Lääkärilehti uutisoi E-EPA-tutkimuksen

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Lääkärilehti uutisoi E-EPA-tutkimuksen

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 19 Tammi 2019 12:53

Suomen lääkärilehti uutisoi 18.1.2018 E-EPAlla tehdyn REDUCE-IT-tutkimuksen otsikolla
Kalaöljy ehkäisee sydäntapahtumia.

Lääkäriportaali (lääkäreiden verkkosivusto) uutisoi saman tutkimuksen pari päivää sitten, joten kyllä tutkimus nyt on saatettu suomalaisten lääkäreidenkin tietoisuuteen. Tutkimus kumoaa viime vuosikymmeninä julkaisuudessa esitetyt väitteet, joiden mukaan kalaöljystä ei olisi mitään hyötyä sydänterveydelle. Tällaiset virheelliset käsitykset johtuivat siitä, että monissa tutkimuksissa oli annettu huonolaatuisia kalaöljyjä, liian pieniä päiväannoksia, liian lyhyen aikaa. REDUCE-IT- tutkimuksessa annettiin E-EPAa 4 g/vrk lähes 5 vuotta 4000 statiineja syövälle potilaalle; sama määrä verrokkeja sai tehotonta lumetta. Peruskalaöljyillä (möllereillä, pirkoilla, eskimoilla jne.) ei saada yhtä hyviä tuloksia kuin puhdistetulla ja väkevöidyllä EPA-rasvahapolla eli E-EPAlla.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5250
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Lääkärilehti uutisoi E-EPA-tutkimuksen

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Tammi 2019 16:37

Tämä ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun Suomen Lääkärilehti kirjoitti E-EPAsta. Ensimmäinen kerta oli 12.8. 2005, jolloin Turun yliopiston psykiatrit Markus Heinimaa ja Tanja Svirskis kirjoittivat Suomen Lääkärilehdessä psykoosiriskissä olevien ihmisten hoidosta E-EPAlla mm. näin:

""Uutta ajattelutapaa biologisen hoidon osalta edustavat neuroprotektiivisten aineiden tai kalarasvahappojen käyttö psykoottisten häiriöiden ja potentiaalisesti prodromaalioireilun [varhaisoireilun] hoidossa. Muun muassa litiumin, lamotrigiinin, glysiinin ja C- tai E-vitamiinien tutkimista on ehdotettu. Kiinnostava mahdollisuus on rasvahappojen, mm. eikosapentaeenihapon (E-EPA) käyttäminen varhaisoireilun lääkinnällisessä hoidossa, sillä kysymyksessä on elimistön normaalistikin tarvitsema ravintoaine, joka on sivuvaikutusten ja lääkeaineinteraktioiden osalta pääosin ongelmaton. Näyttöä E-EPA:n käyttökelpoisuudesta muun lääkehoidon lisänä on olemassa sekä depression että skitsofrenian osalta.

Heinimaa M, Svirskis T. Kuinka hoitaa psykoosiriskissä olevaa? Suomen Lääkärilehti 2005;30–32 (3003-8)
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa

cron