Tekoäly peittoaa ihmisen älyn/kärsivällisyyden

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6081
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Tekoäly peittoaa ihmisen älyn/kärsivällisyyden

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 10 Maalis 2020 8:54

HS: Päivän lehti Tekoäly 10.3.2020 | Tiede Timo Paukku HS

Oppiva tekoäly löysi uuden tehokkaan antibiootin
Antibiootti Halisiini tukahduttaa solun proteiinien liikettä ja tehoaa tuberkuloosia aiheuttavaan bakteeriin.
Tekoäly löysi myös molekyylejä, jotka tehoavat Escheria coli -bakteeriin.

TEKOÄLY on löytänyt itseoppimalla täysin uudenlaisia ehdokkaita antibiooteiksi.
Se tutki ensiksi yli sadan miljoonan molekyylin yhdistelmiä, joita oli koottu terveydenhoidon tietokantoihin.
Monen vaiheen jälkeen teko­äly löysi yhden hyvin tehokkaan antibiootin, joka oli saanut aiemmissa kokeissa nimen nimen halicin, halisiini. Se on ensimmäinen anti­biootti, joka löytyi uudentyylisen oppivan koneälyn etsinnän avulla. Halisiinia on aiemmin kokeiltu diabeteksen hoitoon, mutta se oli lääkekokeissa jo unohdettu, kertoo sanomalehti Guardian. Nyt tekoäly löysi halisiinin uudestaan, mutta eri tarkoituksiin. Halisiini tehosi hiirikokeissa moneen vaarallisena pidettyyn bakteeriin. Yksi on Mycobacterium tuberculosis, bakteeri joka aiheuttaa tuberkuloosia.

TEKOÄLYÄ on käytetty anti­bioottien ja lääkkeiden etsintään ennenkin vaihtelevalla menestyksellä, mutta tämä tekoäly sai eri ohjeet. Tekoälyn apuna ei käytetty ihmisten ennakko-olettamuksia antibiooteista. Sen sijaan, että tekoäly olisi etsinyt dataa sokeasti isoista tietokannasta, se opetteli etsimään molekyylejä, joilla on tiettyjä vaikutuksia.

ALGORITMI opettelee ennustamaan molekyylien toimintaa ilman ennakko-oletuksia. Sille ei myöskään annettu dataa eri kemiallisista ryhmistä, joihin lääkkeitä on luokiteltu. Näin tekoäly saattoi löytää molekyyleistä yhdisteitä, joita edes asiantuntija ei välttämättä tajua etsiä, sanoo Regina Barzilay. Hän tutkii tekoälyä MIT-yli­opistossa lähellä Bostonia. Työtä johti synteettisen biologian tutkija Jim Collins MIT-yliopistossa. Hän kehitti etsintään neuroverkon, joka oppii molekyylien ominaisuuksia atomi atomilta. Tekoäly vertaili 2 335 sellaisen molekyylin kokoelmaa, joiden tiedettiin tuhoavan bakteereja. Listassa oli 300 hyväksyttyä antibioottia ja 800 luonnontuotetta kasveista, eläimistä ja eri mikrobeista.

SITTEN tekoäly vielä tutki digitaalista tietokantaa, johon oli kirjattu 1,5 miljardin eri molekyylin rakenne. Algoritmi keskittyi näistä 107 miljoonaan. Kaikkea dataa vertailemalla tekoäly löysi 23 ehdokasta antibiootiksi moniin eri taudinaiheuttajiin. Tutkijat kouluttivat oppivan tekoälyn löytämään molekyylejä, jotka esimerkiksi hidastavat bakteeri Escheria colin kasvua.

Tekoälyn löytämistä ehdokkaista tutkijat valitsivat sata ehdokasta hiiri­kokeisiin. Kokeissa yksi valituista tehosi taudinaiheuttajiin, joiden taltuttamisen maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut ratkaisevan tär­keäksi, kertoo Guar­dian. Halisiinin keino iskeä bakteeriin on uudenlainen. Halisiini hidastaa ja estää proteiinien liikehdintää solukalvolla. Yleensä antibiootin avulla estetään eri entsyymien toimintaa solussa.

BAKTEERIT vastustavat anti­biootteja yhä tehokkaammin. Ellei uusia antibiootteja löydetä rivakammin, voivat pienetkin tulehdukset tappaa miljoonia ihmisiä 20–30 vuoden kuluttua. Juuri antibiootit ovat yksi tärkeimpiä syitä siihen, että ihmisten elinikä on kohonnut erityisesti toisen maailmansodan jälkeen. Tulehdukset ovat niiden avulla kurissa. Uusia anti­biootteja on hyväksytty lääkkeiksi aiempaa vähemmän. Tutkijat löytävät samoja molekyylejä yhä uudelleen. ”Tarvitsemme siksi uusia tapoja etsiä antibiootteja”, Collins sanoo.
Uusi keino myös säästää rahaa.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Cell, kertoo Nature-tiedelehti.

Kommentti: Herätys siellä Turussa! " 800 luonnontuotetta kasveista, eläimistä ja eri mikrobeista" Eihän tuommoinen peli vetele, että luonnontuotteet ovat jossakin asemassa lääkinnässä. Kuka perhana käy sydänkohtauksen alkaessa poimimassa sormustinkukkaa talvella hangen alta? Tuskin löytää. Vaan onpa aina apteekki likellä (paitsi pohjoisessa) ja lääkäri parin kuukauden jonotuksen takana. Nitroa vaan kielen alle ja kevätkin siinä koittaa.

Naureskelen sisäisesti Matin ja Knuten taistelua luontaistuotteista. PET-kuvauskaan ei sentään kaikkia asioita ratkaise vaan vuosituhantinen viisaus tuo avaimet parempaan elämään. Pilkkuvirheet ovat merkityksellisiä esim. lauseessa " Siperiaan, ei kiitos tahi sitten Siperiaan ei, kiitos". Vangitun kauhu ilmenee selkeästi tuomion kommentista.

Tekoälyn viisaus on selkeää ja ennakkoasenteista riippumatonta. Ihminen kun tuntuu olevan ennakkoasenteidensa vanki, niin tekoäly se vaan analysoi ja testaa. Mahtaa kolesteroliteoria olla kovilla tekoälyn kanssa kunhan hautausmaidenkin tietokannat seulotaan. Suurten massiivisten datojen seulonta on ihmiselle puurtamista ja kone tekee sen luotettavammin.

Lääkkeen keksiminen vahingossa tai havainto käsien pesusta on ollut sitä vanhaa tiedettä. Nykyään on tuo tekoäly ja sähkötehtaat sekä sähköpotkulaudat. Vihreä "viisaus" rynnii mitä moninaisimmille alueille, niin että pieni ihminen joskus tuntuu unohtuvan.
Odotan jonkun foliohatun syöttävän lihavuusdatan ja terveyden sekä ruokinnan suositukset tuolle fiksulle tekoälylle ja vastauksia odotellessa jatkan vinoilun tuhertamista. Uskon tekoälyn huomaavan varsin sukkelaan sen, mitä olemme palstoillamme tienneet jo aikoja sitten.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa