E-EPA-kalaöljy voi parantaa insuliiniherkkyyttä ja sokeritasapainoa
Tri Timo ehdottaa hyviä toimia diabeteksen ehkäisyksi ja hoidon tehostamiseksi. Itse haluaisin tuoda esille hyvin yksinkertiasen keinon, E-EPA-kalaöljyn käytön. Se on sitäkin tärkeämpää tuoda esille, kun lääkärilehti Duodecim vähättelee taas uusimmassa numerossaan kalaöljyn ja muiden tärkeiden ravintolisien merkitystä sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
Mikä tekee E-EPAsta niin erityisen kalaöljyn juuri diabetekseen?E-EPA on kalaöljyn EPA-rasvahapon puhdistettu ja väkevöity etyyliesteri, joka poikkeaa kaikista muista kalaöljyvalmisteista. E-EPA valmistetaan tislaamalla kalan luurankolihaksesta uutettu öljy ensin molekyyli- ja sitten vielä tyhjiötislauksella, jolloin öljystä poistetaan muut rasvahapot lähes kokonaan. Vain EPA jätetään jäljelle. E-EPA kehitettiin 30 vuotta sitten Japanissa, jossa sitä on tutkittu ja käytetään laajasti sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja muiden sairauksien ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon. Päiväannos on yleensä 1800 mg, vaikka japanilaiset syövät paljon meriruokaa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana E-EPAa on tutkittu ja käytetty yhä enenevästi myös muualla maailmassa. Suomessa ja muissa EU-maissa E-EPA on ravintolisä, mutta Japanissa ja Yhdysvalloissa se on rekisteröity reseptilääkkeeksi.
Iranissa Teheranin yliopisto on tutkinut E-EPAn vaikutuksia kakkostyypin diabeteksessa. Tulosten mukaan E-EPA, kahden grammaan päiväannoksena, parantaa insuliiniherkkyyttä ja sokeritasapainoa. Nämä ja aikaisemmat havainnot puoltavat E-EPAn käyttöä diabeteksen ja siihen liittyvien lisätautien täydentävänä hoitona. Tutkimukseen kutsuttiin 67 diabeetikkoa, 26 miestä, 41 naista, iältään 35–55 vuotta. Painoindeksi oli 25–30. Potilaiden tyypin 2 diabetes oli diagnosoitu 2–15 vuotta ennen tätä tutkimusta ja kaikille oli määrätty lääkitys suun kautta. Koehenkilöt arvottiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään, joista toinen (32 potilasta) sai päivittäin 2 grammaa 95-prosenttista E-EPAa ja toinen (35 potilasta) 2 g lumetta (maissiöljyä). Kapselit kehotettiin ottamaan aterioiden jälkeen. Tutkimusasetelma oli kaksoissokko ja vaikutusjakso kolme kuukautta. Tarkemmat tiedot koehenkilöistä käyvät ilmi artikkelin taulukosta 1 (
http://20.fi/10878).
Potilailta mitattiin alussa ja lopussa paastoverensokeri, glykohemoglobiini (HbA1c), seerumin insuliini ja insuliiniherkkyys (HOMA-IR). Kaikkien paastoverensokeri oli alussa yli 7 mmol/l. Kolmen kuukauden E-EPA-hoito alensi paastosokeria (11 %), HbA1c:ta (8 %) ja HOMA-IR:a (2,73 -> 2,10). E-EPA alensi myös seerumin insuliinin pitoisuutta (3 %). Verrokkien lukemat suurenivat 3–4 % kokeen aikana. Laboratoriokokeiden tulokset tutkimuksen alussa ja lopussa käyvät ilmi artikkelin taulukosta 2.
"
EPAn anto voi parantaa insuliiniherkkyyttä ja alentaa paastoverensokeria sekä HbA1c- ja HOMA-IR-arvoja. EPAlla voi olla hyödyllinen vaikutus tyypin 2 diabeetikoiden verensokeriin", päättelevät tutkijat (Sarbolouki ym. 2013). E-EPAn päiväannos näyttää olevan kriittinen, sillä yhden gramman päiväannos ei riitä alentamaan 12 viikossa tyypin 2 diabeetikkojen paastoverensokeria, vaikka hapetusstressi väheneekin, ilmenee toisesta saman yliopiston tutkimuksesta (Azizi-Soleiman ym. 2013).
Aikaisemmin Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan E-EPA vähentää sairasta sisälmysrasvaa ja alentaa kohonnutta verenpainetta. Japanissa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa tehtyjen kliinisten tutkimusten mukaan E-EPA 2–4 gramman päiväannoksena alentaa tehokkaasti ja turvallisesti kohonneita triglyseridejä (Bays ym. 2013). Lisäksi E-EPA ehkäisee valtimoiden kovettumista ja stabilisoi niihin kertyneitä paakkuja, osoittavat englantilaisten immunologien ja verisuonikirurgien tutkimukset. Näin E-EPA pienentää diabeetikon (ja muidenkin) riskiä sairastua sydän- ja valtimotauteihin. Lisäksi E-EPA parantaa suuhygieniaa ja ikenien terveyttä, mikä on erityisen tärkeää diabeetikoille. E-EPA on siis hyödyllinen ravintolisä tyypin 2 diabeetikoille.
Muutkin ravintolisät voivat tehostaa synergisesti E-EPAn terveysvaikutuksia ja ehkäistä diabeteksen aiheuttamia elinmuutoksia. Tällaisia ravintolisiä ovat muiden muassa berberiini, D-vitamiini, karnosiini, kromi, magnesium, sinkki ja ubikinoni. Suosittelen niitä diabeetikolle siitäkin syystä, että diabetes lisää muistihäiriöiden riskiä (Crane ym. 2013), ja nämä ravintolisät suojaavat aivoja.
Lähteet:
Sarbolouki S, Javanbakht MH, Derakhshanian H, et al. Eicosapentaenoic acid improves insulin sensitivity and blood sugar in overweight type 2 diabetes mellitus patients: a double-blind randomised clinical trial. Singapore Medical Journal. 2013;54(7):387-90 (
http://20.fi/10878).
Azizi-Soleiman F, Jazayeri S, Eghtesadi S, et al. Effects of pure eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids on oxidative stress, inflammation and body fat mass in patients with type 2 diabetes. Int J Prev Med. 2013;4(8):922-8 (
http://20.fi/10886).
Bays HE, Ballantyne CM, Braeckman RA, et al. Icosapent Ethyl, a Pure Ethyl Ester of Eicosapentaenoic Acid: Effects on Circulating Markers of Inflammation from the MARINE and ANCHOR Studies. American Journal of Cardiovascular Drugs. 2013; 13(1): 37–46 (
http://20.fi/10887).
Crane PK, Walker R, Hubbardet RA, al. Glucose levels and risk of dementia. New England Journal of Medicine 2013; 369: 540-548 (
http://20.fi/10881).