NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Marras 2014 12:07

A-studiossa kerrottiin rapakuntoisista nuorista aikuisista,jotka eivät "liiku" tarpeeksi. Ravinnon "terveysmerkityksestä" tuskin mainittiin mitään....
YLE A-studio kirjoitti:Aivan liian moni kolmikymmppinen on niin huonokuntoinen, että parinkymmenen vuoden kuluttua uhkana on jopa työkyvyn menetys. Jos mikään ei muutu, työurien pidentäminen jää haaveeksi, kirjoittaa A-studion toimittaja Hanna Säntti näkökulmassaan.

Lue koko juttu

YLE Savo kirjoitti:Tutkimus: Elintapasairauksien ennusmerkkejä jo ekaluokkalaisilla

Tutkimuksessa todetaan myös, että lapset, joiden perheiden sosioekonominen asema oli alhainen, söivät epätodennäköisimmin suositusten mukaisesti.

Aino-Maija Elorannan väitöskirjatyö Ruokavalio, kehon rasvapitoisuus ja aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksien vaaratekijöiden kasautuminen alakouluikäisten lasten väestöotoksessa tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 12.12.2014.

Syynä sosioekonominen asema...selityksiä riittää?

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 21 Marras 2014 13:19

Lisää autoimmuni(?)vaivoja...


Punajäkälä (lainausta Wikipediasta)

Punajäkälä (lat. Lichen ruber planus) on kohtalaisen yleinen, krooninen tulehduksellinen iho- tai limakalvotauti. Sitä sairastaa noin 2 % Suomen väestöstä.

Taudin tyypillisimmät oireet ovat yleensä kohtalaisesti kutiavat, etenkin ranteisiin tai nilkkoihin ilmestyvät iholäiskät sekä mahdolliset suun limakalvomuutokset. Joskus muutoksia on myös terskassa. Se voi aiheuttaa kipua, polttelua sekä arkuutta suun limakalvoilla. Väriltään iholäiskät ovat yleensä sini- tai violetinpunaiset. Niiden päällä on usein valkoisia nauhoja, jotka muodostavat verkkomaisen rakenteen (Wichamin striat). Ihon tummumista eli hyperpigmentaatiota voidaan tavata. Tauti parantuu itsestään yleensä 1-2 vuodessa, mutta suun tautimuutokset voivat pysyä useitakin vuosia.


Joitakin vuosia sitten törmäsin arkipäivän terveysongelmissa ja varsinkin metabolista oireyhtymää (MetS) sairastavien kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien huonoon reagointiin hiilihydraatteja rajoitettaessa. Tavallisesti odotettavaa painon laskua, veren "kolersteroli"-arvojen korjautumista, sokeritasapainon paranemista, vireystason kohoamista jne ei esiintynyt. Sittemmin osoittautui selitykseksi, että varsinkin naisilla kilpirauhasen vajaatoiminta oli lisääntynyt roimasti vuosikymmenien takaiseen tilanteeseen verrattuna. Usein syyksi todettiin autoimmuniperusteinen Hashimoton nimeä kantava kilpirauhasen vajaatoiminta. Nyt tämän asian tiimolilla riehuu melkoinen mielipiteiden myrsky varsinkin hoitonäkemyksistä.

Suun punajäkälän yleistymisestä kuulin kokeneelta hammaslääkäriltä. Yleisyyttä ei liene hammaslääketieteessä tarkemmin selvitelty. Taas tuli esille yhteinen piirre hypotyreoosin kanssa. Havaintojen / diagnoosien nopea lisääntyminen ja taas - naisilla.

Onko tästäkin tulossa uusi naisten "kansansairaus"? Kivulloisenikävästa sairaudesta ainakin on kyse suun limakalvolla ilmetessään.

Niin, kun ei tiedä, pitää kysellä kentään näkemystä. Kärsitäänkö punajäkälästä?
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

vkiiski
Viestit: 85
Liittynyt: 27 Joulu 2006 10:59

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

ViestiKirjoittaja vkiiski » 24 Marras 2014 13:18

Keväällä hammaslääkäri ohjasi suukirurgille, joka lähetti leukakirurgian poliklinikalle.
Kesäkuun alussa otettiin näytepala.
Patologi oli tyytymätön. Elokuussa toinen näytepala.

Terveyskeskuksen näytöltä juuri keskiviikkona katseltiin lääkärin vastaanotolla lausuntoa.

Kotiin tullut selkokielinen lausunto antoi ymmärtää, ettei mitään vakavaa ole.
Hammaslääkärini on sitä mieltä, että suun täytyy olla kipeä.
Mutta kun ei ole. "Venytä vaan kaikessa rauhassa poskea."

Nyt huolestuin. Pitää seurata tätä ketjua.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 24 Marras 2014 15:44

Kenttä vastaa:

Hienoa, että puutuit asiaan. Kannattaa myös seurata muutoksen kehittymistä. Pahanlaatuiset muutokset lienevät tasoa "teoriassa mahdollista".

Tärkeintä olisi havainnoida näiden harvinaisten muutosten yleistymistä. Että sitten joskus tiedettäisi MIKSI.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 25 Marras 2014 20:29

Sivustolla www.karppaus.info (Hikikomori) on tuoreesti luettavissa emeritusprof. Heikki Karppasen äkäisen tiukka vastine Savon-Sanomissa julkaistuun pariin erimieliseen ja mustamaalaavaan mielipidekirjoitukseen. Niissä yritetään kumota epäilyttävin keinoin Karppasen Kihniön esitelmässään esittämä rauhoittava tutkimustieto kovien eläinrasvojen vaarattomuudesta sydäntautien aiheuttajina. Karppisen tulkinnan kiistellystä tutkimuksesta vahvisti sittemmin tavattoman laajan (ja arvokkaan) tutkimuksen päätutkija oikeaksi.

Karppasen referoima tutkimus onkin kuin viimeinen niitti siihen vuosikymmenten pelottelun arkkuun, mitä erikoisesti meillä, kruunun jalokivien maassa on esitetty (Pohjois-Karjala-projekti, fDPS ja DEHKO).

Pelottelujen taustalla on ollut pieni mutta vaikutusvaltainen professori-klikki, joka vielä eläkkeelläkin yrittää säilyttää tutkijakunniansa ja pitää kiinni vanhentuneista terveysnäkemyksistä hyödyntäen erilaisia "alihankkijoita" (Diabetesliitto, Sydänliitto, Valtion Ravitsemusneuvottelukunta jne). Aina on pidetty huolta, että klikin luottomies on johtanut vuorovetoiseti puhetta organisaatioiden hallituksissa.

Itse haluan toistaa vuosien takaisen kysymyksen: Miksi Pohjois-Karjala-hankkeen ydinalueella tyypin 2 diabeteksen (T2D) esiintyvyys on 30% vertailualueita runsaampaa?

T2D jo sinällään metabolisen oireyhtymän päätetapahtumana kertoo sen, että sitä sairastavan henkilön aineenvaihdunta (metabolia) on ollut monipuolisesti sekaisin jo pitkään, vuosikymmeniä. 2-diabeetikko sairastaa poikkeuksetta elämän riskitekijöitä kuten kohonnutta verenpainetta, sepelvaltimotautia, alkoholista riippumatonta rasvamaksaa, keskivartalolihavuutta. jne. Tyypillistä on sekin, että kutakin tautia hoidetaan omilla lääkkeillä kutakin erikseen ja vielä sekin, että kuvitellaan jonkun kokonais"kolesteroli"-lukeman oikeuttavan henkeä pelastavaan statiini-lääkitykseen. Siis metabolista oireyhtymän (MetS) päätetapahtumaa ei osata hoitaa juuri silmien pyörittelyä enempää. Ne vähätkin tehoavat elämäntapaohjeet (vhh) manataan maan rakoon suostumatta niitä ennakkoasenteiden vuoksi tutkimaan.

"Kriittisen"mielipidekeskustelun aloittanut emeritusprof. Matti Uusitupa on vastannut vuosikymmenet ravitsemustutkijoiden -terapeuttien koulutuksesta Kuopiossa. Vanhentunut Ancel Keys'in kolesteroliteoria on nuijittu opiskelijasukupolvien päihin niin tiukasti, että "vinoon" koulutetut tuskin koskaan voivat luopua opeistaan loppuelämänsä kuluessa, ei ainakaan ilman omantunnopistoksia. Tästä taas seuraa vinoutunut potilaskäsittely "määräyksineen" ja kovin usein viralisin arkistomerkinnöin vahvistettuina: "hoitovastainen", "ei hyväksy ehdotettua hoitoa" jne, jotka arkistomerkintöinä painavat paljon tulevissa hoitotilanteissa; oma vikasi. Kaikki tämä on vastoin sovittua potilaskäsittelyä / -neuvontaa.

Todettakoon vielä sekin, että kaksi tahoa, jotka eniten syyllistyivät vilpilliseen tieteelliseen ajatustenvaihtoon, ovat ilmoittaneet lopettavansa Karppasen kanssa jatkokeskustelut (henkilökohtainen tiedonanto). Se kolmas taho, ravitsemustutkimus ja jonkilainen Pohjois-Karjala hankkeen reliikki ei ansaitse tulla korotetuksi asiantuntijaksi.

Tämä maa tarvitsisi välttämättä "utriaisensa" ja "karppasensa" ummehtuneen ja pelotteluun nojaavan tieteellisen keskustelukulttuurin vaihtamiseksi moniarvoiseen ja vapaaseen mielipiteiden vaihtamiseen ilman leimaamista.
Tähänastiset terveysvirkamiehet eivät ole olleet maksetun palkan arvoisia.
Samaan hengenvetoon: Julkinen media on vahvasti osasyyllinen vuosikymmeninä tapahtuneeseen kehitykseen. Lähdekritiikki on ollut onnetonta. Arvatenkin senkin vähäisen lähdekritiikin yli ovat marssineet mainosmarkat.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 05 Joulu 2014 12:04

Vuosien saatossa on toistuvasti esitetty "kaiken kansan" Polypillerin käyttöönottoa. Puolestapuhujana on toiminut valtakunnan "kolesterolimafia". Ärhäkkä kriitikko on löytynyt Kuopion suunnasta - tosin eilääkäri. Vähäisen anti-kannanoton "jälkiruokapilleristä" kirjoittelin itsekin Lääkärilehteen. Ehdottelin nyt mukavasti myötätuulessa olevien ravitsemuksellisten menetelmien käyttöä (en suinkaan niitä puolen vuosisataa käytössä olleita tehottomia). Kolesterolimafia reagoikin häiriköintiini usean allekirjoittajan vastakirjoituksella. Siinä todella mainittiin ravitsemuskin yhdellä virkkeellä. Mitään "sielua" ei virkkeessä ollut.

Tuoreessa Lääkärilehden numerossa vakikommentaattori Juhana E. Idänpään-Heikkilä referoi tunnettua lääketieteellistä aikauskirjaa (JAMA) pitämällään "Lääkemaailmassa Tapahtuu"-palstalla seuraavasti:

[size=150]Polypilleristä laajan selvityksen tulokset

Yli 7 000 potilaan ja 9 satunnaistetun lääketutkimuksen analyysi vuosilta 2009–2013 ei varmistanut tilastollisesti polypilleriä paremmaksi sydäntapahtumien, sydänkuolemien tai kokonaiskuolleisuuden ehkäisyssä kuin tavanomainen sydänsairauksien hoito. Maailmanlaajuinen aineisto saatiin Cochranen tiedostoista. Tutkimus oli laajin tähän asti julkaistuista ja sen tekivät London School of Hygiene sekä Warwick ja Northwestern University. Polypillerillä systolinen verenpaine ja kolesteroli laskivat kuten tavanomaisessa hoidossa, mutta haittavaikutuksia esiintyi polypillerin käyttäjillä 19 % enemmän. Polypillerissä oli asetyylisalisyylihappo, statiini ja jokin verenpainelääke.
JAMA 2014;312:2030–1 ja Cochrane Database of Systematic Review 2014;4:CD009868

[/size]

