NÄHTYÄ JA KUULTUA....JATKUU

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA....JATKUU

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 04 Syys 2014 10:25

TV-havainto:
Katselin USA:n kansalaisoikeuksien kehityksen 1962-64 ja kansalaisoikeusmarssin "kirkolle" (Washington). Mustan kansanosan vaikuttajahahmo oli dr. Martin Luther King. Tulihan se nähdyksi aikoinaan livenäkin. Silloin elettiin kovin erilasta aikaa.

Itse asian ohella tarkkailin marssiin osallistuvia mustia amerikkalaisia, nuoria ja vanhoja. Hoikkien ihmisten joukossa oli kovin vähän ylipainoisia henkilöitä, toisin kuin nyky-TV-esityksissä.
Eipä tuolloin kohdattu kuin hyvin harvakseltaan metaboliahäiriöiden päätetapahtumia (T2D ym).

Tarvittiin kongressin päätös vuodelta -72, (maallikkojen etupäässä juristien suhmuroimana), että saatiin ravitsemukseen vähämielinen ohjeistus. Siltä ajalta periytyy viljanviljelyn ylösajo ja karjatalouden alasajo pelottelevalla mahtikäskyllä.

Tämä yksipuolinen maatalouselinkeinon suosiminen tietenkin tappoi perheviljelmät ja niiden varsin ekologiset perinteeseen liittyvät menetelmät. Nyt voidaankin puhua teollisesta ravitsemustuotannon ketjusta, jossa kaikilla on tarkka paikkansa. Prosessia ohjataan hallinnollisesti ja tukiporkkanoilla. Pullikoijat teilataan (taloudellisesti).
Menetelmä on tietenkin tuttu (poliittisen) hallinnon värkkivalikoimassa. Matkalla ajan saatossa on tullut vastaan niin koululaitoksen kuin terveydenhuollonkin pakkomuutokset Suomessa. Muutoksen ydin pelkistyy sanaan vaihtoehdottomuus. Vanhassa ei ole mitään hyvää - nurin vain. Kyllä poliitikot ovat tienneet, että ajan kanssa kansa nöyrtyy eikä nousevilla sukupolvilla ole tietoa paremmasta.

Jospa hoitavan lääketieteen taso (painotan ns. puuttuvia hoitoja ja osin lääkehoitoja) olisi ollut -60 luvulla tämän päivän tasolla, jenkkilässä elettäisi todellisessa paratiisissa. Mutta ihmisellä on ihailtava kyky toistuvasti sotkea asiansa perinpohjaisesti.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA....JATKUU

ViestiKirjoittaja San Martino » 04 Syys 2014 12:36

Hyvä huomio Timolta....

Barcelonassa on kokoonnuttu sydänasioissa


New research1 presented at the European Society of Cardiology Congress in Barcelona shows that having a family history of cardiovascular disease (CVD) is not enough to motivate people to follow healthy lifestyles

..ja tutkijat ovat huomanneet, että ihmiset eivät ole motivoituneita elämänmuutokseen edes slaagin saamisen pelossa....

Separate research3 from the same team, which was also presented at the ESC Congress, highlighted the potential of small diet and lifestyle changes to reduce CVD risk, suggesting that these changes could have similar, or even greater effects than drugs such as statins or anti-hypertensives.

The modeling study looked at the impact of lifestyle changes including following a healthy diet, losing weight, increasing physical activity and giving up smoking on CVD risk expressed as a heart age. Key findings include:

For people with hypertension (high blood pressure), adherence to a healthy diet could lower heart age by on average 2-6 years; starting to take anti-hypertensives has a similar effect with a reduction in heart age of 3 to 5 years.

In overweight or obese people, a 5-kilogram weight loss could reduce heart age by 2-4 years. Giving up smoking could reduce heart age by an average of 13 years.

In people with high cholesterol, starting to use statins could reduce heart age with 3 to 6 years.

http://www.medicalnewstoday.com/releases/281930.php?tw

Puhutaan "terveellisestä dieetistä",mutta entä jos se ei olekkaan terveellinen? Mitä sitten? Pilleriä,pilleriä! Sairasta....

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA....JATKUU

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 05 Syys 2014 11:44

Allaolevasta tekstistä kiitän tri Tolosta:
Ruokavalio ja lievä tulehdus

Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim
2014;130(16):1575-7
Matti Uusitupa ja Ursula Schwab

Pääkirjoitus
Artikkeli
Kirjallisuutta
Ruokavalio ja lievä tulehdus

Useissa kroonisissa sairauksissa kuten tyypin 2 diabeteksessa ja valtimonkovettumistaudissa todetaan tulehdusmerkkiaineiden ja -välittäjäaineiden suurentuneita pitoisuuksia, jolloin kyse on lievästä tulehduksesta (low-grade inflammation). Epidemiologisissa tutkimuksissa niiden esiintyminen on ollut yhteydessä sekä kroonisten sairauksien sairastuvuuteen että kuolleisuuteen. Esimerkiksi suurentunut CRP:n tai herkän CRP:n pitoisuus liittyy lisääntyneeseen kokonaiskuolleisuuteen, joka ei välity yksistään sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden suurentumisella (1). Lievällä tulehduksella ja sen hillitsemisellä voi olla merkitystä myös kroonisten keuhkosairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

Jo 20 vuotta sitten Hotamisligil ym. (2) osoittivat, että rasvakudos tuottaa erästä tulehdustekijää, TNF-alfaa, joka yhdistettiin lihavuuteen usein liittyvään insuliiniresistenssiin. Nykyisin tunnetaan kymmeniä eri tekijöitä, joilla on joko tulehdusta lisääviä (inflammatorisia) tai hillitseviä (anti-inflammatorisia) vaikutuksia (3). Paitsi rasvakudos, myös maksa, imukudos ja tulehdussolut, mukaan lukien makrofagit, tuottavat näitä tekijöitä, ja inflammasomien asema tulehduksen säätelyssä on selkeytymässä (4). Rasvakudoksen ohella suolen mikrobien toiminta voi liittyä lievään tulehdukseen.

Vaikka yksilölliset erot vaikuttavat niin lihavuusherkkyyteen kuin lihavuuteen liittyvään tulehdusmerkkiaineiden lisääntymiseen, on laihdutus ylipainoisella paras keino vähentää lievää tulehdusta. Laihdutus ehkäisee myös tehokkaasti tyypin 2 diabetesta. Painon pudotukseen liittyy paitsi insuliiniherkkyyttä säätelevän, rasvakudoksesta vapautuvan adiponektiinin seerumipitoisuuden suurentuminen myös tulehdustekijöiden pitoisuuksien pienentyminen. Onkin esitetty, että laihdutuksen diabetesta ehkäisevä vaikutus voisi osittain selittyä lievän tulehduksen vaimentumisella rasvakudoksen määrän vähentyessä (5). Laihdutus vaikuttaa myös geenien ilmentymisen muutoksiin sekä rasvakudoksessa (6) että veren tulehdussoluissa viitaten siihen, että laihdutus hillitsee lievää tulehdusta elimistössä (7). Ruokavalinnoilla voidaan vaikuttaa lievään tulehdukseen painosta riippumatta (3, 8). Hiilihydraattien imeytymisnopeus vaikuttaa paitsi aterianjälkeiseen insuliinivasteeseen myös rasvakudoksen geenien ilmentymiseen. Pienen glykemiaindeksin ruokavaliolla, joka johtaa vain vähäiseen insuliinivasteeseen, näyttää olevan suotuisia vaikutuksia myös tulehdusmerkkiaineiden pitoisuuksiin (9). Perinteinen Välimeren ruokavalio terästettynä neitsytoliiviöljyllä tai pähkinöillä näyttää estävän diabetesta ja vähentävän valtimotautitapahtumia riippumatta painosta (10, 11). Vähentynyt lievä tulehdusreaktio voi olla yksi mahdollinen mekanismi (3, 8).

Terveellisen pohjoismaisen ruokavalion keskeisiä tekijöitä - rasvaista kalaa, ruisleipää ja mustikoita - sisältävä ruokavalio pienensi herkän CRP:n pitoisuutta ja vaikutti edullisesti valtimon sisäpinnan toimintaan arvioituna E-selektiinin pitoisuuden pienentymisellä. Niillä tutkimushenkilöillä, jotka eivät käyttäneet statiineja, CRP-pitoisuus pieneni samalle tasolle kuin statiinin käyttäjillä (12). Sen sijaan tuoreessa yhteispohjoismaisessa tutkimuksessa terveellinen pohjoismainen ruokavalio ei vaikuttanut merkitsevästi herkän CRP:n pitoisuuteen, mutta siihen liittyi huomattavasti pienempi interleukiini 1 -reseptorin antagonistin (IL-1 Ra) pitoisuus kuin verrokeilla. Runsas magnesiumin ja vähäinen kovan tyydyttyneen rasvan saanti selittivät eroja ryhmien välillä (13). Myös painon lasku ja tyydyttyneiden rasvahappojen korvaaminen monityydyttymättömillä rasvahapoilla pienentävät IL-1 Ra -pitoisuuksia (3). IL-1 Ra:ta pidetään tulehdusta hillitsevänä (14, 15, 16, 17). Sen suuria pitoisuuksia esiintyy metabolisessa oireyhtymässä, ja ne ennustavat tyypin 2 diabeteksen ilmaantumista (16). IL-1 Ra:n katsotaan suojaavan haiman beeta-soluja IL1-beetan aiheuttamalta vauriolta (3).

Maailmalla kehitetään ruokavalioindeksejä, jotka kuvaavat ruokavalion vaikutuksia lievään tulehdukseen (18). Ne perustuvat tiettyjen ruoka-aineiden käyttötiheyteen ja tiettyjen ravintoaineiden arvioituun saantiin. Indeksit ovat monimutkaisia, eivätkä ne sovellu arkikäyttöön tai potilastyöhön. Lievää tulehdusta hillitsevä ruokavalio koostuu täysjyväviljavalmisteista, marjoista, juureksista ja kausihedelmistä, kalasta ja pehmeän rasvan käytön lisäämisestä kovan rasvan asemasta sekä prosessoidun lihan käytön vähentämisestä. Tämä ruokavalio pienentää sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, vähentää lievää tulehdusta elimistössä ja vaikuttanee edullisesti myös veren lipoproteiinien, esimerkiksi HDL:n rakenteeseen. Selittävinä ravintotekijöinä ruokavaliossa voivat olla esimerkiksi kuitu, fenoliset yhdisteet, omega-3-sarjan rasvahapot, linolihappo ja antioksidatiivisesti vaikuttavat ravintotekijät ja mahdollisesti magnesium.

Terveyttä edistävän ruokavalion vaikutukset avautuvat tutkimustiedon karttuessa. Kyse ei ole enää pelkästään kolesterolipitoisuudesta tai verenpaineesta. Lääkkeillä ei saavuteta suinkaan kaikkia terveellisen ruokavalion vaikutuksia, kuten usein yleisesti ajatellaan.

Sidonnaisuudet
Matti Uusitupa: Luentopalkkio (Professio, Elintarvikkeiden tutkimussäätiö), kirjoituspalkkio (Suomen Sokeri Oy)
Ursula Schwab: Ei sidonnaisuuksiaMATTI UUSITUPA, LKT, emeritusprofessori, sisätautien erikoislääkäri
Kliininen ravitsemustiede, Kasanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Itä-Suomen yliopisto ja Tutkimusyksikkö, KYS
URSULA SCHWAB, FT, apulaisprofessori
Kliininen ravitsemustiede, Kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö, Itä-Suomen yliopisto ja Medisiininen keskus, Kliinisen ravitsemuksen yksikkö, KYS


Kiireisessä lääkärintyössä Duodecim on paljon luettu suomalainen tiedelehti. Pääkirjoituksella on siis laaja lukijakunta "uuden tiedon" välittämisessä.

Kirjoittajat tunnetaan Suomen keskeisinä ravitsemustutkijoina sekä ravitsemukseen liittyvien suositusten laatijoina. Etenkin Uusituvan vastuulla on ollut ravitsemusammattilaisten koulutus eräänä Kuopion yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan "spesialiteettinä" varhaisista perustamisvuosista lähtien. Koulutuksen sisältö on "luettavissa" arvon maistereiden tiedoista, käytännöistä ja neuvoista.

Nyt juuri tuntuu siltä, että pääkirjoituksen herkät teoriataustat mm. elimistön "hiljaisen tulehduksen" (low grade inflammation) taustat oli selostettava lääkärikunnalle ihan viime hetkillä, kun ne on maailmalla tunnettu, julkaistu ja keskusteltu jo pitkään, parhaimmillaan vuosikymmeniä. Olihan käynyt niin, että valituneet maallikot ovat joutuneet näitä seikoista neuvomaan omia lääkäreitään. Näilläkin maallikkopalstoilla asioista on kirjoiteltu monia vuosia. Parempi siis myöhään kuin milloinkaan vaikkakin viime hetkillä.

Mikä sitten taas on pukinsorkkana hyvässä johdannossa, on kuopiolaisten pinttynyt käsitys kuidun ja ruisleivän ja miksei mustikkaruisleivänkin kaikkivoipaisuudesta aineenvaihduntasairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Nämä ajatukset tietenkin heijastuvat myös uusimmissa ravitsemusohjeissa ylimitoitettuina hiilihydraattisuosituksina ja luonnollisten eläinrasvojen (ml maitorasvat) vaarallisuudella pelotteluna.

Viime aikoina julkinen sana mm HS on jo nostanut keskusteluun ne hyvät hoitotulokset, joita saadaan hiilihydrattien rajoittamisella, jopa painon hallinnassakin.

Ehkä meillä pian ammattilaisetkin kilvoittelevat modernin osaamisen soveltamisessa potilaiden parhaaksi.
Se varmaan on vielä toiveajattelua, että ns. käypähoitosuositukset, joita (pakotettuina) sovelletaan aineenvaihduntasairauksien päätetapahtumien (T2D, sydäntapahtumat, rasvamaksa jne jne) hoitoon modernisoitaisiin.

Toivossa on hyvä elää ja samalla katsastella omia käytäntöjä paremman terveyden hyväksi.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1897
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA....JATKUU

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Syys 2014 11:49

Lääketieteen uutisista poimittua:
Mitkähän vielä statiinien lisäksi nostavat diabetekseen (T2D) sairastumisen riskiä?


Antipsychotics increase diabetes risk in children
APA08 September 20141 views
No rating
Antipsychotics increase diabetes risk in children
Use of antipsychotics in children and adolescents may increase their risk of developing type 2 diabetes. This is the result of a Danish study that was published in the "Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry".

Researchers at Aalborg University Hospital analysed data from 48,299 children and adolescents with psychiatric disorders. The study showed that 0.72 per cent of those who had received antipsychotics developed type 2 diabetes. In study participants who had not been exposed to the drug, the rate reached 0.27 per cent.

In addition to antipsychotic medication, gender is also associated with the likelihood of developing the disease. Girls have shown to be more susceptible to diabetes. But the type of psychiatric diagnosis did not play a role.

Prescribing antipsychotics can be necessary for some psychiatric disorders, but prescriptions for non-psychotic disorders and other off-label conditions raised concern among the physicians, the report stated. Moreover, the authors suggested that children and adolescents who are exposed to antipsychotic drugs should undergo regular cardiometabolic monitoring.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija