Atkinsin dieetti voi toimia aikuisten lihassairauksien ruokavaliohoitona

Löysitkö lehdestä, netistä tai jostain muualta uutisen, joka kaipaisi hiukan ruotimista. Tässä on paikka sellaisille.

Valvojat: MahaTar, Sienestäjä2

keliaakikko
Viestit: 137
Liittynyt: 17 Joulu 2012 0:21
Paikkakunta: Liminka

Atkinsin dieetti voi toimia aikuisten lihassairauksien ruokavaliohoitona

ViestiKirjoittaja keliaakikko » 23 Syys 2016 15:48

http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/ ... na-6584681

Atkinsin dieetti voi toimia aikuisten lihassairauksien ruokavaliohoitona

Vähähiilihydraattisella ja runsasrasvaisella ravinnolla on selvä vaikutus aikuisten mitokondriosairauksien etenemiseen, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus. Tutkijat pohtivat nyt, voisiko ruokavaliosta olla hyötyä näiden sairauksien hoidossa.

– Koska mitokondriot muuntavat syömämme ruuan energiaksi, on loogista että ruuan laatu voisi vaikuttaa sairauden etenemiseen, sanoo tutkimusta johtanut professori Anu Wartiovaara Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Mitokondriosairaudet ovat joukko erilaisia ja eri vaikeusasteisia oireyhtymiä, joiden taustalla on häiriö mitokondrioiden toiminnassa. Mitokondriot ovat solujen energialaitos: ne muuntavat ravinnon kemialliseksi energiaksi, jota solut voivat käyttää.

Hiirikokeissa saatujen lupaavien tulosten jälkeen Wartiovaara kollegoineen testasi havaintoa pilottitutkimuksessa, johon osallistui viisi PEO-potilasta (progressive external ophthalmoplegia) ja kymmenen verrokkia.
Ruokavalio aiheutti aluksi lihasvaurioita

Kaikki osallistujat siirtyivät rasvapitoiselle ja matalahiilihydraattiselle Atkins-dieetille. Päinvastoin kuin tutkijat odottivat, potilaiden ensimmäinen reaktio ruokavalioon oli haitallinen. Potilaat alkoivat kärsiä enenevistä lihaskivuista, ja lisäksi ilmeni merkkejä lihasvaurioista, minkä vuoksi koe keskeytettiin jo yhdentoista päivän dieetin jälkeen.

Potilaat kuitenkin toipuivat nopeasti, ja 2,5 vuotta myöhemmin heillä oli enemmän lihasvoimaa kuin ennen dieettiä.

– Näytti siltä, että lyhytaikaisesta lihasvauriosta kuitenkin pidemmän päälle seurasi sairautta lievittävä vaikutus, Wartiovaara sanoo.

Tarkemmissa tutkimuksissa löytyi monimutkainen reitti, joka johti havaittuun lihaskunnon paranemiseen. Tutkijat havaitsivat, että matalahiilihydraattinen dieetti vaurioitti valikoiden sellaisia lihassoluja, joissa mitokondrioiden toimintahäiriö oli vakavin. Nämä solut olivat täysin sokeririippuvaisia. Kun sokerit lähestulkoon poistettiin ruokavaliosta, nämä solut vahingoittuivat, mikä lisäsi toimivien lihassolujen suhteellista määrää ja selitti dieetin positiiviset pitkäaikaisvaikutukset.

– Mahdollisesti näiden solujen vaurio stimuloi lihassolujen uusiutumista; lihasten kantasolut aktivoituvat tuottamaan uusia soluja, jotka liittyvät olemassa oleviin lihassoluihin varustaen ne terveillä mitokondrioilla, tutkijat pohtivat.
Ruovaliohoitoa vain vain lääkärin seurannassa

Tulokset osoittavat, että ruokavaliota voitaisiin käyttää hoidollisena menetelmänä aikuisten lihassairauksissa, joissa mitokondriot eivät toimi hyvin – tosin vain tarkassa lääkärin seurannassa, Wartiovaara korostaa.

– Lihasvaurion vuoksi varovaisuutta tarvitaan. Tutkimuksemme kuitenkin osoitti että ”pelkkä” ruokavalio voi dramaattisesti vaikuttaa mitokondriotaudin oireisiin.

Terveillä henkilöillä lyhyt Atkins-dieetti ei aiheuttanut lihasvaurioita, vaan lisäsi mitokondrioiden aktiivisuutta ja määrää. Tulokset osoittavat kuitenkin, että matalahiilihydraattinen dieetti voi aiheuttaa lihasvaurioita henkilöille, joilla on vielä puhkeamaton mitokondriosairaus.

Tutkimus on julkaistu EMBO Molecular Medicine -lehdessä.


Keskustelua Karppaus-foorumilla:

http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=14&t=70327

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Atkinsin dieetti voi toimia aikuisten lihassairauksien ruokavaliohoitona

ViestiKirjoittaja San Martino » 23 Syys 2016 19:35

Sanin kommentti....

Kuka antoi prof. Wartiovaaralle tutkimusluvan?

Muutama vuosi sitten YLE haastatteli erästä ravitsemusprofessoria,joka epäili ettei eettinen toimikunta antaisi lupaa VHHn tutkimiseen. Mitenköhän tämä lupa nyt heltisi tätä tutkimusta varten?

viewtopic.php?f=81&t=6692&start=15#p45336


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa