Taas yksi väärin parantunut

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

keliaakikko
Viestit: 137
Liittynyt: 17 Joulu 2012 0:21
Paikkakunta: Liminka

Taas yksi väärin parantunut

ViestiKirjoittaja keliaakikko » 06 Maalis 2019 12:56

Pelotellaanpa välillä kolesterolilla ja syövällä, kun jotain negatiivistä pitää tästäkin jutusta kaivaa:
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikk ... et/7310890

Paul on syönyt kaksi kiloa lihaa ja kahdeksan kananmunaa päivässä jo yli vuoden ajan – yksipuolisella ruokavaliolla hurjat seuraukset

Ylipainosta, astmasta, allergioista ja vakavasta ihosairaudesta kärsinyt 39-vuotias ruotsalaismies väittää löytäneensä avun terveysongelmiinsa lihapitoisesta ruokavaliosta. Vuoden aikana mies on syönyt noin 730 kiloa lihaa ja 2200 kappaletta kananmunia.

Ruotsalaismies Paul Nilsson kertoo etsineensä apua terveysongelmiinsa terveellisestä, runsaasti vihanneksia, hedelmiä ja kalaa sisältävästä ruokavaliosta, mutta laihoin tuloksin. Vuoden 2017 lopussa mies päätti muuttaa ruokailutottumuksiaan radikaalisti; hän ryhtyi syömään pelkkää sian-ja naudanlihaa sekä kananmunia.

Ruokavaliomuutoksella oli miehen elämään hurja vaikutus – ja ainoastaan positiivisessa mielessä.

Mies kyllästynyt "lihahysteriaan"
Sen lisäksi, että kuudesti viikossa treenaava mies on onnistunut pudottamaan painoaan ja rasvaprosenttiaan, uusi ruokavalio on auttanut häntä pääsemään eroon lääkkeistä. Nilsson voi nyt paremmin kuin koskaan ennen.

– Aiemmin söin asiantuntijoiden suositusten mukaan salaattia, hedelmiä ja muita terveellisiä asioita, mutta kun jätin ruokavaliosta pois kaikki hiilihydraatit ja sokerit, aloin voida paremmin, Nilsson kertoo.

Nilsson uskoo, että poikkeava ruokavalio on hänen terveytensä salaisuus. Tällä hetkellä miehen ruokavalioon kuuluu noin kaksi kiloa lihaa ja 6–8 kananmunaa päivässä. Alkoholia hän ei käytä lainkaan.
– Minulla ei ole ollut yhtään astmakohtausta. En ole ollut sairastanut edes flunssaa. Painan nyt 86 kiloa ja rasvaprosenttini on pudonnut 20 prosentista kuuteen prosenttiin, Nilsson toteaa ja lisää olevansa kyllästynyt ”hystreriaan”, joka lihan syömiseen ja sen vaarallisuuteen liitetään.

Ruokavalion riskinä korkea kolesteroli
Lokaltidningen-sivuston haastatteleman ravitsemusterapeutin Irene Mattissonin mukaan terveellinen ruokavalio sisältää monipuolisesti täysjyvätuotteita, vihanneksia ja hedelmiä. Asiantuntija epäileekin, että Nilssonilla saattaa olla puutteita tärkeiden ravintoaineiden saannissa.

Tutkimusten mukaan lihapitoisen ruokavalion on todettu lisäävän myös paksusuolen syövän riskiä, mutta tähän asiaan asiantuntija ei halua ottaa kantaa.

– Hänellä on matala rasvaprosentti, mikä on hyvä asia, mutta uskon, että hän kärsii korkeasta kolesterolista, Mattisson toteaa.

Yksitoikkoisuudesta ja asiantuntijoiden mielipiteistä huolimatta huolimatta Nilsson kertoo pitäytyvänsä lihapitoisessa ruokavaliossa loppuelämänsä ajan, jos kaikki sujuu yhtä hyvin kuin tähänkin asti.

– Ei, minulla ei ole ollut mitään ongelmia. Kaikki on normaalisti, Nilsson kommentoi terveydentilaansa.

Lähteet: Expressen, Lokaltidningen

Tomppa
Viestit: 374
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Taas yksi väärin parantunut

ViestiKirjoittaja Tomppa » 07 Maalis 2019 22:42

Mielenkiintoinen tarina. Mutta jäin pohtimaan ravitsemusterapeutin huolenaihetta:
uskon, että hän kärsii korkeasta kolesterolista, Mattisson toteaa.

Tunteeko kukaan kolesterolin korkeudesta kärsivää kanssaihmistä?
Olen antanut kertoa itselleni, että sydäntapahtumien takia sairaalaan joutuneilla ihmisillä on tyypillisesti alhainen kolesteroli.
Jopa perinnöllisistä syistä "korkeasta kolesterolista kärsivistä" ihmisistä eli FH-ihmisistä ei kannattaisi olla huolissaan sillä:
Inborn coagulation factors are more important cardiovascular risk factors
than high LDL-cholesterol in familial hypercholesterolemia
Uffe Ravnskov, Michel de Lorgeril, Malcolm Kendrick, David M. Diamond

Mutta ehkä tämä on väärin tutkittu.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa