Olemmeko siirtymässä likemmäksi koirien tunnistustoimia? "Puskismi" saa kannatusta.

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6085
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Olemmeko siirtymässä likemmäksi koirien tunnistustoimia? "Puskismi" saa kannatusta.

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 18 Helmi 2020 11:16

HS: Päivän lehti TIEDE 18.2.2020 klo 08:02 Tanja Vasama HS

Persoonallisuus näkyy vatsassa – Näin suoliston mikrobisto kytkeytyy ihmisen käytökseen
Seurallisilla ihmisillä on brittitutkimuksen mukaan monipuolisempi suolistomikrobisto kuin stressaantuneilla ja ahdistuneilla. Mikrobiomi on sisäinen ympäristömme.

SUOLISTOSSAMME elää arviolta sata biljoonaa mikrobia. Ne osallistuvat koko kehon säätelyyn. Mikrobit viestivät ahkerasti aivojemme kanssa ja vaikuttavat puolustusjärjestelmäämme. Viime vuosien tutkimukset ovat osoittaneet, että suolistobakteerit ovat kytköksissä moniin sairauksiin ja häiriöihin: masennukseen, ahdistuneisuuteen, skitsofreniaan, autismiin sekä Parkinsonin ja Alzheimerin tauteihin.
Paljon vähemmän tiedetään siitä, millainen vaikutus suolistomikrobiston koostumuksella on terveiden ihmisten käytökseen. Nyt uusi tutkimus kertoo, että mikrobien muodostama kokonaisuus eli mikrobiomi voi ennustaa persoonallisuuspiirteitä. Näin esittää Oxfordin yliopiston tutkijatohtori Katerina Johnson Human Microbiome -lehdessä.

PERSOONALLISUUS on osittain perittyä, osittain sitä muovaa ympäristö, jossa elämme. Johnson kutsuu mikrobistoa ”sisäiseksi ympäristöksemme”. Välittäjäaineista 90 prosenttia syntyy suolistossa. Johnson tarkasteli persoonallisuuden ja mikrobiomin yhteyttä 655 koehenkilöllä. Valtaosa oli Yhdysvalloista, mutta kaikkiaan koehenkilöitä asui 20 maassa.
Mikrobiomia selvitettiin ulostenäytteestä. Lisäksi koehenkilöt vastasivat käyttäytymispiirteitä, ruokavaliota, terveyttä, elämäntapaa ja sosioekonomista asemaa koskeviin kysymyksiin.

Persoonallisuuspiirteitä kartoittanut 50-kohtainen kysely perustui niin sanottuun viiden suuren malliin. Siinä viisi pääpiirrettä ovat tunnollisuus, neuroottisuus, ulospäinsuuntautuneisuus, sovinnollisuus ja avoimuus uusille kokemuksille. Tuloksissa Johnson on jakanut käyttäytymispiirteet kahteen pääluokkaan, seurallisuuteen ja neuroottisiin taipumuksiin. Seurallisuus pitää sisällään ulospäinsuuntautuneisuuden, sosiaaliset taidot ja kommunikoinnin. Neuroottisiin taipumuksiin luetaan neuroottisuuden lisäksi ahdistuneisuus ja stressi.

SEURALLISILLA ihmisillä oli kaikkiaan monipuolisempi suolistomikrobisto kuin stressaantuneilla ja ahdistuneilla.
Akkermansia-, Lactococcus- ja Oscillospira-sukujen bakteerit ennustivat Johnsonin mukaan seurallisuutta. Seurallisiksi luokitelluilla ihmisillä niitä oli muita runsaammin. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että autistisilla lapsilla on elimistössään vähän Lactococcus- ja Oscillospira-bakteereja. Hiirikokeissa Oscillospira on liitetty seurallisuuteen. Vähemmän seurallisilla oli runsaasti Desulfovibrio- ja Sutterella-bakteereita ja neuroottisilla vähemmän Streptococcus- ja Corynebacterium-bakteereita. Nämäkin löydökset ovat monilta osin linjassa aiempien tutkimusten kanssa.

SYY-SEURAUSSUHDE ei tällaisissa poikkileikkaustutkimuksissa selviä. ”Yksittäisten tutkimusten perusteella on vaikea sanoa mitään vahvaa esimerkiksi siitä, että mikrobisto vaikuttaisi persoonallisuuteen tai persoonallisuus vaikuttaisi mikrobistoon”, sanoo suoli-aivoakselin yhteyksiä tutkinut lääkäri ja tohtorikoulutettava Anna Aatsinki, yksi Turun yliopiston Finnbrain-tutkimuksen tekijöistä.

On myös mahdollista, että jokin muu yhteinen tekijä vaikuttaa sekä mikrobistoon että persoonallisuuteen.
”Keskushermostoon liittyvät ilmiöt ovat aina niin monitekijäisiä, että on vaikea sanoa, mikä mikrobiston osuus yksittäin on. Mikrobiston erilaisista vaikutuksista aivojen kehitykseen tiedetään jonkin verran, mutta ei vielä riittävästi.”Suoliston mikrobisto osallistuu hermoston välittäjäaineiden eli mielialoihinkin vaikuttavien kemiallisten molekyylien valmistamiseen. Välittäjäaineista 90 prosenttia syntyy suolistossa.

Viestit kulkevat aivoista suolistoon ja toisin päin esimerkiksi kiertäjähermoa pitkin.
Kiertäjä- eli vagushermo kuljettaa suoliston ja aivojen välisiä viestejä. Aatsinki toivoo, että biologian osuutta persoonallisuuteen aletaan ymmärtää tulevina vuosina paremmin. Hänen oma tutkimusryhmänsä on havainnut, että pari–kolmekuisen vauvan kakan bakteerikoostumus on yhteydessä puolivuotiaana ilmeneviin temperamenttipiirteisiin.

KORVIKKEELLA lapsena ruokituilla aikuisilla oli Johnsonin tutkimuksessa yksipuolisempi mikrobisto kuin äidinmaitoa saaneilla. Aatsinki suhtautuu tähän löydökseen varovaisesti. ”Se, saako äidinmaitoa vai ei ja se, että siirtyy äidinmaidosta kiinteisiin ruokiin, vaikuttaa varhaisessa vaiheessa mikrobiston koostumukseen todella paljon. Mutta odottaisin lisää tutkimusta siitä, vaikuttaako se aikuisiällä noin vahvasti”, hän sanoo.

Myös synnytystapa vaikuttaa varhaislapsuuden mikrobistoon. Isoissa aineistoissa on kuitenkin todettu, että aikuisiässä se ei enää vaikuta mikrobiston koostumukseen merkittävästi. Matkustelu ulkomailla monipuolisti tutkimuksessa mikrobistoa.

Kommentti: Hurraa! Nyt vihdoin painiskelu CV:n kanssa on mennyttä aikaa. Ei muuta kuin purkkiin tulostusnäyte ja työnantaja pelkällä nuuhkaisulla selvittää haastatteluihin kutsuttavat henkilöt. Haastattelutilanteessa sitten koulutettu nuuskija esim. EK:n kouluttama "Moppe" antaa haukkumalla lausunnon ensin tutkittuaan samalla tavoin hakijan kuin menetellessään lajitovereittensa kanssa.

Nyt sitten kuuluisaakin tunnetumpi Pekka Puska saa kunniaa elämänsä aika korostetun KUIDUN merkityksestä. Ja ruisleipähän on tässä avaintekijä. Kuitupanos ehkäisee lirularun ja antaa työnantajalle kuvan toimivasta ihmisestä.
Parinhakutilanteessa on syytä pitää pieni purkki mukana. Vastapuoli heti oivaltaa pyrkijän todellisuuden ja psykopaatit karsiutuvat oitis.

Arvoisat paria ja työtä hakevat: Älkää vielä liiaksi innostuko tästä uudesta havainnosta. Asiallinen suihku ennen työnantajan tapaamista ja seuran hakua auttaa monasti asiaa eteenpäin. Toisen nuuskiminen saattaa aiheuttaa kiusallisia tilanteita, varsinkin jos ne kohdistuvat intiimialueille ilman asiallista näytepurkkia.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa