Olemmeko umpikujassa? Kirjoituksia vuodelta 2008

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Olemmeko umpikujassa? Kirjoituksia vuodelta 2008

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 12 Touko 2014 19:51

Kiitos Saaristolainen mittavasta aikaansaanoksesta.
Toivottavasti koottu tekstitys herättää lukuhaluja.
Näin jälkikäteen tekstin luettuani en välttynyt huijatuksi tulemisen tunteelta. Pitihän minunkin asiat tietää ja vielä erinomaisesta opinahjosta opittuina ja joidenkin mielestä erittäin vaativasti tentittyinä. Monilta voimatkin lopahtivat. Omasta varsin pienestä loppuun saakka selvinneestä joukosta lopullisen ratkaisun teki kolme opiskelijaa. Se oli liian kallis hinta maksettavaksi mutta kuvaa vaatimusten kovuutta.
Tästä on hyvä jatkaa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Olemmeko umpikujassa? Kirjoituksia vuodelta 2008

ViestiKirjoittaja San Martino » 01 Marras 2015 10:03

Timo Kuusela kirjoitti:Viralliset tietolähteet kertovat:
-Meillä on paheneva lihavuusepidemia.
-Tyypin 2 sokeritautia sairastaa puoli miljoonaa henkilöä, puolet tietämättään. Hyvä hoitotasapaino ei ole sääntö. Vuotuinen lisääntymisprosentti on 5-7%. Perimän puolesta ainakin 1,5 miljoonaa kansalaista on vaaravyöhykkeessä.


Laitanpa tänne potilaskertomuksen,jonka huomasin BMJ-tiedelehdessä. "Yksittäistapaus" kuten on tapana sanoa Suomessa...
BMJ kirjoitti:
A patient request for some “deprescribing”
David Unwin, general practitioner
Simon Tobin, general practitioner

The patient steadily lost a total of 16 kg over seven months and successfully stopped all four prescribed drugs, thereby achieving his goal of being medication-free. This was accomplished using a low carbohydrate diet—in his words: “more a lifestyle than a diet.” The weight loss enabled him to take more exercise, join a gym, and take up yoga. He has come off sugar altogether and cut out bread (he previously consumed a lot of this), potatoes, pasta, cereals, and rice. This has led to greater consumption of green vegetables, but also eggs, full fat Greek yoghurt, and cheese.

The weight loss has been maintained for a year, so he weighs less now than at any time in his adult life. The goal of coming off all drugs was achieved in a stepwise manner as he lost weight—first metformin, then perindopril, followed by simvastatin and aspirin.

http://www.bmj.com/content/351/bmj.h402 ... eytype=ref

Potilas on näköjään ottanut terveytensä omiin käsiinsä....kuten moni muukin tällä foorumilla..
Toimitusjohtaja Lasse Nybergh kertoo lähes saman tarinan ensi lauantaina Hanasaaressa


Hanasaari 7.11 2015

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Olemmeko umpikujassa? Kirjoituksia vuodelta 2008

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 01 Marras 2015 12:34

Joskus on hyödyllistä katsoa myös taaksepäin ja mitä tulikaan tuolloin sanotuksi tai kirjoitetuksi.

Kuluneet vuodet ovat osoittaneet, että arvio Suomen diabetes-epidemian (T2D) laajuudesta oli oikeaan osunut. Mikä nyt tuntuu vähättelyltä, oli arvio suomalaisten taipumuksesta sairastua diabetekseen (1.500.000 kansalaista). Olen muuttanut arvion "puolet kansasta". Tämän arvion on myös jälkikäteen esitetty raskauttavan USA:n väestöä. Meillä diabetekseen (T2D) johtava kehitys on myös siirtynyt aina nuorempiin ikäkausiin, ja siis kliinisen taudin hoito tulee yksilön tasolla kestämään pidempiä elämänjaksoja. Hoitoa vaativat komplikaatiot lisääntyvät vastaavasti ja tulevat aina vain kalliimmiksi (vaikka sairas elämä pitenisikin - tilastollisesti).

Meillä puolletaan edelleen virallisesti (hampaat irvessä ja autoritaarisesti) yli puolen vuosisadan takaisia terveellisen ravitsemuksen oppeja; rasvakammo (erityisesti "kova" eläinrasva), ylirunsas hiilihydraatti (= sokerit) ja terveenä voi säilyä vain runsaasti liikkumalla. Väestölle pakotettuja harhaoppeja ei enää voi puolustella terveysnäkökohdilla, syyt ovat paljon enemmän hallinnollis-kaupalliset.

Kuuntelin kuluneella viikolla kokeneen diabeteshoitajan hyvää tarkoittavan äidillisholhoavan luennon. Esitetyn luentomateriaalin alkuperä ei selvinnyt dioista. Ainakin se tuli itselleni varmaksi, että minkäänlainen T2D:n remissio ei esitetyillä opeilla ole mahdollinen. Veren sokeritasapaino voidaan jotenkin hallita lääkityksellä (jos taito riittää, - yleensä ei riitä). Ylivoimaiselta sitävastoin tuntui sovittaa yhteen ravitsemus, lääkitys (suora riippuvuus ravitsemuksesta) ja liikunta. Näissä ei olla edetty yhtään. Taustalle työnnetään myös se, mitä tapahtuu sille lääkkein hallitulle verensokerille. Sokeri tietenkin muuttu rasvaksi (muu ei ole mahdollista. Se muuttuu vaarallisiksi rasvoiksi, dyslipidemiaksi "korkeat kolesterolit"). Tästä aineenvaihdunnan "kummajaisesta ei tietenkään mainittu. Vain rasva lihotti! Sama julistus tietenkin toimii kokoaikaisessa massamediassa.

Myös historiaan alkaa kuulumaan se lehtitieto (Savon Sanomat) viime vuosikymmeneltä, jossa kerrottiin Pohjois-Karjala hankkeen ydinalueiden voimakkaasti yliedustetusta diabetesepidemiasta (T2D) vertailualueisiin nähden (30%). Silloin terveydenhuollon kahvoista suvereenisti vedellyt prof. Pekka Puska (KTL/THL) dementoi tiedon niin kuin itsevaltias vain voi tehdä (samanmielisten avulla mm Lääkärilehti). Oli silloinkin toimituksessa arvostelukykyisiä toimittajia. Oli vain parempi olla hiljakseen. Lehden juridis-vastuulliset tahot olivat kuitenkin hiiren hiljaa ja KTL / THL:n pääjohtajan valhe jäi elämään - ja elää edelleen. Siksi onkin ilahduttavaa lukea muualta, että SS:n toimituspolitiikassa olisi havaittavissa muutosta. Rautaisen lujan ja mitään myöntämättömän Kuopion sisäpiirin ote SS:n saisi viimeinkin kirvota.

Metaboliasairauksien historia on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia, onnistumisia ja erehdyksiä. Ajattelu näyttää siirtyneen toissijaiseksi pyrkyryyden ja bisneksen syrjäyttämänä. Suomi on lisäksi kansakuntana erikoinen. Meillä virheet myönnetään viimeisinä.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Leino Utriainen
Viestit: 608
Liittynyt: 21 Touko 2011 8:35
Paikkakunta: Jyväskylä
Viesti:

Re: Olemmeko umpikujassa? Kirjoituksia vuodelta 2008

ViestiKirjoittaja Leino Utriainen » 01 Marras 2015 23:40

KATSE VUOTEEN 2008 IHMELÄÄKE STATIININ MARKKINOINNIN PÄIVÄUNISSA

Lääkärilehti 12 - 13/2008 vsk 63 s. 1156 - 1157

Olisiko jo aika vapauttaa simvastatiini reseptittömäksi ?

......Nyt olisikin aika vapauttaa 10 mg:n simvastatiinitabletit itsehoitovalmisteiksi. Lääkityksen hinta ei ole tälle enää esteenä, sillä 10 mg simvastatiinia (isossa pakkauksessa) maksaa tällä hetkellä noin 6 senttiä/vrk, eli vuoden hoito maksaisi noin 23 euroa. Pakkaukseen olisi painettava selkeästi, tupakka-askin tapaan, näkyviin tärkeimmät kontraindikaatiot: raskaus tai sen suunnitteleminen, naisilla alle 40 vuoden ikä, ja interaktioiden kannalta tärkeimmät lääkkeet (makrolidiantibiootit ja atsoliryhmän sienilääkkeet sekä verapamiili). Apteekeilla tulisi olla velvollisuus opastaa ostajia simvastatiinin käytössä.

Britanniassa simvastatiini vapautettiin itsehoitovalmisteeksi harkinnan jälkeen vuonna 2004. Tällöin pelkona oli, että lääkityksestä aiheutuvat haitat voisivat hävittää saatavan hyödyn. Haittoja voisivat olla mm. interaktioista johtuvat suuret lääkepitoisuudet ja sitä kautta lihasvauriot. Pelättiin myös sikiövaurioita, jos fertiili-ikäiset naiset käyttäisivät statiinilääkitystä. Näiltä osin käsitykset ovat kuitenkin muuttuneet, ja vaikuttaa myös siltä, ettei lääkitykseen ole Britanniassa liittynyt erityisiä haittoja. Myöskään väestön into käyttää simvastatiinia ilman reseptiä ei ole ollut niin suurta kuin aluksi uskottiin.

Kun hintalautakunta rajoitti kalliimpien statiinien määräämistä Suomessa, syntyi sekä Kelalle että väestölle yli 20 miljoonan euron vuotuinen säästö. Tällä summalla suomalaiset voisivat nyt rahoittaa simvastatiinihoidon noin miljoonalle henkilölle.

Mitä tämä käytännössä merkitsisi? Aikuisväestön keskimääräinen LDL-kolesterolipitoisuuden taso on nyt noin 3,5 mmol/l. Jos simvastatiinihoito näin yleistyisi, LDL-kolesterolipitoisuus voisi laskea alle 2,5 millimooliin litrassa. Tällöin olisi mahdollista, että jo seuraavassa Finriski-kartoituksessa nähtäisiin selvä notkahdus alaspäin, kolesteroliarvojen lisäksi myös sepelvaltimotaudin ilmaantuvuudessa.

Keskustelua-palstalla FT, dosentti Jussi Halleen ehdottaa statiinihoitojen lopettamista kokonaan, s. 1152-3.

Kirjoittajat
- Jorma Viikari, professori, Turun yliopisto, kliininen laitos TYKS, sisätautien klinikka
- Timo Strandberg, professori, Oulun yliopisto, terveystieteiden laitos, geriatria OYS, yleislääketieteen yksikkö

SEURANTATILANNE V. 2014
Jos Strandbergin ja Viikarin toive olisi toteutunut, olisi Suomessa statiinin ostajia nyt noin 1.6 miljoonaa. Vuonna 2014 toteutunut lukumäärä oli 655 439, joten Käypä Hoito-ryhmän jäsenten suositus ei kelvannut kentällä.

Jos simvastatiini olisi päästetty reseptittömäksi, olisi päästy virallisesti irti kaikesta valvonnasta. Nyt valvonnasta ollaan irti vain epävirallisesti. Hyvä puoli reseptittömällä rahastuksella olisi se, että KELA:n ei tarvitsisi tukea veronmaksajien rahoilla statiinilla rahastamista.
Leino Utriainen
maallikko lääketieteessä

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Kirjoituksia vuodelta 2008

ViestiKirjoittaja San Martino » 09 Maalis 2018 13:45

Saaristolainen kirjoitti:
Nyt on kaikki tri Timon kirjoitukset kopioitu tänne ja siistitty myös alkuperäiseen ketjuun.Tri Timo kirjoitti 02.11.2008:

"Olemmeko umpikujassa?" taustojen hahmottaminen on vaikeata siksi, että valituista terveysstrategioista johtuen varsinkin Suomessa vaihtoehtoinen ajattelu (tieteellisen varmentamisen perusprinsiippi) on ollut täysin tukahdutettua. Pääasiallinen syy tähän on ollut vuodesta 1972 käynnissä ollut Pohjois-Karjala Projekti. Se lepää täysin Keysiläisen sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden ja niistä tärkeimmäksi sydänvaaraksi mainittujen tyydyttyneiden eläinrasvojen pohjalla.
Tutkimuksessa lähdekritiikki on tärkeässä asemassa. Luotan lähteisiini, vaikka ne eivät ole virallisia hallituksen asiakirjoja. Sen mukaan juuri professori Ancel Keys oli se henkilö, joka vakuutti Yhdysvaltain hallituksen omilla riskitekijä- ja ravitsemusnäkemyksillään.

viewtopic.php?f=34&t=5385#p40522

Keysin haamua herätellään taas henkiin.....
Reijo Laatikainen kirjoitti:
7 Countries Study still alive. 50 years follow up supports use of PUFA/MUFA vegetable oils in place of hard fats (SFA/trans fat), correlated with lower mortality rates. Caution in interpreting ecologic correlations though

https://twitter.com/pronutritionist/sta ... 2409063424


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija