Sivu 1/1

Fibromyalgia

Lähetetty: 20 Marras 2010 12:18
Kirjoittaja Matti Tolonen
Fibromyalgia on yleisimpiä vaivoja, joiden vuoksi hakeudutaan lääkäriin. Fibromyalgiaa potee arviolta 2-4 % väestöstä, joten Suomessa on 100 000-200 000 "fibroa", kuten he itseään usein kutsuvat. Useimmat heistä ovat naisia. Fibromyalgia on aito biologinen tulehdussairaus, sillä muutokset näkyvät aivokuvissa.

Fibromyalgia, krooninen väsymysoireyhtymä ja masennus ovat sukulaistauteja, kuten maailmankuulun belgialaisen neuropsyakiatrian professori Michael Maesin työryhmän tutkimukset osoittavat. Näissä tiloissa vallitsee hapetustressi, nitrosatiivinen stressi ja hiljainen krooninen tulehdus (neuroinflammaatio), joita käypä hoito ei korjaa riittävästi. Siksi potilaat kokevat olevansa heitteillä.
Fibromyalgia ja masennus uudessa valossa

Ravintolisistä näyttää usein olevan apua fibromyalgiassa, kuten "fibrojen" käytännön kokemus osoittaa. Myös uudet tieteelliset tutkimukset puoltavat ravintolisien käyttöä. Niistä tärkeimpiä ovat berberiini, ubikinoni, omega-3-rasvahapot, karnosiini, magnesium sekä B-, D- ja muut vitamiinit.
Fibromyalgian ravitsemushoidosta

Lähetetty: 25 Tammi 2011 18:33
Kirjoittaja Matti Tolonen
Aivotursot
Espanjalaisten tutkijoiden 1H-NMR-spektroskopia-tutkimus osoittaa, että fibromyalgiaa potevilla henkilöillä on muutoksia aivotursoissa (himppokampuksissa) Arthritis Research & Therapy 2010, 12:R134.. Tutkimus vahvistaa ranskalaisten tutkijoiden vuonna 2008 julkaisemat tulokset. Ne auttavat ymmärtämään sitä tosiasiaa, että "fibrot" kokevat usein saavansa hyötyä ravintolisistä, joihin kuuluvat muiden muassa D-vitamiini, E-EPA, karnosiini ja ubikinoni.

Lähetetty: 18 Touko 2011 20:54
Kirjoittaja Matti Tolonen
Sevillan yliopisto: Ubikinonia fibromyalgiaan
Ubikinoni eli koentsyymi Q10 voi auttaa fibromyalgiaan, raportoi profesori Mario D. Corderon johtama Sevillan yliopiston tutkijaryhmä (johon olen pitänyt yhteyttä jo vuosia). Se on saanut hyviä hoitotuloksia päiväannoksella 300 mg/vrk (Journal of Musculosceletal Pain 2011:19(2) 118?119). Samat tutkijat ovat aikaisemmin osoittaneet, että fibromyalgiaa potevilla ihmisillä on usein ubikinonin puutetta.

Neljä vuotta sitten 42-vuotias nainen ja hänen 16-vuotias poikansa tulivat mukaan Corderon tutkimuksiin. Äiti kärsi voimakkaista lihas- ja nivelkivuista, jäykkyydestä, ahdistuksesta, migreenistä ja unihäiriöistä. Pojalla oli päivittäin voimakkaita lihas- ja nivelkipuja ja univaikeuksia. Kummallakin oli useita fibromyalgialle tyypillisiä aristavia kipupisteitä eri puolilla kehoa. He käyttivät tarvittaessa kipulääkkeenä parasetamolia. Äiti ja poika alkoivat ottaa ubikinonia 300 mg päivässä. Kolmen kuukauden kuluessa unihäiriöt, lihas- ja nivelkivut ja päänsärky vähenivät ja henkinen vireys lisääntyi. Kuuden kuukauden kuluessa kummankin aristavat kipupisteet vähenivät huomattavasti. Äidin valkosolujen ubikinonin pitoisuus suureni 71 % ja pojan 79 %. Samalla valkosolujen rasvojen hapettuminen vähentyi merkitsevästi: äidill? 56 % ja pojalla 42 %. Molemmat jatkavat ubikinonin nauttimista ja ovat tyytyväisiä siihen, että heidän vaivansa ovat lieventyneet. Tutkijat hoitavat nyt ubikinonilla muitakin fibromyalgiaa potevia ihmisiä. Pian ilmestyy viiden potilaan positiivinen raportti, jonka julkaisee Mitochondrion-lehti. Myös ranskalaiset fibromyalgiapotilaita hoitavat sairaalalääkärit pitävät ubikinonia lupaavana aineena fibromyalgian itsehoidossa.

Suomalaisen fibromyalgiayhdistyksen puheenjohtaja kommentoi Sevillan tutkimusta minulle muun muassa näin: "Olen kertonut tuosta [tutkimuksesta] toisillekin fibroihmisille. Omalla kohdallani uskon, että yhdistelmä, jota käytän (Q10, E-EPA, karnosiini, berberiini, D-vitamiini ja kuureina B-vitamiinit) on auttanut siihen, ettei fibrokipuja ole."

Lähetetty: 20 Maalis 2012 20:15
Kirjoittaja Matti Tolonen
D-vitamiini voi lievittää fibromyalgiaa
D-vitamiinin puutetta esiintyy yllättävissä paikoissa, jopa hyvin aurinkoisissa maissa, kuten Saudi Arabiassa. Syynä on tietenkin pukeutumiskulttuuri. Aurinkoa ei juuri tule iholle. Riadissa tehty tutkimus kertoo, että D-vitamiinilisä voi lievittää naisten fibromyalgiaa. Sadan naisen seurantatutkimus tehtiin 2007–2010.

Naisilta mitattiin seerumin D-vitamiinin pitoisuus (S-D-25) alussa ja joka 4. viikko. 61 naista poti D-vitamiinin puutetta. Heille annettiin suun kautta D-vitamiinia 50 000 ky eli 1250 mikrogrammaa (µg) viikossa – mikä tekee päivääkohti noin 180 µg – kunnes S-D-25 nousi yli 50 ng/ml eli 125 nmol/l. Ylltättävää kyllä vain 42 naisen S-D-25 nousi yli 75 nmolin/l. (Ilmeisesti kaikki eivät syöneet vitamiinejaan ohjeiden mukaisesti.) Potilaiden kipupisteet tutkittiin ja he täyttivät oirekyselylomakkeen Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQR) ennen ja jälkeen D-vitamiinihoidon. Oireet vähenivät niillä naisilla, joiden S-D-25 suureni yli 125 nmol/l. D-vitamiinin pitoisuus on syytä mitata ja se pitää nostaa yli 125 nmolin/l, kirjoittavat saudilääkärit Saudi Medical Journalissa. [Suomessa THL väittää, että 50 nmol/l muka riittää kaikille.]

http://www.prohealth.com/library/showar ... ibid=16504

Lähetetty: 24 Huhti 2012 17:57
Kirjoittaja Matti Tolonen
Sevillan yliopisto: Ubikinoni voi auttaa fibromyalgiaan
Sevillan yliopistossa on tutkittu jo pitkään ubikinonin vaikutusta fibromyalgiaan. Uusi raporti vahvistaa, että fibromyalgiaan liittyy vapaiden radikaalien aiheuttama hapetusstressi ja mitokondrioiden toimintahäoiriö, joita ubikinoni ehkäisee, vaimentaa ja sammuttaa. Näin ollen ubikinoni voi olla hyödyllinen ravintolisä fibromyalgiaa poteville.

Tutkijat vertasivat 20 naispuolisen fibromyalgiapotilaan ("fibrojen") ja 15 terveen verrokkinaisen mitokondrioiden ATP:n (energian) tuotantoa, valkosolujen hapetusstressiä, antioksidantteja ja oireita. Fibroille annettiin ruoan lisänä päivittäin 300 mg ubikinonia kolmen kuukauden ajan. Se vähensi merkittävästi oireita (aivan kuten edellä kerrotun äidin ja hänen poikansakin oireita).

Hapetusstressiä mitattiin valkosoluista määrittämällä ubikinonia, katalaasia ja lipidiperoksidaatiota. Energian tuotantoa mitattiin määrittämällä ATP:n tuotantoa. [ATP on solujen tarvitsemaa enegiaa.] Kävi ilmi, että fibroilla oli voimistunut hapetusstressi ja vähentynyt energian tuotanto. Ne korreloivat päänsärkyyn ja muihin oireisiin, jotka vähenivät ubikinonilla.

Fibromyalgiassa vallitsee mitokondrioiden toimintahäiriö ja hapetustressi, jotka liittyvät päänsärkyyn. Ubikinoni voi olla hyödyllinen ravintolisö fibroille, päättelevät tutkijat. Mutta päivän tarve voi olla peräti 300 mg. Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan maksutta alla olevasta linkistä.

Cordero MD, Cano-Garc?a FJ, Alcoler-Gom?z E, et al. Oxidative Stress Correlates with Headache Symptoms in Fibromyalgia: Coenzyme Q10 Effect on Clinical Improvement. PloS ONE 2012 Apr 19;7(4). DOI:10.1371/journal.pone.0035677

Lähetetty: 04 Touko 2012 12:03
Kirjoittaja Matti Tolonen
D-vitamiinikin voi auttaa fibromyalgiaan
Edellä oli jo puhetta, että D-vitamiini voi auttaa fibromyalgiaan. Uusi tutkimus Irlannista vahvistaa tätä tietoa. Vain 15 prosenttia fibromyalgiaa potevista irlantilaisista saa riittävästi D-vitamiinia, ilmenee uudesta pienehköstä tutkimuksesta. Se esitettiin British Society for Rheumatologyn kokouksessa. Lääkärit suosittavat korjaamaan puutteen D-vitamiinilisällä.

Our Lady's Hospital (Navan, Irlanti) tutki 36 fibromyalgiapotilaan seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (joka Suomessa merkitään S-D-25). Keski-ikä oli 47 vuotta ja 90 % oli naisia. Joka neljännen potilaan pitoisuus oli katastrofaalisen pieni, alle 25 nmol/l; 62 prosentilla pitoisuus oli 25–80 nmol/l, mikä sekin on liian pieni, sanoo asiaa tutkinut reumalääkäri Sekharipuram A. Ramakrishnan.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, ett? D-vitamiinin piilevä puute liittyy epäspesifisiin lihaskipuihin ja -heikkouteen. Kaikissa kokeissa D-vitamiinilisästä ei ole ollut merkittävää apua fibromyalgiassa, todennäköisesti siksi, että annos on ollut liian pieni. Kaikki tutkijat eivät tajua, ettei terveelle keskivertoväestölle annettu saanituositus ksoke kroonisesti sairaita ihmisiä.

"Irlanti ei ole kovin aurinkoinen maa, ja 30–40 % naisista potee D-vitamiinin puutetta", sanoo tohtori Rakakrisnan. "Monet "fibrot" pysyttelevät kipujensa vuoksi sisätiloissa eivätkä matkusta lomillekaan aurinkoisiin maihin", hän lisää. Hän suosittaa suurempia kliinisiä tutkimuksia D-vitamiinin vaikutusten selvittämiseksi. "Itse annamme tällä hetkellä kaikille fibromyalgiapotilaillemme D-vitamiinia purkista", hän toteaa.

Jan A, et al . Serum 25-hydroxy vitamin D levels in patients with fibromyalgia. British Society for Rheumatology 2012; Abstract 231.

Suomessa viranomaiset toittavat mediassa, että 50 nmol/l muka riittäisi kaikille. Suosittelen "fibroille", että he mittauttaisivat S-D-25:nsa ja nostaisivat pitoisuuden 125–160 nmoliin/l D-vitamiinilisällä. Yleensä se edellyttää yli 100 mikrogramman (µg) päiväannosta (mikä vastaa 4000 IU). Kaupoista saa nyt 100 µg:n D3-vitamiinikapseleita.

Lähetetty: 24 Elo 2012 13:22
Kirjoittaja Matti Tolonen
Sevillan yliopisto: Ubikinonia fibromyalgiaan
Sevillan yliopiston tutkimus – josta olen jo kertonut edellä – ubikinonin hyödyistö fibromyalgiassa on nyt julkaistu myös Nutrition-lehdessä. Se on vain hyvä, että tieto leviää ja toivottavasti osuu myös lääkäreiden ja ravitsemusterapeuttien silmiin (jopa Kuopiossa). Suomessa fibromyalgiayhditykset ovat kertoneet jäsenilleen Sevillan tutkimuksista.

Cordero MD, Cot?n D, Del-Pozo-Mart?n Y, et al. Oral coenzyme Q10 supplementation improves clinical symptoms and recovers pathologic alterations in blood mononuclear cells in a fibromyalgia patient. Nutrition. 2012 Aug 13.
Fibromyalgia ja ubikinoni

Re: Fibromyalgia

Lähetetty: 07 Maalis 2013 20:49
Kirjoittaja Matti Tolonen
Taas uutta tietoa Sevillan yliopistosta
Fibromyalgia kuuluu tulehdustauteihin, joissa vallitsee AMPK:n inaktivitetti. Se voi selittää potilaan vähäenergisyyttä. Onneksi AMPK:ta voidaan aktivoida ravintolisillä, joista tärkeimpiä ovat berberiini, karnosiini ja ubikinoni. Tulehduksen ymmärtämiseksi olisi hyvä lukea myös Naturen artikkeli. Tekisi hyvää lääkäreillekin, jois vain biokemian ymmärrys riittää.

Cordero MD, Alcocer-Gómez E, de Miguel M, et al. Can Coenzyme Q10 improve clinical and molecular parameter in Fibromyalgia? Antioxid Redox Signal. 2013 Mar 4.

O'Neill LAJ, Hardie DG. Metabolism of inflammation limited by AMPK and pseudo-starvation. Nature 2013;493, 346-355 doi:10.1038/nature11862

Re: Fibromyalgia

Lähetetty: 26 Huhti 2013 17:23
Kirjoittaja Matti Tolonen
Fibromyalgia ja krooninen väsymysoireyhtymä
Espanjan yliopistoissa tutkitaan ahkerasti näitä kahta verrattain yleistä sairautta, joihin ei ole olemassa mitään varmuudella parantavaa hoitoa. Barcelonalainen tutkijaryhmä tutki 23 kroonista väsymysoireyhtymää (CFS), 20 fibroa (FM) ja 15 tervettä verrokkia. Heistä mitattiin mm. perifeerisen veren yksitumaisten valkosolujen ubikinonin (CoQ10) pitoisuus ja ATP-tasot. Kummatkin olivat alentuneet CFS:ssä ja FM:ssa. Näissä tiloissa vallitse lisääntynyt lipidiperoksidaatio (rasvojen härskiintyminen), mikä osoitti hapetusstressiä. Mitokondrioiden sitraattisynteesi oli alentunut FM:ssa, mutta ei CFS:ssa. Mitokondrioiden DNA (mtDNA/gDNA ratio) oli normaali CFS:ssa mutta alentunut FM:ssa. Tutkimukset tukevat aikaisempia Corderon työryhmän töitä, joissa on ollut merkittävää hyötyä ubikinonilisästä (300 mg/vrk ks edelliset uutiset). Tätä uutta tutkimusta on selostettu myös espanjalaisten neurologian ammattilehdessä Revista Neurologica.
Castro-Marrero J, Cordero MD, Saez-Francas N, et al. Could mitochondrial dysfunction be a differentiating marker between Chronic Fatigue Syndrome and Fibromyalgia? Antioxid Redox Signal. 2013 Apr 22.

Re: Fibromyalgia

Lähetetty: 07 Syys 2013 15:28
Kirjoittaja Matti Tolonen
Ubikinoni ja lasten fibromyalgia
Tiesitkö, että fibromyalgiaa voi esiintyä myös lapsilla ja että sitä voidaan hoitaa ubikinonilla? Japanilainen Yokohama City University on tutkinut ubikinonihoidon vaikutusta siihen. Ainestiona oli 10 juveniilia fibromyalgiaa potevaa lasta ja 67 tervettä verrokkia. Kaikkien hapetustressiä, plasman ubikinonia, ubikinolia, vapaata kolesterolia (FC) ja kolesteroliesteitä (CE) sekä vapaita rasvahappoja (FFA) mitattiin. Potilaiden FC ja CE olivat merkitsevästi kohonneet verrokkeihin nähden, mikä viittaa siihen, että fibrojen kolesteolit ovat koholla. Ubikinoli.10 oli merkittävästi alentunut, mikä puolestaan viittaa siihen, että fibroilla on ubikinolin puute ja lisääntynyt hapetusstressi. Viime mainittuun viittasi myös suurentunut FFA:n pitoisuus.

Potilaille annettiin pelkistettyä ubikinonia eli ubikinolia 10 mg päivässä kolme kuukautta. Silloin veren ubikinonin pitoisuus suureni ja FC ja CE (kolesterolit) alenivat merkitsevästi. Toisin sanoen ubikinoli paransi kolesterolin aineenvaihduntaa. Samalla potilaiden väsymys väheni Chalder Fatigue Scalella mitattuna.

Tämä on ensimmäinen näkemäni lasten fibromyalgiatutkimus. Se vahvistaa Sevillan yliopistossa professori Mario Corderon johdolla tehtyjen aikuisfibrojen tutkimusten tuloksia: Niissä 300 mg ubikinonia päivässä on antanut erinomaisia hoitotuloksia, kuten olen selostanut yllä olevissa viesteissä.

Miyamae T, Seki M, Naga T, et al. Increased oxidative stress and coenzyme Q10 deficiency in juvenile fibromyalgia: amelioration of hypercholesterolemia and fatigue by ubiquinol-10 supplementation. Redox Report. 2013;18(1):12-9. doi: 10.1179/1351000212Y.0000000036.

Re: Fibromyalgia

Lähetetty: 14 Loka 2013 12:15
Kirjoittaja Matti Tolonen
Ubikinonia fibromyalgiaan
Espanjassa Sevillan yliopisto on tutkinut jo vuosia fibromyalgiaa ja sen syitä ja hoitoa ubikinonilla. Nyt professori Mario Corderon johtamat tutkijat julkaisevat uuden artikkelin aiheesta ravitsemustieteilijöiden ammattilehdessä Nutrition. Olisi suotavaa, että ravitsemustieteilijät, lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattihenkilöt ja ennen muuta fibromyalgiaa potevat ihmiset, perehtyisivät ubikinonin merkitykseen taudin hoidossa. Tämähän on tärkeää sikälikin, että lääkärit eivät tunne mitään tehokasta hoitoa fibromyalgiaan.
Sevillassa annettu päiväannos ubikinonia on 300 mg, joka tuntuu toimivan hyvin.

Alcocer-Gómez E, Cano-García FJ, Cordero MD. Effect of coenzyme Q10 evaluated by 1990 and 2010 ACR Diagnostic Criteria for Fibromyalgia and SCL-90-R: Four case reports and literature review. Nutrition. 2013 November - December;29 (11-12):1422-1425. doi: 10.1016/j.nut.2013.05.005.

Fibromyalgia ja sen ravitsemushoito

Re: Fibromyalgia

Lähetetty: 17 Tammi 2014 14:06
Kirjoittaja Matti Tolonen
D-vitamiini ja fibromyalgia
Kävin viitisen vuotta sitten luennoimassa Mäntsälässä Uudenmaan fibromyalgiayhdistyksen tilaisuudessa, jossa kehotin ”fibroja” käyttämään D-vitamiinia paljon viranomaissuosituksia suurempina päiväannoksina. Paikalliset lääkärit loistivat poissaolollaan. Mäntsälä-lehti haastatteli minua luennon yhteydessä ja julkaisi ehdotukseni. ”Fibrojen” antama palaute on ollut myönteistä. Tässä viestiketjussa olen selostanut kahta uutta tieteellistä tutkimusta, joiden mukaan D-vitamiinista on todennäköisesti hyötyä "fibroille".

Itävallassa tehty uusi tutkimus tukee esittämääni näkemystä: D-vitamiinilisä lievittää fibromyalgiaan liittyviä oireita, kipuja ja muita vaivoja. Tutkimuksessa, jota johti tohtori Florian Wepner (Department of Orthopaedic Pain Management, Spine Unit, Orthopaedic Hospital, Speising, Vienna), todetaan, että fibroilla on yleensä muita vähemmän veressään D-vitamiinia, mikä voi johtua siitä, että he oleskelevat muita vähemmän auringossa.

Kliiniseen kokeeseen valittiin 30 naista, joiden S-D-25 oli alle 32 ng/ml eli alle 80 nmol/l. Heidät jaettiin kahteen ryhmän, joista toinen sai 25 viikkoa D-vitamiinia ja toinen oli verrokkeina. Tavoite oli nostaa aktiiviryhmän S-D-25 tasolle 80-120 nmol/l. S-D-25 mitattiin viiden, 13 ja 25 viikon kuluttua hoidon alusta ja vielä 24 viikon kuluttua sen loputtua. Tällöin havaittiin, että D-vitamiinia saaneiden kivut ja muut vaivat olivat vähentyneet merkittävästi. Valitettavasti uutisesta tai abstraktista ei ilmene mikä oli D-vitamiinin päiväannos. Sen on täytynyt olla kuitenkin paljon Suomen viranomaissuositusta suurempi, koskapa S-D-25 nousi reippaasti, keskimäärin noin 125 nmoliin/l (ks kuva 2). Tutkimus julkaistaan helmikuun Pain-lehdessä.

Suomessa valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja THL väittävät, että 50 nmol/l muka riittäisi kaikille. Ei ihme, että ne ovat menettäneet kansan luottamuksen.

Vitamin D supplements reduce pain in fibromyalgia sufferers. MedicalXpress 17.1.2014

Wepner F, Scheuer R, Wieser B, et al. Effects of vitamin D on patients with fibromyalgia syndrome: A randomized placebo-controlled trial. Pain. 2014;155, (2) (February 2014) DOI: dx.doi.org/10.1016/j.pain.2013.10.002.

Paljonko seerumissa tulisi olla D-vitamiinia?

Fibromyalgian ravitsemushoito

Re: Fibromyalgia

Lähetetty: 18 Helmi 2020 14:45
Kirjoittaja Matti Tolonen
Videohaastatteluni fibromyalgiasta
FinnRadio.FM:n studiolla 13.2.2020