Mitenkä mahtaa kolesterolimafia nyt olonsa tuntea? Uskottavuus rapautuu. Olisiko sittenkin aika kertoa monien jo tuntema totuus: Rasva ei ole vaarallista, "kovatkaan" eläinrasvat. Sitävastoin sokerina imeytyvien ravinteiden kuolettavan haitallinen vaikutus juuri niiden vaaralliten "kolesteroli"-kompponenttien (VLDL > LDL:n haitalliset muodot) muodostumisessa pitäisi ottaa huomioon pakkolääkinnän sijasta (jopa 80 vuotta täyttäneiden hoidossa). Hippokrates tiesi enemmän kuin tämän hetken tietäjät ja osaajat - vaan ei järin viisaat.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 06 Joulu 2014 16:00

HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!


Suuri amerikkalainen ACCORD diabeteksen hoitotutkimus puhuttaa edelleen / taas.

Tälläkin sivustolla ACCORDia on pohdiskeltu ml. etsitty mahdollisia syitä lääkkeillä tehohoidettujen diabeetikkojen tutkimuksessa havaittuun lisääntyneeseen kuolevuuteen.
Eräänä vaihtoehtona mietittiin insuliinin eritystä lisäävien lääkkeiden (ml. ”ilta-insuliinin” käyttö) aamuyön tunteina aiheuttamaa voimakasta verensokerin laskua. Yöllinen hypoglykemia havaittiin lähes tyypilliseksi löydökseksi ikääntyneiden diabeetikkojen jatkuvassa 24 / 7 kudosnesteen sokerimittauksessa viiden (5) minuutin välein.

Accord-tutkimusaineistoa on seurattu edelleen.
Muistutan mieliin, että diabeetikkojen teholääkitys-osio (tavoite >6% HbA1c) keskeytettiin siihen liittyneen lisääntyneen potilaskuolevuuden vuoksi.


Tuore uutinen jatkoseurannasta:

Seurannoissa 1.2 ja 5 vuoden jälkeen niillä potilailla, joilla HbA1c kesti matalana (6% tuntumassa) kärsittiin allalolevan tilaston mukaan vähemmän sydän-infakteista, ohitusleikkauksien tarve laski ja ns instabiilin angiinan haitoista.
Näyttää siltäkin, että mitä pidemmän aikaa HbA1c pysyy aisoissa (<6%) sitä paremmin potilailla menee = vähemmän päätetapahtumien hoitotarvetta.

Heartwire
ACCORD: Intensive Glucose-Lowering Reduces Ischemic Cardiovascular Events
Michael O'Riordan
December 03, 2014

When investigators included an additional 1.2 years of follow-up after patients were switched to standard glycemic control because of the mortality signal, there was a 16% reduction in the risk of MI and a 13% reduction in the composite end point of MI, coronary revascularization, and unstable angina. During the 5-year follow-up, nonfatal MI was reduced 19%, coronary revascularization by 16%, and unstable angina by 19%.


Meillä Suomessa diabetesta on tutkittu paljon. Olemme (itse)tyytyväisiä niihin tuloksiin, joita havaitsimme suomalaisessa diabeteksen ehkäisytutkimuksessa (fDPS) ja vaikuttavuustutkimuksessa (DEHKO). Näitä on markkinoitu maailmallekin suomalaisen huippuosaamisen tuotteina (henkilökohtainen laatuarvio ilmenee ”tasavallan kruununjalokiviksi”-nimeämisessä).

Ei ole kulunut monia vuosia siitä, kun meidän oli pakko hyväksyä valtakunnallinen diabeetikkojen määräarvio puoleksi miljoonaksi (0.5 Mio.). Näistä puolet kulkivat ilman diagnoosia ja ”hoitoa”. Nyt ennuste on nostettu tasalukuun (1 Mio.) vuosikymmenen -kahden perspektiivillä.

Siitäkin huolimatta, että teksti on pitkä, liitän loppuun suomalaisen arvion ACCORD-tutkimuksen ”hyvyydestä”. Näissä puhutaan ”näytön asteesta”. Eräs tällainen on Duodecimin julkaisema näkemys. Olisi tärkeätä, että mahdollisimman moni pääsisi lukemaan näitä tieteellisiä pohdintoja. Yleensä ne vaativat lukuoikeuden ja ovat siten harvojen käytössä.


