Duodecim: D-vitamiini ja diabetes

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5245
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Duodecim: D-vitamiini ja diabetes

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Huhti 2018 12:23

Tyypin 2 diabeetikoiden D-vitamiinin saanti ja glukoositasapaino

Duodecimin uusin numero uutisoi meta-analyysin tyypin 2 diabeetikkojen D-vitamiinin tarpeesta, joka näyttää olevan 100 µg päivää kohti.

"D-vitamiinin riittävällä saannilla on useissa tutkimuksissa todettu edullisia vaikutuksia tyypin 2 diabeetikoiden glukoositasapainoon.

"Nyt julkaistussa systemoidussa katsauksessa ja meta-analyysissa analysoitiin alkuperäistutkimuksia, joissa oli selvitetty D-vitamiinin annon sekä seerumin D-vitamiinipitoisuuden vaikutuksia tai yhteyttä tyypin 2 diabeetikoiden glukoositasapainoon ja insuliiniresistenssiin. Analyysiin valittiin 24 satunnaistettua ja lumekontrolloitua tutkimusta (yhteensä 1 528 potilasta) huolellisen seulonnan perusteella. Tutkimusten kesto vaihteli kahdesta 12 kuukauteen. Keskimääräinen käytetty D-vitamiiniannos oli 105 µg/vrk. Osassa tutkimuksia D-vitamiini annettiin kerran viikossa, mutta suurimmassa osassa käytettiin päivittäistä antoa.

"D-vitamiinipitoisuudet suurenivat tutkimuksissa keskimäärin 42 nmol/l. Suurimmat pitoisuudet olivat 164 nmol/l. Glukoositasapaino parani. HbA1c-pitoisuus pieneni keskimäärin 0,3 %. Veren glukoosipitoisuuden paastoarvo pieneni 0,27 mmol/l. HOMA-IR-indeksi parani osassa mutta ei kaikissa tutkimuksissa. Kalsiumlisän anto paransi D-vitamiinin tehoa, ja tulokset olivat parempia myös tutkimuksissa, joissa potilailla ei ollut D-vitamiinin puutosta. Samoin hoito oli tehokkaampaa tutkimuksissa, joissa potilaat olivat normaalipainoisia. Tutkijat arvioivat, että D-vitamiinia tulisi käyttää 100 µg/vrk, jotta seerumin D-vitamiini suurenisi arvoon 100 nmol/l. D-vitamiin teho näyttäisi olevan suurin piirtein samaa metformiinin luokkaa veren glukoosipitoisuuden pienentäjänä. Vaikutus HOMA-IR-indeksiin oli noin puolet metformiinin tehosta ja vaikutus HbA1c-pitoisuuteen noin 30 % pienempi.

"Tutkijat suosittelevat, että tyypin 2 diabeteksen hoitosuosituksiin lisättäisiin suositus D-vitamiinin käytöstä vähintään annoksella 100 µg/vrk, koska tämä parantaa glukoositasapainoa. (Mirhosseini N ym. J Clin Endocrinol Metab 2017;102:3097)
Lääkäriseura Duodecim: Artikkelin tunnus: duo14256 (014.256)

"Kirjoittanut Vesa Ilvesmäki Päijäthämeen keskussairaala sisätautien klinikka"

S-D-25:n nostaminen D-vitamiinilisällä yli 100 nmolin/l alentaa myös kohonnutta verenpainetta, osoittaa samojen kanadalaistutkijoiden uusi raportti (Mirhosseini N. ym. Nutrients 2017). Verenpainepotilasta 71 % pääsi remissioon D-vitamiinilla. P'äiväannokset vaihtelivat 25 ja 500 µg:n välillä.

MT:n kommentti:
Muistattehan, mitä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan D-vitamiinityöryhmän vetäjä professori Christel Lamberg-Allardt sanoi MTV3:n haastattelussa:
"D-vitamiinista hössötetään liikaa ja ihmisiä jopa huijataan... Sellaisia tutkimustuloksia ei ole olemassakaan, joiden perusteella voisi sanoa, että D-vitamiinin syönti estää diabeteksen syntyä tai jotain muuta tällaista"

"Suomen paras D-vitamiiniasiantuntija" professori Christel Lamberg-Allardt pelottelee tiedotusvälineissä, että yli 50 µg/vrk aiheuttaa myrkytyksen ja että 50 nmol/l riittää kaikille (vaikka itse kirjoitti tiedelehdessä, että mm. diabeetikkolasten lukeman tulee olla 160 nmol/l). Hän väittää, ettei D-vitamiinia tarvitse ottaa lainkaan ruoan lisänä. Ja toimittajat ovat uskoneet hänen valeuutisiaan ja aiheuttaneet miljardien eurojen vahingon Suomen kansantaloudelle.

Entä voiko tyypin 1 diabeteksen pysäyttää?
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa

cron