltanut sit? hakea, yritt?nyt ensin nyt saada n?m? ruoka, juoma, rasva jne. asiat kohdilleen.

Ruokavaliossa t?ll? hetkell? l?hinn? Kalkkunan file, naudan liha, pellavansiemen?ljy, kookosrasva, kes?kurpitsa, kukkakaali, omenamehu sek? ryp?lemehu. Lis?ravinteet karsin minimiins? (niit?kin jossain vaiheessa sy?nyt liikaa, mik? saattanee vaikuttaa maksa-arvoihin) E-EPA (1xpv?) , Berberiini sek? Karnosiini (molemmat 3xpv?).

Mutta ett? t?mm?ist?. Iloinen olisin jos viimein saisin vastauksia kysymyksiini.

neuvoja
Viestit: 1
Liittynyt: 25 Marras 2011 16:39

Rasva-aineenvaihduntah?iri? vai mik

ViestiKirjoittaja neuvoja » 25 Marras 2011 17:18

Hei,
Huomasin kirjoituksesi vasta nyt ja p??tin rekister?ity? sivuille jotta p??sisin vastaamaan kysymykseesi.
Oletpa k?ynyt melkoisen leikkauksen l?pi ja toivottavasti et turhaan. :cry:
Kysymyksesi on laaja ja siihen ei ole yksitt?ist? neuvoa/selvityst?, mutta haluaisin hiukan valottaa asiaa.

Kuten varmaan tied?t, suolisto on meid?n kehomme t?rkein "puolustuskentt?". Se on my?s eritt?in t?rke? kaikkien ravintoaineiden imeytymisen kannalta.Suolistossa eliminoidaan my?s paljon toksiineja ja estet??n niit? palautumasta takaisin verenkiertoon ja siit? edelleen rasittamaan maksaa ja haimaa.
Taitaa olla sanomattakin selv??, ettei suolistossasi my?sk???n voi olla normaalia bakteerikantaa joka tukisi immuunipuolustusta ja suoliston ( ohutsuoli) hyvinvointia, sek? samalla aivojen hyvinvointia.

Toinen eritt?in t?rke? elin ravintoaineiden imeytymisen kannalta on mahalukku. Mahalaukun sein?m?n solut eritt?v?t suolahappoa, joka pilkkoo ja sulattaa ruoka-aineet hyvin imeytyv??n muotoon.
Ohutsuolessa sappinesteet ja haiman eritt?m?t entsymit jatkavat hyvin alkanutta ty?t?. Suolistosta imeytyy tarvitsemamme vitamiinit ja ravinteet verenkiertoon ja sielt? soluihin.

Jos mahalaukun vatsahapon eritys ( hapoton maha) on estynyt tai se on v?h?ist?, on usein oireena esim. heikentynyt proteiinien pilkkoutuminen, allergiat, r?yht?ily, t?ysin?isyyden tunne aterioiden j?lkeen, ilmavaivat, yl?vatsavaivat, ripuli, ummetus, sulamattomat ruokapartikkelit, B-12 vitamiinin puutos, heikot kynnet ja hiukset ym,)
Syntyy k?ymisreaktioita, anemiaa, infektioita sek? altistutaan parasiiteille ja esim. helikobakteerille joka saattaa ennest??n v?hent?? vatsahappojen tuotantoa.

Aihe on todella laaja ja on vaikea vastata kysymyksiisi lyhyesti, mutta tiivistettyn? ongelmasi saattaa olla seuraavanlainen:

Mahalaukku on hapoton tai suolistossa ei ole riitt?v?sti ruuansulatusentsymej? tai hyvi? bakteereita--->
Ruoka-aineet eiv?t sula---> ( oireena turvotus, mahakivut, ilmavaivat)
TAI altistut mikrobeille ja lois tartunnalle.
Ravintoaineet eiv?t imeydy--->
Syntyy puutostiloja---> ( B-12, sinkki, muut vitamiinit sek? omega rasvahapot)
Immuunipuolustus vajavaista--->
altistaa kroonisille sairauksille ja tulehduksille.

Kehoittaisin sinua varaamaan ajan Antioksidanttiklinikalle ja siell? asiaan perehtyneelle l??k?rille esim Erkki Antila, P?ivi M?kel?iselle tai Kaarlo Jaakkolalle.
Tarvitset ehdottomasti asiantuntevan ja asiaan perehtyneen l??k?rin neuvoja ja hoitoja jatkossa.

Suolisto on ihmisen toiset aivot ja olet juuri niin terve kuin suolistosi on.

Uskon ett? saat paljon apua oloosi p?tevilt? l??k?reilt? ja suosittelen jatkamaankala?ljyn, maitohappobakteerien ja karnosiinin nauttimista. Voi kuitenkin olla, ettei kohdallasi tavallinen annostus ole riitt?v?, vaan tarvitset terapeuttiset annostukset. Siihen yll?olevat l??k?rit voivat varmasti ottaa kantaa.

Voimia ja jaksamista eloosi.
Kaikkiin kysymyksiisi en ehdi vastaamaan, mutta oikea ruokavalio on avain hyv??n terveyteen.
Vaikka olet kokenut kovia, muista, ett? iloinen positiivinen el?m?nasenne auttaa my?s fyysisiss? vaivoissa. :D


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Majestic-12 [Bot] ja 3 vierailijaa

cron