Sivu 1/1

Maailman diabetespäivä 14.11. torstaina

Lähetetty: 09 Marras 2019 16:57
Kirjoittaja Kalakukko
Kotkassa asia ennakoitiin lukijakirjoituksella Kymen Sanomissa tänään: Julkaistu 9.11.2019 14:40

Lukijalta: Diabeteksen hyvä hoito estää vakavampia sairauksia—Lisäsairaudet jopa kaksinkertaistavat diabeteksen kustannukset

Diabetes on yksi kansantaloudellisesti kalleimpia sairausryhmiä. Etenkin, jos sen hoito on riittämätöntä. Diabeteksen hoidon vuosikustannukset ovat noin 1,5 miljardia euroa. Tutkimusten mukaan lisäsairaudet kaksinkertaistavat diabeteksen kustannukset. On järkevää taloudenpitoa turvata diabetesta sairastaville pääsy osaavaan diabeteksen hoitoon.

Hoidon tueksi tarvitaan lisää diabeteshoitajia ja Kotkan seudulla erityisesti lääkäreitä. Vastaanottoaikoja on huonosti saatavilla, edes yksityinen sektori ei pysty tarjoamaan diabeteksen hoitoon erikoistuneiden lääkäreiden palveluita. Lisäksi diabetes on niin haastava sairaus, että tyypin 1 diabeteksen ja vaativahoitoisen tyypin 2 hoito on syytä keskittää omiin yksiköihinsä. Kun tämän ohella myös hoitotarvikejakelua ymmärretään sujuvoittaa ja diabeetikon tarvitsemat hoitotarvikkeet turvata, terveydenhuollossa on otettu iso askel ennakoivaan ja kestävään terveystalouteen. Diabetesta sairastaville on turvattava sujuva hoitoon pääsy sekä tasalaatuinen hoito, niin terveyskeskuksissa kuin erikoissairaanhoidossakin.

Kelan tilaston mukaan vuosina 2010–2018 Kotka-Pyhtää-seudulla oli diabeteslääkekorvausta saaneiden määrä kasvanut noin 18 00 henkilöllä. Vuonna 2018 Kotka-Pyhtää-seudulla oli noin 10 500 lääkekorvauksen saajaa, joka on noin 18 prosenttia koko alueen väestöstä. Kun vielä huomioidaan tietämättään diabetesta sairastavat, voitaneen todeta, että noin joka viides asukas tällä seudulla kärsii diabeteksesta.

Kotkan Seudun Diabetes ry. järjestää 14.11., maailman diabetespäivänä, tilaisuuden Kotkan Seurahuoneella, jossa Kymsoten diabeteshoitajat kertovat erikoissairaanhoidon ja terveyskeskuksen diabeteshoitomalleista ja apteekin edustaja puhuu diabeteksen omahoidosta. Tämä avoimena kutsuna kaikille, joiden arkeen diabetes vaikuttaa.

Eija Grönholm, puheenjohtaja, Kotkan Seudun Diabetes ry

Kommentti: Satavarmaa on, että tervehdyttävästä ruokavaliosta ei inahdeta sanaakaan. Korkeintaan voidaan puhua tappavuudesta.
Oletan paikkakunnalla sijaitsevan ruisleipätehtaan tulevan kehumaan ilmastoystävällistä leipäänsä ja ehkäpä Raisiosta saapuu rypsiöljyedustaja samalle asialle. Kotkassa urheiluhulluna paikkakuntana ei tarvitse sekopäistä juoksentelua korostavaa selittelyä. Riittää, kun kurkistaa paikalliseen Sportti-pubin ovesta sisälle, jonne kovimmat urheilijat päivittäin kokoontuvat. Maailman sekopäisimmästä urheilijasta käydään kovaa arvauskisaa ja mölytään päälle.

Kaikille lukijoille toivotan hyvää diabetespäivää ja sanomaan sille hyvästit lukemalla vaikkapa tri Timo Kuuselan palstaa. Tri Timo on Suomen Bernstein ja oiva esimerkki omahoidosta , johon viralliset suosittelijat eivät kykene neuvojansa tuhlaamaan.
Englantilainen RR-merkki ei tarkoita Suomessa Rolls-Roycea , vaan ruista ja rypsiä, ylivoimaista ylevyyttä ainakin diabeteksen ensihoidossa.

Kelpaa siinä amputoidun diabeetikon, sokeana, dialyysilaitteissa, kuunnella kuljettajan kertomaa matkaesitelmää nahkaisilla takapenkeillä ja mutustella hoitoon suositeltua ruisleipää... Onneksi janojuomana on sokeroitua mehua, sillä "ainahan sitä joskus", sillä maitohan tappaa liki välittömästi ja erityisesti, jos evääntekijä on valinnut rasvaisen juuston tai punaisen lihasiivun. Matkavarmistus on hoidettu suklaapatukoin ja runsain insuliinipuikoin.
Meno on mukavaa, jos vain vaivoiltaan ehtisi nauttia.