[
ACCORD-tutkimus
Yhdysvaltalais-kanadalaisen ACCORD-tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, voidaanko tiukalla glukoositasapainolla vähentää sydän- ja verisuonitapahtumia suuren riskin tyypin 2 diabeetikoilla (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes Study Group 2008). Tutkimukseen osallistui yli 10 000 henkilöä. Tehostetun hoidon ryhmässä tavoite oli HbA1c-arvo alle 6 % ja tavanomaisen hoidon ryhmässä 7,0 - 7,9 %. Primaarisena päätemuuttujana oli ei-fataalien aivohalvausten tai sydäninfarktien ja kardiovaskulaarikuolleisuuden yhdistelmä.
Tehostetun hoidon ryhmässä hyperglykemian hoito oli varsin voimaperäistä, ja jo neljässä kuukaudessa GHbA1c-arvo oli pienentynyt 8,1 %:sta 6,7 %:iin. Kaikki käytettävissä olevat hoitokeinot (sulfonyyliureat, metformiini, insuliiniherkisteet, akarboosi, eksenatidi ja insuliinit) olivat hyväksyttyjä. Tulos saavutettiin melkoisella polyfarmasialla. Tavanomaisen hoidon ryhmässä HbA1c-arvo oli vuoden kuluttua 7,5 %.
Kolmen ja puolen vuoden seurannan jälkeen ryhmien välillä ei todettu eroja primaarisessa päätetapahtumassa, sillä 6,9 % tehostetun hoidon ryhmässä ja 7,2 % verrokeista täytti kriteerit (HR 0,90, p = 0,16). Valitettavaa oli, että tehostettu hoito jouduttiin keskeyttämään kolmen ja puolen vuoden kuluttua lisääntyneen kuolleisuuden takia (22 % suurempi verrattuna tavanomaiseen hoitoon). Tehostetun hoidon ryhmässä todettiin myös 35 % enemmän kardiovaskulaarikuolemia. Tämä tarkoittaa yhtä ylimääräistä kuolemaa 95:tä tyypin 2 diabeetikkoa kohti 3,5 vuoden aikana ACCORD-tutkimuksen mukaisessa hoidossa.

Mikko Syvänne

Näytön aste = A
Hyperglykemian tehostettu hoito pyrkimyksenä lähes normaali glykohemoglobiini pitkään tyypin 2 diabetesta sairastavilla potilailla ei vähennä sydän- ja verisuonitautien ilmaantuvuutta.
Yhdysvaltain National Heart, Lung, and Blood Instituten (NHLBI) tukemaan tutkimukseen The Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes (ACCORD) 1 otettiin 10 251 tyypin 2 diabeetikkoa Yhdysvalloista ja Kanadasta. Glykohemoglobiiniarvon (HbA1c ) tuli olla vähintään 7,5 % ja iän 40–79 vuotta (jos oli todettu sydän- tai verisuonisairaus) tai 55–79 vuotta (jos oli anatominen näyttö ateroskleroosista, albuminuria, vasemman kammion hypertrofia tai vähintään kaksi muuta vaaratekijää). Potilasta ei otettu tutkimukseen, jos hänellä oli hypoglykemiataipumus, haluttomuus glukoosin kotiseurantaan tai insuliinin pistämiseen, painoindeksi oli yli 45 kg/m2, kreatiniini yli 133 µmol/l tai muu vakava sairaus.
Tutkittavat satunnaistettiin kahteen glykemian hoitoryhmään: tavoitteena oli intensiivisessä hoidossa normaali HbA1c (alle 6,0 %), tavanomaisessa hoidossa 7,0–7,9 %. Lisäksi 2x2 faktoriaalisessa asetelmassa osa tutkittavista satunnaistettiin tehostettuun tai tavanomaiseen verenpaineen hoitoon ja osa saamaan joko pelkkää simvastatiinia tai tämän ja fenofibraatin yhdistelmää. Verenpaine- ja lipidiosiot jatkuvat edelleen.
Tutkittavat olivat keskimäärin 62-vuotiaita. Naisia oli vajaa 40 %. Diabeteksen kesto oli keskimäärin 10 vuotta. Aikaisemmin sairastettu sydän- tai verisuonitautitapahtuma oli 35 prosentilla. Tupakointia jatkoi vajaa 15 %. Keskimääräinen painoindeksi oli 32 kg/m2. Tutkimuksen alkuvaiheen HbA1c -arvon mediaani oli 8,1 %. Insuliinia käytti 35 %, metformiinia 60 %, sulfonyyliureaa 50 % ja tiatsolinidiinidionia 20 % tutkimuksen alussa. Verenpainelääkitys oli 85 prosentilla ja statiini runsaalla 60 prosentilla.
ACCORD-tutkimuksen 1ensisijainen päätepiste oli sydäninfarkti, aivohalvaus tai sydän-verisuonitautiperäinen kuolema. Kestoksi ennakoitiin 5,6 vuotta. Tutkimusryhmien kokonaiskuolleisuus alkoi erota noin vuoden kuluttua. Tutkimus keskeytettiin glykemian intensiivisen hoidon osalta 3,5 vuoden kuluttua, kun intensiiviryhmässä oli kuollut 5,0 % osanottajista ja tavanomaisen hoidon ryhmässä 4,0 % (vaarasuhde 1,22, 95 % luottamisväli 1,01–1,46, P = 0,04). Ylikuolleisuutta oli tasaisesti kaikissa tutkituissa alaryhmissä.
Ensisijaisen päätepistetapahtuman saaneita oli vähemmän intensiivisen (6,9 %) kuin tavanomaisen hoidon (7,2 %) ryhmässä, mikä ero ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Intensiivisen hoidon ryhmässä keskimääräinen HbA1c oli 6,4 % ja tavanomaisen hoidon ryhmässä 7,5 %. Intensiivisen hoidon ryhmässä oli käytössä tavanomaista hoitoa enemmän kaikkia plasmanglukoosia alentavia lääkkeitä, muun muassa metformiinia 95 %:lla, rosiglitatsonia yli 90 %:lla, sulfonyyliureaa tai glinidiä yli 85 %:lla ja insuliinia lähes 70 %:lla. Tässä ryhmässä oli merkittävästi enemmän hypoglykemiaa, painon nousua ja nesteen retentiota kuin tavanomaisessa hoidossa.
Yhteenveto: ACCORD-tutkimuksessa, jossa pyrittiin mahdollisimman normaaliin plasmanglukoosiin pitkään diabetesta sairastaneessa monisairaassa potilasjoukossa, mahdollinen (mutta tilastollisesti epävarmaksi jäänyt) hyöty pienemmän ei-fataalin sydäninfarktin riskin muodossa saatiin vasta yli kolmen vuoden hoidon jälkeen, ja tätä edelsi lisääntynyt kuoleman riski, jota ei voitu selittää minkään yksittäisen kuolinsyyn tai lääkeryhmän perusteella.
• Tutkimuksen laatu: tasokas
• Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä
Tutkimuksessa The Action in Diabetes and Vascular Disease: Preterax and Diamicron Modified Release Controlled Evaluation (ADVANCE) 2 tutkittiin faktoriaalisessa asetelmassa verenpaineen hoitoa perindopriilin ja indapamidin yhdistelmällä (tulokset julkaistu vuonna 2007) sekä tehostettua plasmanglukoosia alentavaa hoitoa verrattuna tavanomaiseen hoitoon. Tehostetun hoidon ryhmässä glykemian hoito aloitettiin sulfonyyliurea gliklatsidilla, johon tarpeen mukaan yhdistettiin metformiini, tiatsolinidiinidioni, akarboosi tai insuliini tavoitteena HbA1c korkeintaan 6,5 %. Satunnaistetussa vertailuryhmässä glykemiatavoite oli paikallisten hoito-ohjeiden mukainen. Ensisijaisena päätepisteenä olivat yhdistelmät makro- ja mikrovaskulaarisia tapahtumia yhdessä ja erikseen. Tutkittavia oli yli 11 000. Kolmasosalla oli edeltävästi makrovaskulaarisairauden diagnoosi. Lähtövaiheen HbA1c oli keskimäärin 7,5 %.
Glykemian tehostetun hoidon ryhmässä saavutettiin HbA1c keskimäärin 6,5 %, vertailuryhmässä 7,3 %. Keskimäärin viiden vuoden seuranta-aikana (mediaaniarvo) mikro- tai makrovaskulaarisen tautitapahtuman sai 18,1 % tehostetun hoidon ja 20,0 % tavallisen hoidon ryhmässä (vaarasuhde 0,90, 95 % luottamusväli 0,82–0,98, P = 0,01). Hyöty keskittyi mikrovaskulaaritauteihin ja niissä uuteen tai pahenevaan nefropatiaan (makro- tai mikroalbuminuria), mikä väheni merkitsevästi 21 % (4,1 vs 5,2 %). Makrovaskulaarisissa tapahtumissa oli vain 6 prosentin vähenemä (10,0 vs 10,6 %), mikä ei ollut tilastollisesti merkitsevä. Kuolleisuudessa ei ollut merkitsevää eroa (8,9 vs 9,6 %). Tehostetun hoidon ryhmässä oli enemmän vakavia hypoglykemioita (2,7 vs 1,5 %), mikä johti suurempaan sairaalahoidon tarpeeseen.
Yhteenveto: ADVANCE-tutkimuksessa viiden vuoden tehostettu glykemian hoito (keskimäärin HbA1c -arvoon 6,5 %) ei merkitsevästi vähentänyt kuolemia eikä makrovaskulaarisairauksia. Albuminurian kehittymisessä tai pahenemisessa saavutettiin hyötyä lisääntyneen hypoglykemiariskin kustannuksella.
• Tutkimuksen laatu: tasokas
• Sovellettavuus suomalaiseen väestöön: hyvä
[/i]

Suomessa on sittemmin tyydytty maltilliseen hoitotasoon HbA1c tavoitteissa.
Parempaan on vaikea päästä lääketieteen ohjeilla ” terveellinen ruokavalio”, jonka tulitsijoina ovat Diabetesliitto ry ja virallinen ravitsemusneuvonta.
Toisaalta, Suomessa on jo melkoinen joukko diabeetikkoja, jotka omana ratkaisunaan ovat onnistuneet tautinsa ( ja komplikaatioiden hoidossa) välttämällä sellaisia ravinteita (virallisesti vahvasti suositeltuja), joiden yksiselitteisesti tiedetään häiritsevän sokeritasapainon hallintaa. Näitä ovat kaikki suolistosta verenkiertoon sokerina imeytyvät ravinteet.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 11 Joulu 2014 12:54

Suositus:

http://areena.yle.fi/radio/2423889

Valkoista valoa (Poistuu 10.1.2015)
Johanna Korhonen: Sokerin syömät

Tämä ainakin kannattaa kunnella siitäkin huolimatta, ettei Johanna aina peukuta. Johannassa olisi ainesta kansantautejamme selvitteleväksi tutkivaksi journalistiksi. Miksi? Sillat ovat jo palaneet. Jäljellä on enää totuus.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 22 Joulu 2014 16:09

Rikkana joulupöydän antimissa tämäkin havainto (ja hyvin tunnetussa julkaisussa).

Makeutusaineilla on lihottava vaikutus. Toisin kuitenkin kuvitellaan:

http://www.nature.com/nature/journal/v5 ... 13793.html
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3406
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 23 Joulu 2014 5:01

Eikä se jää lihavuuteen! Maksasyöpäkin uhkaa.
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-014-0818-5

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA VUONNA 2014

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 23 Joulu 2014 9:36

Olisikohan kehitysreitti --> rasvamaksa --> kirroosi --> hepatooma?? Tätä on povattu vuosikymmenen verran ainakin sokereiden (erik. hedelmäsokerin, fruktoosin) holtittoman lisääntymisen seuraukseksi. Pessimistinen ennuste kirjoitettiin vuosia sitten Amerikassa: tämä sukupolvi hautaa omat lapsensa.

Mutta otetaan Joulu löysin rantein. Parannetaan maailma sitten arkena!
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija