Sivu 1/1

Lancetin rasvatutkimus

Lähetetty: 29 Marras 2016 16:15
Kirjoittaja Matti Tolonen
Lancetissa julkaistua rasva-artikkelia kritisoidaan maailmalla laajasti.

Lancetin jutun päätekijä oli Harvardin yliopiston ravitsemustieteilijä herra Frank Hu, tyydytettyjen rasvojen mollaamisen pääarkkitehti. Kriitikot toteavat, aivan oikein, etteivät Hun ynnä muiden päätelmät oikeuta syysuhteen todistamiseen tyydytettyjen maaeläinrasvojen ja valtimotautien välillä. Kyseessä on pelkästään tilastollinen assosiaatio, aivan kuten jäätelön kulutuksen yhteys hukkumisonnettomuuksiin.

Artikkeliin liittyvässä Lancetin pääkirjoituksessa Russell de Souza, ScD, ja Sonia Anand, MD, PhD, (McMaster University in HAMILTON, Ontario) toteavat, ettei epidemiologinen tutkimusasetelma milloinkaan oikeuta kausaalisen syysuhteen päättelyyn. Väestötutkimukset ovat luonteeltaan havainnoivia (observational). Tässä tapauksessa ihmiset, jotka ilmoittivat syöneensä paljon tai vähän tyydytettyjä rasvoja tekivät myös monia muita asioita, jotka ovat voineet suurentaa tai pienentää sydäntautien riskiä.

Esimerkiksi näissä Lancetin selostamissa tutkimuksissa ne, jotka söivät paljon tyydytettyjä rasvoja syövät myös enemmän eläinperäistä proteiinia, raffinoituja hiilihydraatteja ja transrasvoja. Ja he söivät muita vähemmän kuituja, hedelmiä, vihanneksia ja kokojyväviljan hiilihydraatteja. He myös tupakoivat muita enemmän. Vaikka Hun ryhmä yritti kontrolloida monia näistä sekoittavista tekijöistä, residuaalisia sekoittavia tekijöitä jäi silti.

Lisämausteen kritiikkiin tuo se fakta, että neljä raportin kahdeksasta kirjoittajasta työskentelee Unileverillä (margariineja ja muita kevytlevitteitä valmistava jättiyritys) tai saa siltä rahoitusta. BMJ sanoo lopettaneensa tupakkateollisuuden sponsoroimien tutkimusten julkaisemisen, mutta jostakin syystä sama ei päde vielä margariiniteollisuuden rahoittamiin tutkimuksiin.

CardioBrief: Saturated Fats Linked to Heart Disease Once Again – But critics say observations do not establish causal relationship. MedPageToday 28.11.2016

Re: Lancetin rasvatutkimus

Lähetetty: 29 Marras 2016 23:12
Kirjoittaja Saaristolainen