Sinkki, mielenkiintoinen ravintolisä

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5232
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 04 Loka 2012 19:02

Ikääntyminen ja siihen liittyvä sairastuminen
Ikääntyminen on immunologinen prosessi, jossa monissa elimissä tapahtuu muutoksia. Erityisesti matala-asteinen krooninen tulehdus lisääntyy ja se johtaa patologisiin muutoksiin. Yli ainakin 30 vuotta on tiedetty, että sinkki on välttämätön kivennäisaine, joka säätää immuunijärjestelmää ja yrittää pitää sen toimintaa normaalina. Sinkin puutos taas pahentaa asiaa.

Uusi rottatutkimus osoittaa, että ikääntyessä sinkin kuljetus ravinnosta kudoksiin vaikeutuu ja se johtaa lisääntyneeseen tulehdukseen. Kun ikääntyville rotille annettiin sinkkiä 10 kertaa enemmän kuin ravinnossa normaalisti on, palautui niiden pahentunut inflammaatiotilanne nuorten eläinten tasolle. Tästä voidaan päätellä, että myös ikääntyvien ihmisten tulisi huolehtia riittävästä sinkin saannista. Juuri tässäkin mielessä on lisännyt sinkkiä mm. karnosiinituotteisiini. Suomessa sinkin saantisuositus on 15 mg/vrk, mutta sitä voi hyvin ottaa ad 40 mg ruoan lisänä.

Insciences 2.10.2012
Wong CP, Magnusson KR, Ho E. Increased inflammatory response in aged mice is associated with age-related zinc deficiency and zinc transporter dysregulation. The Journal of Nutritional Biochemistry 2012 doi:10.1016/j.jnutbio.2012.07.005
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5232
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Sinkki, mielenkiintoinen ravintolisä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Helmi 2016 12:31

Sinkin nauttiminen ravintolisänä parantaa ikääntyvien ihmisten immuunipuolustusta, vahvistaa amerikkalaisen Tufts-yliopiston satunnaistettu kliininen kaksoissokkotutkimus. Käytännössä sinkkilisä voi torjua infektiotauteja ja niiden komplikaatioita, jotka ovat yleisiä ja vaarallisia ikäihmisillä. Tutkimuksen julkaisee maailman johtava ravitsemuslääketieteen lehti American Journal of Clinical Nutrition (2016). Uutistoimisto APA uutisoi jo tutkimuksen ja Univadis lähetti sen tiedoksi suomalaisille lääkäreille. Tutkimus vahvistaa sitä, mitä olen sanonut jo yli 30 vuoden ajan sinkin merkityksestä vastustuskyvylle.

Tutkimukseen valittiin 25 yli 65-vuotiasta ihmistä kolmesta vanhainkodista Bostonin alueelta. Koehenkilöiden veren sinkkipitoisuus oli alle 10,7 µmol/l (viitearvo on 11–22 µmol/l). Kolmen kuukauden ajan 13 koehenkilöä sai päivittäin monivitamiinipillerin, joka sisälsi 5 mg sinkkiä (verrokkiryhmä) ja 12 koehenkilöä sai päivittäin monivitamiinipillerin, joka sisälsi 30 mg sinkkiä (hoitoryhmä). Seerumin sinkin pitoisuus ja immuunipuolustuksen profiilia ja toimintaa mitattiin vaikutusjakson alussa ja lopussa.

Seerumin sinkkipitoisuus nousi lumeryhmässä keskimäärin 0,7 % ja hoitoryhmässä 16 %. Kolmessa kuukaudessa seerumin sinkkipitoisuus nousi viitearvojen puitteisiin niillä, joilla vaje oli ollut lievä tai kohtalainen. Suuremman vajeen ryhmässä, jossa pitoisuus oli alle 9,2 µmol/l, 30 mg päivässä sinkkiä ei riittänyt nostamaan pitoisuutta viitearvon puitteisiin.

Samalla kun sinkin pitoisuus veressä suureni, lisääntyivät T-valkosolut merkitsevästi ja niiden toiminta tehostui. Simuloidussa infektiossa sinkkiä saaneet T-solut toimivat paremmin ja nopeammin.

Sinkki parantaa ikääntyvien vastustuskykyä
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5232
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Sinkki, mielenkiintoinen ravintolisä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 09 Helmi 2016 23:44

Täällä Espanjassa sinkkiä on näköjään lisätty jo useimpiin 1000 mg:n C-vitamiiniporetabletteihin. Joissakin on sen lisäksi mukana seleeniäkin. Hiven- ja kivennäisaineiden ja vitamiinien käyttö yleistyy vaivihkaa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 25 vierailijaa