Huippukokki kritisoi lapselle tarkoitettuja einesruokia. MIKSI?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6109
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Huippukokki kritisoi lapselle tarkoitettuja einesruokia. MIKSI?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Maalis 2020 17:04

HS: Perhe|Ruoka 15.3. klo 9:16 Elise Mäki HS

Huippukokki Henri Alén haukkuu lapsille myytävät ruoat:
”Miksi sen hajuista tai makuista haluaisi syöttää?”

Muun muassa Murun ja Ultiman pyörittäjänä tunnettu Henri Alén on tuonut markkinoille uudet lastenruoat, joita hän sanoo erilaiseksi kuin muut. Vauvan tutustuttaminen kiinteisiin ruokiin aloitetaan 4-6 kk iässä.

KULUNEELLA viikolla omat lastenruokansa lanseerannut kokki ja ravintoloitsija Henri Alén näkee Suomessa myytävissä lastenruoissa ongelmia. ”Ne myydään tosi pienellä katteella. Hinta on johtanut siihen, että niissä on pääraaka-ainetta aika pieniä määriä. Tämän näkee, kun katsoo tuotteiden raaka-aineiden listaa ja niiden prosenttiosuuksia. Ne tehdään halvalla, ja kalliimpia ainesosia tai proteiineja on aika vähän.”

Vaikka uusia välipaloja on ilmestynyt lastenruokahyllyille viime vuosina tasaiseen tahtiin, on varsinaisen lastenruoan saralla Alénin mielestä tapahtunut hyvin vähän. Hän kritisoi muiden muassa markkinoilla olevien lastenruokien teollista hajua. ”Miksi sen hajuista tai makuista ruokaa haluaisi syöttää lapselle? Itselleni kokkina se ei ole miellyttävää.” Samantyylinen ongelma piilee Alénin mukaan myös hedelmäsoseissa. Osa niistä koostuu muustakin kuin hedelmästä, esimerkiksi vedestä ja tärkkelyksestä.

PILTTI-BRÄNDISTÄ Suomessa vastaava Pia Sippel Nestléltä toteaa, että Piltissä on raaka-aineita suositusten mukainen määrä. ”Ruoastamme lapsi saa tasapainoisen aterian, josta löytyy kaikkia tarvittavia ravintoaineita kasvavalle lapselle oikeassa suhteessa”, Sippel vastasi sähköpostitse. Tärkkelys on Sippelin mukaan hedelmäsoseissa siksi, että se tekee tuotteeseen oikean koostumuksen ja tekee siitä helpompaa annostella.

ENTÄ proteiinin määrä esimerkiksi pastaa ja nautaa sisältävässä ruoassa? Pasta bolognese -sekä ”pastaa ja naudanlihaa” -valmisteissa raaka-aineiden määrässä on jonkin verran eroja valmistajien välillä. Piltin 1–3-vuotiaille suunnattu purkki täysjyväpastaa ja naudanlihaa sisältää 18 prosenttia pastaa ja kahdeksan prosenttia nautaa. Hipp-valmistajan pasta bolognese 1-vuotiaille sisältää 19 prosenttia pastaa ja viisi prosenttia nautaa. Alenin Muru Baby -sarjan valikoimissa ei ole bolognesea, mutta esimerkiksi kreikkalainen karitsapata sisältää 12 prosenttia karitsanlihaa.

”Lastenruoan valmistusta säätelee tiukasti lainsäädäntö. Noudatamme näitä lakeja sekä myös suomalaisia ravitsemussuosituksia. Esimerkiksi proteiinia ei voi olla tasapainoisessa ateriassa liikaa suhteessa muihin raaka-aineisiin, kuten hiilihydraatteihin tai kasviksiin”, Piltin edustaja Sippel sanoo. Hipp-lastenaterioiden Pohjoismaiden liiketoimintayksikön päällikkö Monica Wadell Arvid Nordquistilta tähdentää niin ikään sähköpostitse, että tuotteiden koostumukset ja ravintosisällöt pohjautuvat lakien vaatimuksiin ja vallitseviin ravitsemussuosituksiin.
”Kaikki Hipp-tuotteet sisältävät vain valittuja, korkealaatuisia luomuainesosia.”

MITEN suuri merkitys näillä eroilla sitten lapsen ravitsemuksen kokonaisnäkökulmasta on? Ei luultavasti kovinkaan suuri. Sen, minkä ruuan kukakin valitsee, saattaa useimmiten ratkaista maku – ja makumieltymyksiä on tietysti niin paljon kuin lapsiakin. Nestlén Sippel toteaa, ettei yhtiö ole saanut suomalaisilta kuluttajilta tai makuraatiinsa osallistuvilta lapsilta palautetta esimerkiksi Alenin parjaamasta teollisesta hajusta.

ALÉNIN mielestä kyse on isommasta asiasta. Hänen mukaansa lapsen suu on kuin ”puhdas paletti tai valkoinen paperi”. Jos lapselle syöttää geneerisen makuista, tylsää ruokaa, suu tottuu sellaiseen, hän sanoo. ”Myöhemmällä iällä uusiin makuihin tottuminen voi olla hitaampaa.” Hän on sen kannalla, että lapsi kannattaa totuttaa uusiin makuihin ja rakenteisiin jo nuoresta pitäen.

Kommentti: " Nyt auto tulee ja kaikki pöydän ympärillä avaavat suunsa"... Näinhän se menee. Jos kaikki avaavat suunsa, niin lapsi luulee saavansa syötävää ruokaa. Virallisen tahon (Turun STRIP-ryhmä) mukaan lapselle on todella vaarallista antaa rintamaitoa, jossa on kaikki vasta-aineet, mutta ei yhtään lisäaineita.
Ja valaskin lihoon vuorokaudessa jopa 70 kg. On se vaan niin vaarallista tuo rintamaito. Rypsiä se olla pitää...

Jos huippukokki sanoo lapsen ravinnon haisevan ja olevan kaukana gourmet-ruoasta, niin oikeassahan hän on. Viherideologian tavoitteena on kiusata pieniä ihmisiä ja lapsia eritoten. Mitä v...maisempaa elo on, sen uskollisemmin ihmiset luulevat, että ajat voivat vain kohentua. Niin ei muutes käy.

Nyt viimeistään tulisi jo kiiruusti tappaa kaikki lehmät. Suomen velvollisuus on pelastaa maapalllo, Kiinan tuotantomahdollisuudet ja USAn teollisuus. Kaukoidän joki- ja merisaasteet poistuvat siinä silmänräpäyksessä kunhan meidän Mansikista/Mustikista henki erkanee.
Suomen haarvaanasutusta on syytä entrata. Suomi voi kevyesti hoitaa ainakin miljoonan verran uusia "työvoimapulan" poistajia, joiden kulttuureihin on Suomen osallistuttuva voimaperäsesti. Esimerkkinä on miljoonien asukkaiden nyrkinheiluttelut ja lippujen poltot alta aikayksikön, kunhan päämies niin käskee. Työtähän ei kenenkään tarvitse tehdä, ellei ole sitten vääräuskoinen luterilainen. Jonkunhan on pidot maksettava.

Kuka uskaltaa antaa jonkun vääräoppisen huippukokin päästää elinkeinon vastaista juttua julkisuuteen? Ensin kannattaa uskoa elinkeinon puolueettomiin tutkimuksiin ja ennenkaikkea virallisiin ruokintasuosituksiin, että Turun STRIP-ryhmän lausuntoihin.
Minkähän ikäisiä ovat elinkeinon lapsiasiantuntijat- ja makunysteriköt? Ilmeisesti kuitenkin puhetaitoisia? Vai peittääkö vaipan laukeaminen elinkeinon tuotteen normaalin tuoksun?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa