Suomi tässäkin maailman paras: pölyttäjien tappamisessa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5826
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Suomi tässäkin maailman paras: pölyttäjien tappamisessa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 02 Huhti 2020 9:57

YLE 2.4.2020 Pölyttäjien kohtalo huolestuttaa
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/0 ... lonkysymys

Ote artikkelista:
Ilmastonmuutos tukahduttaa pörriäiset
Lämpimät kesät ja pitenevät kasvukaudet ovat toistaiseksi jopa hyödyttäneet osaa kotimaisista hyönteislajeista.
– Ollaan oltu vähän niin kuin herran kukkarossa tähän asti täällä pohjoisessa, Juha Pöyry sanoo.

Silti havumetsävyöhykkeen ja tunturien lajisto on jo selvästi kärsinyt ilmastonmuutoksesta. Muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa lämpeneminen on vähentänyt kimalaisten määriä niin rajusti, että voidaan puhua massasukupuutosta. Erityisen voimakasta väheneminen on ollut siellä, missä lämpötilat ovat nousseet eniten, kuten Espanjassa ja Meksikossa.
Tammikuussa 2020 yli 70 kansainvälisen tutkijan joukko nosti pölyttäjähyönteisten hädän jälleen otsikoihin kannanotossaan. Tutkijoiden vaatimus on selvä: toimiin pölyttäjien suojelemiseksi on ryhdyttävä nyt, tai seuraukset voivat olla arvaamattomat ja tuhoisat.

Mitä voi tehdä?
Pelasta pörriäinen -kampanja innostaa kaikki mukaan tekemään tekoja pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys, varsinkin, jos riittävän moni ottaa haasteen vastaan.
Valitse itsellesi sopiva teko tai toteuta vaikka kaikki! Merkkaa tekosi tänne.

Kampanja huipentuu Suomen luonnon päivänä lauantaina 29.8.2020.

1. Istuta parvekkeelle tai pihalle hyönteisystävällisiä kasveja ja kukkia.
Pölyttäjähyönteiset kaipaavat ravinnokseen siitepölyä ja mettä koko kasvukauden ajan keväästä pitkälle syksyyn. Erityisen nälkäisiä ne ovat heti keväällä. Täsmävinkit istutusten suunnitteluun tästä.

2. Jätä nurmikkoa leikkaamatta.
Koko pihaa ei tarvitse jättää kesannolle, noin neliömetri riittää. Pienistäkin niityistä on pölyttäjille iso ilo, varsinkin, kun riittävän moni antaa nurmen kasvaa ja jättää edes osan voikukista nyppimättä. Lue lisää!

3. Rakenna hyönteishotelli.
Suomessa on 160 ahkeraa pölyttäjälajia, jotka pesivät luonnonkorsissa tai puunkoloissa. Maankäytön muuttuessa moni niistä on jäänyt kodittomiksi. Ohjeet hotellinpitäjäksi haaveileville tästä.

4. Lopeta myrkyllisten aineiden käyttö puutarhassasi.
Tuholaistorjuntaan käytetyt myrkyt haittaavat myös muita luonnon otuksia pölyttäjähyönteisistä lintuihin. Myös moni keittiökaapista löytyvä aine voi olla pihalla käytettynä myrkyllinen. Sisälle tarkoitetut aineet kannattaa käyttää sisällä! Maataloudessa käytettävien myrkkyjen määrää voi vähentää suosimalla luomua.

5. Muu
Jos kaikki yllä ehdotetut teot on jo tehty tai ne eivät onnistu, keksi oma! Kasvata vaikka viherkatto mökkiin tai rakenna lahopuuaita.

Kommentti: Suomi on jälleen ykkönen kaikkien ötököiden torjunnassa. Neonikotinoidit ovat EU:n erityisluvalla sallittu Suoessa meille niin huipputärkeän RYPSIN viljelyssä. On riski bruttokansantuotteen romahtamisessa, jos emme saa margariinia. Olemme pehmeän rasvan kansaa ja tuhoamme luonnon lintuineen . Ilmeisestikin Saharaa muistuttava aavikko on paras. Itsekästä on ihmisen touhu.

Luulisi viherpiiperöitten olevan huolestuneita luonnon monimuotoisuudesta. Eipä ole ketään kytkeytynyt kettingeillä traktoreihin kun rypsiä ja sen pieneliöstöä myrkytetään. Lehmät pitää kuitenkin tappaa mitä pikimmin. Niiden tuottamaa lantaa kun ei voi käyttää mihinkään ja sitäpaitsi se on lannoiteteollisuuden vastaista. On merkillistä, että mökin mummon (tuotos n. 700 gr/v fosforia) pitää rakentaa yli 70 000 euron jätesysteemi, kun keinolannoitetta voi puolestaan surutta levitellä miten lystää, sadoin tonnein.

Olisiko keinolannoitteen vaivattomuus ja annostelun suurpiirteisyys viljelijän laiskuutta? Lehmien tappaminen tuntuu vaan niin järjettömältä. Miten värjätyn veden (rasvaton maidoke) tuotoksen käy? Olisiko Paraisten Kalkilla ratkaisu jo valmiina valkoisen veden tuottamiseksi?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa