Statinaattori Strandberg HS:ssa

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5229
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Statinaattori Strandberg HS:ssa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 30 Elo 2018 10:47

Statiineja vuosikausia mainostanut geriatrian professori Timo Strandberg – valtimotautien käypä hoitotyöryhmän sihteeri – kirjoittaa tänään HS:ssa sinänsä hyvän jutun ikääntymiseen liittyvien sairauksien ehkäisystä/viivyttämisestä. Ne pitäisi tiivistää elämän loppuun, jotta terve elämä olisi mahdollista nin pitkään kuin suinkin. Hänen mielestään sarkopenia ja gerastenia johtuvat pääosin valtimotaudeista. Hän "unohtaa" mainita niitä ehkäisevät ja jarruttavat ravintolisät, kuten haaraiset aminohapot (BCAA), berberiinin, D-vitamiinin, kalaöljyn omega-3-rasvahapot (etenkin E-EPAn), karnosiinin, magnesiumin ja ubikinonin ym., ilmeisesti siksi ettei niistä puhuminen ole sallittua Strandbergin viiteryhmän kielipelissä. Sinne ei näytä mahtuvan myöskään omega-3-indeksi, jolla on suuri merkitys valtimotautien ja mielenterveyshäiriöiden ehkäisyssä ja hoidossa.

Strandberg: Vanhuudessa ei tarvitse olla hauras. Terveyden heikentymistä voi lykätä aivan elinkaaren lopulle, jos pienentää ajoissa riskiä sairastua valtimotauteihin.

Kuinka ollakaan, johtaviin tiedelehtiin kuuluva PLosOne julkaisi juuri tänään laajan väestötutkimuksen aurinkoisesta Portugalista (n=1447, >65 v), jonka mukaan D-vitamiinin puute on yleistä ikäihmisillä, ja se liittyy nimenomaan gerasteniaan. Merkillistä, ettei Strandberg mainitse D:tä, vaikka juuri Oulun yliopistossa ARTEMIS-tutkimuksessa osoitettiin (2015), kuinka katasrofaalisen surkeat D-vitamiinin pitoisuudet suurella osalla OYKS:ssa hoidetuilla sydänpotilailla oli. Mitä pienempi pitoisuus oli (ks grafiikka), sitä huonompi oli ennuste.

"Vähäinen D-vitamiinin pitoisuus liittyy useaan merkittävään sydän- ja verisuonitaudin riskitekijään ja sydämen rakennemuutoksiin, mukaanluettuina systolinen ja diastolinen toiminta, mikä kaikki selittää sitä, että matala D-vitamiinipitoisuus huonontaa sydäntaudin ennustetta", päättelivät oululaiset lääkärit (Pekkanen ym. 2015).

Tuoreen amerikkalaisen tutkimuksen (Division of Cardiology, Department of Internal Medicine, UTSW Medical Center, Dallas, TX.) mukaan 90 prosentilla sydämen vajaatoiminnasta kärsivillä ihmisillä on D-vitamiinin puute (S-D-25 < 50 nmol/l), jonka korjaaminen D-lisällä parantaisi heidän vointiaan, suorituskykyään, elämänlaatuaan ja ennustettaan. Tosiasiassa S-D-25-pitoisuuden tulee olla yli 75 nmol/l, mieluiten 125–150 nmol/l, jolloin ennuste on vielä paljon parempi. Tätä ei Suomen valeuutismedia (Fake News Media) millään halua julkaista suuren yleisön tietouteen.

Ehkäise ajoissa sarkopeniaa
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa