NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2016

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2016

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 19 Touko 2016 18:24

USA:ssa seuraillaan uutta diabeteslääkettä (Invokana), joka perustuu verensokerin alentamiseen virtsan mukana. Listoilla on muitakin "biolääkkeitä", jotka perustuvat monoklonaalisten vasta-aineiden lääkinnälliseen käyttöön (mm sepelvaltimotaudin hoidon uudet suuntaukset):

FDA: Canagliflozin Linked to Amputations in Post-Marketing Trial

...The diabetes drug canagliflozin (Invoking) was linked to an increase in leg and foot amputations in an ongoing post-marketing trial, the FDA said Wednesday... (lääkeellä yhteys lisääntyneisiin jalkaterä- ja sääriamputaatioihin).

http://www.medpagetoday.com/Endocrinolo ... g436405d0r

Amputations occurred about twice as often on canagliflozin-treated patients compared with the control group.

Linkin takana on aika hyvä selvitys asiasta.
MITÄ MUUTA TAPHTUU?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2016

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 18 Elo 2016 16:21

Edesmenneen prof. Kari Salmisen julkinen muistaminen jatkuu...

Alkukesästä vapaa-ajan asunnolla tapaturmaisesti menehtynyt työelämässä mm Valion tutkimusjohtajana toiminut Kari Salminen sai ansaitsemansa nekrologi-huomion HS:ssa (09.08.), kun eläkeläiset professorit Jussi Huttunen (KTL:n nyk. THL) pääjohtaja sekä Hgin Yliopiston johtoviroissa palvellut Risto Ihamuotila juuri unohtamisen kynnyksellä tulivat esille muistokirjoittajina.
Kohteliaiden ilmaisujen lomasta paljastui iäkkäämmillä hyvin muistissa säilynyt HS:ssa kesällä -88 Valion koko sivun ilmoitus-jippona kerrottu Salmisen "totuus", että maitorasvoja pelättiin turhaa. "Totuus" loukkasi raskaasti Ancel Keys´iin ja Pohjois-Karjala Projektiin lujasti luottavia rasvatutkijoitamme ja lääketieteen edustajia. Yksipuolinen Ancel Keysin yhdessä Pohjois-Karjala projektin aikaansaama "kovan" eläinrasvan pelko läheni tuolloin jo hysteriaa. Asiaan kuului, että silloin runsaasti ns trans-rasvoja sisältänyt margariini oli juoksevien siemenöljyjen ohella tie "ikuiseen terveyteen" ja varsinkin, kun niitä täydennettiin ihmisen energiantarpeen kattamiseksi ylisuurilla hiilihydraattimäärillä (toimivat elimistössä sokereina).
Uuden virallisen totuuden arvostelu on vieläkin virhe. Tilastoja ei passaa arvostella siitä huolimatta, että kansantautiemme (ylipaino, sv-taudit, tyypin 2 diabetes ym) ovat räjähtäneen käsiin.

Todettakoon, että Kari Salminen hyvänä ammattimiehenä tunnisti varhain kasviöljyjen margariineiksi kovettamisessa muodostuvien trans-rasvojen vaarallisuuden. Sen lisäksi hän ensimmäisten joukossa maailmanlaajuisesti nosti keskusteluun nykyisten margariinien valmistuksen potentiaaliset vaarat ymmärrettyään prosessissa syntyvän rasvahappoja, joihin ihmisen elimistö ole törmännyt koko kehityshistoriansa aikana.

Samasta aiheesta kirjoitti tänään (18.08.) HS:n mielipide-osiossa vielä Valion pääjohtajana 1985 - 1992 toiminut Iikka Haka ("Mainosoperaatio" tasapainotti keskustelua).
Suorat tekstilainaukset aikaisemmasta nekrologista ja niiden "tasoittelu" vihjaavat kesän -88 olleen pääjohtajalle "haasteellista aikaa".
Monet tulkitsivat aikanaan Valion esilletulon sille itselleen rökäletappioksi.

Mutta mitä sitten tapahtuikaan?
Rankka päähän potkiminen herätti konservatiivisen maidonjalostajan pohtimaan tuotteittensa menekkiä, kilpailukykyä, terveellisyyttäkin. Alkoi sinänsä terveellisen luonnontuotteen alasajo. Maitorasvat poistettiin prosentti kerrallaan ja päädyttiin rasvattomaan sinertävään "terveystuotteeseen". Kaikenkarvaisessa julkisessa ravitsemuksessa onnettomien ravitsemusohjeiden säätelemä pakko estää rasvaisempien maitotuotteiden käytön.

Mahtaako mennä pääjohtaja Hakan kontolle se Valion toistaiseksi raskain erhe, kun rasvan puutteen vuoksi mauttomiksi muuttuneet tuotteet saatiin taas kelvollisiksi lisäämällä niihin sellaisia sokerin määriä, joita kukaan täysjärkinen ei milloinkaan käyttäisi kahviinsa / teehensä.
Kansakunta on koukutettu pahimmalla mahdollisella "sokeri-tauti-peikolla". Varsinkin lasten kohtalo hirvittää.
Millainen mahtaa olla se separaattori, jolla Valio (ja muut) erottavat puhtaasta luonnon tuotteesta pois heitettäväksi MORAALIN ahneuden ja kilpailukyvyn tunkiolle?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2016

ViestiKirjoittaja San Martino » 20 Syys 2016 21:05

Lasten lihavuus huolestuttaa nuorta lääkäriä, mutta miten hän aikoo toimia siitä ei allaoleva YLE-haastattelu kerro?


YLE kirjoitti:Palkittu erikoislääkäri: Yleistynyt lasten ylipaino on aikapommi

Lisääntynyt lasten lihavuus tuo terveysongelmia. Asiantuntija kaipaa asiassa yhteiskunnallista reagointia.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskentelevä erikoislääkäri Antti Saari on huolissaan lasten ylipainon yleistymisestä. Saaren mukaan lasten ylipaino on Suomessa jopa kolminkertaistunut viimeisen 30 vuoden aikana.

– Lihavuuteen liittyvät sairaudet kuten aikuistyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit sekä erilaiset metaboliset oireyhtymät lisääntyvät varmasti tulevaisuudessa. Meillä kytee aikapommi lapsiväestössä ja se varmasti realisoituu, jos asialle ei pystytä tekemään mitään, toteaa Saari.

Lasten kasvua pitkään tutkinut Saari pitää huolestuttavana, että käytännössä kaikilla lihavilla lapsilla on jonkinlainen metabolinen löydös lihavuuden lisäksi.

http://yle.fi/uutiset/palkittu_erikoisl ... mi/9179302

Ehkä tri Timo voisi antaa hyviä neuvoja nuoremmalle kollegalleen....

Tohtori Saari voisi myös katsoa vanhemman amerikkalaisen kollegan videon noin alkuun...


San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2016

ViestiKirjoittaja San Martino » 12 Loka 2016 9:49

Fogelholmin salainen sokeripaperi Eduskunnalle
Fogelholm twiittasi ja kirjoitti:Lausuntoni sokerista ,terveydestä ja makeisverosta lähti tänään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Huomenna kuultavaksi.Fogelholm twiittasi ja kirjoitti:Sosiaali- ja terveysvaliokunta vaikutti myönteiseltä terveysperusteista makeisveroa kohtaan, mutta tuskin menee läpi eduskunnassa

https://twitter.com/MikaelFogelholm

Mitäköhän mahtaa sisältää tuo "salaperäinen" lausunto...enintään 10% lisättyä sokeria?


Kalakukko on lukenut päivän lehteä...

HS kirjoitti:Suomessa nykymuotoinen makeisvero, eli makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmistevero, on ollut käytössä vuodesta 2011. Siitä aiotaan kuitenkin luopua vuoden 2017 alusta. Vero on ollut 95 senttiä kilolta. Suomi perustelee veron poistoa sillä, että se on EU:n sääntöjen vastainen.

viewtopic.php?f=36&p=45429#p45429

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2016

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 12 Loka 2016 12:33

Mielestäni tämän tekstin alkuun kuuluisi Edvard Munch:n maalaus HUUTO, kun

- on kulunut tasan kuukausi siitä (12.09.), kun "Amerikan Lääkäriseuran" pääjulkaisussa (JAMA) paljastettiin arkistotietoihin pohjautuva perustavanlaatuinen lääke-/ravitsemustieteen tutkimushuijaus. Suomeen tieto levisi heti. Naapurufoorumin Hikikomori jakeli artikkelia niin, että itselleni se oli saapunut 13.09. noin klo 0.30. Luin sen heti aamutuimaan jääden odottamaan mahdollisia reaktiota. Taloussanomat reagoi nopeasti asiallisen artikkelin muodossa. Suurin ja kaunein (Helsingin Sanomat) julkaisi uutisen ip, jolloin jo valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) pääsihteeri tiesi kertoa, että Suomessa ollaan tiedollisesti ajan tasalla.

Mitä paljastui? Sen kertoo JAMA:

Special Communication | September 12, 2016
Sugar Industry and Coronary Heart Disease Research
A Historical Analysis of Internal Industry Documents FREE ONLINE FIRST
Cristin E. Kearns, DDS, MBA1,2; Laura A. Schmidt, PhD, MSW, MPH1,3,4; Stanton A. Glantz, PhD1,5,6,7,8
[+] Author Affiliations
JAMA Intern Med. Published online September 12, 2016. dos:10.1001/jamainternmed.2016.5394


Ydinkohta prosessissa on, että kaksi sinänsä arvostettua tutkijaa Harvard University School of Public Health Nutrition Department sai rahallisesti korvatun julkaisun ajankohdan arvostetuimpaan julkaisuun NEW ENGLAD JOURNAL OF MEDICINE (NEJM). Kokooma-artikkelissa käsiteltiin A. Keys-hengen mukaisesti VAIN rasvojen sydäntauti-vaarallisuutta. Kokonaan oli unohdettu 1960-luvun alkupuolen hiilihydraatien (sokereiden) sydäntauti-vaarat, joista tiedettiin (ja hyväksyttiin) jo laajasti mm J. Judkinin tutkimusten vuoksi
SOKERI-MAFIA voitti järkevästi alkaneen tieteellisen debatin bulvaaniavusteisesti 6 - 0.

- Peli näyttikin sitten ratkenneen ensimmäisissä amerikkalaisissa maallikkojen (pääasiassa juristeja) laatimissa ravitsemussuosituksissa vuodelta 1972. Näitä suosituksia on peesailtu maailmanlaajuisesti ja siis myös meillä runsaan puolen vuosisadan verran.
Omakehuiset terveysauktoriteetit (viralliset asiantuntijat) ovat kehuneet saavutuksiaan satojen tuhansien ihmishenkien pelastumisella. Elinikä onkin pidentynyt (tilastollisesti). Elämän laatu sitävastoin on laskenut jyrkästi runsastuneiden aineenvaihduntasairauksien vuoksi (T2D, ylipaino, sv-taudit Dementiat, erik. Alzheimer jne). Kymmenen - kaksi vuosikymmentä kestävän "loppusuoran" hoidolliset kustannukset ovat jo aikaa sitten karanneet käsistä. Aika lohduton oli pitkän tutkija- ja lääkäriuran tehneen prof. Per-Henrik Groopin purkautuminen (herääminen vihdoinkin) tautisuuden runsautta päivitellessään. P-H onkin tehnyt kiitettävää tutkimusta mm sokeritautisten munuaisvaurioiden hoidosta. Tuntuu kuitenkin, ettei metsän näkeminen puilta ole onnistunut.
Olisiko sitten "asiantuntija"-laitosten saavutusten kriittinen tarkastelu kohdallaan? Varmaan olisi, mutta kuka uskaltaisi arvioida THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) tai Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) pätevyyttä? Varsinkin näille asiantuntijoille on vuoron perään toisensa korvannut johtotroikka (ml Sydänliitto ry ja Diabetesliitto ry) betonoinut horjumattoman aseman. Omia mielipiteitä ei esitetä - tai sentään; Matti Jauhiainen (THL) tietää jo sokerin vaaroista ja melkein riitautui sanasotaan vahvasti sokeriin (hh) sitoutuneen prof. Mikael Fogelholmin kanssa eräässä videoidussa kokouksessa.

- Ja voisiko Tsekin tasavallasta tulla jotakin järjellistä? Ainakin sikäläiset urheilulääkärit onnituivat kääntämään erittäin tunnetun prof A. Keysin rasvan syöntiin ja sydäntauteihin liityvät korrelaatiokäyrät juuri päinvastaiseen suuntaan kulkeviksi, kun verrattiin euroopan maiden kuolleisuuskäyriä rasvan versus hiilihydraattien (sokerit) kulutukseen "kolesterolit" kyllä kohosivat. Tutkijat näyttivät kyllä tietävän "kolesterolien" todellisen merkityksen kuolemissa. Jakeleekohan tähtiautomaatti Tsekissä merkkejään yhtä anteliaasti kuin Suomessa?

ORIGINAL ARTICLE

FOOD CONSUMPTION AND THE ACTUAL STATISTICS OF CARDIOVASCULAR DISEASES: AN EPIDEMIOLOGICAL COMPARISON OF 42 EUROPEAN COUNTRIES

Pavel Grasgruber*, Martin Sebera, Eduard Hrazdira, Sylva Hrebickova and Jan Cacek

Faculty of Sports Studies, Masaryk University, Brno, Czech Republic


- Totuuden keksiminen vääristyneessä käsiteviidakossa on myös vaikeata. Erityisen vaikeata se on sokerista puhuttaessa. Asia samennetaan mm "lisätty sokeri"-käsitteellä. Kun WHO sanoo (mahtavasta sokerilobbauksesta huolimatta), että päivittäisestä energian määrästä katetaan max. 5E% sokerilla, meillä (muuallakin) sanasotkuilla asia tulkitaan toisin. Tämän seurauksena kansalaiset ja varsinkin lapset suurin joukoin saavat päivittäisestä energiastaan 10 - 40 E% sokerista. Sitten ihmetellään lihomista ja varhaista sairastumista!

- Tähän liittyen mm tänään Espanjan TV-kanavat raportoivat laajasti WHO:n vaatimuksesta 20% sokeriverosta. Suomen julkisuudesta en vielä tiedä. Siitä tietenkään ei kerrota, että sokereista vaarallisimman, hedelmäsokerin (fruktoosi) käyttöä suorastaan suositaan rajoittamattomalla hedelmäsuosituksella.
Voihan asian mitätöidä mm EU:n vaatimuksilla.

- Ken elää se näkee tulevan kehityksen. Varma asia on se, että poliitikot ovat juuri nyt sarana-asemassa. Näkyy sekin, ovat itsenäisiä ajattelussaan vai "asiantuntijoiden" riepottelemia

-
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2016

ViestiKirjoittaja San Martino » 25 Marras 2016 13:41

Onko käänne tulossa?


Lääkärilehti kirjoitti:
Kun hoidet­tavaa löy­tyy, no­jataan satun­nais­tet­tujen tutki­musten tu­loksiin ja meta-ana­lyy­seihin. Mut­ta ne pä­tevät tutki­mus­joukkoon ja tilas­toihin, jois­sa poti­laamme ei ole mu­kana.

viewtopic.php?f=34&p=45746#p45746

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2016

ViestiKirjoittaja San Martino » 25 Marras 2016 20:36

Lääkärilehti kirjoitti:
On kerrot­tava, et­tä lääke­tiede on par­haista yri­tyk­sis­tämme huoli­matta epä­täy­del­listä.

viewtopic.php?f=34&p=45746#p45746

...............................................................................................................................................
YLE-uutinen vaihtoehtohoidoista!

YLE kirjoitti:Lääketieteen ja täydentävien hoitojen vastakkainasettelu ei auta potilasta

Raskaat syöpähoidot olivat vasta syövästä selviämisen alkuaskel. Sanna Palviainen päätti, että hän ei ala taistella kuolemaa ja sairautta vastaan, vaan elämän puolesta. Hän tahtoi elää, ja alkoi etsiä tietoa, mitä itse voisi tehdä paranemisensa eteen.

Palviaisen ruokavalio muuttui totaalisesti. Hän jätti pois sokerit, karkit, pullat, transrasvat ja alkoi syödä luomukasviksia, erityisesti kaaleja, valkosipulia, inkivääriä ja yrttejä.

– Etsin tietoa kirjallisuudesta ja keskustelin muiden syöpään sairastuneiden kanssa, mutta toimin myös intuition kautta. Kun syö mahdollisimman puhdasta ruokaa, keho paranee rankoista hoidoista paremmin.
Palviainen alkoi hoitaa sytostaattien ja sädetyksen uuvuttamaa elimistöään ulkoilulla. Ensin pieniä kävelylenkkejä, sitten yhä pidempiä.

– Kuulin, että happi tehostaa syöpähoitoja.

Hektinen työelämä keskeytyi pitkään sairaslomaan. Samalla työmatkoista ja oravanpyörämäisestä arjesta aiheutuva kova stressi helpotti.

– Entisessä ja nykyisessä elämässäni on valtava ero. Varmasti se on vaikuttanut siihen, että selvisin.

http://yle.fi/uutiset/3-9308059

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2016

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 17 Joulu 2016 16:24

Suomen Lääkärilehti ( 50-52/2016 ) kirjoittaa tärkeästä ja osin selvittämättömästä terveysongelmasta, metabolisesta oireyhtymästä (MBO / MetS):

Metabolinen oireyhtymä yleistyy lapsilla ja nuorilla

*Ylipainon yleistyessä myös metabolinen oireyhtymä (MBO) yleistyy jo lapsilla.
*Liiallisen energiansaannin lisäksi muun muassa geneettinen alttius ja suoliston mikrobisto vaikuttavat ylipainon kehittymiseen.
*Lasten ja nuorten MBO:n eri määritelmien yhteisiä tekijöitä ovat ylipaino sekä koholla oleva verenpaine ja poikkeavat rasva- ja glukoosiarvot.
*Liiallinen sokerin saanti altistaa ei-alkoholiperäisen rasvamaksan synnylle jo lapsuudessa ja fruktoosia
*pidetään yhtenä MBO:n riskitekijänä.
*Suurentuneella veren uraattipitoisuudella on merkitystä MBO:n kehittymisessä.
*MBO:n hoidossa keskeistä on terveellisten elämäntapojen tukeminen.


"Metaboliseen oireyhtymään liittyvä sydämen ja verenkiertoelimistön kuormittuminen alkaa jo lapsuudessa".

Kirjoittelin vuosia sitten tähän blogiin nuoren turkulaislääkärin väitöskirjasta. Kollega oli päässyt modernin (1H NMR) tutkimusmenetelmän tuloksia tulkitsemaan ja oli havainnut turkulaisessa tutkimusaineistossa n. 50% osallistujalla (mediaani) metabolisen oireyhtymän piirteitä (kasvava vatsanympärys, lisääntyvä paastosokeri- ja verenpainearvo). Aineiston henkilöitä oli seurailtu jo kolmatta vuosikymmentä ja runsaasti terveys-dataa oli käytettävissä. Iälläkään aineiston henkilöt aivät olleet pilattuja (keski-iän molemmin puolin).

Suurista kansansairauksista on siis olemassa jo tavaton määrä tietoa. Elämäntapariippuvaisia tauteja hoidetaan voimakkaan lääkepainotteisesti. Suomessa viralliset auktoriteetit maineensakin altistaen kieltävät tehokkaimmat elämäntapaohjeet eli sokereina imeytyvien hiilihydraattien rajoittamisen. Tässä artikkelissa mainitaan hedelmäsokerin (fruktoosi) maksaa rasvoittavan vaikutuksen. Ravitsemusneuvonnassa hedelmät mielletään kaikkein terveellisimmiksi, joiden käyttöä ei rajoiteta yhtään, päinvastoin suositetaan rajoituksitta (sama makeat hedelmämehut, joita pidetään lähes terveystuotteina). "esimerkik­si fruktoosin liiallinen saanti sokeroiduista juo­mista, makeisista ja pitkälle prosessoiduista ruoista lisää MBO:n riskiä (4)).


Koko artikkeli: http://www.fimnet.fi/cl/laakarilehti/pd ... 6-3241.pdf
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa