Yleistä ravintolisistä

Matti Tolonen on laillistettu lääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, Helsingin yliopiston dosentti. Hänet tunnetaan yhtenä Suomen luontaislääketieteen uranuurtajista.

Valvoja: Matti Tolonen

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Heinä 2016 19:41

Prof Timo Strandbergin ravintolisätietoutta

Timo Strandberg kollegoineen esiintyy ravintolisien, ja aivan erityisesti kasviperäisten ravintolisien asiantuntijana, vaikka heillä ei ole niistä minkäänlaista omakohtaista eikä omilta potilailta saatua kokemusta. Kirjoittajat näyttävät etsineen kirjallisuudesta mahdollisimman kielteisiä artikkeleita aiheesta. Kirjoitus ei esittele lainkaan ravintolisien positiivisia vaikutuksia lukuunottamatta D-vitamiinin (≥ 20 µg/vrk) luunmurtumia ehkäisevää vaikutusta.

Pitkälä KH, Suominen MH, Bell JS, Strandberg TE. Herbal medications and other dietary supplements. A clinical review for physicians caring for older people. Annals of Medicine. 2016 Jul 16:1-17.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 31 Heinä 2016 14:18

Sydämen vajaatoiminta ja ravintolisät

Kahdeksan italialaisen Brescian yliopiston tutkijaa julkaisi kirjallisuuskatsauksen ravintolisien merkityksestä sydämen vajaatoiminnan täydentävässä hoidossa. Lääkityksistä huolimatta sydämen vajaatoimintaa potevien ihmisten elämänlaatu ja kunto eivät korjaannu entiselleen läheskään aina. Potilailla on usein huomattavia pienoisravintotekijöiden puutoksia, joiden korjaaminen on aiheellista.

Erityisen ansiokkaasti katsauksessa käsiteltiin ubikinonia, D-vitamiinia, rautaa, tiamiinia (B1-vitamiini), kreatiinia, aminihappoja (tauriini, karnotiini, arginiini ja aminohapposeos), karnosiinia ja monilisäravinnehoitoa. Hyvä näin, mutta hämmästelen sitä, ettei omega-3-rasvahapoista puhuttu mitään, vaikka niillä on tutkitusti erinomaisen hyvä vaikutus sydäntaudeissa.

Sciatti E, Lombardi C, Ravera A, et al. Nutritional Deficiency in Patients with Heart Failure. Nutrients. 2016 Jul 22;8(7). pii: E442. doi: 10.3390/nu8070442. Review.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Elo 2016 11:03

Terveystaloutta: Ravintolisistä kustannussäästöjä
KauppaSuomi 30/2016 sivu 45
Lehti ilmoittaa, että sillä olisi miljoona lukijaa.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 02 Elo 2016 21:37

Ravintolisien kombinaatio toimii

"Poika, sä alat oppia!", sanoi maalarimestari oppipojalle aikoinaan TV:n talomaalimainoksessa. Sama pätee nyt myös hollantilaisiin neurotieteilijöihin. He ovat oivaltaneet ja osoittaneet tutkimuksessa, että aivojen mikroglian neuroinflammaatiota voidaan vaimentaa kombinoimalla A- ja D-vitamiinit sekä EPA ja DHA-rasvapot ravintolisähoidossa. Aivan liian monessa tutkimuksessa on testattu vain yhtä ainetta kerrallaan ja saatu non-positiivinen tulos ja sen perusteella on päätelty, ettei ravintolisästä ole hyötyä. Eihän se taikinakaan pelkillä jauhoilla ja vedellä nouse. Tätä olen yrittänyt korostaa yli 30 vuotta, mutta kun lääkärit on koulutettu ajattelemaan niin, että tiettyyn tautiin on se tietty lääke (monofarmasiaa), niin oppi ei ole tahtonut mennä perille.

Kurtys E, Eisel UL, Verkuyl JM, et al. The combination of vitamins and omega-3 fatty acids has an enhanced anti-inflammatory effect on microglia. Neurochemistry International. 2016 Jul 24. pii: S0197-0186(16)30227-3. doi: 10.1016/j.neuint.2016.07.008.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 29 Marras 2016 18:16

Studio 55: Kuka hyötyy ravintolisistä?
Vieraana lääkäri Olli Sovijärvi. Kesto 16:32 minuuttia
http://tinyurl.com/h3od5fq
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 12 Joulu 2016 13:30

Ravintoasiantuntija Juhana Harju on julkaissut blogissaan hyvän kirjoituksen otsikolla "Onko ravintolisistä hyötyä". Juhana on hyvin aiheeseen perehtynyt, asiallinen ja sanomansa perusteleva tyyppi. Hän on julkaissut pari mainiota kirjaakin ravitsemuksesta. Tosin monet hänen referenssinsä tässä kirjoituksessa ovat aika vanhoja, uudempia ja parempiakin on olemassa. Vanhat ovat toki edelleen päteviä, mutta uudemmat olisivat paremmin ajan tasalla ja vahvistaisivat Juhanan hyvää sanomaa.

Oululainen Pauli Ohukainen on kirjoittanut pari kiinnostavaa kommenttia – lääke- ja ravintolisäteollisuuden toiminnasta – joihin Juhana on vastannut asiallisesti. Ohukainen on suorittanut filosofian maisterin tutkinnon biokemiasta ja molekyylibiologiasta. Keväällä 2016 hän väitteli tohtoriksi sydänsairauksien perustutkimuksesta. Hän ei kuitenkaan ole lääkäri (totean tämän, jottei kukaan ymmärtäisi väärin). Mielenkiintoinen asia, että Ohukainen lukee ja kommentoi Juhanankin blogia.

Kuten Juhana itsekin toteaa, hänen kirjoituksensa on vain "pintaraapaisu" laajaan aiheeseen. Ravintolisiähän on satoja, joten kaikkia ei tietenkään voitu ottaa mukaan. Minusta ainakin berberiiniä olisi voinut käsitellä, onhan se maailman käytetyin ravintolisä, josta on PubMedissä yli 4200 tieteellistä artikkelia ja paljon hyvää käytännön kokemusta, myös Suomesta. Muita hyviä mainitsematta jääneitä ravintolisiä on karnosiini, josta PubMedissä on tällä hetkellä 2156 tieteellistä dokumenttia. Kalaöljyä Juhana käsittelee, mutta olisin kaivannut edes mainintaa siitä, että kalaöljyn rasvahapot, etenkin EPA parantaa syöpätautien ennustetta. Sairastuuhan noin 30 0000 suomalaista joka vuosi syöpään ja elossa on noin satatuhatta syöpäpotilasta, joista 60–80 prosenttia käyttää vakiohoitojen rinnalla erilaisia täydentäviä hoitoja, mm. ravintolisiä. Esimerkiksi Abu Dhabin syöpäklinikan ylilääkäri, onkologian professori Pentti Gröhn on suositellut jo yli 10 vuotta syövän tukihoidoksi E-EPAa. Tutkimusten mukaan se tehostaa sytostaatti- ja sädehoitoa ja ehkäisee potilaiden patologista laihtumista kakeksiaa. E-EPAa tutkitaan tälläkin hetkellä vilkkaasti eri puolilla maailmaa suolistosyöpien hoidossa, ja alustavat tulokset mm. Leedsin ja Yokohama Cityn yliopistosairaaloista ovat varsin rohkaisevia. Suolistosyöpiin sairastuu vuosittain noi 3000 suomalaista ja tautia potevia on elossa noin 17 000.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 26 Joulu 2016 12:40

Duodecimin säälittävä kirjoitus ravintolisistä
Tarvitseeko terve ihminen ravintolisiä?

D-vitamiini
Kalsium
Rauta
Folaatti
C-vitamiini ja muut antioksidantit
Seleeni
Jodi
Kalaöljyt
Lopuksi
Kirjallisuutta

Ravintolisä on Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) mukaan elintarvike, joka joko ulkomuotonsa tai käyttötapansa puolesta poikkeaa tavanomaisista elintarvikkeista. Valmistemuodoltaan ne muistuttavat usein lääkkeitä. Ravintolisien valikoima on laaja, ja niitä markkinoidaan aktiivisesti ruokavalion monipuolistamiseen ja terveyden edistämiseen. Tutkimusnäyttö ravintolisien hyödyistä terveille ihmisille on kuitenkin hyvin puutteellista. Sen sijaan monipuolinen terveyttä edistävä ruokavalio, joka turvaa riittävän ravintoaineiden saannin, on tutkimusten perusteella hyödyksi useiden sairauksien, muun muassa sydän- ja verisuoni- sekä tiettyjen syöpätautien, ehkäisyssä. Ravintolisien käyttö on perusteltua, jos ravintosisällöltään puutteellisen ruokavalion monipuolistaminen ei ole mahdollista tai ei onnistu. Tällöin niiden käytön tulisi perustua ruokavalion huolelliseen kartoittamiseen sekä luotettaviin biokemiallisiin määrityksiin siltä osin kuin niitä on käytettävissä.

Ravitsemussuosituksiin perustuva ruokavalio on keskeinen terveyden edistämisessä sekä useiden kroonisten sairauksien ehkäisyssä. Se kattaa terveen ja kohtalaisesti liikkuvan ihmisen riittävän vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin (1). Suomalaiset suositukset on vastikään päivitetty, ja ne perustuvat niin ikään vastikään päivitettyihin pohjoismaisiin suosituksiin, jotka puolestaan perustuvat huolelliseen yli sadan asiantuntijan arvioon tutkimusnäytöstä kunkin ravintoaineen osalta (2). Lapsille, raskaana oleville ja imettäville julkaistiin omat tarkennetut suosituksensa alkuvuodesta (3).

Kohtuullisesti käytettynä ravintolisistä harvoin on suurempaa haittaa, mutta pidempään jatkuva tarpeeton selkeästi saantisuositukset ylittävä saanti voi valitettavasti aiheuttaa terveyshaittoja. Keskitymme tässä katsauksessa ravintoaineisiin, joista on tutkimusnäyttöön perustuva saantisuositus ja joita pidetään ihmisille tarpeellisina.

D-vitamiini

Yksittäisistä ravintoaineista eniten lienee viime vuosina puhuttu D-vitamiinista. Finravinto 2002 -tutkimuksessa havaittiin suomalaisten D-vitamiinin saannin olevan suositeltua pienempi (4). Yli 15-vuotiaiden saanti oli 4 - 5 µg/vrk, kun tuolloinen suositus oli 7,5 µg/vrk. Tämän havainnon seurauksena nestemäisiä maitovalmisteita ryhdyttiin D-vitaminoimaan luomutuotteita lukuun ottamatta. Finravinto 2007 -tutkimuksessa todettiin D-vitamiinin saannin parantuneen mutta olevan edelleen suosituksia pienempää (5). Täydennyssuositusta muokattiin edelleen. Maitovalmisteiden D-vitamiinitäydennystä suurennettiin, ja täydennyksiä lisättiin muun muassa joihinkin juustoihin ja jogurtteihin. Myös margariinien D-vitamiinilisää suositeltiin kaksinkertaistettavaksi. Tämän seurauksena D-vitamiinin saanti on lähes suosituksen mukaista, vaikka D-vitamiinin saantisuositus onkin jo ehtinyt muuttua 10 µg:ksi päivässä (6). D-vitamiinista on kuitenkin ainoana ravintoaineena annettu laaja täydennyssuositus terveille ihmisille sen suositeltavan saannin varmistamiseksi. Ympärivuotista D-vitamiinilisää suositellaan kaikille alle 18-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville sekä 75 vuotta täyttäneille. D-vitamiinitäydennystä (10 µg/vrk) suositellaan 18 - 74-vuotiaille, mikäli ruokavalioon ei kuulu vitaminoituja maitovalmisteita, vitaminoituja leipärasvoja tai kalaa. Tällöin suositeltava lisä on 10 µg/vrk. Valmisteen tulisi olla D3-vitamiinia (kolekalsiferoli), sillä se on uusimpien tutkimustulosten mukaan aktiivisempaa kuin D2-vitamiini (ergokalsiferoli) (7). Vegaaneille D-vitaminoitu margariini on tärkeä D-vitamiinin lähde, sillä 50 g D-vitaminoitua margariinia päivässä kattaa suositeltavan saannin. Markkinoilta löytyy vegaaneille sopivia vaihtoehtoja, joiden D-vitaminointikin on toteutettu kasviperäisellä D2-vitamiinilla. Myös kasviperäisistä maitovalmisteiden tyyppisistä tuotteista, esimerkiksi kaura- ja soijamaidosta, löytyy D-vitaminoituja vaihtoehtoja.

Elimistön D-vitamiinistatus voidaan mitata määrittämällä seerumin 25-OH-D-vitamiinin (kalsidioli) pitoisuus. Suositeltava pitoisuus HPLC-menetelmällä mitattuna on vähintään 50 nmol/l (2). On huomattava, että joitakin muita määritysmenetelmiä, esimerkiksi kemiluminesenssimenetelmää, käytettäessä mitatut pitoisuudet ovat pienempiä (8). Yksilölliset erot D-vitamiinistatuksen määrittämisessä ovat huomattavia myös esimerkiksi perintötekijöiden ja kehon koostumuksen vuoksi (9). Lihavien ihmisten D-vitamiinistatuksen määrittäminen seerumista on epäluotettavampaa kuin normaalipainoisten (10).

Vertaa kirjoituksen tekstiä tähän tuoreeseen Oxfordin ja New Yorkin yliopistojen tutkimukseen
Yli 65-vuotiaiden D-vitamiinin tarve on 100 µg/vrk


Kalsium

Kalsiuminsaantisuositus on vaikeaa saavuttaa ilman suositeltavaa maitovalmisteiden (5 - 6 dl nestemäisiä maitovalmisteita ja 2 - 3 siivua juustoa) tai kalsiumilla täydennettyjen kasviperäisten maitovalmisteiden käyttöä (1). Kalsiumtäydennyksen sopiva määrä on tällöin tyypillisesti 500 mg/vrk. Jos D-vitaminoituja maitovalmisteita tai kalsiumilla ja D-vitamiinilla täydennettyjä kasviperäisiä maitovalmisteiden tyyppisiä tuotteita ei käytetä, uhkaa D-vitamiininkin riittävä saanti jäädä suositeltua pienemmäksi, kuten edellä mainitsimme. Kalsiumvalmisteissa on usein mukana D-vitamiinia, joten molempien ravintoaineiden optimaaliseen saantiin saattaa riittää yksi valmiste. Kalsiumvalmistetta ei tule käyttää varmuuden vuoksi, sillä kalsium heikentää raudan imeytymistä (11). Liiallinen kalsiumin saanti valmisteesta voi jopa altistaa sepelvaltimotaudille (12). Kalsiumin riittävää saantia ravinnosta ei voida mitata laboratoriokokein (esimerkiksi plasman kalsiumpitoisuutta mittaamalla), joten ravintolisän tarpeen arviointi perustuu sen saannin kartoittamiseen ravinnosta.

Rauta

Rautatäydennyksen tarve on tavallista raskauden toisen ja viimeisen kolmanneksen aikana (3). Myös teini-ikäiset tytöt ja keliakiadiagnoosin vastikään saaneet tarvitsevat tavallisesti rautalisää. Vegaanien ruokavalio sisältää vain nonhemirautaa, joka imeytyy hemirautaa huonommin, joten heidän rautastatuksensa ja täydennyksen tarpeensa seuraaminen on tärkeää (13). Raudanpuuteanemian diagnosointi mikrosyyttisen anemian havaitsemisen perusteella on varsin yksinkertaista, samoin elimistön rautavarastojen arviointi esimerkiksi mittaamalla seerumin transferriinipitoisuus, joten rautatäydennyksen kohdentaminen sitä tarvitseville on yksinkertaisempaa kuin useiden muiden ravintoaineiden. Rauta imeytyy huonosti, joten raudanpuuteanemian yhteydessä tulisi tarkistaa ruokailutottumukset raudan imeytymistä estävien (muun muassa maitovalmisteet) ja edistävien (muun muassa C-vitamiinia sisältävät elintarvikkeet) tekijöiden osalta sekä käyttää asianmukaista ohjausmateriaalia, esimerkiksi Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry:n materiaaleja (2,11,13). Käytettäessä sekä rauta- että kalsiumvalmisteita tulee valmisteita nautittaessa olla vähintään 2 - 3 tunnin väli niiden imeytymisen varmistamiseksi (11).

Folaatti

Folaatti on vitamiini, jonka saanti kuvastaa ruokavalion laatua yleisemminkin. Kun folaatin saanti on suositeltua vähäisempää, jää useiden muidenkin ravintoaineiden saanti suositeltua vähäisemmäksi (14). Folaatti on hyvin keskeinen alkuraskauden aikana, sillä sen puute altistaa hermostoputken sulkeutumishäiriölle (15). Suomalaisten lisääntymisikäisten ja raskaana olevien naisten folaatinsaanti ylittää vaivoin 200 µg/vrk, kun suositus on 400 µg/vrk ja raskauden aikana 500 µg/vrk (1,2,6,16). Tämän vuoksi nykyisin suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville foolihappolisän (400 µg/vrk) käyttämistä parin kuukauden ajan ennen ehkäisystä luopumista sekä raskausviikolle 12 asti riittävän raskaudenaikaisen folaatinsaannin turvaamiseksi (3). Seerumin folaattipitoisuus korreloi väestötutkimuksissa vahvasti folaatin ravinnosta saannin kanssa, mutta punasolujen folaattipitoisuus kuvastaa elimistön folaattivarastojen suuruutta ja on parempi pitkäaikaisen folaatinsaannin osoitin (2,17). Foolihappotäydennyksen tarpeen arvioinnin tulee perustua myös ruokavalion kartoittamiseen ja elämäntilanteeseen (raskauden suunnittelu, alkuraskaus).

C-vitamiini ja muut antioksidantit

C-vitamiinin saanti on Suomessa keskimäärin hyvällä tasolla (6). Saanti jää kuitenkin helposti suositusta (aikuisilla 75 mg/vrk) pienemmäksi, mikäli tuoreita kasviksia, marjoja ja hedelmiä on ruokavaliossa vain vähän (6). Ruokavalion kokonaisterveellisyyden kannalta tulisi ensisijaisesti pyrkiä monipuolistamaan ruokavaliota. Mikäli se on vaikeaa, on C-vitamiinitäydennys perusteltua. Ongelmana on kuitenkin se, että valmisteiden pitoisuudet ovat yleensä moninkertaisia suositeltavaan saantiin nähden. Pitkään käytettäessä tarvetta selkeästi suurempi C-vitamiinitäydennys voi altistaa virtsakivitaudille (18). C-vitamiinivalmisteita markkinoidaan muun muassa flunssan ehkäisyyn tai sen keston lyhentämiseen. Tutkimusten mukaan flunssan kesto lyhenee C-vitamiinilisän seurauksena noin 8 % eli keskimäärin neljä tuntia (19).

Antioksidanttilisien (C-vitamiini, beetakaroteeni, E-vitamiini, seleeni) vaikutusta on tutkittu paljon, jopa laajoissa ja pitkäkestoisissa tutkimuksissa. Tulokset ovat olleet pettymyksiä, ja jopa haittavaikutuksia on dokumentoitu (20,21,22). Ajatus antioksidanttivalmisteiden hyödyllisyydestä juonsi juurensa väestötutkimuksista, joissa havaittiin runsaasti antioksidantteja sisältävien ruoka-aineiden käytön olevan yhteydessä muun muassa pienempään sepelvaltimotaudin ja tiettyjen syöpien riskiin (23,24). Se, etteivät antioksidanttilisät edistäneet terveyttä interventiotutkimuksissa, voi johtua muun muassa siitä, että antioksidantteja runsaasti sisältävissä ruoka-aineissa on muitakin terveyttä edistäviä yhdisteitä kuten flavonoideja tai siitä, että valmisteissa antioksidanttien kemiallinen muoto eroaa ratkaisevasti luonnollisissa lähteissä esiintyvistä muodoista, mikä vaikuttaa kyseisen ravintoaineen hyödynnettävyyteen elimistössä.

Seleeni

Suomalaisten seleenin saanti on suositeltavalla tasolla huolimatta siitä, että viimeisimmässä päivityksessä seleenin optimaalisen saannin indikaattoria muutettiin glutationiperoksidaasipitoisuudesta plasman selenoproteiini P:n pitoisuudeksi, minkä seurauksena saantisuositusta suurennettiin (2). Suomalaisten seleeninsaanti oli 1980-luvulla suositeltua vähäisempää. Maaperämme on niukkaseleenistä, ja huolellisen harkinnan jälkeen päädyttiinkin seleenin lisäämiseen lannoitteisiin. Tämän seurauksena vilja-, liha- ja maitotuotteiden seleenipitoisuus suureni, mikä edelleen johti siihen, että suomalaisten seleeninsaanti saavutti suositeltavan tason (25). Lannoitteiden täydentäminen seleenillä onkin erinomainen esimerkki siitä, miten ravitsemussuosituksia käytännössä hyödynnetään väestön terveydentilan edistämiseksi. Ainoa mahdollinen ryhmä, jonka seleeninsaanti ei ole suosituksen mukaista, ovat luomupainotteisesti syövät, sillä luomulannoitteisiin ei lisätä seleeniä. Luomupainotteisesti syövien seleeninsaantia ei ole kuitenkaan kartoitettu riittävän kattavasti, jotta mahdollinen täydennyssuositus voitaisiin antaa.

B12-vitamiini

B12-vitamiinin (syanokobalamiini) saanti on yleisesti ottaen hyvä, mutta vegaanien ruokavaliossa B12-vitamiinia ei luonnostaan ole (6). Siksi he tarvitsevat B12-vitamiinia ravintolisänä. Täydennettyjen elintarvikkeiden käyttökin voi turvata riittävän saannin. Joidenkin lähteiden mukaan hapatettujen tuotteiden kuten hapankaalin on ajateltu toimivan B12-vitamiinin lähteenä vegaanien ruokavaliossa. Käytännössä näin ei kuitenkaan ole, sillä hapatetuista valmisteista B12-vitamiini ei imeydy (26).

Jodi

Uusimmassa Finravinto-tutkimuksessa havaittiin marginaalinen jodinpuute suomalaisväestössä (6). Tämän seurauksena Valtion ravitsemusneuvottelukunta suositteli elintarviketeollisuutta ja suurkeittiöitä siirtymään jodioidun suolan käyttöön (1). Myös kotitalouksille suositellaan jodioidun suolan kohtuullista käyttöä (1). Elintarviketeollisuus ja suurkeittiöt ovat ryhtyneet aktiivisesti noudattamaan tätä suositusta. Seurantatietoa siitä, miten suositusten mukaiset toimet ovat vaikuttaneet suomalaisten jodinsaantiin, ei vielä ole.

Jodin ravinnosta saamisen lisääminen on tärkeää, sillä markkinoilla ei tällä hetkellä ole jodivalmisteita, jotka olisi suunniteltu riittämättömän jodinsaannin täydentämiseksi. Joditäydennystä tarvitsevien tuleekin tällä hetkellä turvautua jodia sisältäviin monivitamiini-kivennäisainevalmisteisiin.

Kalaöljyt

Kalaöljyvalmisteita on markkinoilla laaja valikoima. Myös pikkulapsille suunnattuja valmisteita on tarjolla. Niitä markkinoidaan turvaamaan riittävää omega-3-rasvahappojen saantia. Suomessa ongelmana on marginaalinen välttämättömien rasvahappojen eli linolihapon (omega-6-rasvahappo) ja alfalinoleenihapon (omega-3-rasvahappo) saanti, mikä johtuu laajemmasta ongelmasta ruokavalion rasvan laadussa: tyydyttmättömän eli pehmeän rasvan osuus on suositeltua pienempi ja tyydyttyneen eli kovan rasvan osuus puolestaan suositeltua suurempi (6). Kalaöljyvalmisteissa ei ole välttämättömiä rasvahappoja.

Tutkimusnäyttö omega-3-rasvahappojen terveysvaikutuksista ja yhteydestä terveyteen on hyvin laajaa. Ongelmana on kuitenkin se, että tutkimusnäyttö on ravinnosta saatavien lähteiden osalta pääosin assosiaationäyttöä, kun taas interventionäyttö rajoittuu kalaöljyvalmisteisiin. Viimeaikaiset tutkimukset eivät puolla kalaöljyvalmisteiden kohdentamatonta käyttöä. Ne voivat suurentaa seerumin LDL-kolesterolipitoisuutta, etenkin tyypin 2 diabeetikoilla (27). Sen sijaan tutkimusnäyttö ravinnosta saatavien lähteiden osalta on positiivista. Muun muassa kalan syöminen on yhteydessä terveyteen (28). Terveysvaikutusten taustalla näyttää olevan muitakin kalan ominaisuuksia kuin rasvakoostumus. Esimerkiksi kalan proteiinin edullisista vaikutuksista on saatu mielenkiintoisia tutkimustuloksia (29). Ruokavaliokokonaisuudet, joissa suositellaan omega-3-rasvahappojen saantia, ovat osoittautuneet terveyttä edistäviksi (30,31,32). Sitä, missä määrin omega-3-rasvahapot ovat edullisten vaikutusten taustalla, on mahdotonta arvioida.

Lopuksi

Ravitsemuksessa on tärkeää huomioida kohtuus. Minkään ravintoaineen selkeästi suositeltua suurempi saanti ei terveellä ihmisellä näytä johtavan edullisiin terveysvaikutuksiin. Ravintoaineet on tutkimusnäytön perusteella optimaalisinta saada ravinnosta, mikäli se suinkin on mahdollista. Näin turvataan myös moninaisten bioaktiivisten yhdisteiden saanti, joilla ilmeisimmin on tärkeitä terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Ravintolisien käyttö on perusteltua silloin, kun pyritään korjaamaan tai täydentämään puutteellista tai yksipuolista ruokavaliota ja kun ruokavalion monipuolistaminen ei ole mahdollista tai muusta syystä onnistu.

URSULA SCHWAB, FT, ravitsemusterapian professori
JUSSI PIHLAJAMÄKI, LT, kliinisen ravitsemustieteen professori
Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, lääketieteen laitos, Kuopion kampus
Kuopion yliopistollinen sairaala, medisiininen keskus, kliinisen ravitsemuksen yksikkö
sidonnaisuudet
Kirjoittajilla ei ole sidonnaisuuksia
Artikkelin tunnus: duo13475 ( 013.475)

Laitanpa tähän loppuun tietoa kalaöljyn vaikutuksesta kolesteroliin.
Siitä ilmenee selvästi, kuinka vähän Schwab ja Pihlajamäki tietävät kalaöljystä.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/


Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Tammi 2017 15:18

Italialaiset farmakologit: Ravintolisiä sydämen vajaatoiminnan ehkäisyyn ja hoitoon

Italialaisessa Bolognan yliopistossa on tutkittu jo pitkään ravintolisien terveysvaikutuksia eri taudeissa. Tällä kertaa puhutaan sydämen vajaatoiminnasta, jossa monet ravintolisät (nutraceuticals) ovat osoittautuneet hyödyllisiksi joko yksinään tai yhdessä asianmukaisen lääkityksen kanssa, kirjoittavat farmakologit Arrigo Cicero ja A. Colletti.

Ne nimeävät erityisesti orapihlajauutteen, ubikinonin, L-karnitiinin, D-riboosin, karnosiinin, joitakin probiootteja, omega-3-rasvahapot ja D-vitamiinin. Ne parantavat vajaateholla toimivan sydämen pumppausvoimaa (iskuvolyymiä), eikä näillä yhdisteillä oli juuri mitään haittavaikutuksia. Paras teho saadaan kun ravintolisiä aletaan nauttia vajaatoimnnan varhaisessa vaiheessa, tutkijat korostavat. Ravintolisien hyödyt perustuvat niiden antioksidatiivisiin, anti-inflammatorisiin, anti-iskeemisiin ja antiaggreganttisiin (veritulppaa ehkäiseviin) minaisuuksiin.

Tieteellinen näyttö osoittaa, että ravintolisät voivat olla hyödyllinen vaihtoehto sydämen vajaatoiminnan hoidossa, ja ne ovat hyvin siedettyjä, päättelevät farmakologit.

Cicero AF, Colletti A. Nutraceuticals and dietary supplements to improve quality of life and outcomes in heart failure patients. Current Pharmaceutical Design. 2017 Jan 24.

Äskettäin Suomen sydänliittokin lähetti medialle uutisen tutkimuksesta, jonka mukaan sydänpotilas voi hyötyä 100 µg:n D-vitamiinin päiväannoksesta. Viranomaissuositushan on vain 10 µg/vrk (yli 75-vuotiaille 20 µg/vrk). Pakistanissa sydänpotilaille annettin D:tä 700 µg/vrk hyvällä menestyksellä!

D-vitamiini auttaa sydämen vajaatoiminnassa
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 14 Maalis 2017 14:02

B-vitamiinit suojaavat hengitysilman pienhiukkasten haitoilta

Ympäristöilmassa esiintyy yleisesti terveydelle haitallisia pienhiukkasia, jotka altistavat etenkin ikääntyviä ihmisiä parantumattomille kroonisille sairauksille. Pienhiukkaset (PM2,5) metyloivat DNA:ta, mikä johtaa kroonisiin tauteihin liittyvään krooniseen matala-asteiseen inflammaatioon ja hapetusstressiin. Pienhiukkasten haittoja voidaan ehkäistä ja lievittää nauttimalla ravintolisinä B-vitamiineja, ilmenee kansainvälisestä tutkimuksessa.
Epigeneettinen teoria painottaa käyttäytymisen geneettistä ja biologista alkuperää sekä ympäristön geneettisiä impulsseja muokkaavaa, parantavaa tai pidättävää vaikutusta. Epigenetiikka tutkii DNA:n emäsjärjestyksestä riippumattomia geenin toimintaan vaikuttavia perinnöllisiä muutoksia. DNA:n metylaatio on epigeneettinen säätelymekanismi, joka vaikuttaa geenien ilmentymiseen, alkiokehitykseen ja kroonisten sairauksien, kuten masennuksen ja syövän syntyyn. Tyypillinen epigeneettinen vaikutus on geenien DNA:n metyloituminen (geeni sammuksissa) tai metylaation purkautuminen (geeni käynnistyy). Epigeneettinen vaikutus voi myös purkautua.

[Voit katsoa tämän toisen uuden artikkelin kuvasta 5 rasvojen ja valkuaisaineiden metylaation haitallisista vaikutuksista elimistössä.]

Kymmenen tervettä aikuista altistettiin sokkeutetusti kahden tunnin ajan joko lume- tai B-vitamiinivalmisteiden vaikutuksen alaisena pienhiukkasille (250 μg/m3). B-vitamiinit olivat foolihappo (2,5 mg/vrk), B6 (50 mg/vrk) ja B12 (1 mg/vrk). Ennen koetta ja sen jälkeen mitattiin T-auttajavalkosoluissa epigenomisen metyloinnin astetta (Infinium HumanMethylation450 BeadChip in peripheral CD4+ T-helper cells). PM2,5 aiheutti metalylaatiomuutoksia geeneissä, jotka vaikuttavat mitokondrioiden aineenvaihduntaan. B-vitamiinit ehkäisivät nämä haitalliset muutokset. B-vitamiinien käytöllä ravintolisänä saattaa olla huomattava kansanterveydellinen merkitys alueilla, joilla esiintyy usein hengitysilman pienhiukkasia, päättelivät tutkijat johtavassa tiedelehdessä (PNAS). He edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:

· a Mailman School of Public Health, Columbia University, New York, NY 10032;
· bCenter for Molecular Medicine, Department of Clinical Neuroscience, Karolinska Institutet, 171 77 Stockholm, Sweden;
· c Department of Pharmaceutical Biosciences, Uppsala University, 752 37 Uppsala, Sweden;
· d Institute for Genomic Medicine, Columbia University, New York, NY 10032;
· e Department of Occupational and Environmental Health, Key Laboratory of Environment and Health, Ministry of Education and State Key Laboratory of Environmental Health (Incubating), School of Public Health, Tongji Medical College, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, Hubei, China, 430030;
· f Department of Epidemiology and Biostatistics, School of Public Health, Tongji Medical College, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, 430030 Hubei, China, 430030;
· g Department of Biostatistics, T. H. Chan School of Public Health, Harvard University, Boston, MA 02115;
· h Singapore Institute for Clinical Sciences, Singapore 117609;
· i Department of Developmental Neurobiology, National Institute of Perinatology, Mexico City 11000, Mexico;
· j Department of Environmental Health, T. H. Chan School of Public Health, Harvard University, Boston, MA 02115;
· k Division of Occupational & Environmental Health, Dalla Lana School of Public Health, University of Toronto, Toronto, ON M5T 3M7, Canada;
· l Department of Medicine, University of Toronto, Toronto, ON M5S 1A8, Canada;
· m Li Ka Shing Knowledge Institute, St. Michael’s Hospital, Toronto, ON M5B 1W8, Canada;
· n Southern Ontario Centre for Atmospheric Aerosol Research, Toronto, ON M5S 3E5, Canada;
· o Channing Laboratory, Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA 02115

Zhong J, Karlsson O, Wang G et al. B vitamins attenuate the epigenetic effects of ambient fine particles in a pilot human intervention trial. PNAS 2017 ; published ahead of print March 13, 2017
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Maalis 2017 13:12

Ravintolisien suosio ärsyttää valtamediaa, joten se hyökkää pari kertaa vuodessa niitä vastaan pelottelemalla vakavilla sivuvaikutuksilla. ET-lehti ei ole keksinyt mitään uutta, vaan se on nostanut uusimmassa numerossaan esille vuonna 2014 julkisuudessa esitetyn väitteen, jonka mukaan ravintolisissä voi olla arsenikkia, ja se puolestaan aiheuttaa maksavaurioita. Tätä tietoa levitti lehtiin kaksi lääkäriä Pia Manninen Tampereelta ja Markku Voutilainen Turusta. Käsittelin asian tuolloin tuoreeltaan otettuani yhteyttä kollega Manniseen. Hänen vastauksensa oli lievästi sanoen typerä. Lue lisää alla olevasta linkistä.
Aiheeton hyökkäys mediassa ravintolisiä vastaan
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 23 Maalis 2017 20:13

Ravintolisät tärkeitä veren rasvahäiriöiden korjaamisessa

Näin kirjoittavat tutkijat, jotka edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:
1. Biomedical Department of Internal Medicine and Medical Specialties, University of Palermo. Italy.
2. CGH Medical Center, Sterling, IL, USA; School of Medicine, University of Illinois, Peoria, IL, USA; Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, MD. United States.
3. Department of Hypertension, Chair of Nephrology and Hypertension, Medical University of Lodz, Lodz. Poland.

Tästä jutusta jäin kaipaamaan E-EPAlla tehtyjä kliinisiä kaksoissokkotutkimuksia (ANCHOR ja MARINE), joissa kohonnut triglyseridi aleni tehokkaasti. Päiväannos oli 2 tai 4 grammaa.

Patti AM, Toth PP, Giglio RV, Banach M, Noto M, Nikolic D, Montalto G, Rizzo M. Nutraceuticals as an Important Part of Combination Therapy in Dyslipidaemia. Current Pharmaceutical Design. 2017 Mar 17. doi: 10.2174/1381612823666170317145851.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 28 Huhti 2017 17:32

Ravintolisät parantavat ikääntyvien lihaskuntoa ja kognitiivisia toimintoja

The Italian Study Group on Healthy Aging by Nutraceuticals and Dietary Supplements (HANDS) julkaisi katsaustutkimuksen, jossa kerättiin tietroja Italiassa käytettyjen ravintolisien vaikutuksista ikääntyville ihmisille.

12 relevanttia tutkimusta osoitti, ett 16 mikroravintoainetta paransi ikääntyvien ihmisten lihaskuntoa ja/tai kongitiivisia toimintoja. Nämä aineet olivat: beta-alaniini (karnosiinin esiaste), kalkki, fluoridit, leusiini, magnesium, omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA), kalium, vitamiinit B6, B12, C, D, E ja K sekä sinkki.

Adekvaatteina annoksina nautittuna näistä ravintolisistä on hyötyä ikääntyvien lihaksistolle ja henkisille toiminnoille, päättelivät Napolin yliopiston tutkijat.

Iolascon G, Gimigliano R, Bianco M, et al. Are Dietary Supplements and Nutraceuticals Effective for Musculoskeletal Health and Cognitive Function? A Scoping Review. Journal of Nutrition, Health and Aging. 2017;21(5):527-538. doi: 10.1007/s12603-016-0823-x.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 16 Kesä 2017 17:39

Tutkijat arvostavat ravintolisiä maailmalla

Iso joukko eri maiden tutkijoita julkaisi kirjallisuuskatsauksen tiettyjen ravintolisien positiivisista terveysvaikutuksista. He keskittyivät resveratroliin (RES), kurkumiiniin (CUR) ja berberiiniin (BBR). Niiden terveysvaikutukset perustuvat ainakin osittain mikroRNA:n (miR) ilmentymisen kohentamiseen, mikä hillitsee solukuolemia, ikääntymismuutoksia, diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja ja muita sairauksia. Sama työryhmä kirjoitti hiljattain toisessa artikkelissaan, että nämä ravintolisät vaikuttavat myös GSK3:n kautta. GSK3 ehkäisee ja hillitsee niinikään monia tauteja, kuten tyypin 2 diabetesta, Alzheimerin tautia, syöpätauteja, tulehdusta ja kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

RESiä saadaan viinirypäleiden kuorista ja muista hedelmistä ja marjoista. RES aktivoi SIRT1-molekyylejä. Kurkumiinia saadaan Curcuma longa-kasvista. Kurkuma on hyvä anti-inflammatorinen yhdiste, jolla on käyttöä monien kroonisten tautien ehkäisyssä ja hoidossa. BBR:ä saadaan monista kasveista (mm. Coptis chinensis, Berberis aristata) ja sitä on käytetty vuosisatojen ajan kansanlääkkeenä tyypin 2 diabeteksen ja muiden kroonisten ja akuuttien tautien hoidossa. Näiden ravintolisien vaikutusten ymmärtäminen tuo uutta näkökulmaa ihmisten terveyden parantamiseen, kirjoittavat tutkijat. He edustavat seuraavia tutkimuslaitoksia:
1 Department of Microbiology and Immunology, Brody School of Medicine at East Carolina University, Greenville, NC 27858, USA.
2 Department of Comparative Medicine, Brody School of Medicine at East Carolina University, Greenville, NC 27858, USA.
3 Department of Internal Medicine, Hematology/Oncology Section, Brody School of Medicine at East Carolina University, Greenville, NC 27858, USA.
4 Department of Foundational Sciences, School of Dental Medicine, East Carolina University, Greenville, NC 27834, USA.
5 Department of Physiological Sciences, Piracicaba Dental School, State University of Campinas, Piracicaba, Brazil.
6 Unit of Oncologic Diseases, ASP-Catania, Catania 95100, Italy.
7 Department of Morphology, Surgery and Experimental Medicine, University of Ferrara, Ferrara, Italy.
8 Dipartimento di Scienze Biomediche e Neuromotorie, Università di Bologna, Bologna, Italy.
9 Chair of Medical Biochemistry, Jagiellonian University Medical College, Kraków, Poland.
10 Department of Animal Molecular Physiology and Neurobiology, Wroclaw University, Wroclaw, Poland.
11 Naxospharma, Novate Milanese 20026, Italy.
12 Department of Biomedical and Biotechnological Sciences, Oncological, Clinical and General Pathology Section, University of Catania, Catania, Italy.
13 Biomedical Department of Internal Medicine and Specialties, University of Palermo, Palermo, Italy.
14 Consiglio Nazionale delle Ricerche, Istituto di Biomedicina e Immunologia Molecolare "Alberto Monroy", Palermo, Italy.

McCubrey JA, Lertpiriyapong K, Steelman LS, et al. Effects of resveratrol, curcumin, berberine and other nutraceuticals on aging, cancer development, cancer stem cells and microRNAs. Aging (Albany NY). 2017 Jun 12. doi: 10.18632/aging.101250.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Yleistä ravintolisistä

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 06 Heinä 2017 16:00

Vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden puutokset USA:ssa

Länsimaissa ei esiinny enää vitamiinien eikä hivenaineiden puutostiloja” paasasi lääkintöhallituksen (sittemmin eläköitynyt) ylilääkäri Anna-Liisa Enkovaara kiertäessään luennoimassa ympäri Suomea lääkäriseura Duodecimin kustantamana. Luentokiertueiden tarkoitus oli saada ihmiset luopumaan ravintolisien käytöstä. Vaan kuinkas siten kävikään? Tutkimukset paljastivat maailmanlaajuisen D-vitamiinin puutteen, joka oli pahimmillaan pohjoisilla leveysasteilla. D-vitamiinin saantisuositusta nostettiin niin, että sitä piti alkaa syödä ”purkista”.

Yhdysvalloissa tehtiin maanlaajuinen väestön terveystutkimus National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), jossa selvitettiin monien muiden seikkojen ohessa lasten ja aikuisten vitamiinien ja hivenaineiden saantia suhteessa saantisuosituksiin. Tarkemmin sanottuna tutkittiin A-, B6-, B12-, C-, D- ja E-vitamiinit, foolihappo sekä mahdollinen raudanpuuteanemia.

Tulokset löivät ällikällä ns. asiantuntijat. Joka kolmas ihminen poti ainakin yhden vitamiinin puutetta ja anemiaa esiintyi paljon. 23 % poti yhden, 6,3 % poti kahden ja 1,7 % poti 3–5 vitamiinin puutosta tai anemiaa. Eniten puutoksia esiintyi alemmissa sosiaaliluokissa, vähän koulutusta saaneilla ihmisillä ja raskaana olevilla ja imettävillä naisilla (47 %:lla), jotka eivät nauttineet ravintolisiä. Tässä yhteydessä ei selvitetty omega-3-rasvahappojen saantia, mutta muista tutkimuksista tiedetään, että se on yleisesti aivan liian vähäistä suositukseen verrattuna.

On siinä ihmettelevistä ravitsemustieteilijöillä ja lääkäreillä, jotka yrittävät vakuutella, ettei ravintolisiä tarvita. Voit lukea maksutta koko raportin alla olevasta linkistä.

Bird JK, Murphy RA, Ciappio ED, McBurney MI. Risk of Deficiency in Multiple Concurrent Micronutrients in Children and Adults in the United States. Nutrients. 2017 Jun 24;9(7). pii: E655. doi: 10.3390/nu9070655.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellä



http://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron