Maitotuotteet voivat ehk?ist? diabetesta
Tyypin 2 diabetes yleistyy Suomessa valtavaa vauhtia (5?7 % vuodessa), eik? mik??n n?yt? pys?ytt?v?n t?t? kehityst?. Rasvakammoinen ravitsemusvalitus saattaakin olla syyn? asiaintilaan.
Harvard School of Public Health (HSPH) ja muut amerikkalaiset tutkimuslaitokset ovat nyt yhdess? havainneet, ett? maitotaloustuotteet (mm. rasvainen maito ja rasvaiset juustot) voivat ehk?ist? diabetesta. Maito, juusto, jogurtti ja voi sis?lt?v?t n?et runsaasti transpalmitoleenihappoa, joka voi olla antidiabeettinen. Elimist? ei kykene valmistamaan t?t? rasvahappoa, joten sit? on saatava ravinnosta.
Raportti ilmestyi 21.12.2010 Annals of Internal Mediciness?. Sen julkaisivat HSPH:n epidemiologian apulaisprofessori Dariush Mozaffarian ja geenitutkijat G?khan S. Hotamisligil, J.S. Simmons (Professor of Genetics and Metabolism and chair of the Department of Genetics and Complex Diseases at HSPH). He tutkivat 3736 henkil??, jotka osallistuivat syd?nterveystutkimukseen (National Heart, Lung, and Blood Institute-funded Cardiovascular Health Study), jossa on seurattu koehenkil?it? 20 vuotta ja arvioitu heid?n syd?ntautiriski??n. My?s metabolisia riskitekij?it? on mitattu vuodesta 1992, kuten veren sokeri- ja insuliinipitoisuutta, veren rasvahappoja (ml. transpalmitoleenihappo).
Toinen hy?dyllinen transrasvahappo on konjugoitu linolihappo, CLA, jota my?s on maidossa ja maitotuotteissa. Sen saanti on v?hentynyt Suomessa etenkin naisten keskuudessa, kun maidon ja juustojen on peloteltu lihottavan. CLA ehk?isee tunnetusti monia sy?pi?, mm. rintasy?p??. CLA:n riitt?v?n saannin turvaaminen on haaste elintarviketeollisuudelle, kirjoitti ravintolisien vastustaja professori Antti Aro jo monta vuotta sitten. [CLA:ta ei mainita Harvardin uudessa tiedotteessa.]
Kyll? nyt on Puskan, Fogelholmin ja Uusituvan porukoilla selitt?mist?! (Olisin laittanut t?m?n kirjoituksen Timo Kuuselan blogiin, mutta siihen voivat kirjoittaa vain sen moderaattorit.)
Harvardin yliopiston tiedote